دکتر علیرضا شیخ عطار سفیر سابق ایران در آلمان در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «پارس» اظهار داشت: آمریکایی ها همواره به دنبال هژمون هستند و جمهوریخواهان در زمانی که روی کار بودند برای اعمال این هژمون علاوه بر مشروعیتی که سعی داشتند در افکار عمومی به دست آورند، با استفاده از نیروهای نظامی، تجاوز و جا به جایی دولتها به دنبال قدرت نمایی سخت بودند.
وی افزود: دموکرات ها هم به هژمون معتقد هستند اما از طریق قدرت نرم. اوباما با این شعار سر کار آمد که بوش پسر شکستهای متعددی از جمله جنگهای عراق و افغانستان را مرتکب شده و هزینههای مادی و معنوی فراوانی برای آمریکا به بار آورده است.
وی اضافه کرد: بر همین اساس در دو دوره با رای بالا پیروز شد. در واقع اوباما و تیم دموکراتها معتقدند میتوان هژمون را بدون هزینه زیاد از خود و بیشتر بر اساس ژستهای مردم پسندانه اعمال کرد.
سفیر سابق ایران در آلمان با اشاره به اینکه دموکرات ها تاکید دارند که روش جمهوریخواهان برای آمریکا هزینههای فراوانی به همراه داشته است گفت: دموکراتها بر این باورند که نباید این روش شکست خورده را در مورد سوریه اعمال کرد. بر همین اساس اوباما معتقد است با تقویت مخالفان و از طریق اقدامات نرم با هزینه کمتر و با آبروریزی بسیار کمتر، میتوان موفق شد.
شیخ عطار افزود: آنها یک تئوری دیگر نیز دارند که تحت عنوان «موازنه از راه دور» شناخته میشود. میگویند میتوان به جای وارد کردن نیرو در منطقهای همچون خاورمیانه، از کشورهای تاثیرگذار در این منطقه به زعم خودشان ایران، ترکیه و عربستان ) و با استفاده از ایجاد رقابت میان آنها، سیاستهای خود را پیش برد.
وی اضافه کرد: حتی تفاوت نگرش آنها به ایران نیز از همین مورد نشات میگیرد که البته ناشی از قدرت کشورمان در منطقه است.
سفیر سابق ایران در آلمان خاطرنشان ساخت: در حال حاضر شاهدیم که بحث سوریه باعث شده مراجعات بینالمللی به سمت ایران زیاد شود بر همین اساس به نظر میرسد تدبیر و مدیریت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در اینجا فرصت بسیار خوبی برای بروز و ظهور دارد.
شیخ عطار افزود: بدون اینکه ساده اندیشانه تصور کنیم آمریکا و اروپا میخواهند با ما همکاری کنند، دیپلماسی ایران باید بازی خود را داشته باشد. سیاست ما بر اساس آموزههای امام خمینی (ره) و خط دهیهای بسیار عمیق مقام معظم رهبری است.
وی اضافه کرد: طرف ما مردمانی هستند که از ظلم در این منطقه از حکومتهایشان و یا حامیانشان به ستوه آمدهاند. در اینجا ما هستیم که با الهام بخشی می توانیم نظر آنها را بیش از پیش به سمت خود جلب کنیم.
سفیر سابق ایران در آلمان تاکید کرد: در همه این مراودات باید توجه داشته باشیم که نقشه دشمن را در پروژه «نفوذ» خوانده باشیم. استقلال، آزادی و عزت کشور در افشای ابعاد این نقشه پرخطر است.