به گزارش سرویس سیاسی پایگاه 598، فواد ایزدی استاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل آمریکا در مورد میزان واقعی بودن رای مجلس نمایندگان آمریکا در رد برجام اظهار داشت: این روزها نمایندگان کنگره با طرح های متفاوت، روش های مختلفی را برای مقابله با ایران طراحی میکنند، ولی احتمال اینکه این طرح ها در مقطع کنونی جواب ندهد بیشتر است چون اعضای سنا چند مرتبه اعلام کردند که موافق اجرای توافق با ایران هستند؛ لذا به نظر می رسد کل داستان نمایشی و رأیگیریها و حرکتها نمادین است، چون اوباما رئیس جمهور است و بحث وتو هم مطرح هست. لذا به نظر می رسد در شرایطی قرار نداریم که اکثریت کنگره موافق برجام باشد بلکه اکثر کنگره مخالف اند اما در شرایط کنونی به سمتی رفته اند که برجام اجرایی شود.
ایزدی در گفتگو با نسیم در تشریح عوامل توفیق اوباما در تصویب برجام توسط کنگره افزود: چون در سیستم سیاسی آمریکا بحث حق وتوی رئیس جمهور و دو سوم رأی مطرح است ،رئیس جمهور در عمل با یک سوم رأی میتواند اهداف خود را پیش ببرد منتهی این تا زمانی است که رئیس جمهور هست ولی یک سال و نیم دیگر دوره اوباما تمام میشود؛ زمانی که اوباما رئیس جمهور نباشد دیگر بحث وتوی اوباما مطرح نیست و باید دید که آیا فرد بعدی وتو خواهد کرد یا خیر.
وی در همین زمینه افزود: آن فردی که یک سال و نیم دیگر رئیس جمهور هست چه اتفاقی برایش خواهد افتاد؟ باید دید که آیا امضاء خواهد کرد یا نه؛ اگر جمهوری خواه باشد قطعاً امضاء نخواهد کرد چون جمهوریخواهان مخالف این توافق هستند؛ پس دیگر بحث نمادین بودن معنایی ندارد و همان طرحهایی که الآن ارائه میشود همان موقع هم ارائه خواهد شد و برجام هیچ محدودیتی برای ارائه اینگونه طرحها توسط کنگره ندارد.
استاد دانشگاه تهران در تشریح فضای 5/1 سال پس از اجرای توافق گفت: یک سال و نیم دیگر زمانی هست که اگر برجام با وضعیت فعلیاش اجرا شود، ایران به همه تعهداتش عمل کرده ،آژانس راستیآزمایی انجام داده و طرف مقابل اگر بخواهد زیر قولش بزند و به تعهداتش عمل نکند هیچ ابزاری برای مقابله نداریم .
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به بیانات رهبری در مورد لزوم لغو همه تحریم ها گفت: این نکته که مقام معظم رهبری در فرمایشات خود می گویند "اگر بخواهند تعلیق کنند ما هم تعلیق کنیم" دقیقاً اینجا جواب میدهد والآن متوجه میشویم که چرا فرمایشات ایشان درست بود.
وی در تشریح دلائل عدم اعتماد به طرف مقابل ناشی از ضعف برجام خاطرنشان کرد: اگر ما سیستم هستهای خودمان را به جای تعلیق ریشهکن کنیم یعنی مثلاً 10 هزار کیلو را تبدیل به 300 کیلو کنیم، معنایش ریشه کن کردن است و آن 9 هزار و 700 کیلو دیگر نیست؛ یا مثلاً داخل اراک بتون بریزیم، این ریشهکن کردن است و درست بشو نیست؛ بتون میریزند که دیگر نتوانیم به حالت اولش برگردانیم و اگر این کار را انجام دهیم ،یک سال و نیم دیگر فردی که رئیس جمهور است، ممکن است مثل اوباما بحث وتو را نداشته باشد؛ اگر جمهوریخواه باشد کار خودش را انجام خواهد داد.
هیلاری کلینتون سه روز پیش تلویحا برجام را پذیرفت ولی هزار جوراما و اگر نسبت به برجام داشت
کارشناس مسائل آمریکا در ادامه پیرامون تعهد رییس جمهور آتی آمریکا به برجام گفت: کنگره کار خودش را خواهد کرد و تحریمها بر خواهد گشت و اگر دموکرات هم باشد هیچ تضمینی وجود ندارد؛ خانم کلینتون سه روز پیش در مؤسسه بورکینگز بانظراتی به شدت ضد ایرانی به صورت تلویحی برجام را پذیرفت ولی هزار جوراما و اگر و شبهه نسبت به برجام داشت که راه خود را برای زمانی که رئیس جمهور شد باز گذاشت تا بتواند با این مفهوم نگاه کند.
وی در مورد برخورد سیاست ورزانه آمریکا در اجرای توافق خاطرنشان کرد:نتیجه این است که باید به این نکته توجه کنیم که طرف مقابل در شرایطی که هنوز اتفاقی نیفتاده و ایران نظر رسمی خود را اعلام نکرده طراحی میکند برای اینکه به تعهداتش پایبند نباشد؛ دغدغههایی که در طرف مقابل وجود دارد مثل مخالفین اینها مشکلی با محدودیتهای هستهای ایران و نظارتهای بیشتر ندارند؛مشکلشان تعلیق تحریمها است و اینها نمیخواهند لغو و حتی تعلیق هم بکنند.
ایزدی افزود:پس مسئولین کشور قطعا این هوشمندی را به خرج خواهند داد که اجازه ندهند ایران تمام دستاوردهای هستهای اش را عرضه وکما بیش منهدم کند و طرف مقابل به راحتی بتواند تحریمها را بردارد.
وی در تشریح اهمیت بحث تحریم ها در توافق هسته ای خاطرنشان کرد: اگر قرار است تحریمها سر جای خود باشد پس ما برای چه مذاکره کردیم و دولت چرا این همه وقت گذاشت؟ وقت گذاشت که تحریمها برداشته شود؛اتفاقاتی که در روزهای اخیر در حال افتادن است یعنی اینکه هدف مذاکرات کاملاً زیر سوال است، نوع برخورد کنگره را که میبینیم متوجه میشویم هدف مذاکرات که برداشته شدن تحریمها بوده کاملاً زیر سوال میرود و ما باید به امید رئیس جمهور بعدی آمریکا بنشینیم که او وتو کند؛ این کاملاً خلاف تدبیر است؛ قرار بود دولت تدبیر و امید داشته باشیم هر دو باهم وفقط نباید به امید طرف آمریکایی نشست ویک مقدار تدبیرهم لازم است که اگر شما به امید رئیس جمهوربعدی بنشینید قطعاً خلاف تدبیر خواهد بود.
استاد دانشگاه تهران در مورد طرح جمهوری خواهان برای محدودیت اختیارات رییس جمهور در اجرای توافق گفت: ممکن است رأی نیاورد چون در حقیقت این حرکت برجام را نابود میکند؛ ممکن است آن 42 سناتور همانطوری که فعلاً پای کار برجام هستند، آن موقع هم باشند و این عملکرد اکثریت کنگره جواب ندهد؛ منتهی داستان برجام داستان یک سال و دو سال و پنج سال نیست و داستان 20 سال و 25 سال و در برخی موارد مادام العمر است؛ پس نباید فقط جلوی پای خودمان را ببینیم و باید دید که وقتی بحث وتوی اوباما وجود نداشت، آیا برجامی خواهیم داشت یا نه و این سئوالی هست که مسئولین دولت باید پاسخ دهند.
ایزدی در پایان پیرامون صحبت های مطرح در موردلغو تحریم ها در برجام تصریح کرد: خیر؛ بحث لغو را نداریم و بحث تعلیق را داریم؛ مشکل برجام همین است که تعلیق است و فعلاً مسئله لغو نداریم؛ از آن جهت نکتهای که مقام معظم رهبری فرمودند اینجا معنی پیدا میکند اگر آن بخواهد تعلیق کند ما باید تعلیق کنیم و اگر بخواهد لغو کند؛ بله آنموقع میشود قلب اراک را بتون ریخت ولی در غیر این صورت تعلیق دوطرفه باید صورت گیرد.