به گزارش پایگاه 598 به نقل از تراز؛ شبکه خبری فرانس ۲۴ در گزارشی درباره رسوایی که بانک اچاسبیسی (HSBC)، یکی از بزرگترین بانکهای جهان، به وجود آورده است اعلام کرد: این رسوایی حدود یکصد هزار نفر از مشتریان این بانک را شامل میشود که در میان آنها حتی افراد معروفی نیز مشاهده میشوند.
ژرژ لیدریخ کارشناس مسائل اقتصادی دراینباره میگوید برای نخستین بار نیست که بانک اچاسبیسی اینچنین رسوایی به بار میآورد. در سال ۲۰۰۸، اِروه فالچیانی، کارمند سابق اچ اس بی سی، فهرست مشتریان فرانسوی این بانک را به سازمان مالیات فرانسه تحویل داد. در همان زمان نیز تحقیقی انجام گرفت اما فقط مشتریان فرانسوی این بانک را شامل میشد.
روزنامه لوموند در سال ۲۰۱۴ خبر این تحقیق را فاش کرد؛ اما اکنون مشکل که برای این بانک به وجود آمده است دیگر فقط مربوط به مشتریان فرانسوی آن نیست. بلکه دامنه رسوایی و تقلب مالیاتی آن، بعد جهانی پیداکرده است.
بانک اچاسبیسی، نظامی برای فرار مالیاتی افراد و شرکتها ایجاد کرده بود که گستره جهانی داشت. ارقام و شمار افرادی که درگیر این رسوایی هستند نشان میدهد عمق این رسوایی تا به کجاست.
پردهبرداری از بهشتهای مالیاتی
بر اساس این گزارش، بانک اچاسبیسی برای آنکه مشتریانش مالیات پرداخت نکنند و پولهای خود را نزد این بانک نگهدارند، از نوامبر ۲۰۰۶ تا مارس ۲۰۰۷، بیش از ۱۸۰ میلیارد یورو متعلق به ۱۰۰ هزار مشتری را به شعبه ژنو خود انتقال داده بود.
بر اساس این گزارش، این بانک مشتریان خود را تشویق کرده است تا پولهای خود را در شعبه این بانک در سوییس سپردهگذاری کنند.
این پولها بعد به بهشتهای مالیاتی (مناطقی که در آن مالیات وجود ندارد) مانند پاناما و جزایر ویرج بریتانیا انتقال دادهشده است.
ازجمله مشتریانی که از این نوع فرار مالیاتی سود بردهاند نام محمد ششم پادشاه مغرب و برخی هنرپیشه معروف دیده میشود.
از پادشاه مغرب تا تبهکاران و جنایتکاران
فابریس لوم روزنامهنگار لوموند که مبتکر اصلی تحقیق درباره رسوایی مالی این بانک انگلیسی بوده است دراینباره میگوید پول ناشی از قاچاق مواد مخدر و حتی حسابهایی که برای تأمین مالی القاعده بازشده بود در میان مشتریان بانک اچاسبیسی هستند. وی میافزاید در میان مشتریان این بانک، گروهای تبهکار، جنایتکار و مافیا نیز وجود دارند.
آنها پولهای خود در بانک اچاسبیسی سپردهگذاری میکنند تا بهاصطلاح شسته (پولشویی) شوند و این واقعاً تکاندهنده است.
این مسئله اکنون در انگلیس خیلی سروصدا ایجاد کرده است که در آستانه برگزاری انتخابات عمومی خود بسر میبرد.
اینکه رئیس سابق بانک اچاسبیسی از اقدامات این بانک باخبر بوده است و تازه دیوید کامرون در سال ۲۰۱۱ وی را بهعنوان وزیر بازرگانی دولت خود تعیین کرد، بیشتر مسئلهساز شده است. مارگارت هوج، نماینده مجلس انگلیس و رئیس کمیته حسابهای عمومی مجلس در همین باره میگوید مشکل تنها این نیست که این افراد در جریان این رسوایی بودهاند. مشکل این است که آنها به افراد برای روی آوردن به فرار مالیاتی کمک کردهاند.