کد خبر: ۳۵۱۲۸۰
زمان انتشار: ۱۲:۴۸     ۲۹ آبان ۱۳۹۴
معاون مجلس، کنسولی و امور ایرانیان وزیر امور خارجه گفت: خانواده رکن آبادی سفیر سابق کشورمان در لبنان به عربستان می‌روند تا به طور مستقیم و میدانی، سرنوشت این دیپلمات ایرانی را بررسی کنند.

به گزارش پایگاه 598، حسن قشقاوی معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان خارج از کشور وزارت خارجه با بیان اینکه خانواده آقای رکن آبادی سفیر سابق کشورمان در لبنان به عربستان می‌روند تا به طور مستقیم و میدانی، سرنوشت این دیپلمات ایرانی را بررسی کنند، افزود: آنها روادید خود را دریافت کرده‌اند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره اظهارات آقای آقاتهرانی نماینده مردم تهران در مجلس مبنی بر دریافت اطلاعاتی درباره اقدام دولت عربستان در تحویل آقای رکن آبادی به رژیم صهیونیستی گفت: من درباره اظهارات وی گفته‌ام که مدارک و مستنداتش چیست؟قشقاوی افزود: مقرر شد جلسه‌ای در این باره با آقای آقاتهرانی برگزار کنیم که این نشست مصادف با جلسه علنی مجلس شد، بنده مرتب درباره موضوع منا جلساتی برگزار می‌کنم و از او دعوت کردم که مستنداتش را ارائه کند.

وی اضافه کرد: نظر آقای آقاتهرانی و دیگران در این باره محترم است، اما بنده شخصاً احتمال ربایش آقای رکن آبادی و تحویلش به اسرائیل را بسیار ضعیف می‌دانم گرچه بالاخره این یک خبر است و در خبر احتمال صدق و کذب وجود دارد.

قشقاوی آقای رکن آبادی را شخصیتی ارزشمند دانست و گفت: البته همه مفقودان فاجعه منا برای ما عزیزند و سرنوشت تک تکشان برای ما مهم است.

وی افزود: ما هم یکی یکی خانواده مفقودان را به عربستان می‌فرستیم تا سرنوشت عزیزانشان را پیگیری میدانی کنند.

معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره نتیجه انگشت نگاری از جانباختگان منا و تطبیق آن با مفقودان ایرانی این فاجعه گفت: همکارانم مدام در حال پیگیری هستند و ستادی به مسئولیت سرکنسول ما در جده این موضوع را پیگیری و به طور مستمر اخبارش را به بنده منتقل می‌کند.

قشقاوی در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما افزود: گاهی تطبیق دی ان ای دو نفر با هم مقداری زمانبر و حتی شناسایی برخی عکس‌ها مشکل است، به همین علت مقرر شد که خانواده برخی جانباختگان با دریافت روادید و سفر به عربستان سرنوشت عزیزانشان را به طور مستقیم پیگیری کنند.

معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره اظهارات ظریف مبنی بر همکاری نکردن عربستان در پیگیری پرونده منا گفت: بنده نمی‌دانم که آقای ظریف چه اظهاراتی در این باره داشته، اما در سطح کلان جملات ایشان در این باره درست است.

قشقاوی افزود: توقع داشتیم که عربستان کمیته حقیقت یاب تشکیل دهد و درباره علت فاجعه منا اعلام نظر کند و نیز دو موضوع پرداخت غرامت به خانواده‌ها و تعیین تکلیف مفقودان ادامه یابد.

وی گفت: با این حال در سطح میانی و بدنه کارشناسی تعامل بین سرکنسولگری کشورمان با دولت عربستان وجود دارد.

معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه شکل گیری کمیته حقیقت یاب برای بررسی فاجعه منا در سه سطح ممکن است، اظهار داشت: نخست کمیته حقیقت یاب در سطح بین‌المللی مانند پرونده رفیق حریری در لبنان که شورای امنیت سازمان ملل متحد چنین کمیته‌ای تشکیل داد و بقیه کشورها ملزم به همکاری با آن بودند.

قشقاوی تصریح کرد: بر این اساس باید انتظار داشته باشیم که 15 عضو شورای امنیت درباره فاجعه منا رأی دهند که چنین کمیته‌ای ایجاد شود، اما از نظر سیاسی چنین کاری با توجه به مناسباتشان با دولت عربستان بعید به نظر می‌رسد.

معاون وزیر امور خارجه افزود: راهکار دیگر این است که کمیته حقیقت یاب دوجانبه ایجاد شود که این راهی جز تعامل دیپلماتیک با دولت عربستان ندارد.

قشقاوی اضافه کرد: بر این اساس اینگونه نیست که بنده موضعی تند علیه عربستان بگیرم و این کشور با ایجاد چنین کمیته‌ای موافقت کند، این باید در رایزنی‌ها انجام شود که می‌تواند در هر سطحی که نظام و دولت ما تصمیم می‌گیرند، تشکیل شود.

وی ادامه داد: ایجاد این کمیته حقیقت یاب حتماً به همکاری طرف سعودی نیاز دارد و غیر از آن امکان تشکیل چنین کمیته‌ای وجود ندارد.

قشقاوی گفت: بنده در سفری که به همراه وزیر بهداشت به عربستان داشتم، اعلام آمادگی کردیم که کمیته حقیقت یاب مشترکی برای بررسی علل و چرایی فاجعه منا ایجاد شود.

معاون وزیر امور خارجه افزود: راهکار دیگر اقامه دعوی در محاکم داخلی است، مانند همین کاری که دادستان کل کشور انجام داد، اما باید توجه داشت که تنفیذ و اجرای هر حکمی در این محاکم تا زمانی که دولت عربستان نخواهد اجرا نمی‌شود.

وی اضافه کرد: علت اجرا نشدن احکام محاکم داخلی این است که ما در داخل مرز خودمان هستیم و اجرای چنین احکامی در خارج مسائل خاص خودش را دارد.

قشقاوی گفت: راهکار دیگر این است که محاکم داخلی عربستان این کار را انجام دهند که بر این اساس به سفارت و سرکنسولگریمان در عربستان گفته‌ایم وکلای زبردستی بیابند و با جمع آوری مستندات، علیه افراد خاطی اعم از مأموران یا شرکت‌هایی که احیاناً متولی بودند اقامه دعوا کنند.

وی افزود: این راهکار فعلاً به صورت واقع بینانه عملیاتی تر است. در عین حال همکاری دولت عربستان از راهی غیر از تعامل دیپلماتیک و تداوم مذاکرات ممکن نیست.

معاون وزیر امور خارجه اضافه کرد: می‌شود موضع گیری تند و انقلابی کرد و هیچ عیبی هم ندارد، اما بعید به نظر می‌رسد که این اقدام به تشکیل کمیته حقیقت یاب مشترک منجر شود.

قشقاوی در پاسخ به پرسش دیگری درباره احتمال شکایت ایران از عربستان در محاکم حقوقی بین‌المللی گفت: دو مرجع دیوان داوری و دیوان کیفری بین‌المللی وجود دارد اما نمی‌توان رأساً از این طریق اقدام کرد زیرا ایران و عربستان هیچ یک عضو کامل این مراجع نیستند.

وی اظهارداشت: البته از طریق نهادهای بین‌المللی مانند شورای امنیت، شورای حقوق بشر و سازمان همکاری اسلامی ارجاع این پرونده به مراجع حقوقی بین‌المللی ممکن است همچنانکه در موضوع بوسنی، پرونده قاتل صرب به دادگاه بین‌المللی کیفری ارجاع شد.

قشقاوی گفت: عربستان بسیاری از کنوانسیون‌های بین‌المللی برای ارجاع پرونده‌های حقوقی را نپذیرفته است، همچنانکه ما هم نمی‌توانیم رأساً در این مراجع اقامه دعوی کنیم، اینها را باید روشن کنیم تا سطح توقعات واقع بینانه شود.

افزایش نیروهای عراقی در 11 مرکز صدور روادید

رئیس کمیته سیاسی و کنسولی ستاد اربعین همچنین در خصوص آخرین وضعیت صدور روادید زوار اربعین حسینی نیز گفت: دولت عراق حدود 66 نیروی جدید تازه نفس را برای صدور روادید اربعین علاوه بر نیروهای موجود سفارت و سرکنسولگری‌هایش در 11 شهر کشورمان اعزام کرد.

وی با اشاره به اینکه مقدمات مراسم اربعین امسال در مقایسه با سال گذشته بهتر فراهم شده است، افزود: فعلاً روند صدور روادید بسیار خوب است و تا امروز حدود 400 هزار روادید برای متقاضیان اربعین صادر شده است.

وی گفت: البته حدود یک میلیون و 200 هزار نفر به سایت سازمان حج و زیارت مراجعه کرده‌اند، اما مراجعه این افراد به این معنا نیست که همه مدارکشان آماده باشد.

قشقاوی افزود: برای آنهایی که مدارکشان آماده باشد صدور روادید به خوبی انجام می‌شود، اما دیروز در برخی استانها مانند خوزستان وقفه‌ای ایجاد شد.

معاون مجلس، کنسولی و امور ایرانیان وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه صدور روادید جزو وظایف دولت خارجی نیست، گفت: بر این اساس نباید سطح توقع مردم را به گونه‌ای بالا ببریم که دولت عراق موظف است برای هر تعداد متقاضی زیارت اربعین روادید صادر کند.

وی افزود: البته با توجه به مصمم بودن دولت عراق و همچنین تقاضای ما، همه تلاش‌ها صورت می‌گیرد تا برای همه متقاضیان روادید صادر شود.

قشقاوی اظهار داشت: امسال مسئله صدور روادید بسیار مهم است و مطلقاً امکان ازدحام در کنار مرز نیست و به همین سبب تدابیری در استانداری‌ها اتخاذ شده، چرا که کار معقولی هم نیست که کسی بدون روادید و غیرقانونی وارد عراق شود، زیرا طبق قانون این کشور تا 6 سال زندانی دارد.

وی افزود: همه باید در این خصوص به هشدارها توجه کنند و بعد کسی نگوید که وزارت خارجه منفعل بود و از حقوق زندانیان دفاع نکرد و مطلقاً کسی بدون روادید و گذرنامه معتبر حق ورود به خاک عراق را ندارد.

رئیس کمیته سیاسی و کنسولی ستاد اربعین گفت: متقاضیان زیارت اربعین گمان نکنند که در دقیقه 90 می‌توانند کنار مرز بدون روادید و گذرنامه وارد عراق شوند.

قشقاوی به تماس تلفنی معاون اول رئیس جمهور با نخست وزیر عراق اشاره کرد و افزود: غیر از این تماس، سفر هفته گذشته معاون وزیر کشور به عراق نیز دستاوردهای بسیار خوبی داشت و انتظار ما این است که متناسب با نیاز، روادید صادر شود.

وی گفت: مجدداً تأکید می‌کنم که چه اتباع ایرانی و چه اتباع خارجی مقیم ایران، امسال نمی‌توانند بدون روادید و گذرنامه وارد عراق شوند در غیر این صورت عمل مجرمانه مرتکب شده‌اند.

معاون وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه تمهیداتی برای برقراری امنیت هر چه بیشتر زائران اربعین اندیشیده شده است؟ افزود: کمیته امنیتی- انتظامی باید پاسخگوی این سؤال باشد، اما تا آنجا که اطلاع دارم تمهیدات لازم در همه زمینه‌ها اندیشیده شده است.

قشقاوی گفت: در هر حال حادثه خبر نمی‌کند و منطقه ما ملتهب است و کسی نمی‌تواند تضمین کند که هیچ اتفاقی نمی‌افتد، اما همه تلاش این است که زیارت امنی مانند سال گذشته انجام شود.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه پیش بینی می‌کنید چه تعداد زائر از کشورمان وارد عراق شوند، افزود: چون امسال همه زائران باید با روادید و گذرنامه وارد شوند، به هر حال با سال گذشته تفاوت دارد و قرار هم نیست سایت «سماح» تا لحظه آخر جوابگوی همه درخواست‌ها باشد.

قشقاوی گفت: ما به دنبال کمیت نیستیم و همه تلاش ما این است که احترام و کرامت زائران حفظ شود.


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها