به گزارش پایگاه 598 به نقل از تراز: مرگ پادشاه عربستان هم در طول چند روز گذشته نتوانست مانع سقوط آزاد قیمت نفت در بازارهای جهانی شود و هر چند وزیر نفت احتمال کاهش بهای طلای سیاه به سطوح بشکهای ۲۵ دلار را تکذیب میکند اما به نظر میرسد اعضای اوپک و به ویژه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس اقتصادهای خود را برای نفت ارزان قیمت تر آماده میکنند.
کاهش ۶۰ درصدی قیمت هر بشکه نفت از نخستین روزهای تابستان سال جاری تاکنون مشکلات متعددی برای شرکت ملی نفت ایران به وجود آورده است به طوری که رکنالدین جوادی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اخیرا نسبت به نصف شدن درآمدهای این مجموعه نفتی هشدار داده است.
در این بین برخی از کارشناسان اقتصاد انرژی بر روی درآمدهای حاصل از تولید و صادرات محصولات پتروشیمی و فرآورده های پلیمری برای جایگزینی با درآمدهای نفتی در دوران توطئه نفتی حساب باز کرده اند اما ارزش سبد صادرات محصولات پتروشیمی کشور هم متاثر از سقوط قیمت نفت کاهشی حدود ۴۰ درصدی را تجربه می کند.
با این وجود به نظر می رسد در دوران سخت کاهش قیمت نفت و به تبع آن سقوط آزاد درآمدهای حاصل از صادرات نفت دولت تدبیر و امید در کنار افزایش مالیاتها بر روی درآمدهای توسعه فازهای جدید پارس جنوبی هم حسابی ویژه باز کرده است.
از ابتدای سال جاری با بهرهبرداری از بخش هایی از طرح توسعه فاز ۱۲، ۱۵ تا ۱۸ پارس جنوبی حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران افزوده شده است که پیش بینی میشود با تکمیل بخشهای دیگری از این فازهای ظرفیت تولید گاز ایران تا پایان سال جاری از این میدان مشترک با قطر از مرز ۱۲۰ میلیون مترمکعب در روز عبور کند.
همزمان با افزایش تولید گاز، بخشی از این انرژی پاک به نیروگاه ها و صنایع عمده کشور اختصاص یافته است و آمارهای رسمی از رشد حدود ۳۳ درصدی گازرسانی به نیروگاههای برق از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه حکایت دارد.
آمارهای منتشر شده توسط شرکت ملی گاز ایران نشان میدهد که در طول این مدت بیش از ۴۳ میلیارد مترمکعب گاز در طول ۳۰۰ روز نخست سال جاری گاز به نیروگاههای برق ارسال شده است که رشدی حدود ۱۶ میلیارد مترمکعبی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته داشته است.
افزایش تحویل گاز به نیروگاه ها حدود ۱۶ میلیارد لیتر در مصرف گازوئیل و نفت کوره این واحدها صرفه جویی به همراه داشته که با احتساب قیمتهای فعلی بازار فوب خلیج فارس بین ۷ تا ۸ میلیارد دلار برای اقتصاد کشور صرفه جویی به ارمغان آورده است.
رکورد صادرات گاز ایران شکسته شد
به گزارش مهر، پس از آنکه ایران در سال گذشته میلادی رکورد بیشترین افزایش تولید گاز طبیعی در طول یک سال را شکست در طول ۱۰ ماهه نخست سال جاری رکورد صادرات میعانات گازی که از آن به عنوان نفت فوق سبک در بازارهای انرژی یاد می شود هم شکسته شده است.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس روز گذشته با انتشار گزارشی، اعلام کرد: در طول ۱۰ ماهه نخست سال جاری بیش از ۹ میلیون و ۵۷۵ هزار بشکه میعانات گازی توسط ایران به بازارهای جهانی صرفا از پایانههای گاز عسلویه صادر شده است.
بر این اساس ارزش صادرات این حجم میعانات گازی بالغ بر ۸ میلیارد و ۶۵۰ میلیون دلار برآورد می شود که صادرات این محصول استراتژیک گازی از نظر ارزش رشدی حدود ۴۰ درصدی و از نظر وزنی جهشی حدود ۳۵ درصدی را تجربه می کند.
مطابق با آمارهای موجود بخشی از میعانات گازی تولید شده از پالایشگاههای پارس جنوبی به کشورهای آسیایی همچون چین، ژاپن و برخی از کشورهای اروپایی صادر شده است.
افزایش ۱۰ میلیون بشکهای تولید میعانات گازی
با وجود پابرجا ماندن تحریمهای بینالمللی و ادامه مذاکرات جمهوری اسلامی ایران با کشورهای عضو گروه ۱+۵ اما در طول یکسال گذشته تاکنون حجم تولید و صادرات میعانات گازی ایران با بهره برداری از بخش هایی از طرح توسعه فاز ۱۲، ۱۵ تا ۱۸ پارس جنوبی نزدیک به ۱۰ میلیون بشکه افزایش یافته است.
این پنج فاز جدید پارس جنوبی در مجموع از ظرفیت تولید ۲۸۰ هزار بشکه میعانات گازی در روز برخوردار هستند که با بهره برداری برخی از واحدهای شیرین سازی پالایشگاه های این پنج فاز تاکنون از فاز ۱۲ پارس جنوبی هفت محموله با ظرفیت ۹ میلیون بشکه و از فاز ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی یک محموله با ظرفیت ۷۵۰ هزار بشکه میعانات گازی صادر و یا تا چند روز آینده به بازارهای جهانی صادرات خواهد شد.
حجم تولید و صادرات میعانات گازی ایران در حالی از ابتدای سال جاری تاکنون یک رکورد جدید را به ثبت رسانده است که آمارهای آژانس بینالمللی انرژی نشان می دهد، صادرات نفت بسیار سبک ایران (میعانات گازی) در سال ۲۰۱۴ میلادی نسبت به سال ۲۰۱۳ میلادی بیش از دو برابر افزایش یافته و به حدود ۱۹۰ هزار بشکه در روز رسیده است.
بر اساس اعلام آژانس بین المللی انرژی، صادرات میعانات از میدان گازی پارس جنوبی در فاصله ماه های ژانویه تا نوامبر امسال به حدود ۱۹۰ هزار بشکه در روز رسیده است، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۹۰ هزار بشکه در روز بود.