مدیر گروه بهداشت حرفهای مرکز بهداشت سیستان و بلوچستان گفت: زودپزها به
دلیل کوتاهی مدت زمان پخت غذا و کاهش مدت زمان قرار گرفتن در معرض حرارت،
بهترین ظروف برای پخت غذا محسوب میشوند.
عبدالرزاق پاکزاد افزود:
در گذشته بسیاری از افراد به دلیل اینکه ظرف مسی رسانایی حرارتی بالایی
دارد از آن برای جوشاندن آب و تهیه انواع غذاها استفاده میکردند و برخی با
اعتقاد بر اینکه استفاده از ظروف مسی باعث افزایش مس موجود در بدن میشود
آن را به کار میبردند.
وی افزود: همچنین در گذشته رسم بوده که
ملاقه یا کفگیر آهنی در ظرف غذای در حال جوشیدن قرار میدادند تا مس موجود
در ظرف غذا را بیشتر جذب غذا کرده و بدن هر دو عنصر را دریافت کند.
وی خاطرنشان کرد: مس یکی از فلزات حلال و نسبت به حرارت و مواد اسیدی حساس است و میتواند با مواد غذایی واکنش ایجاد کند.
وی
ادامه داد: برای جلوگیری از فعل و انفعالات شیمیایی مس با مواد غذایی،
داخل ظرف های مسی را با لایهای از قلع یا فولاد زنگ نزن میپوشانند.
مدیر
گروه بهداشت حرفهای مرکز بهداشت استان تصریح کرد: اگر ظروف مسی به شکل
مناسبی قلع اندود نشده باشند و یا از مواد حاوی سرب برای قلع اندود شدن
استفاده شده باشد، این عنصر میتواند پس از ورود به غذا در درازمدت سبب
بروز مسمومیت شود.
وی گفت: این ظروف در برابر حرارت و اسید کاملا
ناپایدارند و در حرارت بالا و در مقابل مواد غذایی اسیدی لایه سفید قلعی
آنها از بین میرود و رنگ مس آشکار میشود.
وی اذعان کرد: در صورتی
که ظروف مسی قلع اندود نشده باشد و یا لایه قلعی آن از بین رفته باشد باعث
ورود یون مس به غذا در طولانی مدت و ایجاد تاثیرات نامطلوب بر اندام داخلی
بدن و ذخیره شدن تدریجی آن در کبد به مرور زمان سبب از کار افتادن این عضو
میشود.
پاکزاد همچنین گفت: ظروف چدنی نیز دارای عمر بسیار بالا
هستند و برای پخت طولانی مدت مناسباند، اما باید بعد از پخت، مواد غذایی
از آن خارج شوند تا اکسید نشود.
وی ادامه داد: باید مواظب خرید ظروف
چدنی در بازار به دلیل وجود تقلب در تولید بود و بایستی از برندهای معروف
که نشان استاندارد داشته باشند خریداری کرد.
وی در خصوص ظروف تفلون نیز افزود: ظروف تفلون هرچه گرمتر شوند احتمال آزادشدن بخارات سمی از آنها بیشتر است.
وی هم چنین تاکید کرد: این ظروف هرچه نوتر باشد با قرار گرفتن ظرف خالی در معرض حرارت زیاد، تاثیرات سوء آن بیشتر است.
وی
گفت: با توجه به فلزات بکار رفته در این ظروف، درصورت خراشیده شدن لایه
تفلون از بازسازی آن خودداری کنید و بهتر است پس از ایجاد خراش در لایه
تفلون از این ظروف استفاده نشود.
وی در پایان توصیه کرد: زودپز به
دلیل افزایش حرارت و کاهش زمان پخت و حفظ آب درون مواد غذایی بهترین
وسیلهای است که برای پخت غذا میتوان از آن استفاده کرد.