وی افزود: لازم است بنده یادآوری کنم که در گذشته هر وقت از برنامه صحبت میشد، بنده از ۳ برنامه یاد میکردم که این برنامهها برای ادامه روند موجود، شرایط بدبینانه و شرایط خوشبینانه بود و برنامهای را که ما اجرا و بودجهای را که تأیید و تصویب میکردیم، در ادامه روند موجود بود، اما الآن برای برنامه ششم را برنامه خوشبینانه را که به نوعی بعد از موفقیت در مذاکرات و لغو تحریمهاست را به عنوان یک برنامه مقتضی از آن یاد میکنیم.
سخنگوی دولت اضافه کرد: به دلیل اینکه شرایط بعد از تحریم فراهم شد، ما انشاءالله برنامه ششم توسعه را در فضای خوشبینانه تهیه خواهیم کرد، البته باز هم دو برنامه دیگر وجود دارد و هر لحظه اگر شرایط کشور عوض شود، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور به نیابت از دستگاه قوه مجریه موظف است که یکی از برنامههای متناسب آن زمان را در دستورکار خودش قرار دهد.
نوبخت با بیان اینکه برنامه ششم توسعه در حال حاضر بر این متمرکز است که تحلیل درست و واقعبینانهای از شرایط پس از تحریم داشته باشیم، گفت: غیر از آنچه که منابعی آزاد خواهد شد که اعداد و ارقامش حائز اهمیت باشد، آنچه که برای دولت مهم است، فضای جدیدی است که برای سرمایهگذاریها حاصل میشود.
وی اضافه کرد: با فرض بر اینکه ما چند صد میلیارد دلار هم بعد از تحریم منابع آزادشده داشتیم، سؤال این است که آیا قرار بود توسعه کشور را با همین چند صد میلیارد دلار انجام دهیم؟ آیا اصلا دولت خودش باید انجام دهد و یا اینکه بستری را برای سرمایهگذاری بخش داخلی و خارجی فراهم کند؟
سخنگوی دولت در همین زمینه تأکید کرد: این مهم اتفاق میافتد و ما بعد از لغو تحریمها میتوانیم از یک فضای مناسب و بهبود کسب و کار برخوردار شویم که هم شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در داخل کشور مشارکت داشته باشند و هم منابعی که در بخش غیردولتی ایرانی وجود دارد فعال شود و این الآن فراهم میشود.
وی با بیان اینکه فراهم شدن زمینه برای سرمایهگذاری بخش داخلی و سرمایههای ایران در خارج مهمتر از این است که بخواهیم چند صد میلیارد دلار منابع آزاد شده بعد از لغو تحریم شده داشته باشیم، گفت: خوشبختانه نوعی تعدد و تکرر سفر مقامات خارجی به ایران نشانگر این است که یک فرصتی برای ما فراهم خواهد شد، البته باید از این فرصت به نفع مقتضی استفاده کنیم.
سخنگوی دولت اظهار داشت: همانطور که در پشت میز مذاکره با طرفهای خارجی، آنها با اهداف دیگری پشت میز نشسته بودند و ما هم هدف دیگری داشتیم و قطعا آنچه که منافع مالی ما بود را دنبال میکردیم، الآن هم ممکن است این سفرهای خارجی با تعقیب منافع ملی کشورهایی که از خارج میآیند دنبال شود، اما این ما هستیم که باید در این مذاکرات بدانیم منافعمان چیست.
نوبخت تصریح کرد: ما در حال حاضر بر روی ۳ محور با طرفهای خارجی که به ایران سفر میکنند روبرو هستیم، در حال حاضر کشورهایی که بالاتر از سطح مدیر کل به ایران نمیآمدند، الآن عالیترین مقامات به ایران میآیند که این یک فرصت برای ماست که باید به نحو شایسته از آن استفاده کنیم.
وی با طرح این سؤال که باید برای توسعه برنام ششم توسعه بدانیم که اصلا به دنبال چه چیزی هستیم؟، گفت: رشد ۸ درصدی سالانه اقتصاد یکی از اهداف برنامه شش توسعه هستیم. ما در این مذاکرات میتوانیم از این منابع به نحو مقتضی استفاده کنیم.
سخنگوی دولت با تأکید بر اینکه از فاینانس و استفاده از منابع مالی خارجی خاطره خوبی نداریم، افزود: به همین جهت معتقدیم که اگر سرمایهگذاری خارجی صورت بگیرد، بهتر است، به همین دلیل به جای استفاده از فاینانس و یوزانس و تأمین مالی صرف از خارج، تلاش میکنیم که سرمایهگذاری مستقیم خارجی را در ایران داشته باشیم.
نوبخت اضافه کرد: در کنار این ما نیازمند یک رشد اقتصادی درونزا هستیم، این رشد با فناوریهای جدی میتواند ایجاد شود.
وی خاطر نشان کرد: دولت نظر رسمی خود را درباره لایحه برجام قبلا اعلام کرده که نیازی به ارائه این لایحه به مجلس نیست. در حال حاظر، برجام در مجلس در حال بررسی است و اگر مجلس در این خصوص از دولت کمکی بخواهد، کمک خواهیم کرد.