کد خبر: ۳۴۷۲۶۲
زمان انتشار: ۰۹:۴۱     ۰۵ آبان ۱۳۹۴
به گزارش پایگاه 598، چند سالي است كه ديگر ترياك، هروئين و حشيش تنها مواد مخدر خانمان‌سوز محسوب نمي‌شود، بلكه با تعدد و تنوع عرضه مواد روانگردان در كشور نه تنها برخي از آنها قابل شناسايي نيستند، بلكه نحوه مصرف آن هم نمي‌تواند به اين راحتي دست فرد معتاد را براي اطرافيان رو كند. با توجه به اينكه تعدد، تنوع و دوز وابستگي به اين مواد شيميايي از شدت و حدت فراواني برخوردار است، همين امر مي‌تواند به عنوان تهديدي براي جامعه محسوب شود.

 همين مساله باعث شده است كه هشدارها نسبت به مواد مخدر جديد به ويژه روانگردان‌ها ادامه داشته باشد، به گونه‌اي كه روز گذشته دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر در ششمين نشست روساي مراجع ملي مبارزه با مواد مخدر گروه ائتلاف پنج گانه آسياي مركزي از شناسايي 500 نوع روان گردان جديد خبر داد.
 
به گفته كارشناسان، عرضه مواد مخدر صنعتي از سال هاي 1388 در كشور شدت گرفته است و اين نارسايي عزم جدي و دستيابي به اطلاعات روز نهادهاي ذي‌ربط از جمله ستاد مبارزه با مواد مخدر را مي‌طلبد تا در اين زمينه اقدامات راهگشا و ثمربخش انجام دهد.

 اطلاعات محدود درباره روانگردان‌ها

روز گذشته دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان اينكه يكي از تهديدات منطقه استفاده از روانگردان‌هاي جديد NPS است كه تاكنون بيش از 500 نوع آن توسط 95 كشور شناسايي شده است، گفت: متاسفانه اطلاعات درباره شيوع و خطرات بهداشتي اين روانگردان‌ها در سطح منطقه‌اي و بين‌المللي محدود است. رحماني فضلي در ششمين نشست روساي مراجع ملي مبارزه با مواد مخدر گروه ائتلاف پنج گانه آسياي مركزي با اشاره به گزارش اخير دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل مبني بر كاهش چشمگير سطح كشت و توليد بالقوه در سال 2015 اظهار كرد: از اهتمام دولت افغانستان كه موفق شده است ميزان امحاي سطح كشت را نسبت به سال 2014 حدود 40 درصد افزايش دهد تشكر مي‌كنم، چرا كه گزارش حاكي از كاهش 48 درصدي توليد بالقوه است. دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان اينكه اگرچه كاهش توليد خبر اميدوار‌كننده‌اي است، گفت: اما اين كاهش به معناي كاهش مشكلات ناشي از قاچاق و اعتياد در منطقه نيست. تشكيل اين جلسه و شركت شما در اين مناسبت دليل ديگري است براي درك شرايط بحراني كه منطقه در آن قرار دارد.

رحماني فضلي در ادامه به دلايل مشكل گسترش اعتياد در منطقه اشاره و اظهار كرد: فعاليت تروريست‌ها در منطقه به ويژه افغانستان و برنامه آنها براي گسترش تحركات مستلزم هزينه است همانطوري كه مي دانيم اصلي ترين راه تامين اين هزينه‌ها استفاده از قاچاق مواد مخدر است. ديگر آنكه گسترش ناامني ناشي از تحركات تروريستي بهترين فضا را براي فعاليت قاچاقچيان فراهم مي‌آورد، لذا قاچاقچيان نيز فعال‌تر خواهند شد. دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بيان اينكه مساله ديگري كه منطقه را تهديد مي‌كند استفاده از روانگردان‌هاي جديد (NPS) است، گفت: تاكنون بيش از 500 نوع اين روانگردان‌هاي جديد توسط 95 كشور شناسايي شده است، متاسفانه اطلاعات درباره شيوع و خطرات بهداشتي آن در سطح منطقه و بين‌الملل محدود است؛ بنابراين مي‌توان گفت ما در منطقه همچنان با مشكل قاچاق و اعتياد دست به گريبان خواهيم بود و تقويت همكاري در اين ائتلاف و تعامل با ساير همسايگان ضروري و اجتناب ناپذير است. او تصريح كرد: جمهوري اسلامي با ارزيابي وضعيت جاري جهت مقابله با قاچاق و اعتياد ضمن پايبندي به تعهدات بين‌المللي و اعتقاد به همكاري منطقه‌اي در سطح ملي با اتخاذ استراتژي متوازن تلاش كرده است تا اصلاحيه قانون مبارزه با مواد مخدر مشتمل بر مقابله جدي با توليد و مصرف داروهاي روانگردان، آمفتامين‌ها، متامفتامين‌ها، كنترل دليوري، قانون مبارزه با پولشويي و پيش‌سازهاي شيميايي را تصويب كند. همچنين با وضع قانون مقابله با جرايم الكترونيكي، ايجاد بانك اطلاعاتي و اجراي سرشماري مصرف‌كنندگان مواد افيوني راه‌هاي مبارزه با اين مسئله را تسهيل و تسريع كند. او افزود: بيش از 80 درصد برنامه‌هاي كاهش آسيب و درمان در كشور ايران توسط بخش خصوصي و سازمان‌هاي مردم نهاد اجرا مي‌شود. به گزارش ايسنا، رحماني فضلي ادامه داد: كنوانسيون‌هاي سه گانه بين‌المللي و ساير اسناد ذيربط سازمان ملل اساس و شالوده اصلي نظام بين‌المللي در كنترل مواد مخدر را تشكيل مي‌دهند.

 بازار را رصد كنيد

رئيس كارگروه كاهش تقاضاي اعتياد مجمع تشخيص مصلحت نظام درباره اقدامات پيشگيرانه در زمينه مواد مخدر به «آرمان» مي‌گويد: مواد مخدر روانگرد 35 سال در قالب قرص، آمپول، كپسول و... در دنيا مطرح شده است و در كشور ما هم 12 سال است كه ستاد مبارزه با مواد مخدر در اين زمينه وارد عمل شده است. سعيد صفاتيان مي افزايد: انواع مواد مخدر روانگردان تاثيرگذاري توهم‌زا و محرك دارند و اغلب اين مواد از سال 1388 و1389 از خارج وارد شده است. رئيس كارگروه كاهش تقاضاي اعتياد مجمع تشخيص مصلحت نظام تاكيد مي‌كند: در چند ماه گذشته ستاد مبارزه با مواد مخدر به همراه سازمان غذا و دارو ماده اوليه مواد روانگردان را كه خواص ضد حساسيت دارد جمع‌آوري كردند كه در نتيجه با هماهنگي‌هاي انجام شده ميزان ورود آن در كشور را كاهش دادند كه در نتيجه اين اقدامات در ماه هاي گذشته باعث افزايش سه برابري قيمت مواد مخدر شيشه در كشور شد.

به گفته او از نتايج كوتاه‌مدت اين اقدام را مي توان استقبال افراد از مواد مخدر تزريقي دانست. صفاتيان ادامه مي دهد: با توجه به اينكه گزارش هاي گوناگوني از كاهش كشت مواد مخدر در كشور افغانستان منتشر شده است، اما بايد به اين نكته توجه داشت كه اگر خبر كاهش كشت مواد در اين كشور موثق است، پس چرا در كشور ما نتايج آن همچون افزايش قيمت ترياك و هروئين مشاهده نمي شود؟ رئيس كارگروه كاهش تقاضاي اعتياد مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه وقتي كاهش مواد مخدر در كشور وجود داشته باشد به نسبت معتادان به سمت مواد روانگردان ديگري رو مي آورند، تصريح مي كند: اين امر مي تواند ايران را به بازاري براي عرضه مواد مخدر تبديل كند. صفاتيان در زمينه اقدامات انجام شده در درمان مواد روانگردان مي افزايد: هنوز سيستم درماني كشور نتوانسته پا به پاي اين مشكل در جامعه اقدامات اساسي انجام دهد و هنوز مراكز درمان و روانشناس آن طور كه بايد و شايد در زمينه مواد روانگردان و نحوه درمان آگاهي ندارند.

به گفته او مواد روانگردان درمان دارويي طولاني مدت دارد و به نسبت بيماران هم تمايل كمتري به درمان دارند؛ بايد توجه داشت در حوزه پيشگيري نيز به اين دليل كه نتوانسته‌ايم با علم روز حركت كنيم رشد مواد روانگردان در كشور شدت يافته است. صفاتيان مي گويد: هر روز شاهد تعدد و تنوع در عرضه مواد روانگردان در جامعه هستيم و بايد سياست ها در زمينه مقابله با مواد مخدر و كلان تر تغيير كند. رئيس كارگروه كاهش تقاضاي اعتياد مجمع تشخيص مصلحت نظام تاكيد مي كند: متاسفانه در كشور هميشه در حوزه مقابله آن قدر كه بايد و شايد پيش‌بيني‌هاي لازم اتخاذ نشده است و اگر اين ستاد به اين ترتيب برنامه هاي خود را جلو ببرد عملا نمي تواند به رسالت خود دست پيدا كند. او تاكيد مي كند: بايد در ستاد مبارزه با مواد مخدر كميته تنظيم بازار متشكل از اعضاي قضائي و درمان راه‌اندازي شود تا به اين ترتيب آنها به رصد بازار بپردازند.

منبع: آرمان
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها