به گزارش
پایگاه 598،
حوزه کشاورزی رکورددار مصرف آب کشور در بین بخشهای صنعت و شرب شناخته
شده، از همین رو همواره آمار متفاوت و بعضا متناقض از سوی وزارت جهاد
کشاورزی و وزارت نیرو در خصوص حجم و درصد آب مصرفی این بخش
به عنوان متولیان امر به گوش
میرسد.
اختلاف نظرهایی که تا 30 درصد نیز رسیده و مخاطب را با سردرگمی برای یافتن آمار حقیقی مواجه کرده است.
وزارت جهاد کشاورزی از سویی میزان مصرف آب خود را 70 میلیاردمتر مکعب معادل 60 درصد کل منابع آب تجدید پذیر بیان کرده و شاخص بهرهبرداری را بالای یک و راندمان آبیاری را بین40 تا 45 درصد میداند.
همچنین بر اساس اعلام این وزارتخانه در مجموع750 هزار حلقه چاه در کشور وجود دارد که از این تعداد 400 هزار حلقه چاه مجاز و مابقی غیرمجاز است.
پیگیریهایی صورت گرفته از وزارت نیرو بیانگر مصرف بیش از 90 درصد آب کشاورزی با راندمان33 درصد است، همچنین بر اساس آمار این سازمان تعداد چاههایغیرمجاز در حدود 200 هزار حلقه چاه است.
محمد حاج رسولیها مدیرعامل شرکت مادر تخصصی منابع آب ایران در این زمینه گفت: در بخش خانگی و صنعت به دلیل استفاده از کنتور حجم و درصد مصرف به طور دقیق قابل محاسبه و اندازهگیری است که در میزان مصرفی آنها شکی وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت منابع آب ایران در خصوص محاسبه آب بخش کشاورزی تصریح کرد: با به دست آمدن آب بخش شرب و صنعت، مابقی مصرف مربوط به بخش کشاورزی محسوب میشود.
وی در ادامه اظهار داشت: وزارت نیرو تأمین کننده و مصرف کننده آب شرب کشور است بر همین اساس روی بحث مصرف تاکید و برنامههای بسیاری دارد اما در حیطه کشاورزی مصرف کننده وزارت جهاد کشاورزی است که ما معمولاًتوصیههای خود را به صورت کلی به آنها ارائه میدهیم و عملیاتی کردن این توصیهها بر عهده خود آنها است.
حاج رسولیها در پایان خاطرنشان کرد: وزارت جهاد کشاورزی باید بر روی شیوه آبیاری و نوع کشت در مناطق مختلف برنامهریزی کند و در نهایت تمهیدات مورد نیاز را برای کشاورزان فراهم کند.
از این دست تناقضات در آمار برای یک مسئله مشترک متاسفانه در جامعه ما تبدیل به یک عادت شده، عادتی که نهایتاً چشم ما را بر روی اختلافی تا 30 درصد نیز بسته است و هیچ نهادی را به سوی حقیقت ماجرا سوق نمیدهد. گفتنی است در این فضا موضوع بهبود شرایط آبیاری کشاورزی که به عنوان هدف اصلی به حسابمیآید در بین این اعداد و ارقام پنهان و در نهایتبه دست فراموشی سپرده میشود.