کد خبر: ۳۴۰۶۰۷
زمان انتشار: ۱۱:۰۰     ۳۰ شهريور ۱۳۹۴
رئیس کمیسیون ویژه برجام مجلس شورای اسلامی گفت: آمانو به ریز مسائل پاسخ نداد بلکه آمده بود که اعتماد را جلب کند و با واقعیتها آشنا شود. آمانو به این سؤال "چرا آژانس با کشورها مواجهه تبعیض آمیز دارد؟" این بود: "من دیپلماتم!" و به این سؤال پاسخ نداد.
به گزارش پایگاه 598، رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس شورای اسلامی گفت: بازرسان آژانس با دقت انتخاب می‌شوند و بخش امنیت حداقل‌هایی از اطمینان را ایجاد می‌کند که این افراد نتوانند راحت به موارد ممنوعه دسترسی پیدا کنند یا آسیب‌هایی را به کشور و منافع ملی وارد کنند.
 زاکانی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر افزود: در نشست مشترک با آمانو این موضوع به‌جد مطرح شد و وی تأکید کرد: "در آژانس رژیم دقیقی را برای جلوگیری از درز اطلاعات تنظیم کرده‌ایم" و وقتی ما موضوع شهادت دانشمندان هسته‌ای را به‌علت درز اطلاعات مطرح کردیم، وی گفت که این موضوع ربطی به آژانس ندارد، اما به‌اعتقاد ما اطلاعاتی که ما به آژانس می‌دهیم به‌ازای آن این اتفاقات در کشور افتاده و نقطه سیاهی در پرونده آژانس هست و این موضوعی است که اگر بخواهید در آینده تکرار شود این پرونده سؤال برانگیز آژانس را به یقین تبدیل می‌کند وارتباط ما با آژانس مخدوش خواهد شد.

زاکانی در پاسخ به این سؤال که چه تضمینی برای محرمانه ماندن اطلاعات در آژانس وجود دارد، گفت: در آژانس تضمینی وجود ندارد چون از اجزا و سیستم‌هایی شکل گرفته‌اند که از عناصر غربی و عوامل جاسوسی با آنها نسبتی برقرار می‌کنند اما آمانو می‌خواست حداقل برای آینده این اطمینان به ایران داده شود که این اسرار حفظ می‌شود.

زاکانی گفت: با توجه به مناسبات و شرایطی که میان آژانس و کشورهای غربی وجود دارد باید این ادعا را در عمل ثابت کند.

رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام گفت: در نشست امروز پاسخ آمانو به این سؤال که چرا آژانس با کشورها مواجهه تبعیض آمیز دارد این بود: "من دیپلماتم" و به این سؤال پاسخ نداد.

زاکانی افزود: آمانو به ریز مسائل پاسخ نداد بلکه آمده بود که اعتماد را جلب کند و با واقعیت‌ها و آنچه متفاوت از دستگاه دیپلماسی کشور است آشنا شود.

وی اظهار داشت: ما بنا بر گفته کسی اعتمادمان جلب نمی‌شود بلکه در عمل است که اعتماد جلب می‌شود.

زاکانی گفت: آمانو در نشست مشترک تأکید کرد که 120 کشور پروتکل الحاقی را پذیرفته‌اند و آژانس بدون تبعیض با آنها تعامل دارد اما این قابل قبول نیست زیرا ما در سالهای 82 تا 84 تجربه تلخی را داریم که ما پروتکل الحاقی را داوطلبانه پذیرفتیم و بعد تمام تأسیسات هسته‌ای حتی بخش تحقیقاتی خود را پلمب کردیم اما در همان زمان شورای حکام چند بیانیه علیه ما صادر کرد که پایه قطعنامه ‌هایی شد که از سال 85 به بعد صادر شد.

وی افزود: تا امروز آنچه با ما رفتار شده، رفتار تبعیض آمیز بوده و به ایران به‌عنوان یک جزء خاص نگاه شده است.

زاکانی گفت: بخش عمده‌ای از این 120 کشور بویی از فناوری هسته‌ای نبرده‌اند یا در منظومه نظام سلطه نقش آفرینی می‌کنند و بنابراین ارتباطات و بده‌بستانهای خاصی با این نظام دارند، سؤال ما این است که آژانس برای کشورهای آزاد و مستقل چه‌سهمی قائل است؟

آژانس بین المللی انرژی اتمی با موضوع هسته‌ای ایران سیاسی برخورد کرده است.

رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس گفت: ضبط یا پخش مستقیم نشدن نشست مشترک کمیسیون با مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی به‌درخواست وی بود.

زاکانی در ادامه برنامه تیتر امشب شبکه خبر افزود: تلاش ما این بود که جلسه مستقیم پخش شود چون بیانی که ما می‌خواستیم برای آقای آمانو داشته باشیم آن واقعیت‌هایی بود که در دل ایرانی‌هاست و حقیقتی که در پی آن بی‌اعتمادی را بین ما و آژانس ایجاد کرد.

وی گفت: آمانو به آقای ظریف گفته بود: "شرط حضور من این است که این نشست پخش مستقیم یا ضبط نشود و چون نمایندگان می‌خواهند حرفهای جدی بزنند من هم می‌خواهم حرفهای جدی بزنم".
زاکانی در خصوص انتقادش از آمانو که تیتر بسیاری از رسانه‌ها قرار گرفت، گفت: ما به آژانس تا به امروز گذشته‌ای داریم و جزو اولین کشورهایی هستیم که به آژانس پیوستیم و ان‌پی‌تی را قبول کردیم اما در برابر آن، آژانس چه‌تعهدی را در قبال ایران انجام داده است؟ آژانس باید به ما کمک کند به فناوری هسته‌ای صلح‌آمیز برسیم اما حداقل این کمکها را که نکرد بلکه با بهانه‌جویی‌های خود زمینه را فراهم کرد که قدرتهای جهانی از آژانس به‌عنوان یک ابزار استفاده کنند.

وی افزود : انتظار ما از آقای آمانو این است که با موضوعات فنی برخورد کند  اما متأسفانه آژانس تا به امروز با موضوعات سیاسی برخورد کرده ضمن اینکه انتظار ما این است که به ما کمک کند تا پیشرفت کنیم که نه تنها این کار را نکردند بلکه ما را از حقوق اولیه خود محروم کردند.

زاکانی گفت: نکته جالبی که با آمانو مطرح شد و وی هیچ جوابی نداشت و از کنار آن گذشت مربوط به قطع رادیوداروها در سال 86 بود که از بلژیک وارد می‌شد و به‌خاطر تحریم آن را قطع کردند و این حداقل‌هایی است که یک موضوع انسانی است و سالانه 850هزار بیمار به مراکز پزشکی مراجعه می‌کنند و این مراکز ماهها تعطیل بودند.

رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام سوخت 20 درصد را موضوع دیگر نشست مشترک بیان کرد و گفت که سؤال شد: آژانس به‌واسطه بیان غرض‌ورزانه یک گروه تروریستی، ابهاماتی را مطرح کرد که هر بار ایران پاسخ می‌دهد اما دوباره سؤالات بیشتری را مطرح می‌کنید. پس کی قرار است این پرونده را خاتمه دهید؟ و آقای آمانو قول داد: بناست که تا پایان سال میلادی این پرونده را ببندیم.

زاکانی افزود: ما گفتیم که بین ایران و آمریکا یک دیوار بی‌اعتمادی بلند است و نگذارید که این دیوار بر روابط ما و آژانس سایه بیندازد زیرا آنچه تا امروز دیده‌ایم این است که آژانس تحت تأثیر آمریکاست.

وی گفت: آمانو به بیان چند نکته اصرار داشت از جمله "ما با موضوعات فنی برخورد می‌کنیم" و "اسرار ایران نزد آژانس امنیت دارد و آنها را درز نمی‌دهیم".

در ادامه سخنگوی آژانس انرژی اتمی درباره بازدید آمانو از پارچین گفت: درباره تغییراتی که در بخشهایی از پارچین در حال انجام است تبلیغات منفی زیادی شده و عکسهای ماهواره‌ای مبنی بر انجام فعالیت‌های غیرقانونی در پارچین منتشر شده بود و آقای آمانو به‌عنوان مهمان ویژه جمهوری اسلامی ایران دعوت شد و از نزدیک مشاهده کرد که این اطلاعات درست نبوده است.

بهروز کمالوندی افزود: بازدید آمانو از پارچین مشخصاً از تعهدات ایران نبوده است اما این بازدید طراحی شد تا وی اطمینان پیدا کند که مطالبی که علیه ایران گفته می‌شود مطالب درستی نیست.
وی گفت: این بازدید کوتاه بود ضمن آنکه ما طبق برنامه نقشه راه اقداماتی داریم که آنها را به اطلاع می‌رسانیم و امروز غیر از بازدید اقدام دیگری نبود.

وی گفت: فکر نمی‌کنم این بازدیدها تکرار شود چرا که هدف ما این بود که به ابهاماتی که مکرراً مطرح می‌شود پایان بدهیم و فکر می‌کنم که نتیجه مجموعه دیدارها، مذاکرات و بازدید رضایت دو طرف را در پی داشت.

کمالوندی گفت: همکاری ما با آژانس مستمر است و این بخش از کار تا یک ماه و نیم آینده ادامه پیدا می‌کند و طبیعتاً تا ما عضو آژانس هستیم باید کارهای نظارتی را انجام دهیم گرچه در گذشته تبلیغات منفی زیادی که بخش عمده‌ای از آن سیاسی بود علیه جمهوری اسلامی ایران بوده است و امیدواریم در فاصله زمانی مورد نظر همه این مسائل حل شود.

وی افزود: حدود 13 سال است که درباره موضوع هسته‌ای ما و مسائل مربوط به گذشته مطالبی گفته می‌شود که درست نیست و اگر بخواهد به همین سبک ادامه پیدا کند مشخص نیست که چند سال دیگر طول بکشد، به همین علت بنای ما این بود که زمان مشخصی برای پایان دادن به این‌گونه سؤالات و بازرسی‌ها تعیین شود و امیدواریم بر اساس قولی که آمانو داد تا دو ماه آینده پرونده‌ای که سالهاست باز است بسته شود.

سخنگوی آژانس انرژی اتمی گفت: نقشه راه سوابقی داشته و دارای چند مرحله است که انتهای آن به مرحله گام به گام برمی‌گردد یعنی برنامه‌ای که در آبان سال 92 آقای دکتر صالحی آن را امضا کرد و حدود 16 موضوع بود که رسیدگی و حل شد.

کمالوندی افزود: با توجه به اینکه موضوعات مکرر مطرح می‌شد قرار بر این شد که همه موضوعات یک‌جا روی میز گذاشته و تاریخی برای دو طرف برای ارائه توضیحات لازم مطرح شود.

وی گفت: آژانس این توضیحات را در قالب گزارش به ‌شورای حکام ارائه می‌کند و در این شورا جمع‌بندی نهایی می‌شود.

کمالوندی افزود: نظر متخصصان، مسئولان و به‌ویژه مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی بسیار مهم است و به نظر می‌رسد برجام و فضای سیاسی ایجاد شده برای نزدیکی به جمهوری اسلامی ایران به آژانس هم کمک کرده است و می‌توان گفت که نقشه راه ترکیبی است از اقدامات فنی و سیاسی که ان‌شاء‌الله به نتیجه برسد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: با دانشمندان هسته‌ای کشور گفتگویی صورت نگرفته و چنین موضوعی در برنامه نبوده است و نخواهد بود و در این باره هیچ سؤال و جوابی نشده است.

کمالوندی افزود: به سؤالات کتبی، جوابهای کتبی داده شده است و این‌گونه نبوده است که مشخصاً فرد خاصی جوابها را تهیه کرده باشد یا فرد خاصی روبه‌روی فرد خاصی نشسته باشد و به سؤالات پاسخ دهد.

وی درباره ارائه راهکاری در خصوص مسائل باقی‌مانده از جمله مطالعات ادعایی نظامی گفت: همه این سؤالات از دل مجموعه‌ای به‌نام اصطلاح (مطالعات ادعایی) برآمده است و در گزارش مدیرکل در سال 2011 در 64 موضوع و 12 دسته قرار گرفته است و به عمده  این موضوعات قبلاً پاسخ داده شده بود و به بخش مهمی که باقی مانده بود جواب داده شد و به نظر می‌رسد ما مجموعه خوبی ارائه دادیم که بتواند اثبات کند که سؤالات و ابهامات ساختگی است.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها