به گزارش پایگاه 598، حسینعلی امیری صبح امروز در همایش توجیهی ـ آموزشی ـ منطقهای ستاد انتخابات استانداریها، فرمانداریها و بخشداران استانهای گیلان، مازندران و زنجان در دهکده ساحلی انزلی اظهار کرد: موضوع انتخابات با ایجاد امکانات بهویژه اینکه در این دوره انتخابات الکترونیکی برگزار میشود، نیاز به برنامهریزی دارد.
وی به موضوع انتخابات در نظام سیاسی و حقوقی اشاره کرد و افزود: تفکیک قوا از موضوعهای مهم در انتخابات است.
قائم مقام وزیر کشور در امور مجلس با اشاره به مطرح شدن قانون در مشروطیت، گفت: برخی قانون را منجی کشور میدانستند و پیامدهای آن را پس از 100 سال میبینیم.
وی ادامه داد: «علامه نائینی» موضوع تفکیک قوا را بیان کرد و این منجر شد که مظفرالدین شاه قانون مشروطیت را صادر کرد و قانون اساسی سال 1295 و متمم آن تا پیروزی انقلاب اسلامی پابرجا بود اما بسیاری از مفاد آن عملی نشد.
به گفته امیری، پس از پیروزی انقلاب اسلامی نظام تفکیک قوا به رسمیت شناخته شد و این امر نقشه راه کشورها در ابعاد مختلف است.
وی قانون اساسی را معتبرترین سند حقوقی برای تعریف ساختار و نحوه حکومت دانست و تصریح کرد: قانون اساسی براساس نگرش اعتقاد کشورها است.
این مقام مسئول با بیان اینکه قانون اساسی جمهوری اسلامی در دوره مجلس پس از پیروزی انقلاب اسلامی نوشته شد، خاطرنشان کرد: قانون اساسی توسط بسیاری افراد مجتهد و خبره به رأی عمومی مردم گذاشته شد.
وی وجود تفکیک قوا را یکی از مولفههای قانون جمهوری اسلامی دانست و گفت: اسلام دارای دموکراسی است و این موضوع فقهی بوده و در کشور به رسمیت شناخته شده و از مبانی نظام محسوب میشود.
امیری با بیان اینکه در دنیا مدلهای نظام هیئت مدیرهای و نظام ریاستی، نظام نیمه پارلمانی و نظام پارلمانی وجود دارد، افزود: مدل حقوقی دولت در جمهوری اسلامی گرایش به مدل پارلمانی است و در قانون اساسی به هیچکس حق انحلال مجلس را ندادند.
وی با تصریح بر اینکه مجلس حق استیضاح، حق سئوال و حق تحقیق و تفحص را دارد، اظهار کرد: مجلس در شرایطی حق رأی به بیکفایتی رئیس جمهور را دارد.
قائممقام وزیر کشور در امور مجلس، اضافه کرد: مجلس حق نظارت بر دولت و حق نظارت مالی و حقوقی را دارد بنابراین مدل حقوقی نظام جمهوری اسلامی ایران به نظام پارلمانی گرایش دارد.
وی مجلس شورای اسلامی را نهاد قانونی و فرابخشی خواند و خاطرنشان کرد: مجلس از آرای مردم تشکیل میشود.
*قانون؛ کلیدواژه انتخابات آینده است
امیری برگزاری انتخابات را بسیار مهم دانست و گفت: در انتخابات آینده دو مجلس کلیدواژه ما باید قانون باشد
وی با اشاره به اینکه روحانی قانونمداری را به عنوان اصل اعلام کرده است، افزود: در قالب حقوقی و قانونی و با احساس مشترک انتخابات برگزار میشود و مجریان انتخابات باید شرایط حضور تمام جریانها در قالب قانون در انتخابات را فراهم کنند.
این مقام مسئول با تأکید بر اینکه باید شرایط مساوی قانونی برای تمام جریانها در انتخابات فراهم شود، متذکر شد: ایجاد بستر حقوقی و قانونی برای تمام کاندیداها و سلیقهها در انتخابات باید فراهم شود و حقالناس بودن آرای مردم از موضوعهای مهم است که مقام معظم رهبری تأکید دارند و باید در جامعه نهادینه شود.