کد خبر: ۳۰۵۷۶۲
زمان انتشار: ۱۴:۴۵     ۰۲ فروردين ۱۳۹۴
اوباما:
رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه‌ای که شب گذشته منتشر شد، مدعی شد ایران هنوز امتیازات لازم برای آنکه حصول توافق مقدور شود را نداده، اما تحرکاتی در این راستا داشته است.

به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا در تازه‌ترین موضع‌گیری خود در مورد مذاکرات هسته‌ای، بار دیگر گفت که این ایران است که باید برای حصول توافق جامع هسته‌ای، امتیازات بیشتری ارائه دهد.

اوباما که با روزنامه هافینگتون پست گفت‌وگو می‌کرد، ابتدا در پاسخ به این سوال که به عقیده‌اش انتخاب مجدد بنیامین نتانیاهو به عنوان نخست‌وزیر اسرائیل، چه تأثیری بر مذاکرات دارد، گفت: «فکر نمی‌کنم تأثیر چندانی داشته باشد. روشن است که به طور کلی در اسرائیل نگرش منفی زیادی نسبت به ایران وجود دارد، که البته قابل درک هم هست. ایران مواضع ضدیهودی و مواضعی در  مورد نابودی اسرائیل داشته است. دقیقا به همین خاطر هم هست که من حتی پیش از آنکه رئیس‌جمهور شوم، گفته بودم که ایران نمی‌تواند یک سلاح هسته‌ای داشته باشد.»

وی افزود: «آنچه که بر رسیدن یا نرسیدن به توافق اثر دارد، اولا، این است که آیا ایران حاضر است به دنیا ثابت کند که به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و اینکه ما بتوانیم به نحوی قابل‌راستی‌آزمایی و مناسب از این امر کسب اطمینان کنیم.»

رئیس‌جمهور آمریکا سپس دوباره توپ را در زمین ایران انداخت و گفت: «صادقانه بگویم، آن‌ها هنوز آن امتیازاتی را که به عقیده من برای رسیدن به توافق نهایی لازم است، نداده‌اند. اما حرکاتی داشته‌اند و احتمال (توافق) وجود دارد.»

وی افزود: «مسئله دیگر هم این است که من بتوانم نه فقط به مردم آمریکا یا اسرائیل، بلکه به جهان نشان دهم که ما واقعا ساز و کاری داریم که از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای جلوگیری می‌کند. و توافقی که صورت گرفته، نه فقط قابل راستی‌آزمایی است، بلکه این احتمال را که ایران به سمت سلاح هسته‌ای گریز کند، از وضعیتی که توافقی وجود نداشت، بسیار کمتر می‌کند. و این استدلالی خواهد بود که وقتی توافق صورت گرفت، ما ارائه خواهیم کرد. اما هنوز کارهایی مانده که باید انجام گیرد.»

اوباما سپس در واکنش به گزارش اخیر آسوشیتدپرس که نوشته بود پیش‌نویس توافق آماده شده است، گفت: «تا وقتی همه‌چیز مورد توافق قرار نگیرد، توافقی در کار نیست. اینکه عنوان شود که پیش‌نویسی به دست آمده، اقدامی عجولانه است. واقعیت این است که حرکاتی از سوی ایران (به سمت مواضع مشترک) بوده است. ما داریم با 1+5 مشورت می‌کنیم.»

وی افزود: «مذاکرات به خاطر تعطیلات نوروز در ایران، برای یک هفته متوقف شده، که این امر به ما زمان می‌دهد که اطمینان یابیم همه در داخل 1+5 از موضعی که دارد اتخاذ می‌شود، راضی هستند. اجازه می‌دهد آن‌ها مشورت کنند. ظرف یک هفته، بازمی‌گردیم. هدفمان این است که ظرف چند هفته، و نه چند ماه، کار را تمام کنیم.»

دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5 روز جمعه، آنطور که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران می‌گوید، برای رایزنی‌های داخلی 6 کشور، متوقف شد. دور بعدی مذاکرات، که گفته می‌شود قرار است در آن موضوعات نهایی شود، روز چهارشنبه یا پنج‌شنبه بار دیگر در سوئیس برگزار می‌شود.

هرچند بر اساس دومین تمدید برنامه اقدام مشترک، طرفین تا 9 تیر ماه برای رسیدن به توافق جامع زمان دارند، اما آمریکا اعلام کرده است که قصد دارد تا 11 فروردین (31 مارس)، چارچوب توافق روشن شود.

اوباما: اظهارات نتانیاهو، باور امکان‌پذیر بودن راهکار دو دولتی را دشوارتر می‌کند

رئیس‌جمهور آمریکا در بخش دیگری از مصاحبه به سوالاتی در مورد موضع‌گیری‌های بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی در مورد راهکار دو دولتی پرداخت. نتانیاهو در طول رقابت‌های انتخاباتی گفته بود اجازه تشکیل کشور فلسطین را نمی‌دهد.

اوباما در این مورد گفت: «خوب من توانستم دیروز با نخست‌وزیر نتانیاهو صحبت کنم و پیروزی حزبش را به او تبریک گفتم. من برای وی توضیح دادم که ما همچنان معتقدیم که راهکار دو دولتی تنها راه برای تأمین بلندمدت امنیت اسرائیل و لازمه یهودی و دموکراتیک ماندن اسرائیل است. من به وی گفتم که با توجه به اظهارات وی پیش از انتخابات، یافتن راهی که همه واقعا باور کنند مذاکرات (بر سر راهکار دولتی) امکان‌پذیر است، دشوار شده است.»

وی افزود: «به همین خاطر داریم اوضاع را ارزیابی می‌کنیم. فکر می‌کنم نخست‌وزیر نتانیاهو هنوز باید دولتش را تشکیل دهد، آنوقت با آن‌ها از نزدیک رایزنی خواهیم داشت. می‌خواهیم مطمئن شویم که با وجود اختلاف نظرهایی که در سیاست‌هایمان داریم، همکاری‌های نظامی و اطلاعاتی برای امن نگه داشتم اسرائیلی‌ها، ادامه یابد و این همکاری‌ها به تأمین امنیت مردم آمریکا نیز کمک کند.»

رئیس‌جمهور آمریکا ادامه داد: «با این حال، ما همچنان تأکید داریم که از نظر ما، وضعیت کنونی غیرقابل ادامه است. ما در حالی که امنیت اسرائیل را به طور کامل مد نظر داریم، اما نمی‌توانیم وضعیت کنونی را برای همیشه ادامه داده و شهرک‌ها را گسترش دهیم. این راه ثبات در منطقه نیست.»

وی در پاسخ به این سوال که آیا به نظرش نتانیاهو در مورد راهکار دو دولتی جدی است، گفت: «خوب، ما او را بر اساس مواضعش ارزیابی می‌کنیم. اینکه گفت این امر (راهکار دو دولتی) در دوران نخست‌وزیری وی رخ نمی‌دهد. به همین خاطر هم هست که مجبور شدیم ببینیم چه گزینه‌های دیگری در دسترس است تا شاهد وضعیتی ناآرام در منطقه نباشیم.»

اوباما همچنین در واکنش به اظهارات نتانیاهو که در روز انتخابات نسبت به رأی دادن اعراب هشدار داده بود، گفت: «ما گفته‌ایم که این نوع موضع‌گیری، بر خلاف سنت‌های اسرائیلی است. اینکه هرچند اسرائیل بر اساس سرزمین مادری یهود شکل گرفته و باید سرزمین یهود هم بماند، اما دموکراسی اسرائیل بر این فرض شکل گرفته که با همه برابر و عادلانه رفتار شود. قکر می‌کنم که این به نفع دموکراسی اسرائیل است. اگر این وضع از بین برود، آنوقت نه فقط کسانی که به یک کشور یهودی باور ندارند، بهانه گیر می‌آورند، بلکه فکر می‌کنم مفهوم دموکراسی در این کشور نیز از بین می‌رود.»


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها