به گزارش پایگاه 598 به نقل از خبرنگار سیاسی سراج24، حالا دیگر چند هفته ای از ماجرای انتشار فکت شیت ایرانی توسط تیم مذاکره کننده می گذرد. روز گذشته صوت اظهارات علی اکبر صالحی در مجلس پیرامون درخواست رهبر معظم انقلاب از ظریف بررای انتشار فکت شیت نیز رسانه ای شد. فارغ از درست یا غلط بودن انتشار صوت صالحی، نفس تساهل وزارت خارجه و ظریف و صالحی درباره عدم انتشار فکت شیت ایرانی از اهمیت برخوردار است.
به نظر می رسد تیم مذاکره کننده که با حمایت و اعتماد رهبری پابه میدان مذاکرات گذشته است، حالا با عدم انتشار فکت شیت و عمل نکردن به مطالبه رهبر انقلاب از این پس با چالشهای متعددی برای جلب اعتماد عمومی مواجه باشد؛ چه بسا مردم و نخبگان پیش خود این تلقی را داشته باشند که اگر در این مورد که صریحا به درخواست رهبری عمل نشده است چه بسا در موارد دیگر و در عدول از خط قرمز ها و اصول ایران در سیاست خارجه نیز این فعل تکرار شده باشد.
نخبگان و مردم که پس از بیانیه لوزان با انتقادهایی مستند به متن بیانیه مشترک از عدم لغو تحریم ها توسط آمریکا سخن می گفتند و می پرسیدند، با این همه مذاکرات پس نتیجه ای برای رفع تحریمها حاصل می شود یا خیر؟ حالا و پس از صحبتهای صالحی در دانشگاه شریف اساس تحریمی لغو نخواهد شد.
این اظهارات که از سوی رسانه ها نسبت به آن کم لطفی شد، به نوعی افشاگری صالحی از ماهیت مذاکرات لوزان است و تعهد ات کلانی که جمهوری اسلامی نقد داده است و رفع تحریمها را نسیه دریافت کرده است.
صالحی در دانشگاه شریف به این بند از توافق لوزان که در فکت شیت آمریکایی ها آمده است استناد کرد و گفت: برخی قطعنامهها مربوط به فرمان رئیس جمهور است و برخی مصوبه کنگره میباشد و خود تحریمهای آمریکا نیز شامل 2 نوع اولیه و ثانویه میشود که تحریمهای ثانویه مربوط به کشورهایی است که با ایران تجارت و مراوده میکنند. بگذارید حقیقت را به شما بگویم تحریمهای ثانویه متوقف میشود نه لغو.
در همان ساعات اولیه پس از انتشار فکت شیت در توییتر خود نوشت: " رسانه ها به خبرسازی ها توجه نکنند،Fact Sheet در دور قبل هم بویی از واقعیات نداشت".
حالا و پس از اظهارات صالحی در دانشگاه شریف گویا چیزی بیش از «بوی واقعیت» از فکت شیت آمریکایی حقیقت دارد.
نمایندگان بسیاری درباره اهمیت انتشار فکت شیت سخن گفته اند. آن ها برای همین روزها می گفتند باید متن قابل استنادی برای ایران وجود داشته باشد. در خواست رهبر انقلاب هم اهمیت مسئله را دوچندان کرده بود، اما صالحی و ظریف متن فکت شیت ایرانی را منتشر نکردند.
صالحی شنبه شب گذشته در نگاه یک گفت: حتماً دلیل موجهی داشته که مسئولان کشور فکر کردند انتشار فکت شیت ایرانی ضرورتی ندارد. ما در شرایط حساسی هستیم و هرکس میتواند سوء استفاده کند. رژیم صهیونیستی و دیگرانی هستند که میخواهند به روند مذاکرات خدشهای وارد کنند.
این درحالی است که قبلا گفته بود:فکت شیت آماده شده و در جیب آقای ظریف است. بعد از مدتی که خبری از فکت شیت نشد، نمایندگان موافق و حامی و طرفدار دولت «انتشار فکت شیت» را برخلاف منافع ملی عنوان کردند. صالحی بعد گفت که همین حرفهایی که من، ظریف و عراقچی زدیم فکت شیت ایرانی است. بعد ظریف گفت: اصلا توافقی نکردیم که فکت شیت صادر کنیم. و حالاهم انتشار فکت شیت را اصلا غیرلازم می داند.
از سویی فشارهایی نیز به درخواست کنندگان فکت شیت ایرانی وارد می شود. روز گذشته تجمع دانشجویان مقابل وزارت خارجه برای مطالبه فکت شیت به عنوان یکی از درخواست های رهبر انقلاب از سوی دستگاههای دولتی لغو شد.
با این حال هنوز دانشجویان و اساتید دانشگاهی پیگیر انتشار فکت شیت هستند. 1256 نفر از اساتید ودانشجویان استان خوزستان در نامه ای به دولت نوشتند: در مسئله هسته ای، رازی برای مخفی کردن وجود ندارد و مسئولین هر چه سریعتر جزییات مذاکرات را در اختیار مردم بگذارند.
در بخشی از این نامه نیز آمده است: هیچ کس پیدا نمیشود که به مذاکرهکنندگان ایران اسلامی اعتماد نداشته باشد و ملاک عمل را (فکت شیت)متن منتشر شده آمریکایی بداند! اما درایت مسئولین وزارت امور خارجه اقتضا میکند، که هر چه سریعتر نسبت به این فکتشیت آمریکایی موضع گیری کرده و صحت آن را تکذیب کنند. همچنین ملت ایران خواستار انتشار فکتشیت ایرانی توسط وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هستند.
نمایندگان مجلس می گویند: انتشار فکت شیت ایرانی یکی از مطالبات رهبری بوده است و ظریف و صالحی در جلسه غیر علنی صریحا به درخواست رهبری برای انتشار فکت شیت ایرانی اشاره کرده اند. با این همه اما صالحی به تازگی مدعی است که اصلا انتشار فکت شیت لزومی ندارد.
یکی از دلایل مورد اهمیتی که انتشار فکت شیت ایرانی را لازم می کند، موضوع فکت شیت آمریکایی است که به تازگی مورد تایید مقامات روسی هم قرار گرفته است. «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر امور خارجه روسیه و مسئول تیم مذاکره کننده روسیه در مذاکرات هستهای طی اظهارنظری در مصاحبه با خبرگزاری اینترفاکس روسیه بر درستی بیانیه کاخ سفید تاکید کرد و گفت: اطلاعات منتشر شده توسط کاخ سفید در مورد جزئیات توافق لوزان صحیح است.
پس از این اظهارات جان کری، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در دو مصاحبه مفصل و جداگانه با رسانهها با اشاره به این سخنان ادعاهای مطرح شده در مورد بیانیه کاخ سفید را تصریح کرده و در مصاحبه با شبکه CBS گفت: روسها نیز – کسانی که جز متحدان سنتی ما به شمار نمیآیند – در مورد آنچه که ما در قالب اطلاعاتمان {فکت شیت} منتشر ساختیم گفتند هم «صحیح» و هم «قابل اتکا» است.
همچنین وی در مصاحبه با (ABC This Week) گفت:دیروز روسها نیز در قالب یک بیانیه گفتند که فکت شیت و یا حقایقی که توسط ایالات متحده امریکا بیان شد اطلاعات «قابل اتکا» و «صحیحی» میباشد.
متاسفانه برخی از نمایندگان موافق دولت بی توجه به درخواست رهبری برای انتشار فکت شیت با این بهانه که انتشار آن خلاف منافع ملت است از دیگران خواسته اند که موضوع انتشار فکت شیت را به پایان ببرند؛ کمال الدین پیرموذن از نمایندگانی است که با انتشار فکت شیت مخالف بوده است. وی در اظهار نظری بر خلاف نظر رهبری می گوید: منافع نظام و کیان و ملک ملت و نیز وجود شیطنتهای صهیونیستها و اعراب و معاندین این کشور و همچنین مخالفان اوباما در آمریکا، ایجاب میکند این توافقات ـ البته با توجه به اینکه باید استمرار داشته باشد تا به بار بنشیند ـ محرمانه باشد.
علیرغم سکوت صالحی و ظریف درباره فکت شیت، درخواست برای انتشار فکت شیت هر روز بیشتر می شود. گروههای دانشجویی و نمایندگان مجلس مهم ترین درخواست کنندگان انتشار فکت شیت ایرانی هستند. در نامه ای بی سابقه 213 نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی از وزارت امور خارجه خواستند که فکتشیت ایرانی از بیانیه لوزان را برای تبیین بهتر مواضع جمهوری اسلامی ایران منتشر کنند.
در این نامه آمده است: از آنجا که جزء بیانیه مشترک، متن قابل استنادی از طرف جمهوری اسلامی ایران در دسترس نیست و توضیحات و تفاسیر و برداشتهای وزارت خارجه میتواند در بررسی و تبیین مواضع مفید باشد و نقد کارشناسان میتواند کمکی بر تنظیم و نگارش صحیح متن نهایی باشد، از وزارت امور خارجه میخواهیم گزارهبرگ یا فکتشیت ایرانی را منتشر نماید.