به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، اردیبهشت سال 93 در حالی که عمر روی کار آمدن دولت جدید به یک سال نرسیده بود، حجتالاسلام علی یونسی دستیار ویژه رئیسجمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی با سخنان حاشیهساز خود به تیتر یک روزنامهها تبدیل شد.
وی در این سخنرانی از مزایای نماد "شیر و خورشید" سخن گفت و تصریح کرد که اگر وی اختیار داشت، ترجیح میداد نماد هلال احمر را تغییر دهد و "شیر و خورشید" را جایگزین آن کند.
بلافاصله بعد از انتشار سخنرانی یونسی، رسانههای ضدانقلاب نیز با ذوقزدگی به بازتاب سخنان وی پرداختند؛ سایت گویا سخنان یونسی درباره بازگشت نماد شیر و خورشید را «باور نکردنی» توصیف کرد و نوشت: «برای بیان چنین سخنانی در متن جمهوری اسلامی٬ گوینده باید در جایگاهی همانند جایگاه علی یونسی نشسته باشد».
بهخلاف ذوقزدگی رسانههای ضدانقلاب، در داخل کشور این سخنان بهت و تعجب بسیاری از افراد، اعم از شخصیتهای سیاسی و مردم عادی را در پی داشت.
اسماعیل کوثری در تذکری شفاهی خطاب به رئیسجمهور، این تعجب را اینگونه بیان میکند: «عدهای از مشاوران شما از جمله آقای یونسی در جمع یهودیان شیراز با ارائه مطالب بیپایه و اساس دولت شما را زیر سؤال میبرند. انتظار مردم از مسئولان ایجاد آرامش و کنترل قیمتهاست، نه اینگونه اظهارات که باعث تعجب همگان شود».
علیمحمد بزرگواری یکی دیگر از نمایندگان مجلس نیز با خطاب قرار دادن رئیسجمهور، حواشی ایجاد شده توسط برخی از اشخاص برای دولت قبلی را عبرتآموز دانست و در رابطه با اظهارات یونسی گفت: «باید عرض کنم در دولت شما دهها حلقه حاشیهای ایجاد شده است. برخی اظهارات آقای یونسی عامل اختلاف شده و در مسیر استحاله فرهنگی قرار گرفته است. وی در حالی به نماد شیر و خورشید میپردازد که طبق فرمایش امام(ره)، علامت شیر و خورشید منحوس است».
اشاره این نماینده مجلس به این قسمت از بیانات بنیانگذار انقلاب اسلامی است که در تاریخ 10 اسفند 57 در مدرسه فیضیه قم و در جواب افرادی که خواهان ماندگاری نمادهای سلطنتی در کشور بودند، فرمودند: «بیرق ایران نباید بیرق شاهنشاهی باشد. آرمهای ایران نباید آرمهای شاهنشاهی باشد؛ باید آرمهای اسلامی باشد. از همۀ وزارتخانهها، از همۀ ادارات، باید این "شیر و خورشید" منحوس قطع بشود؛ عَلَم اسلام باید باشد. آثار طاغوت باید برود. اینها آثار طاغوت است؛ این تاج آثار طاغوت است؛ آثار اسلام باید باشد.» وظیفهای که طبق گفته مرتضی اشراقی نوه امام(ره) بهعهده پدر وی بوده است. اشراقی در صفحه فیسبوک خود اعلام کرد: «وظیفه پاکسازی ادارات از نمادهای طاغوتی از جمله شیر و خورشید طبق دستور امام بهعهده پدر وی بوده است».
مرتضی اشراقی نوه امام این مطلب را چند روز پس از سخنان جنجالی یونسی منتشر کرد.
هرچند پس از حواشیای که این سخنان یونسی برای دولت ایجاد کرد، در برخی از اخبار اینگونه مطرح شد که حجتالاسلام روحانی رئیسجمهور در این باره به یونسی تذکر جدی داده است، اما یونسی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم در واکنش به این اخبار گفت: «آقای رئیسجمهور تذکر ندادند، بلکه نظر خود را گفتند. آقای رئیسجمهور نظرشان این بود که نماد هلال احمر برای وحدت مسلمین نماد بهتری از شیر و خورشید است».
در حالی که به نظر میرسید عمق حواشی ایجاد شده برای دولت بهدلیل اظهارات یونسی و این جمله یونسی «احساس کردم در حال حاضر فضای مناسبی برای سخنرانی نیست» باعث سکوت یونسی خواهد شد، اما گفتوگوی وی با یک خبرگزاری باز هم خوراک سایتهای ضدانقلاب را فراهم کرد.
علی یونسی این بار در این گفتوگو خاطرنشان کرد: «هماکنون بسیاری از موارد نقض حقوق بشر در زندانها و محاکم و در خیلی جاها صورت میگیرد که نفوذ عناصر افراطی و تندرو دیده میشود و جمهوری اسلامی باید بتواند از دست اینها خلاص شود».
یونسی در ادامه این گفتوگو پیشنهاد داد: «افراد تندرو بهتر است در مجلس باشند تا اینکه در کار قضاوت دخالت کنند و من بهترین جا را برای گروههای تندرو مجلس میدانم. این افراد در مجلس حرف بزنند، اما در مراکز قدرت که حقوق مردم را نقض میکنند، نباشند».
بعضی از رسانههای داخلی از تیترهایی نظیر "اظهارات دردسرساز"، "پاسگل یونسی به ضدانقلاب" و"خوراکسازی یونسی" برای نشر این گفتوگو استفاده کردند.
یکی رسانهها نیز از تیتر جالب "کسی که نقش مشایی را در دولت بازی میکند" برای یونسی استفاده کرد.
جدای از رسانهها که بهفراخور جهتگیری سیاسیشان به تحلیل این اظهارات پرداختند، قوه قضائیه نیز مجبور شد به اظهارات دستیار رئیسجمهور واکنش نشان دهد.
حجتالاسلام محسنی اژهای سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری خود اینگونه به این اظهارات یونسی واکنش نشان داد: «اگر یک مقام رسمی حرفی را بدون ارائه سند بیان کند و مدارک آن را هم به مراجع ذیصلاح اعلام نکند، حتماً خلاف کرده و در پارهای از موارد قابل پیگیری است».
محسنیاژهای تصریح کرده: «اگر ایشان مدرکی دارد میتواند آن را ارائه دهد. ایشان کسی نیست که قوه قضائیه، سیستم اطلاعاتی و انتظامی ما را نشناسد. حرفی که اسناد و مدارک آن اعلام نشده و دستگاه ذیصلاح به آن رسیدگی نکرده باشد، حتماً قابل رسیدگی است».
در حالی که بسیاری از شخصیتهای سیاسی از میزان حاشیهسازی یونسی در سال اخیر و عدم تذکر جدی به وی احساس نگرانی نکردند، وی بهفاصله اندکی از اظهارات خود در رابطه با وضعیت زندان، در گفتوگو با روزنامه الشرق الاوسط جملاتی گفت که پتانسیل زیادی برای تفاسیر مختلف داشت.
یونسی در این گفتوگو ادعا کرد: در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست، بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست و این مسئله هم برای امروز و هم برای گذشته است.
یونسی در ادامه این گفتوگو اعلام میکند: «جغرافیای ایران و عراق غیرقابل تجزیه است و فرهنگ ما غیرقابل تفکیک است. پس ما یا باید با هم بجنگیم و یا یکی شویم».
سخنان یونسی از هر طرف که خوانده شود و یا با نهایت حسن ظن به آن نگریسته شود، باز نمیتوان تبعات منفی آن را نادیده گرفت.
این اظهارات باعث شد که رسانههای غربی و رسانههای عربی مخالف جمهوری اسلامی ایران در راستای پروژههای ایرانهراسی این قسمت از سخنان او را برجسته کرده تا مسئولان عراقی نسبت به این گفتهها واکنش نشان دهند.
وزیر امور خارجه عراق در واکنش به سخنان یونسی، گفت: «عراق دارای حاکمیت کامل است و به هیچ طرفی چه ایران و چه غیر از آن اجازه نداده و نخواهد داد که این حاکمیت را نقض یا در امور داخلی این کشور دخالت کند».
همچنین وزارت خارجه عراق امروز با انتشار بیانیهای که وبگاه خبری «السومریه» آن را منتشر کرد، به این اظهارات واکنش نشان داد و ابراز انزجار کرد.
در این بیانیه آمده است: «وزارت امور خارجه عراق تعجب خود را از سخنان منسوب به شیخ علی یونسی مشاور رئیسجمهوری ایران در امور اقلیتها، اعلام میکند».
البته یونسی چندی بعد، اظهارات خود را تصحیح کرد، اما با این وجود آنچه رسانههای غربی میخواستند بهرهبرداری کنند، پیش از این تصحیح انجام شده بود.
میزان جنجال ایجاد شده در سال 93 توسط یونسی، وی را به یکی از چهرههای رسانهای دولت در سال اخیر تبدیل کرد. هرچند این رسانهای شدن مابهازای مثبتی برای دولت روحانی نداشت و در مواقع زیادی تنها حیثیت دولت را زیر سؤال برد.
اظهاراتی که علاوه بر لطمه زدن به دولت و پوشاندن فعالیتهای مثبت آن، بستری مناسب برای سوء استفاده دشمنان را فراهم کرد.
اگر دولت اقدام صریح و انقلابی برای قطع همیشگی امثال این موضعگیریها و اظهارات نکند، مشکلاتی که پیش خواهد آمد بسیار بیشتر از الصاق اظهارات یونسی به رئیسجمهور و یکی شدن این مواضع با مواضع دولت است. این مشکلات باعث تخریب روابط خارجی و لطمه خوردن امنیت داخلی میشود.
اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس در گفتوگویی با بیان اینکه اظهارات اخیر یونسی به منافع ملی ضربه وارد کرده، گفت: «دولت باید با یونسی برخورد کند و وی را از جایگاهش کنار بگذارد».
کوثری معتقد است: «از آنجا که اظهارات اخیر آقای یونسی به منافع ملی ضربه وارد کرده، هم دولت باید وی را از مسئولیتش کنار بگذارد، هم دستگاههای امنیتی و قضایی باید بهشدت با یونسی برخورد کنند تا هیچ مسئولی جرأت بیان چنین اظهاراتی که به منافع کشور لطمه میزند، نداشته باشند. کسانی که چنین سخنانی را بیان میکنند، نباید در چنین جایگاهی بهعنوان مشاور رئیسجمهور قرار بگیرند. قطعاً اگر برخوردی با یونسی انجام نگیرد آن هم بهخاطر رفاقتی که بین رئیسجمهور و وی وجود دارد، آن دنیا خون شهدا یقه آنها را خواهد گرفت».
یونسی در گفتوگو با شرق مدعی است "میخواهد چراغ را روشن نگهدارد"، اما آنچه آشکار است یونسی مشعلی دارد که اگر خاموش نشود، با آن دامن دولت و کشور را آتش میزند. شاید آن زمان، خاموش کردن آتش بهراحتی خاموش کردن مشعل نباشد.