کد خبر: ۳۴۳۶۵۵
زمان انتشار: ۰۸:۲۹     ۱۴ مهر ۱۳۹۴
روزشمار تاریخ/
شهادت «میثم تمار» از یاران مُخلص امام علی(ع) در کوفه(60 ق) و برگزاری اولین جلسه مجلس شورای ملی پس از پیروزی نهضت مشروطه (1285 ش) از رویداد‌های تاریخی روز است.

به گزارش پایگاه 598، امروز 14 مهر 1394 خورشیدی برابر با 22 ذی الحجه 1436 هجری و 6 اکتبر 2015 میلادی است و رویداد‌های زیر رخ داده‌اند.

*برگزاری اولین جلسه مجلس شورای ملی پس از پیروزی نهضت مشروطه (1285 ش)

به دنبال فراگیر شدن نهضت مشروطه ایران و صدور فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه قاجار، انتخابات مجلس شورای ملی انجام گرفت و جمعاً 200 نفر به مدت دو سال به این سمت انتخاب شدند.

از نکات قابل توجه در فرمان‏‌های مظفرالدین شاه که بر اثر فشار مردم و اوج‏گیری نهضت، مجبور به آن شد، این است که در دستخط اول، وعده تشکیل مجلس شورای ملی داده شده بود ولی در دستخط دوم، به دلیل خواست مردم، مجبور به دستور تشکیل مجلس شورای اسلامی شد.

این می‏‌تواند نشانگر تاکید مردم و نمایندگان نهضت و صفوف اول مبارزه بر خواسته‏های اسلامی باشد که با کارشکنی‏‌های عوامل دربار و فرنگ رفته‌‏ها، سرانجام در عمل دچار تحریف شد.

این انتخابات بر طبق نظامنامه، صنفی بود و طبقات شاهزادگان، اعیان و اشراف، مالکین، بازرگانان، اصناف و علما و طلاب، برای خود در مجلس نماینده برگزیدند.

سرانجام اولین جلسه مجلس شورای ملی، با حضور نمایندگان مجلس، علمای اعلام، شاهزادگان، سفرای کبری و وزرای مختار، سایر بزرگان پایتخت و مقامات حکومتی و اداری در چهاردهم مهر 1285 ش برابر با 18 شعبان 1324 ق در کاخ گلستان تشکیل شد.

در این مراسم، شاه علیل و مریض را با زحمت آوردند و بر کرسی نشاندند. وی که روزهای آخر عمر را می‏‌گذراند، با صدای ضعیف و لرزان گفت: «ده سال است آرزوی این روز را داشتم، الحمداللَّه که به مقصود خود رسیدم» پس از آن، انتخابات داخلی مجلس انجام گرفت و کار آن آغاز شد. در اولین دوره مجلس شورای ملی، هیئتی مأمور تدوین قانون اساسی گردید و قانون مزبور به اسم نظامنامه سیاسی در 51 اصل، تهیه و تنظیم و پس از تصویب نمایندگان به تأیید شاه رسید. مجلس اول در واقع یک مجلس انقلابی بود و در استقرار اصول عدالت و قطع نفوذ متنفذین و مستبدین اهتمام بسیار کرد.

*رحلت عالم بزرگوار آیت‏اللَّه "سید محمد فیروز آبادی یزدی" (1305 ش)

آیت‏‌اللَّه سید محمد فیروز آبادی یزدی نجفی در حدود سال 1237 ش (1275 ق) در فیروز آباد یزد به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات مقدماتی راهی نجف اشرف شد و از محضر حضرات آیات آخوند خراسانی و سید محمد کاظم یزدی استفاده‏‌های وافر بُرد.

وی از آن پس به تدریس و تألیف روی آورد و در نجف ماندگار گردید. برخی از تألیفات ایشان از این قرارند: حاشیه بر عروةالوثقی، مجموعةُ الاحادیث الاخلاقیه و المواعظ و نیز کتاب الطهارة و الصلوة. سرانجام این عالم ربانی در سال 1305 ش برابر با آخر ربیع الاول 1345 ق در 68 سالگی در سامرا درگذشت و در نجف اشرف به خاک سپرده شد.

*واگذاری بندر عقبه در اردن به عراق برای انجام تدارکات جنگ علیه ایران (1359 ش)

با آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، شاه حسین پادشان وقت اردن، طی سفری 24 ساعته به عراق، حمایت کامل خود را از صدام حسین اعلام کرد.

وی در این سفر اظهار داشت: کشورهای عربی یکی هستند و یک سرنوشت دارند و بنابراین باید در حمایت از عراق متحد باشند.

در پی این سفر، نخست وزیر اردن نیز دستور داد کلیه وسایل نقلیه این کشور جهت حمل غذا و لوازم نظامی و غیرنظامی به عراق بسیج شوند. با آغاز رسمی جنگ عراق علیه ایران در 31 شهریور 1359 ش و ناامنی در منطقه اروندرود، دولت اردن، بندر عقبه این کشور در دریای سرخ را در اختیار عراق قرار داد تا کمک‏های نظامی خارجی از این بندر به عراق منتقل شوند.

از سوی دیگر همزمان با آغاز جنگ، شاه حسین طی فرمانی، دستور استقرار چهل هزار نیروی نظامی این کشور در مرز عراق را صادر کرد تا در صورت لزوم به کمک عراق بشتابند.

* شاه اعلام کرد اگر دولت در مبارزه با گرانفروشی موفق نشود ارتش عهده دار این کار خواهد شد(1352ش)

*جنگ بزرگ مصر و سوریه با اسرائیل با یورش همزمان نیروهای مصر و سوریه از دو سوی کانال سوئز و بلندیهای جولان آغاز شد(1352ش)

**رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( 22 ذی الحجه 1436 )

*شهادت "میثم تمار" از یاران مُخلص امام علی(ع) در کوفه(60 ق)

میثم تمار ابتدا غلام بود و توسط حضرت علی(ع) خریداری و آزاد شد. امام او را بسیار دوست داشت و احترام زیادی برایش قائل بود و میثم نیز متقابلاً علاقه‏ شدیدی به حضرت داشت. میثم را به خاطر آن که خرما فروش بود، تمّار گویند. امام علی(ع) سال‏ها قبل از شهادت میثم، او را از چگونگی شهادتش آگاه کرده بود. او قبل از شهادت به همگان گفته بود که مولایش امام علی(ع) طرز شهادت او را به وی گفته است. حکام جور قصد داشتند به نحوی غیر از آن چه که امام فرموده بود، میثم را به شهادت برسانند ولی سرانجام طبق پیش‏بینی امام(ع) زبان گویای او را بریدند و این دوستدار آل علی(ع) به جرم حمایت آشکار از اهل بیت رسول اکرم(ص) و دوستی با آن‏ها، توسط عبیداللَّه ابن زیاد، حاکم کوفه به طرزی فجیع به شهادت رسید.

*وفات آیت‏ اللَّه «حاج شیخ مجتبی قزوینی» فیلسوف بزرگ و عارف و اصل(1386 ق)

آیت‏ اللَّه شیخ مجتبی قزوینی در جوانی به نجف اشرف، مشرف شده و در آن جا از محضر میرزا محمدتقی شیرازی، سیدمحمد کاظم یزدی و میرزای نایینی بهره برد.

وی در درس محقق نایینی، با آیت‏ اللَّه العظمی خویى هم بحث بود. ایشان سپس به قزوین آمد و به محضر سیدموسی زرآبادی رسید و پس از تشرف به مشهد مقدس از آقابزرگ حکیم و میرزای اصفهانی بهره‏ ها برد. آیت‏اللَّه قزوینی چهل سال از عمرش را به تدریس و تربیت طلاب و افاضل گذراند و با نقد علمی مبانی فلسفه و عرفان و تحریر خالص حقایق قرآن، ارکان «مکتب تفکیک» را استوار ساخت. در علوم غریبه و اسرار، استادی مسلم بود و در قدرت روحی کم‏ نظیر و نایل به مرحله‏ تشرف بود. در تکالیف اجتماعی، مقدم بر دیگران و از نظر اخلاقی، متواضع و دایم التعقل و الذکر بود و به جوع عادت داشت. کتاب‏های «روشنگر» و «بیان الفِرَق در 5 جلد» از آثار این عالم ربانی می‌‏باشند.

**رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( 6 اکتبر 2015 )

 

*اعدام انقلابی «محمد انور سادات» رئیس جمهور خائن مصر (1981م)

محمد انور السّادات، رئیس جمهور سابق مصر در 25 دسامبر سال 1918م به دنیا آمد و به هنگام تحصیل در دانشکده افسری با جمال عبدالناصر آشنا شد.

وی در سال 1952 به نهضت افسران آزاد پیوست و پس از پیروزی کودتای ضد سلطنتی سال 1952م، به وزارت کشور دست یافت. سادات از آن پس بارها مناصب مهم کشوری از جمله ریاست مجلس ملی مصر، دبیر کلی حزب اتحادیه ملی مصر و معاونت رئیس جمهوری را به عهده گرفت.

پس از درگذشت جمال عبدالناصر، انور سادات در 16 اکتبر 1970م به عنوان رئیس جمهور مصر انتخاب گردید. سادات پس از رسیدن به قدرت، در ششم اکتبر 1973م با یک حمله غافل‏گیر کننده به مواضع رژیم صهیونیستی در شرق کانال سوئز، درصدد باز پس گرفتن صحرای سینا و جبران شکست جنگ شش روزه در سال 1967م برآمد.

در مراحل اولیه این جنگ، موفقیت با مصری‏ها بود ولی با سرازیر شدن سیل کمک از امریکا به اسرائیل و حمله متقابل نیروهای صهیونیستی، این جنگ نیز با شکست و عقب‏ نشینی مصریان خاتمه یافت.

از آن پس، سادات، به تدریج از مواضع اصولی و ضد صهیونیستی جمال عبدالناصر دور شد و راه انحراف و سازشکاری را در پیش گرفت.

سادات هم‏چنین پس از شکست در جنگ 1973م چاره‏ای جز تغییر کلی سیاست خارجی خود و نزدیکی به غرب ندید. از این رو، به دنبال بهبود رابطه با امریکا، در یک سفر غیرمنتظره به سرزمین‏‌های اشغالی فلسطین در روز نوزدهم نوامبر 1977م باب مذاکرات مستقیم با رژیم صهیونیستی را گشود و سرانجام علی‏رغم مخالفت شدید سایر کشورهای عرب، رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت.

ادامه این سیاست، به مذاکرات صلح سران مصر و اسرائیل با میانجی‏گری امریکا منجر شد که در نهایت، موجب انعقاد پیمان ننگین کمپ دیوید در 26 مارس 1979م گردید که خشم کشورهای اسلامی را برانگیخت.

سادات در سال 1980م خود را رئیس جمهور مادام‏العمر مصر اعلام کرد و در سال 1981 کمک‏های شایان تسلیحاتی و نیروی انسانی برای کمک به عراق در جنگ علیه جمهوری اسلامی ایران ارسال نمود.

انور سادات با تن دادن به استراتژی امریکا و اعمال سیاست‏های درهای باز در کشورش، باعث گسیل سرمایه‏داران و مستشاران امریکایى به مصر شد. او هم‏چنین پس از انعقاد قرارداد کمپ دیوید، به صهیونیست‏ها اجازه تأسیس سفارتخانه در قاهره را داد. ادامه اعمال ننگین سادات باعث شد تا بسیاری از کشورهای اسلامی با مصر قطع رابطه کنند و حتی عضویت مصر را از اتحادیه عرب لغو نمایند.

ادامه این اعتراضات باعث شد تا گروه اسلامی الجهاد، طرح اعدام انقلابی سادات را عملی سازد. در روز ششم اکتبر سال 1981م، هنگامی که انور سادات در جریان مراسم سان و رژه، به مناسبت سالگرد جنگ 1973 اعراب و اسرائیل مشغول تماشای پرواز هواپیماهای میراژ فرانسوی بود، سروان خالد شوقی اسلامبولی و دوستانش که برای قتل سادات هم قسم شده بودند، پس از پیاده شدن از زره پوش‏ها و خودروهای نظامی خود، با سرعت عملی که بیشتر به یک فیلم سینمایى شباهت داشت، با شلیک مسلسل و پرتاب نارنجک به طرف جایگاه سادات پیش رفتند.

در جریان این عملیات هفت نفر ازکسانی که نزدیک سادات نشسته بودند از پای درآمدند و انور سادات نیز ساعتی بعد در بیمارستانی که محمدرضا پهلوی را در آخرین روزهای حیات در آن بستری کرده بودند، در 63 سالگی درگذشت.


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها