کد خبر: ۳۵۸۷۰۱
زمان انتشار: ۱۵:۵۸     ۱۹ دی ۱۳۹۴
تحلیل گاردین از انفعال دولت یازدهم دربرابر رفتارهای خصمانه آل سعود:
گاردین معتقد است روحانی بنا به شعار دولت خود یعنی اعتدال، نه می تواند موضع خصمانه ای نسبت به عربستان داشته باشد و نه می تواند رفتار خود را دوستانه جلوه دهد. نقطه نظر تحلیلگر گاردین، واکنش به موقع و مناسب دولت ایران می توانست مانع از بروز وقایع اطراف سفارت و نارضایتی های پس از آن شود و این حجم از انتقاد را متوجه دولت نسازد.

به گزارش سرویس بین الملل پایگاه 598، با گذشت حدود یک هفته از وقایع صورت گرفته در اطراف سفارت عربستان و واکنش عجیب این کشور در قطع روابط با ایران و همچنین اجبار برخی کشورهای زیردست خود به انجام این کار، تحلیل رسانه ها از روند و علت این حوادث کماکان ادامه دارد. اگرچه اتفاقات پیرامون سفارت به بزرگی آنچه که در برخی رسانه ها عنوان شد نبود، با این حال نمی توان از تمام آنچه که حادث شد دفاع کرد. اما مسائلی وجود دارد که توجه به آنها می تواند از وقوع حوادث احتمالی مشابه پیشگیری کند.

گاردین، اعتراض مردمی علیه اعدام شیخ نمر در تهران که به سمت خشونت گرویده بود را معلول انفعال دولت ایران دانسته و در تحلیل آن می نویسد: ”واکنش انفعالی ایران در مقابل تصمیم عربستان سعودی در قطع رابطه با ایران تعجب برانگیز نبود! زیرا از زمانیکه حسن روحانی در آگوست 2013 بر کرسی ریاست جمهوری تکیه زد، تا کنون نتوانسته است در مقابل رفتارهای تحریک برانگیز ریاض واکنش مناسبی نشان دهد. این امر اعتراضات فراوانی را مخصوصا در منتقدین روحانی به همراه داشت. از سوی دیگر ناسازگاری های ریاض کماکان ادامه پیدا کرد."

گاردین در ادامه و به منظور شرح بهتر تحلیل خود، به رفتار دولت ایران در سطح وزیر امور خارجه اشاره کرده و می نویسد: ”محمد جواد ظریف، پس از تنش های پیش آمده بین ایران و عربستان، بیشتر حجم سخنان خود را با همتایان غربی خود اختصاص داد در حالیکه انتظار میرفت در تلاش های دیپلماتیک، همسایگان خود را مخاطب قرار داده تا از تاثیر عربستان بر آنان بکاهد."

در ادامه تحلیل گاردین آمده است: ”ایران انتظار داشت غرب واکنش قوی تری در محکومیت اعدام شیخ نمر نشان دهد. به همین منظور [ساکت ماند و] وقتی از واکنش غرب ناامید شد، توسط سفیر خود در سازمان ملل یعنی غلامعلی خوشرو از حادثه سفارت ابراز تاسف کرد. پس از آن، در عوض واکنش مناسب نسبت به عربستان، در نامه ای دیرموقع اعلام کرد که 40 نفر را در این رابطه دستگیر کرده است.

این مسئله باز هم نشانگر انفعال دولت روحانی در مواجهه با مسائل فی مابین خود و کشورهای منطقه بود که انتظار داشت پس از توافق هسته ای، در آنها بهبود حاصل شود. اما تغییری در اوضاع حاصل نشد. روحانی که وضعیت را اینگونه می دید حتی به اتحادیه اروپا پیشنهاد داد که با آنان علیه افراطی گری متحد شود ولی غرب هیچگاه شریک قابل اطمینانی برای ایران نبوده است! غرب فقط می خواهد مطمئن شود حرکت انرژی در منطقه با خطر مواجه نیست و ابدا تمایلی به دخالت دادن خود در تنش های بین تهران و ریاض ندارد."

گاردین سپس با اشاره به موضع رهبر انقلاب نوشت: ”در این میان فقط سید علی خامنه ای با موضع شفاف خود عنوان کرد ریاض گرفتار انتقام الهی خواهد شد. اما روحانی که در جریان جان باختن صدها حج گذار ایرانی واکنش مناسبی اتخاذ نکرده بود بیست و چهار پس از حوادث سفارت، هم اعدام شیخ نمر را محکوم کرد و هم حمله به سفارت را!"

گاردین معتقد است روحانی بنا به شعار دولت خود یعنی اعتدال، نه می تواند موضع خصمانه ای نسبت به عربستان داشته باشد و نه می تواند رفتار خود را دوستانه جلوه دهد. زیرا از طرفی با اعدام روحانی شیعه مخالف بوده و واکنش عربستان در قطع رابطه با ایران را به بهانه حمله به سفارتش نامناسب می داند، و از طرفی نشان دادن رفتار خشن، با وجهه ی اعتدال گرای دولتش ناهمگون است. از نقطه نظر تحلیلگر گاردین، واکنش به موقع و مناسب دولت ایران می توانست مانع از بروز وقایع اطراف سفارت و نارضایتی های پس از آن شود و این حجم از انتقاد را متوجه دولت نسازد.


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۱
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها