کد خبر: ۳۵۴۰۹۶
زمان انتشار: ۱۳:۴۴     ۱۷ آذر ۱۳۹۴
اهداف پشت پرده کنفرانس ریاض؛
پادشاهی سعودی که از پنج سال گذشته در کنار قطر، امارات، ترکیه و غربی‌ها با حمایت گسترده از گروه‌های تروریستی آموزش دیده خود، موج کشتار و ناامنی در سوریه به راه انداخته‌اند، چهارشنبه این هفته میزبان گروه‌های برهم زننده امنیت و ثبات سوریه است.
به گزارش پایگاه 598، خبرگزاری رسمی عربستان در تلاش برای توجیه دخالت‌های خود در امور مردم سوریه و بهبود وجهه گروه‌های تروریستی مسلح و منحرف کرن نگاه‌ها از شرکت گروه‌های تروریستی تکفیری همچون احرارالشام و الجبهه الجنوبیه در کنفرانس ریاض اینگونه خبرسازی کرده است: پادشاهی سعودی از مخالفان سعودی میانه‌رو برای مشارکت در نشست ریاض دعوت کرده است.

این رسانه وابسته به آل سعود افزود پادشاهی سعودی از تمام گروه‌های مخالف میانه رو سوری در طیف‌ها و جریان‌های مختلف نژادی، مذهبی و سیاسی در داخل و خارج سوریه دعوت کرده است در نشست فراگیر ریاض که طی روزهای هشتم تا دهم دسامبر(سه شنبه هفدهم تا پنجشنبه نوزدهم آذر) برگزار می‌شود، شرکت کنند.

یک منبع مسئول در وزارت خارجه سعودی در تلاش برای القای ادعای بی‌طرفی عربستان در بحران سوریه گفته است دعوت نامه‌ها از طریق رایزنی با بیشتر شرکا در طرف‌های موثر بین المللی(منظور دیگر حامیان گروه‌های تروریستی مسلح همچون ترکیه، آمریکا، امارات، قطر...) و همچنین استفان دی میستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه و در پاسخ به درخواست بیشتر اعضای گروه موسوم به وین 2 از پادشاهی عربستان برای میزبانی کنفرانس مخالفان سوری ارسال شده است.

این منبع سعودی مدعی شده است این دعوت بر اساس حمایت پادشاهی سعودی از حل سیاسی بحران سوریه و با استناد به بیانیه صادره از کنفرانس وین 2 از گروه بین المللی حامی سوریه در مورخه 14 نوامبر 2015 میلادی و اجماع بخش اعظم مخالفان سوری برای متحد کردن صفوف و انتخاب نمایندگانشان در مذاکرات و مشخص کردن مواضع خود و نیز برای آغاز عملیات انتقال قدرت بر اساس بیانیه ژنو 1 صادره در سال 2012 ارسال شده است.

این منبع مسئول سعودی بر ارائه تمام تسهیلات لازم برای میزبانی از گروه‌های برهم زننده امنیت و ثبات سوریه تاکید کرده و مدعی شده است عربستان هیچ دخالتی در مذاکرات گروه‌های به اصطلاح میانه رو سوری نخواهد داشت.

ادعای جالب عکاظ : عربستان هیچ دخالتی در امور سوری‌ها ندارد

روزنامه سعودی عکاظ در تلاش برای ترسیم وجهه مثبت از عربستان در بحران سوریه و سرپوش گذاشتن بر حمایت‌های گسترده‌اش از گروه‌های تروریستی تکفیری به نقل از معاون رئیس به اصطلاح ائتلاف مخالفان سوری مدعی شد: سعودی‌ها هیچ دخالتی در کنفرانس ریاض(گروه‌های مخالف سوری) ندارد.

"مصطفی اوسو" از حمایت‌های رژیم عربستان از گروه‌های مخالف سوری و فراهم کردن تمام امکانات برای موفقیت نشست آنها در ریاض تشکر کرده است.

ریاض تلاش گسترده‌ای را برای متحد کردن گروه‌های مخالف سوری در راستای  اهداف و منافع خود آغاز کرده است و برای مشروعیت بخشی به دخالت‌های خود، پای استفان دی میستورا و طرف‌های بین المللی به زعم خود را هم وسط  کشیده است تا آنچه را که در سطح میدانی از طریق تروریست‌های مورد حمایت خود نتوانسته کسب کند، در صحنه سیاسی به دست آورد.

به گزارش تسنیم، رسانه‌های سعودی از طریق مزدوران سوری خود این‌گونه القا می‌کنند که ریاض دخالتی در امور سوریه ندارد.

عربستان با ادعای این‌که بشار اسد جایی در آینده سوریه ندارد، برای مردم این کشور تعیین تکلیف می‌کند. در این زمینه مصطفی اوسو معاون رئیس ائتلاف مخالفان خارج نشین همان مواضع و اظهارات تکراری  مقامات سعودی را درباره سوریه تکرار کرده و گفته است : دستیابی به دیدگاه مشترک و یکپارچه(گروه‌های مخالف وابسته به عربستان و متحدانش) در زمینه اجرای بیانیه ژنو 1 و مخالفت با مشارکت بشار اسد در آینده سوریه هدف اساسی کنفرانس ریاض است.اوسو به روزنامه عکاظ گفته است در کنفرانس ریاض بیش از 100 شخصیت سیاسی و نظامی ائتلاف(مخالفان خارج نشین) و جریان‌ها و طیف‌های سیاسی مستقل از خارج و داخل سوریه و 20 نفر از ائتلاف مخالفان شرکت می‌کنند و همچنین 15 کرسی هم به گروه‌های نظامی وابسته به الجیش الحر داده شده  است.

خوش بینی توام با نگرانی نسبت به کنفرانس ریاض

العربی الجدید از رسانه‌های همسو با عربستان، کنفرانس ریاض را عاملی برای تقویت گروه‌های مخالف سوری دانسته و درباره موفقیت آن ابراز امیدواری کرده است.

به نوشته این رسانه، فضایی از خوش بینی بر صفوف مخالفان سوری پیش از عزیمت آنها به ریاض در روز سه شنبه برای حضور در کنفرانسی که عربستان سعودی آنها را دعوت کرده است، حاکم شده است.

خطوطی که عربستان برای مخالفان سوری همسو با خود در کنفرانس ریاض ترسیم کرده است به این شرح است : بررسی سند یکپارچه درباره عناصر مرحله انتقالی و بیانیه ژنو و ترسیم آینده سوریه بدون بشار اسد(ادعایی که بارها از زبان عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی و دیگر مقامات رژیم و البته متحدانشان تکرار شده است)

العربی الجدید با ابراز تردید درباره به نتیجه رسیدن تلاش‌های سعودی‌ها در کنفرانس ریاض برای رسیدن به رویاهایشان در سوریه این چنین می‌نویسد : با این حال این خوش بینی در سایه شرایط پیچیده بین المللی با نگرانی همراه است که آخرین مورد آن عقب نشینی فرانسه از موضع خود در قبال سرنوشت بشار اسد رئیس جمهور سوریه در مقابل موضع ثابت همپیمانان نظام سوریه و تاکید ایران بر این مطلب است ‌که"اسد خط قرمز است"

البته به نظر می‌رسد عربستان با وجود تمام تلاش‌ها و هزینه‌‌ها برای موفقیت کنفرانس سفارشی خود در ریاض کار آسانی برای متحد کردن مخالفان سوری از طیف‌ها و گرایش‌های مختلف نداشته باشد،‌نکته‌ای که العربی الجدید به آن اذعان کرده است. این رسانه نوشت ائتلاف مخالفان به دعوت از صالح مسلم رئیس حزب الاتحاد الدیقراطی الکردی شاخه سوری حزب کارگران کردستان اعتراض دارد و موافق حضور آن در کنفرانس ریاض نیست.

خالد خوجه رئیس ائتلاف مورد حمایت عربستان هدف از کنفرانس ریاض را یکپارچه و متحد شدن طرف‌ها و احزاب سوری درباره مرحله انتقالی قلمداد کرده است.

هادی البحره عضو ائتلاف مخالفان سوری با ابراز بدبینی درباره نتایج کنفرانس ریاض اذعان می‌‌کند که با توجه به شرایط پیچیده و دشوار بین المللی، امید زیادی به این کنفرانس نمی‌رود.

شکاف در مواضع حامیان گروه‌های تروریستی

العربی الجدید به شکاف در اردوگاه حامیان گروه‌های تروریستی و تغییر در مواضع آمریکا و فرانسه اشاره کرده و می‌نویسد فرانسه اخیرا از زبان لوران فابیوس وزیر خارجه خود گفته است دستیابی به سوریه یکپارچه مستلزم گذار سیاسی است،‌اما این مسئله به معنای لزوم کناره‌گیری بشار اسد قبل از مرحله انتقالی نیست که نشان دهنده تغییر واضح در موضع پاریس است که قبلا با قدرت بر لزوم کناره‌گیری اسد تاکید می‌کرد. پیش از پاریس، جان کری وزیر خارجه آمریکا هم گفته بود امکان همکاری نظام سوریه با مخالفان علیه تندروهای داعش بدون کناره‌گیری اسد وجود دارد که به نظر می‌رسد لحن اظهاراتی که خواهان کناره‌گیری اسد بود، در سطح بین المللی کاهش یافته است، در حالی که در گذشته با باقی ماندن اسد در هر مرحله انتقالی مخالفت می‌شد.

تغییر مواضع فرانسه و آمریکا، یک ضربه به تلاش‌های عربستان سعودی قلمداد می‌شود که همچنان بر مواضع مداخله‌جویانه خود در قبال سوریه پافشاری می‌کند و خواهان رفتن فردی می‌شود که مردم سوریه با اکثریت آرا به وی اعتماد کرده‌اند.

متحد کردن گروه‌های مخالف سوری مهمترین دغدغه و در عین حال ماموریت دشوار عربستان قلمداد شده است.

عربستان نسخه سحرآمیز برای مخالفان اسد می‌پیچد؟

روزنامه السفیر نوشته است پس از شکست‌های متعدد تلاش‌های منطقه‌ای  و بین‌المللی برای متحد کردن مخالفان سوری که مهمترین آن تلاش قطر بود که به شکست سخت و افزایش پراکندگی و شکاف در مخالفان سوری منجر شد، این بار آشپزخانه سعودی برای آزمودن قدرت و امکانات خود برای پیچاندن نسخه سحر‌آمیزی تلاش می‌کند که عناصر پراکنده و رقیب که با هم اختلاف دارند، با یکدیگر متحد شوند و تشکلی را ایجاد کند که دیگران(دیگر حامیان گروه‌های مخالف و مسلح) از انجام آن ناتوان بوده‌اند.

این روزنامه نوشت انتظار می‌رود عربستان تمام وزن و جایگاه و امکانات خود را برای موفقیت کنفرانس ریاض به کار ببرد، زیرا شکست این کنفرانس به مثابه سیلی و ضربه‌ای به تلاش‌ها  و شرط بندی‌هایش خواهد بود.

السفیر می‌نویسد ریاض اهرم‌های زیادی در اختیار دارد که به آن برای فشار بر گروه‌های مسلح دعوت شده به کنفرانس ریاض کمک خواهد کرد تا از آنها تضمین‌هایی دریافت کند تا حداقل این کنفرانس شکست نخورد که مهمترین این اهرم‌های فشار، حمایت مالی و تهدید به قطع آن یا بازنگری در توزیع پول در میان گروه‌ها بر اساس میزان و سطح همسویی آنها با خواسته‌های عربستان از کنفرانس ریاض است.

بر اساس گزارش السفیر، با وجود این،‌ریاض در برابر یک آزمون بی نهایت دشواری قرار خواهد داشت به دو دلیل: دلیل اول این است که ریاض با دشواری‌هایی در تلاش‌های خود برای نزدیک کردن هیئت‌ها و شوراهای مخالفان و گروه‌های مسلح و یکپارچه کردن دیدگاه‌های سیاسی آنها در سایه اختلاف و تعارض شدید دیدگاه‌های این گروه‌ها روبرو خواهد بود، چرا که هر یک از این گروه‌ها تلاش می‌کند خود را صاحب دیدگاه صحیح نشان دهد و دلیل دوم این است که عربستان به دو مسئله واقف است اول اختلاف طرح‌های کشورهای حامی گروه‌های مسلح و اختلاف همزمان آنها با طرح‌های عربستان که با توجه به وضع، این کشور خود را مجبور به دادن امتیازهای مشخصی برای تضمین عدم برخورد طرح‌ها در این لحظه حساس خواهد دید. نکته بعدی به حساسیت پادشاهی سعودی نسبت به دیدگاه‌های برخی گروه‌ها و ارتباطات منطقه‌ای و بین المللی آنها برمی‌گردد که با دیدگاه‌ها و سیاست‌های سعودی و اهدافش تضاد دارد.

السفیر می‌نویسد مقامات سعودی هرگز راضی به دیدن این صحنه که یبشتر حاضران در کنفرانس ریاض به خط اخوان المسلمین ارتباط داشته باشند، نخواهند بود،‌خطی که با ریاض تناسب و انسجام ندارد‌،مگر آنکه یک قدرت غالب و برتر، آن را وادار به پذیرش آن کند. همچنانکه برخی گروه‌ها در صورت حضور در کنفرانس ریاض، نفوذ برخی طرف‌های منطقه‌ای را به زیان نفوذ ریاض تقویت خواهد کرد که با توجه به مطالب افشا شده، عربستان بر دو ابزار اساسی در کنفرانس ریاض تکیه می‌کند که گروه‌های(تروریستی) جیش الاسلام و الجبهه الجنوبیه خواهند بود، اما گروه(تروریستی)احرارالشام بازوی محور قطری ترکیه‌ای است.

گروه‌های تروریستی موسوم به الجبهه الشامیه،‌جیش المجاهدین،‌فیلق الشام و الویه سیف الشام از گروه‌های متمایل به خط اخوانی در کنفرانس ریاض هستند.

به گزارش تسنیم، السفیر نوشته است با وجودی که مشارکت گروه موسوم به احرارالشام در کنفرانس ریاض تقریبا قطعی است به ویژه پس از دعوت از "لبیب النحاس" مسئول روابط خارجی این گروه برای پیوستن به ائتلاف منطقه‌ای شامل عربستان، ترکیه و قطر برای مقابله با چالش‌های آتی پس از تحرکات نظامی روسیه در سوریه خوانده شده است.

السفیر نوشت نگاه‌ها به موضع جبهه النصره در قبال پیوستن گروه احرارالشام به این مسیر است که شاخص‌های اولیه نشان می‌دهد که نقطه عطفی در رابطه دو گروه تروریستی با یکدیگر خواهد بود و ممکن است به تغییرات اساسی در ماهیت ائتلاف‌های نظامی میان این گروه‌ها منجر شود و شاید گروه موسوم به جیش الفتح در ادلب از  اولین قربانیان این ائتلاف‌ها باشد.

هنوز این مسئله مشخص نیست که سرکردگان گروه احرارالشام چگونه می‌خواهند تناقضات و اختلافات در دیدگاه‌های داخلی از یک سو و دیدگاه‌های گروه‌های دیگر و ائتلاف مخالف سوری از سوی دیگر را حل و فصل کنند، زیرا نحوه حل آن نه تنها بر رابطه احرارالشام با برخی گروه‌های دیگر تاثیر خواهد گذاشت بلکه پیامدهایی برای خود این گروه خواهد داشت.

رابطه گروه احرارالشام با ائتلاف دلیلی بر دشواری گزینه‌ها در مقابل آن و حساس بودن تصمیمات مطلوب سعودی‌ها برای جلوگیری از شکست کنفرانس ریاض است.گروه احرارالشام از  اولین گروه‌هایی بود که با  تشکیل ائتلاف سوری مخالفت کرد و تنها ساعاتی پس از تشکیل آن در نوامبر 2012 مجموعه‌ای از گروه‌های مسلح و در راس آنها جبهه النصره و احرارالشام با صدور آنچه بیانیه کتائب حلب خواندند، با تشکیل ائتلاف مخالفت کردند.

السفیر در پایان می‌نویسد آیا در سایه این همه اختلافات میان فقط دو گروه، امکان موفقیت کنفرانس ریاض وجود دارد با توجه به این‌که روابط میان دیگر طرف‌های شرکت کننده چه سیاسی یا نظامی(تروریستی مسلح) از نظر پیچیدگی کمتر از رابطه میان احرارالشام و ائتلاف نیست؟

تداوم دخالت‌های ویرانگر عربستان در امور مردم سوریه

عربستان در حالی مدعی بی‌طرفی در امور داخلی سوریه است که آشکارا از طریق میزبانی گروه‌های مخالف خارج نشین وابسته به خود به دنبال تعیین تکلیف برای ملت سوریه و تعیین سرنوشت آنها بدون در نظر گرفتن نقشی برای آنهاست .اوسو از مخالفان سوری وابسته به عربستان مدعی شده است کنفرانس ریاض نقطه شروعی برای متحد کردن دیدگاه‌ها و مواضع تمام جریان‌ها و گروه‌های سوری تحت چتر ژنو 1 و سقف کناره‌گیری اسد و نقشه راهی برای طرف‌ها و گروه‌های فعال و موثر در سوریه برای تحقق صلح و دولت‌سازی به دور از تروریسم و طایفه‌گری است.

در حالی که اکثریت ملت سوریه در انتخابات ریاست جمهوری اخیر بار دیگر به بشار اسد اعتماد کرده و سکان رهبری کشورشان را به وی سپردند، مهره سعودی‌ها مدعی شده است کنفرانس ریاض آنچه را مناسب بداند و خواسته‌های مشروع ملت سوریه را محقق کند، اتخاذ خواهد کرد.

وی با توصیف تحرکات خشونت‌آمیز و تروریستی گروه‌های مسلح مورد حمایت عربستان و متحدانش به عنوان انقلاب سوریه، در عین حال اعتراف کرده است که عربستان، حامی اصلی گروه‌های مسلح از  ابتدای تحرکات آنها در سوریه است.

رژیم عربستان از مهمترین حامیان گروه‌های تروریستی تکفیری در سوریه و دیگر مناطق است، سعودی‌ها بیشترین حمایت‌های مالی، تسلیحاتی، سیاسی و تبلیغاتی را از این گروه‌ها به عمل می‌آورند و بیشترین نقش را در تداوم کشتار مردم بیگناه و تخریب زیرساخت‌‌ها و آثار باستانی سوریه ایفا می‌کنند.

با این حال آل سعود تنها نتیجه‌ای که از حمایت‌های گسترده خود از گروه‌های تروریستی مسلح در سوریه کسب کرده، افزایش کشتار بیگناهان به دست تروریست‌های دست پروده خود و تخریب زیرساخت‌های سوریه است.

تقسیم بندی تروریسم به تروریسم خوب یا همان میانه رو و  تروریسم بد، ترفند و حربه نخ نما شده آمریکا و مزدوران منطقه‌ای این کشور از جمله عربستان است که برای سرپوش گذاشتن بر  عاملان کشتار و ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه به ویژه در سوریه با هدف پیشبرد طرح‌های شومشان در منطقه به آن متوسل شده‌اند.

با این حال همانطور که السفیر با تکیه بر اختلافات فزاینده و گسترده میان گروه‌های مسلح و مخالف نتیجه گرفته است، عربستان سعودی هرگز به نتیجه مطلوب و دلخواه خود از برگزاری کنفرانس ریاض دست نخواهد یافت و یک ناکامی دیگر برای آل سعود این بار در آوردگاه سیاسی ثبت خواهد شد.


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها