** مراقب باشیم با برجام دچار سرنوشت قاجار و پهلوی نشویم/پیکان مهمترین نتیجه اقتصاد درهای باز است
** وقتی یک برند غذایی عاملی برای نفوذ فرهنگی میشود/عدم کنترل مبادلات اقتصادی موجب عمیقتر شدن نفوذ فرهنگی میشود
** عدم خودباوری برخی از سیاسیون زمینه نفوذ را فراهم میکند
** سیاستهای انقلابی نبود مذاکرات وین به ترکمنچای دیگری تبدیل میشد/برجام محصول دور شدن سایه جنگ از کشور است
** لزوم ادامه سیاست سیلی و لبخند مقابل آمریکا برای تأمین منافع ملی
** سوءاستفاده کشورهای اروپایی از حوادث تروریستی فرانسه محرز است
** توصیه به اصولگرایان و اصلاحطلبان/اصولگرایان وحدت داشته باشند، اصلاحطلبان در چارچوب قانون حرکت کنند
** دولتمردان ما همیشه تبلیغاتی رفتار میکنند/نباید به مخالفان و منتقدان توهین کنیم
* تسنیم: حضرت آقا در سالهای گذشته بیش از ۲۰۰ بار به بحث رخنه و نفوذ اشاره کردهاند که بیش از ۷۰ بار آن پس از بحث توافق وین بوده است. حضرتعالی تعریفتان از نفوذ چیست و نسبت نفوذ با برجام را چگونه میبینید؟
- رضایی: برجام در حقیقت راهکاری است برای باز شدن درهای اقتصاد ایران که نه تنها تحریمها برداشته شود، بلکه درهای اقتصاد ایران هم باز شود. خوب حال باید دید وقتی درهای اقتصاد ایران باز شود، آیا این فرصتی برای ما فراهم میکند یا دشمنان ما میخواهند از این فرصت استفاده کنند. بنابراین باید مراقب باشیم که آنچه بر قاجار و پهلوی گذشت، برای ما تکرار نشود، بر اساس تجربه ۲۰۰سالهای که کشورمان دارد در هر دورهای که درهای ایران به روی اروپا باز شده نتیجهای جز وابستگی برای ما نداشته است.
** مراقب باشیم با برجام دچار سرنوشت قاجار و پهلوی نشویم/پیکان مهمترین نتیجه اقتصاد درهای باز است
قبلاً مهمترین نتیجهای که از اقتصاد درهای باز گرفتیم پیکان بود، یعنی صنایع مونتاژ بود و در دوره قاجار جریان تنباکو بود، که یک کمپانی انگلیسی انحصار داد و ستد تنباکو را در داخل کشور به دست گرفته بود. این که مقام معظم رهبری نسبت به نفوذ هشدار میدهند، بدین معناست که ما باید صادرات و واردات داشته باشیم و در عرصه اقتصاد بینالملل فعال باشیم، اما اجازه ندهیم حوادث تلخ ۲۰۰ سال گذشته تکرار شود و ما بتوانیم از باز شدن درهای اقتصادی کشور منافع ملی را دنبال کنیم.
** وقتی یک برند غذایی عاملی برای نفوذ فرهنگی میشود/عدم کنترل مبادلات اقتصادی موجب عمیقتر شدن نفوذ فرهنگی میشود
* تسنیم: نسبت بحث نفوذ اقتصادی و بحث نفوذ فرهنگی را چگونه می بینید؟ آیا می توان گفت نفوذ اقتصادی به نفوذ فرهنگی منجر شده و به تغییر باورهای مردم ختم میشود؟
- رضایی: نفوذ فرهنگی با حداکثر توان چه از طریق ماهواره و چه از طریق اینترنت و چه به صورت شبکههای اجتماعی بیش از ۲۰ سال است به صورت برنامهریزی شده علیه ما آغاز شده اما بستر اقتصادی میتواند بستر دیگری در کنار سایر بسترها برای نفوذ فرهنگی باشد؛ بنابراین اگر مبادلات اقتصادی درست کنترل نشود، میتواند موجب عمیقتر شدن نفوذ فرهنگی شود. برخی از کالاها جنبه فرهنگی دارد، برای مثال یک برند غذایی میتواند برای خود یک شبکه فرهنگی ایجاد کند، در حالی که ما در داخل کشور غذاهایی به مراتب بهتر از برندهایی مانند مکدونالد داریم، اما چون برندسازی نشده این تبدیل به یک فرهنگ غذایی نشده است. این فرهنگ نوعی فرهنگ کاربردی است که برخی مواقع دشمنان ما از این طریق و از طریق تخریب باورها و فرهنگ اصیل وارد میشوند. فرهنگ کاربردی دشمن به وسیله عدم کنترل اقتصادی گسترش مییابد.
** عدم خودباوری برخی از سیاسیون زمینه نفوذ را فراهم میکند
* تسنیم: معمولاً در طول تاریخ مانند دوره قاجار، زمانی که دچار ضعف فرهنگی و خود کمبینی شدهایم دشمن توانسته با نفوذ به اهداف خود برسد. آیا در شرایط فعلی مسئولان ما دچار ضعف فرهنگی و خود کمبینی شدهاند که حضرت آقا بحث نفوذ را مطرح میکنند؟
- رضایی: چند عامل در این امر دخالت دارد: یکی اینکه برخی روشنفکران ما فکر میکنند آمریکا هنوز همان آمریکای ۳۰ سال پیش است، در حالی که واقعیت این است که آمریکا دیگر آمریکای ۳۰ سال پیش نیست. برای مثال در جریان اوکراین و سوریه، آمریکا به بنبست رسیده است. در خلیجفارس دست و پا بسته است. با وجود آنکه در عراق صدام را ساقط کردند، ولی محصول آنجا در جهت خواستههای آنها نبوده است، ثانیاً کشورهای دیگر نیز دیگر آن کشورهای ۳۰ سال پیش نیستند. کشور چین نزدیک به ۴هزار میلیارد دلار پول دارد. ما میتوانیم در تجارت با چین میلیاردها دلار پول وارد کشور کنیم.
برخی از روشنفکران ما این تغییر و تحولات را در ماهیت قدرت بینالملل متوجه نمیشوند و جالب اینجاست که به نیروهای انقلاب میگویند: "شما واقعیتها را نمیبینید". مسئله بعدی عدم خودباوری است، یعنی برخی از سیاسیون ما متأسفانه ملت ما و خودشان را دستکم میگیرند که این دو با همدیگر میتوانند زمینه نفوذ را فراهم کنند. مسئله دیگر نیز نادیدهگرفتن تجارب تاریخی است، یعنی ما هیچگاه از آمریکاییها خوبی ندیدیم. آمریکاییها هر زمان که وارد ایران شدند یا با کودتا وارد شدند یا با حمایت از دیکتاتورها در ایران حضور یافتند و علیه ملت ما حرکت کردند، مثلاً از صدام حسین حمایت کردند و این حتی در قبل از انقلاب نیز سابقه داشته است. ما متأسفانه به نیروهای خودی اهمیت لازم را نمیدهیم، ما مدیران کارآمد در کشور کم نداریم، اما حسادتها و جهلها و برخی از مسائل غیرواقعی باعث میشود که ما نتوانیم از همه تواناییهایمان استفاده کنیم.
** سیاستهای انقلابی نبود مذاکرات وین به ترکمنچای دیگری تبدیل میشد/برجام سایه جنگ را دور نکرد، بلکه خود محصول دور شدن سایه جنگ از کشور بود
* تسنیم: آیا شما همچون برخی مسئولان به این امر معتقدید که ما باید پس از برجام در سیاستهای خود در عرصه بینالملل تجدیدنظر کنیم و یا حداقل آن را تغییر دهیم؟
- رضایی: اگر سیاستهای انقلابی ما نبود، مذاکرات ما در وین تبدیل به یک فاجعه ملی میشد و چیزی مانند ترکمنچای اتفاق میافتاد. همین سیاستهای انقلابی بود که موجب شد برجام با همان دستاوردهای در جهت منافع ملی ما سمت و سو پیدا کند؛ برای مثال اگر رهبری نبود در کشور هرج و مرج و شورش یا کودتا میشد یا یک ترکمنچای بزرگ نوشته میشد.
در این جا تأثیر رهبری را میبینیم که توانست با هوشمندی از تیم مذاکرهکننده حمایت کند و از طرفی اصلاحاتی را که قرار بود در مجلس و مصوبات شورای عالی امنیت ملی صورت گیرد، مدیریت کند که منافع ملی در آن حفظ شد. پس ما چنانچه سیاست انقلابی نداشتیم و اگر دشمنان ما میتوانستند علیه ما حمله نظامی کنند، اصلاً میز مذاکرهای تشکیل نمیشد. سیاست انقلابی ما باعث شد که دشمن نتواند به ایران حمله کند. اگر آنها موفق میشدند، تحریم اقتصادی را به فلج کردن اقتصاد کشور منتهی میکردند. برجام محصول دور شدن سایه جنگ از کشور است، پس سیاست انقلابی ما این دستاوردها را داشته است؛ چرا میخواهیم پلکانی را که با آن بالا رفتهایم، نادیده بگیریم؟
** لزوم ادامه "سیاست سیلی و لبخند" مقابل آمریکا برای تامین منافع ملی
* تسنیم: چرا حضرت آقا مذاکره در بقیه موارد غیر از برجام را ممنوع کردهاند، در حالی که برخی سعی میکنند مدل مذاکرات برجام را به سایر حوزهها نیز تسری دهند؟
- رضایی: به نظر من دلیل خیلی روشنی دارد و آن هم این است که ما هنوز رفتار دوستانهای را از آمریکا شاهد نیستیم، حتی در مسئله برجام نیز تا جایی که آنها میتوانستند بر ما فشار آوردند و اگر جایی نتوانستند بهدلیل این بود که توان آن را نداشتند یا کسی دیگر با آنها همراهی نمیکرد یا ما مقاومت میکردیم؛ بنابراین ما چه رفتار دوستانهای را از آمریکا دیدهایم که مسئله مذاکره یا برقراری رابطه را پیگیری کنیم؟! شما زمانی که میخواهید مذاکره کنید یا رابطه برقرار کنید باید علائمی را ببینید ما چه علائمی را میبینیم؟ ما مسیری را که موجبشده آمریکا گامبهگام عقبنشینی کند، ادامه خواهیم داد؛ این مسیر بهترین راه است و من نام آن را سیاست سیلی و لبخند گذاشتهام. بهترین راه این است که ما واقعیت انقلاب اسلامی را به آمریکا تحمیل کنیم. آنها نباید هیچ راهی غیر از پذیرش این واقعیت داشته باشند و ما راهی غیر از این برای تأمین منافع ملی نداریم.
** سوء استفاده کشورهای اروپایی از حوادث تروریستی فرانسه محرز است
* تسنیم: تحلیل شما از اتفاقات فرانسه و اینکه برخی آن را فرصتی برای دخالت بیشتر در سوریه میبینند چیست؟ و اساسا استراتژی جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با جنگهای نیابتی را چگونه میبینید؟
- رضایی: حادثه فرانسه نشان داد که داعش از تواناییهای تروریستی بیش از آنچه تصور میشد، برخوردار است. از سویی دیگر امروز این سؤال مطرح شده است "چه دولتی با داعش همکاری میکند؟" یا "چه قدرتی با داعش همکاری میکند؟" زیرا داعش در چنین عملیاتهایی بدون حمایت از سوی دولتی دیگر نمیتواند چنین کارهایی انجام دهد. امروز سیستمهای امنیتی بسیار پیشرفتهای در اروپا مستقر است که تمام سفرها و خرید و فروشها و تمام اقلامی را که ممکن است زمانی جنبه امنیتی پیدا کند، رصد میکند، پس چگونه چندین نفر با اسلحه و مواد منفجره توانستهاند ساعتها در قلب پاریس که میزبان میلیونها توریست خارجی است، درگیری ایجاد کنند؟! چگونه آنها توانستهاند در چنین فضای امنی که برای فرانسه بسیار مهم است چنین عملیاتی تدارک ببینند؟! این نشان میدهد که داعش هم توانایی بالایی دارد و هم باید مشخص شود که پشت پرده چه کسی از آنها حمایت می کند، آیا این یک دولت است یا یک قدرت درون یک دولت است؟
به هر حال ابهامی در صحنه بینالملل پیدا شده است که حامی داعش کجاست؟ آیا اینها گروههای تندرو در اطلاعات عربستان هستند؟ با وضعیتی که اکنون دولت عربستان دارد و کنترل لازم را ندارد، باید احتمال داد که این حوادث دوباره تکرار شود. حال قصد کسانی که پشت این ماجرا هستند هرچه که باشد، آن کسانی که بخواهند از این حوادث سوءاستفاده کنند، میتوانند بهرهبرداری کنند؛ به عبارتی به جای آنکه فرانسه و اروپا بیایند و این حادثه را بهطور واقعی تحلیل و ریشهیابی کنند، دارند از این اتفاقات علیه مسلمانان سوءاستفاده میکنند؛ بنابراین سوءاستفاده کشورهای اروپایی از این موضوع چه در این حوادث نقش داشته باشند، چه نداشته باشند، محرز است؛ این در حالی است که این سوءاستفاده برای آنها هیچ نتیجهای جز تکثیر و تقویت گروههای تکفیری نخواهد داشت، مانند تجربه طالبان و سایر گروههای تندرو که به دست خودشان ایجاد شد و اسلحه آنها بهسوی خودشان برگشت. مقام معظم رهبری نیز تذکر دادند "ممکن است این اسلحهها به روی خودتان بازگردد". به نظر من این اشتباهی روی اشتباه است، این اشتباهات از ۷۰ سال پیش و با صهیونیسم شروع شد. آنها اسرائیل را برای کنترل مسلمانان ایجاد کردند، ولی امروز اسرائیل به لکه ننگی برای آنها تبدیل شده که نمیدانند چطور از آن نجات پیدا کنند، چون یک جریان تندرو صهیونیست در حال بهرهبرداری از ضدیت بین غرب و مسلمانان هستند و غرب هر روز بیش از روز قبل در باتلاق تروریستی خودساختهاش، فرو میرود.
* تسنیم: حال تروریسمی که نمونه بارز آن داعش است و دستساز کشورهای غربی، طبق اعتراف خودشان است و به گفته خود آنها، قطر، عربستان و ترکیه در حال حاضر به داعش کمک میکنند، دولت جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با این تروریسم چه وظیفهای دارد؟
- رضایی: ما به چند دلیل برای مبارزه با تروریسم تکفیری انگیزه داریم: یکی اینکه آنها به نام اسلام بهدنبال تخریب اسلام هستند و ما وظیفه داریم که حیثیت و هویت اسلامی را حفظ کنیم، زیرا چهرهای که تکفیریها در بین مسیحیان و غرب از مسلمانان نشان دادهاند به ضرر ماست و خیانتی به جهان اسلام است و باید این خیانت را پاک کنیم.
مسئله دوم کشتاری است که تروریستها علیه بشریت انجام میدهند و ما به حکم انگیزههای انسانی نمیتوانیم نسبت به آن بیتوجه باشیم و مسئله سوم ناامنیای است که در جهان اسلام به وجود آمده و باید مانع آن شویم که به کشور ما سرایت کند؛ بنابراین دلایل بسیار زیادی داریم که بهطور جدی با تکفیریها مبارزه کنیم و در این مبارزه راسخ و ثابتقدم باشیم. شهدایی که ما اکنون در راه دفاع از حرم میدهیم هم جنبه اسلامی، هم جنبه انسانی و هم جنبه منافع و امنیت ملی دارد. ما در مبارزه با تروریسم جدی هستیم و پذیرفتهایم که هزینه آن را نیز بپردازیم و به هیچ وجه هم کوتاه نخواهیم آمد و تا آخر هم مبارزه با تروریسم تکفیری را ادامه خواهیم داد.
** توصیه به اصولگرایان و اصلاحطلبان/اصولگرایان وحدت داشته باشند، اصلاحطلبان در چارچوب قانون حرکت کنند
* تسنیم: با توجه به دستهبندی سیاسی مانند اصولگرا، اصلاحطلب, اعتدالگرا که در کشور وجود دارد شما خود را جزو کدام دسته میدانید؟
- رضایی: من
انقلابی بوده و هستم. در زمانی که در خدمت امام(ره) بودم، انقلابی بودم،
اکنون نیز که در خدمت رهبر معظم انقلاب هستم، جزو همراهان ایشان هستم. خط
ما خط ولایت است؛ لذا منافع ملی برای ما مهم است، هدفهای انقلاب برای ما
مهم است و ما در این مسیر حرکت میکنیم، ولی خوب است این دو جناح
سیاسی(اصلاحطلب و اصولگرا) خود را بازسازی سیاسی کنند و در چارچوب قوانین و
ارزشهای انقلاب عمل کنند؛ چون این یک سرمایه سیاسی است که متأسفانه آن را
مرتب از دست میدهیم. شنیدهام که در بین اصولگرایان انشعابی در حال
شکلگیری است، آیا این در شرایط فعلی به مصلحت است؟ اصولگرایی یک سرمایه
سیاسی برای کشور است.
اصلاحطلبان هم
همینطور، نه مانند زمان امام(ره) که از افکار سوسیالیستی حمایت میکردند و
نه الآن که از نظام سرمایهداری حمایت میکنند. باید در جناحهای سیاسی
ثبات فکری باشد، از طرف دیگر در چارچوب قانون و نظام حرکت کنند.
جناحهای سیاسی باید ثبات فکری داشته باشند و در چارچوب قانون حرکت کنند، برای مثال اگر در فتنه ۸۸ آقایان معترض شکایتشان را به شورای نگهبان میدادند و از طریق قانون اعتراض خود را دنبال میکردند، نظام از آن استقبال میکرد و از آنها نیز حمایت میکرد. ما نیازمند ارزشهای پایدار در جناحهای سیاسی هستیم. اگر اینگونه باشد این دو جناح سیاسی میتوانند با یکدیگر رقابت سالم و پرشور داشته باشند و ما میتوانیم از آن به عنوان یک سرمایه سیاسی بهرهمند شویم.
من اگر دغدغه اقتصاد نداشتم، واقعاً از سپاه بیرون نمی آمدم، چون مطمئن بودم اقتصاد کشور با مشکل مواجه میشود نزدیک به ۱۹ سال پیش از سپاه خارج شدم و اینکه اکنون به سپاه بازگشتهام برای این است که بهدلیل حوادث پیشآمده، اقتدار نظام برایم مهم است. تا ۱۰ سال آینده اقتدار و امنیت در کشور مهم است؛ چه اقتدار درونی و چه اقتدار بیرونی، و لباس پوشیدهام که تاحدی که توان دارم بتوانم کمک کنم تا اقتدار کشور را چه در داخل و چه در خارج حفظ کنیم، الآن هم به نیروهای مسلح کمک میکنم.
** دولتمردان ما همیشه تبلیغاتی رفتار میکنند/نباید به مخالفان و منتقدان توهین کنیم
* تسنیم: شما اولینبار بحث عصبانیت آقای روحانی را در مناظرههای انتخاباتی مطرح کردید. در چند ماه اخیر احساس میشود که آقای روحانی عصبیتر با منتقدینشان صحبت میکنند، شما در این زمینه چه توصیهای به ایشان دارید؟
- رضایی: البته همه مسئولان باید خود را مراقبت کنند، من در درجه اول گلهای از مسئولین صداوسیما دارم که مناظره چهارم را برگزار نکردند، یعنی در مناظره سوم صحنه رقابت مشخص شد، ولی شکل نگرفت، با مناظره چهارم بود که رقابت میتوانست شکل بگیرد. احتمالًا صداوسیما بهدلیل حوادث تلخ مناظرات دوره قبلی احتیاط کرده است. اگر مناظره چهارم صورت میگرفت شاید شرایط انتخابات چیز دیگری میشد. ثانیاً به اعتقاد من در کشور ما که یک کشور فرهنگی و اسلامی است، اخلاق و برادری به هیچوجه نباید زیر پا گذاشته شود. ما نباید به مخالفان و منتقدان توهین کنیم. تحملپذیری مسئولان کشور در ملتی مانند ملت ایران باید چند برابر الآن باشد. دلیلی ندارد که اظهار عقیده ما همراه با عصبانیت باشد. متأسفانه دولتمردان ما همیشه خود را در حالت انتخابات میبینند و تبلیغاتی رفتار میکنند.