کد خبر: ۳۵۵۶۷۵
زمان انتشار: ۰۹:۴۸     ۲۹ آذر ۱۳۹۴
رئیس سازمان انرژی اتمی در برنامه نگاه یک درباره بسته شدن پرونده PMD صحبت کرد و گفت: چند بند قطعنامه شورای حکام آژانس ناخوشایند است.
به گزارش پایگاه 598، "علی اکبر صالحی" رئیس سازمان انرژی اتمی امشب طی مصاحبه‌ای در شبکه یک سیما نگاهی به آخرین قطعنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی، بسته شدن پرونده موسوم به PMD در آژانس بین المللی انرژی اتمی و تاثیر بسته شدن این پرونده بر برنامه‌های صلح آمیز هسته ای کشورمان پرداخت.

وی در این مصاحبه در ارزیابی قطعنامه شورای حکام آژانس گفت: همانطور که در گزارش آمده است پرونده مربوط به فعالیت های گذشته ایران و همواره در برنامه شورای حکام بوده و همواره درباره برنامه ایران گزارش داده می شد و همواره بر ایران فشار بوده که ایران باید اقداماتی را انجام دهد، به هر حال این پرونده در 24 آذرماه مختومه شد. اینکه در این قطعنامه مواردی هم آمده که واقعا هم جهت با واقعیت نیست درست است. خود من یکی از منتقدین بودم و این قطعنامه و صله و پینه کردن برخی مطالب است.خبرنگاران از آمانو پرسیدند که شما در 12 سال ایران را تحت فشار قرار دادید و امروز اعلام می کنید که ایران هیچگونه انحرافی نداشته و آمانو غافلگیر شد و فقط پاسخ داد که ایران همکاری نمی کرد. غربی ها خودشان نیز فهمیدند که این فشارهای 12 ساله ظالمانه بوده است و در نتیجه قطعنامه ای صادر شد که در بند 9 و بند 13 به بسته شدن پرونده اشاره می کند. البته موضوع ایران همچنان تحت کار خواهد بود اما با عنوان دیگر و با عنوان پایش فعالیت های هسته ای ایران در چارچوب برجام. در یکی دو بند هم ناخوشایند است که می گوید که 2تا قبل از 2003 ایران فعالیت هایی بوده که ما نیز پاسخ این اتهامات را دادیم.

صالحی گفت: موارد شبیه سازی که آنها اشاره می کنند نتیجه این محاسبات در مجلات علمی خودشان یعنی در آمریکا و اروپا چاپ کردند و این نشان می دهد که یک فعالیت علمی بوده است و این نمی تواند مبنا قرار بگیرد  در واقعیت برای آنکه با افکار عمومی مواجه شوند این مطالب را مطرح کردند اما برای اهل فن این موضوعات کاملا اشکار است. در گزارش آمده که ایران هیچگونه فعالیتی در زمینه سلاح هسته‌ای نداشته است.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: زمانی که آژانس برای تهیه پیش نویس مشورت می کردند پیش نویس اولیه واقعا غیر قابل قبول و من در آوردی بوده که مورد قبول تیم ایران نبوده و نسخه ای که به ایران ارسال شد نظرات داده شد و به دوستان در وین نیز اعلام شد. در واقع یکی دو بند از قطعنامه کاملا حذف شد. بسته شدن پرونده و لغو 12 قطعنامه پیشین از موارد مورد نظر ایران بود. اما پرونده به استناد  دو سه بند قعطنامه نظیر شبیه سازی و محاسباتی نمی تواند مبنایی برای برگرداندن پرونده به جای اول خود نمی شود. آنها مدعی هستند که ما یک سری فعالیت هایی انجام دادیم مثلا در پارچین و در آنجا یک سری نمونه برداری کردند اما آژانس باید گزارش هایش مستند باشد و برای آن می آید نمونه گیری می کند و از طریق آن مشخص می کند که آیا در آنجا اقداماتی انجام شده است یا خیر. آنها حتی می توانند تعداد اتم ها را نیز بشمارند و می توانند بگویند که آیا اینجا فعالیت هایی انجام شده است یا خیر. آنها قبلا ما را در 12 سال پیش متهم کردند که ما غنی سازی بیش از 50 درصد انجام دادیم و ما نیز اعلام کردیم که مربوط به تجهیزات آلوده ای است که از خارج وارد شده است و پس از سه سال اعلام کردند که این آلودگی است که از خارج وارد شده است و موضوع پارچین نیز مدعی بودند که در آنجا اقداماتی انجام شده است و قبلا 2 بار به آنها اجازه دادیم که به آنجا بروند و اعلام کردند که چیزی پیدا نکردند و برای سوم پس از فراز و نشیب های فراوان و پس از چند سال اجازه دادیم به شیوه ای که ما به آنها اعلام کردیم نمونه برداری کنند و یک بازدید تشریفاتی نیز انجام دادند و مبتنی بر یافته های مستند چیزی پیدا نکردند و این نشان از صحت موضع گیری های ما در 12 سال گذشته است اما آنها بار دیگر موارد شبیه سازی را در قطعنامه آوردند تا بتوانند به افکار عمومی درباره 12 سال فشار به ایران را توجیه کنند.

وی تاکید کرد که این بندها بهانه ای برای آژانس برای باز کردن مجدد پی ام دی فراهم نمی کند.

 صالحی اضافه کرد: بحث پی ام دی یک سری اسنادی را به ما نشان می دهند و ما درباره اعتبار این اسناد سوال داشتیم و معتقد بودیم که آنها تقلبی است. در واقع سند سازی کرده بودند و در این قطعنامه تمامی موارد قطعنامه های گذشته و اسناد ادعایی بسته شده است.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: پروتکل یک مجموعه الحاقی به موافقتنامه پادمان است و یک سری دستور العمل هایی داشته و یک روند دارد و بالای 100 کشور داریم که پروتکل را امضا کرده و در حال اجرای آن هستند و این کشورها نیز متوجه حاکمیت ملی و منافع ملی خود هستند. لذا اگر آژانس بخواهد در قالب پروتکل اقدامی انجام دهد مقدمات و دستور العمل هایی دارد و آنها اجازه ندارند که هر کاری را که بخواهند انجام دهند.

وی اضافه کرد: صحبت های کری درباره امکان آژانس درباره تحقیق درباره فعالیت های مخفیانه ایران درباره هر کشور دیگری صدق می کند. ما فراتر از پروتکل یکی دو مورد هست که قبول کرده ایم که انجام دهیم که یکی از آنها انتقال مواد اورانیوم از اردکان به اصفهان است و آنها می خواهند یک نظارتی در آنجا داشته باشند و سوالاتی که خواهند داشت درباره فعالیت های جاری و نه گذشته است.

صالحی درباره اجازه پروتکل درباره دسترسی به افراد و مکانها گفت: پروتکل یک شیوه نامه برای اجرای خود دارد مثلا اگر بگویند می خواهیم یک سایت غیر هسته ای را ببینم و برای اینکار باید اسناد بیاورند و باید مستند و قابل توجیه علمی باشد. این موضوع برای همه کشورها صادق است و از قبل پیش بینی های لازم صورت گرفته است.

رئیس سازمان انرژی اتمی افزود: در پروتکل پیش بینی شده که اگر آژانس بازرسی از یک جایی را بخواهد باید بیاید مذاکره کند و اگر قبول نکرد می آید می نشینند تا به یک تفاهمی برسند. 12 تا 13 سال ایران با این چالش سنگین مواجه بود و آنها دیدند که نتوانستند کمر ایران را خم کنند و بنابراین آمدند از در مذاکره وارد شدند. ایران اندک اندک یاد گرفته بود که چگونه بدون نفت کشور را اداره کند این در حالی است که کویت 2 میلیون بشکه نفت صادر می کند و 2 میلیون نفر نیز جمعیت دارد و ما با 800 هزار بشکه نفت توانسته ایم که 80 میلیون جمعیت را اداره کنیم.

وی درباره بند 14 قطعنامه شورای حکام درباره در دستور کار بودن پرونده ایران تا 10 سال گفت: گزارش اخیر آمانو پایه و اساس گزارش نهایی را فراهم کرده است و کشورهایی که پروتکل الحاقی را اجرا و امضا می کنند وقتی پروتکل الحاقی اجرا شده و آژانس می تواند نسبت به آن نتیجه گیری وسیع را اعلام کند و ما خوشبختانه در این گزارش اعلام شده که چرخه سوخت غیر اعلام شده رویت نشده و انحراف مواد اورانیوم برای مواد غیر صلح آمیز دیده نشده است و زمانی که نتیجه گیری وسیع صورت گرفت پرونده ایران عادی می شود البته پرونده ایران نیز هم اکنون در آژانس عادی است اما فقط تحت برنامه برجام موضوع ایران بررسی می شود. آژانس در چارچوب توافقنامه پادمانی می تواند درخواست بازرسی ویژه کند و این برنامه درباره هر کشور دیگری می تواند انجام شود.

صالحی گفت: تنها موضوع ویژه که داریم این است که در چارچوب برجام در هر فصلی موضوع ایران مطرح خواهد شد. آژانس می تواند موضوع ایران را زودتر از دستور کار خارج کند.

وی اضافه کرد: گزارش آمانو و قطعنامه تصویب شده با یکدیگر تفاوت دارند در گزارش استنباط شخصی نیز وجود دارد  اما در قطعنامه این موارد وارد نشده است و بر اساس قطعنامه نمی توان به گذشته بازگشت.

اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها