رخدادهای 6 بهمن 1360
چکیده
حماسه 6 بهمن آمل ؛ شکست سهمگین اشرار در مقابل قیام مردم
نزدیک 100 نفر از مائوئیست های کشور که تحت عنوان اتحادیه کمونیست های ایران فعالیت می کردند از دو روز پیش در آمل دست به شرارت و ایجاد ناامنی زده بودند که با قیام مردم آمل و حضور فعال نیروهای انقلاب سرکوب و شهر از لوث وجود ضد انقلاب و اشرار پاکسازی شد .
روزنامه اطلاعات در گزارشی در این رابطه نوشت : در درگیری که بین گروهی از عوامل مزدور آمریکا و مدافعین انقلاب اسلامی در شهر آمل روی داد بیش از 20 تن از ضد انقلابیون به هلاکت رسیده و عده ای نیز دستگیر شدند.
این درگیری که از دو شب پیش با حمله گروهی از عوامل گروهک ها به شهر آمل آغاز شد با دفاع قهرمانانه مردم مسلمان شهر و نیروهای انتظامی مواجه شد و ضد انقلابیون از اولین ساعات بامداد امروز به باغات اطراف شهر فرار کردند و مدافعین انقلاب اسلامی در تعقیب بقایای آنان هستند.
بر پایه این گزارش مهاجمان با استفاده از سنگرهایی که بر روی پشت بام های منازل فئودال ها و ثروتمندان شهر ساخته بودند چند ساختمان دولتی را هدف آتش خود قرار دادند. تاکنون بیش از 20 تن از ضد انقلابیون که از کادرهای اصلی گروهک ها نیز در بین آنان بودند به هلاکت رسیده اند و عده ای نیز زخمی شده اند.
حضور یکپارچه مردم مسلمان و قهرمان آمل در صحنه چنان وحشتی بر ضد انقلابیون مستولی کرد که آنان تاب مقاومت را از دست داده و مجبور به فرار شدند . آخرین خبرها از حوادث آمل نیز حاکیست در درگیری که بین برادران پاسدار و مردم حزب اللهی شهر قهرمان پرور آمل از یک سو و مهاجمان مسلح به اصطلاح سربداران جنگل از سوی دیگر روی داد 34 تن از مهاجمین به هلاکت رسیده و تعدادی نیز زخمی شدند .
بر اساس این گزارش عملیات جهت شناسایی خانه های تیمی ضد انقلاب همچنان ادامه دارد و کلیه نقاط شهر در اختیار گروه های مقاومت بسیج و دیگر نیروهای مسلح انقلاب اسلامی قرار دارند. همچنین در ساعت 8 امشب مردم متعهد و مسلمان آمل ضمن تجمع در مقابل مقر سپاه پاسداران این شهر خواستار صدور اجازه برای به دست گرفتن سلاح و مقابله با مهاجمین ضد انقلاب شدند که یکی از برادران سپاه طی سخنانی از آنان خواست تا به خانه های خود برگردند و در صورت لزوم از آنان استفاده خواهد شد . (1)
آیت الله خامنه ای : کمیته ها حق حیات بر گردن انقلاب دارند
مسئولین کمیته های انقلاب اسلامی خراسان عصر دیروز با آیت الله سید علی خامنه ای رئیس جمهور دیدار کردند. در این دیدار آیت الله خامنه ای اظهار داشتند : مسئله کمیته ها امروز پس از گذشته سه سال از انقلاب هنوز یک مسئله تازه و جدید است و علیرغم اظهار نظرهای مخالف و بدگوئی ها و عیب جوئی هایی که یک عده از روزهای اول نسبت به کمیته ها شروع کردند این نهاد حق حیات بر گردن انقلاب دارد . اگر کمیته نبود قطعا امنیت تهران و دیگر شهرهای بزرگ و کوچک ایران نبود .
ایشان اظهار داشتند : کمیته امتیازی بر دیگر نهادها دارد که به دنبال فرمان امام به صورت صحیحی از دل مردم جوشید برای همه ارگان های انقلابی از قبیل جهاد ، سپاه و بنیاد شهید طرح ریزی هایی شده بود ولی تنها نهادی که به صورت خودجوش و صد در صد مردمی از دل مردم روئید و جوشید کمیته ها بودند .
کسانی که با انقلاب مبارزه می کنند با مقدسات و همه چیز ما مبارزه می کنند
ایشان در ادامه تاکید کردند : برای ما انقلاب پدر و مادر و همه چیز است و کسانی که با انقلاب مبارزه می کنند با همه چیز ما با مقدسات ما و آینده ما مبارزه می کنند . انقلاب افراد بی هدف را تبدیل به یک انسان فداکار می کند که این معجزه کمی نیست و انقلاب این ملت منتظر رحمت دیگران را وادار به روحیه ای می کند که در این عزم است که همه چیزش را خود تهیه کند که می بینیم تا امروز گام های بلندی را در این راه برداشته است .
تعریف زیبای آیت الله خامنه ای از دشمنی دشمنان
رئیس جمهور بر ضرورت وجودی کمیته ها تاکید کرده و اظهار داشتند : کمیته ها امروز نیز به همان میزان روز اول باقی است چرا که دشمن با همان خطر هنوز وجود دارد و تا دشمن هست کمیته است ، نگوئید که ما تعداد کثیری از دشمنان را از سر راه برداشته ایم ، دشمن را معنی کنید ، دشمن نابود می شود ولی اثر دشمن باقی می ماند و با شما دشمنی می کند . دشمن با استفاده از شیوه های جدید در مقابل شما می ایستد دشمن امروز بیدار و آماده و در کمال شقاوت است و از همین رو است که ما بایستی هر آن آماده مقابله با او باشیم . (2)
باید در پاکسازی خود پیش قدم باشیم
خبر دیگر این که برادر کریمی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تهران دیشب به همراه فرماندهان و مسئولین واحدهای مختلف سپاه پاسداران مرکز با آیت الله خامنه ای رئیس جمهور دیدار کرد . در این دیدار آیت الله خامنه ای با اشاره به تصفیه و ضرورت آن در ارگان ها اظهار داشتند : ما از اول به تصفیه برونی خود اندیشیده ایم که این تصفیه ظاهری است و امام با سخنان خود یک جاده جدیدی را باز کرد ما باید در امر پاکسازی خود پیش قدم باشیم و کدورت ها و بداخلاقی ها و نابسامانی های روحی و عقده های گوناگون را از خود بزدائیم .
اگر شهید نباشد در صدق داعیه های انقلابی شک خواهد بود
مهدی کروبی سرپرست بنیاد شهید نیز صبح دیروز به همراه مسئولین واحدهای مختلف این بنیاد در تهران با آیت الله خامنه ای رئیس جمهور دیدار کرد .
در این دیدار آیت الله خامنه ای اظهار داشتند : بنیاد شهید یکی از ارزنده ترین نهادهای انقلابی است که از متن انقلاب جوشیده است و علت این است که موضوع بنیاد شهید عزیزترین موضوع انقلاب است یعنی : شهید . چرا که قبول داریم بالاترین و والاترین و شریف ترین ارزش ها شهادت است و شهید ارزشمندترین انسان ها است ، اگر خون شهید نباشد یقینا در صدق داعیه های انقلابی شک خواهد بود و اگر شهید و انسان های طالب شهادت نباشند نه تنها این انقلاب بلکه هیچ هدف و حرکتی تامین نمی شود و به نتیجه نمی رسد .
هشدار آیت الله خامنه ای به مرتجعین عرب ؛ با آتش بازی نکنید ما از شما قوی تریم
مسئولان دایره سیاسی – ایدئولوژیک نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز پیش از ظهر دیروز با آیت الله خامنه ای دیدار کردند .
در این دیدار آیت الله خامنه ای اظهار داشتند : سیادت دریایی در منطقه خلیج فارس متعلق به ایران است امروز قدرت های خارجی تلاش می کنند که با تجهیزات نظامی خلیج فارس را در مقابل ایران مجهز کنند ولی شما برادران نظامی و روحانی در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران به خوبی دریافته اید که تجهیزات نظامی عنصر تعیین کننده نیست .
رئیس جمهور بار دیگر بر قدرتمندی جمهوری اسلامی ایران در منطقه تاکید کرده و اظهار داشتند : ما به همه دولت هایی که فکر می کنند موظفند انقلاب اسلامی ایران را تضعیف کنند می گوئیم ما از شما قوی تریم و این چیزی است که در معادلات معمولی و مغزهای متفکر و کامپیوترهای حساس دولت ها و طراحان منطقه نمی گنجد. اما یک واقعیت عینی است .
این که کسی ژاندارم منطقه باشد دیگر یاوه است
ایشان با اشاره به علاقه ایران برای امنیت و آرامش در منطقه تاکید کردند : این علاقه و ایده آل ما است که کسی با کسی کار نداشته باشد و داعیه ژاندارمی خلیج فارس را نداشته باشد جمهوری اسلامی که قوی ترین و بزرگترین دولت خلیج فارس است هرگز نخواسته است که ژاندارم منطقه باشد بنابراین تصور ژاندارمی و صاحب اختیار خلیج فارس بودن دیگر تصور بی جا و یاوه ای بیش نیست.
با آتش بازی نکنید که ما از این چیزها باک نداریم
رئیس شورای عالی دفاع با یادآوری این مطلب که خواست ما صلح و آرامش در منطقه است هشدار داد اگر دولت های منطقه نرمش و انعطاف و نگاه محبت آمیز و حاکی از عطوفت ما را نشانه ضعف مان بدانند و ناجوانمردانه با اتکا به قدرت های خارجی بخواهند تحرکات موذیانه انجام دهند باید بدانند ما همان ملت انقلابی هستیم که همه آنان او را به خوبی می شناسند ما از آتش نمی ترسیم و خیلی راحت با آتش بازی می کنیم .
ایشان تاکید کردند : ما از این چیزها باک نداریم ، اگر داعیه داران معارضه با ایران و کسانی که چشم امید خود را به ناوگان آمریکایی در آن سوی خلیج فارس دوخته و متکی به قدرت های بیگانه هستند طاقت این را دارند ما حرفی نداریم ما باز هم تکرار می کنیم که مایل نیستیم جنگ در منطقه آغاز شود ما قدرت این امر را داریم و نیروی انسانی ما نیروی مومن و تجهیزات ما به قدری هست که کفاف موجودی همسایگان ما را بدهد و ملت ما هم یک ملت انقلابی است و همیشه راه های گوناگونی را برای این که در مقابل دشمن زانو خم نکند در اختیار دارد و این خاصیت یک ملت انقلابی است.(3)
سخنگوی وزارت خارجه : بحرین در دام آمریکا افتاده است
رضا علوی طباطبایی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت : بحرین به دام آمریکا افتاده است . وی گفت : چیزی که برای آمریکا از اهمیت برخوردار است این است که می خواهد رژیم صدام را به هر قیمتی حفظ کند علتش این است که آمریکا از گسترش انقلاب اسلامی در منطقه هراسناک است ، در رابطه با عراق ما قصد مداخله در امور داخلی عراق را نداریم بلکه به تجاوزات عراق پاسخ می گوئیم .
وی افزود : آمریکا و رهروان او می دانند پس از سقوط صدام در عراق حکومتی غیر از حکومت اسلامی برقرار نخواهد شد . علوی طباطبایی گفت : شرایط ما از همان روز اول برای پایان جنگ ثابت بوده است و شرایط حقی است و هر کشور منصفی می تواند قضاوت کند که این شرایط حق است یا نه شرایط این است :
نیروهای صدام به مرزهای قبل از جنگ عقب نشینی کنند.
متجاوز شناخته شود و به کشوری که مورد تجاوز قرار گرفته غرامت پرداخت گردد.
متجاوز تنبیه شود .
وی ادامه داد : در صورتی که اولین شرط به اجرا در آید یعنی نیروهای عراقی بدون هیچ قید و شرطی به مرزهای قبل از جنگ عقب نشینی کنند جمهوری اسلامی ایران به میانجیگری هر کشور اسلامی یا غیر متعهد و یا سازمان ملل احترام خواهد گذاشت.
وی گفت : خیلی از کشورها خواستار میانجیگری بوده اند اما تاکید می کنیم شروط ما همان شروط گذشته است و اولین شرطی که باید به اجرا در آید عقب نشینی بدون قید و شرط نیروهای تجاوزگر عراق به مرزهای قبل از جنگ است .
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در زمینه این که چرا بحرین دست به تبلیغات علیه ایران می زند نیز گفت : آمریکا می خواهد منطقه را به تشنج بکشاند تا حضور نظامی خود را در منطقه توجیه کند بحرین هم به دام آمریکا افتاده است . (4)
خبرگزاری فرانسه : عراق از یک کشور وام دهنده به یک کشور وام گیرنده تبدیل شده است
خبرگزاری فرانسه در بیروت طی مقاله ای بحران اقتصادی عراق را مورد بررسی قرار داده است . در این تفسیر از قول منابع مطلع لبنان نقل شده است که بانک های بزرگ غربی با آگاهی از وخامت اوضاع اقتصادی عراق تصمیم گرفته اند دست کم به تدریج اعطای وام های جدید به عراق را به حال تعلیق درآورند.
این تفسیر حکایت از آن دارد که رژیم صدام به علت جنگی که در نتیجه محاسبات غلط بر انقلاب اسلامی ایران تحمیل کرده است طی مدت کوتاهی از یک کشور وام دهنده به صورت یک کشور وام گیرنده درآمده است .
فرانس پرس یادآور شده است : عراق برای جبران ورشکستگی اقتصادی خود ناگزیر شده است از کشورهای ثروتمند عرب منجمله کویت تحت پوشش وام بدون بهره کمک مالی دریافت کند رقم این گونه وام ها به گزارش خبرگزاری فرانسه هم اکنون سر به 16 میلیارد دلار می زند.(5)
عرفات : اسرائیل با کمک آمریکا به زودی به لبنان حمله می کند
یاسر عرفات رئیس کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطین روز یکشنبه در بیروت اظهار داشت رژیم صهیونیستی برای ضربه زدن به انقلاب فلسطین و لبنان آماده یک واکنش نظامی است.
عرفات افزود : واکنش نظامی مشترکا توسط ارتش آمریکا و رژیم صهیونیستی صورت خواهد گرفت و تجاوز دیروز نیروی دریایی رژیم صهیونیستی بر علیه ماهیگیران بندر لبنانی صور نمونه ای است از تجاوزات این رژیم که با حمایت ناوگان ششم آمریکا صورت گرفت . (6)
خبر دیگر این که فرانسه اعلام کرد به دلیل این که صلح جهانی به خطر نیفتد در جلسه شورای امنیت به تحریم اسرائیل رای ممتنع دادیم . از سوی دیگر رژیم صهیونیستی دست به نقل و انتقالات وسیع نظامی در مرزهای لبنان زده است . مطبوعات سوریه نیز از این که هنوز برخی از رژیم های ارتجاعی منطقه آمریکا را دوست خود می پندارند اظهار تاسف کردند . (7)
پی نوشت:
1- اطلاعات ، 7 بهمن 1360 ، صفحه 1 و 2 ، پس از شهریور 1320 سه گرایش عمده در عرصه سیاسی اجتماعی ایران متجلی شد: نخست گرایش ملی، سپس گرایش چپ و مارکسیستی و سرانجام گرایش اسلامی.
سابقه گرایش چپ و سوسیالیستی در ایران به روزگار مشروطه باز میگردد که توأم با تندروی و افراط بود.
تشکیل حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی به عنوان حزب مادر احزاب چپ در سراسر دنیا، به ویژه در دوران جنگ سرد، بر اهمیت و حساسیت موضوع افزود.
حزب توده ایران قدیمیترین تشکل وابسته به اتحاد جماهیر شوروی بود. ورود چین کمونیست به عرصه جهانی نیز توجه گروههایی را به خود جلب و انشعاباتی را در گروههای مارکسیستی ایجاد کرد.
تباین ذاتی مرام کمونیستی با هویت اسلامی مردم ایران موجب شد تا دایره نفوذ آن از عدهای تحصیلکرده تجاوز نکند.
یکی از گروههای کمونیستی،: «اتحادیه کمونیستهای ایران» بود که سابقه تشکیل آن در امریکا به قبل از انقلاب باز میگردد.
اعضای اتحادیه کمونیستها پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ایران بازگشتند و بیآنکه پایگاه مردمی داشته باشند، خود را قیم و پیشرو مردم شمردند و بر آن شدند تا در مقابل انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی قد علم کنند و با قیام فوری، آن را براندازند.
بدین منظور آمل انتخاب شد تا به تصرف آن و به زعم آنها با پیوستن مردم، حرکت آزادیبخش آغاز شود.
حماسه ای که مردم آمل در بهمن 1360 در مقابل این حرکت ضدانقلابی آفریدند، چنان ضربه کوبندهای بر پیکر اتحادیهی کمونیستها وارد آورد که آن را متلاشی ساخت و این شهر را به عنوان شهر هزار سنگر در تاریخ انقلاب اسلامی جاودانه ساخت.
واقعه 6 بهمن 1360 که منجر به واقعه آمل شد و شهر آمل را به «شهر هزار سنگر» مشهور ساخت، یکی از مهمترین رخدادهای سیاسی پس از پیروزی انقلاب سلامی که درباره آن چندین کتاب و مقاله نگاشته و حتی چند سمینار علمی تشکیل شده است.
به رغم توجه محافل سیای علمی به این حادثه مهم، هر از گاهی ضروری است تا این رویداد از زوایهی جدید و با نگاهی نو برای نسلهایی که رفته رفته با زمان وقوع آن فاصله میگیرند، تبیین شود و مطالب جدیدی به رشته تحریر در آیند.
اتحادیه کمونیستها که خاستگاه اصلی آن در خارج از کشور و به ویژه ایالات متحدهی آمریکا بود، پس از طی یک دوره مبارزه سیاسی ـ فرهنگی بسیار محدود، در سال 1355، از ادغام دو گروه «سازمان انقلابیون کمونیست» و گروه «پویا» تشکیل شد.
دانشجویان عضو اتحادیه کمونیستها که در خارج از کشور مقیم بودند، غالبا خاستگاه طبقاتی ویژهای داشتند که متعلق به طبقه مرفه ایران بودند. غرق شدن در توهمات کمونیستی و دور شدن از شرایط عینی جامعه ایران، بر بیخبری آنها افزود؛ به گونهآی که در حرکت انقلابی و اسلامی ملت مسلمان ایران در سال 1357 دچار تردید و خواستار رهبری طبقه کارگر شدند.
مارکسیست ـ لنینیستهای اتحادیه کمونیستها به تبعیت از شکاف جهانی در اردوگاه کمونیست، به جمهوری خلق چین و اندیشههای مائو تمایل پیدا کردند و از سمپاتهای تز سه جهانی مائو تسه دون رهبر چین شدند.
نشریه «کمونیست» که تا 28 شماره منتشر شد، ارگان سازمان انقلابیون کمونیست بود و مقالاتی را درباره سیاستهای رژیم محمدرضا شاه، امپریالیسم آمریکا و سوسیال امپریالیسم شوروی منتشر میکرد.
سپس اتحادیه کمونیستهای ایران در خارج از کشور، نشریه «حقیقت» را در 25 شماره منتشر کرد که مشحون از تئوریبافیها و تزهای انقلابی و شعارهای ضد امپریالیستی بود.
با پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی که مظهرگرایی نوین و دستاورد سالها مبارزه حقیقی اسلام سیاسی با اسلام شاهنشاهی بود؛ اعضای اتحادیه کمونیستها به ایران مراجعه کردند و با مشاهده شکوه و عظمت حضور تودههای میلیونی مسلمان ـ که با آگاهی و درایت غیر قابل تصوری به دنبال امام خمینی در جزئیات مبارزهی جدی با امپریالیسم آمریکا نقش تاریخی ایفا میکردند ـ نخست موضعی قابل قبول و متعادل نسبت به انقلاب اسلامی اتخاذ کردند.
اتحادیه کمونیستها بر عمل انقلابی دانشجویان مسلمان پیرو خط امام در 13 آبان 1358 که نام «انقلاب دوم» به خود گرفت، صحه گذاشتند و حتی برخی از اعضای گروه، در آغاز جنگ تحمیلی برای مبارزه با دشمن متجاوز در جبههها حضور یافتند.
با وجود این، شدیدا از اسلام بودن انقلاب ـ بدین معنا که اسلام به عنوان نیرو محرکه در تمام رفتارهای انقلابی تودهها نقش داشته باشد ـ منزجر بودند و از هر فرصتی برای مخدوش کردن چهره اسلام به عنوان یک مکتب رهایی بخش استفاده میکردند.
همین مواضع کینهتوزانه نسبت به مکتب گرانقدر اسلام و تلاش برای پیشرفت مرام کمونیستی موجب شد تا در بحران کردستان و جنگ جنوب، اقدام به جمعآوری سلاح کنند تا در موقع ضروری از آن استفاده نمایند.
از سوی دیگر با بهرهجویی از فضای باز سیاسی، در میان دانشجویان، دانشآموزان، کارگران کارخانجات ، زنان ، محلات و ... اقدام به تشکیل ستادهای تبلیغی کردند.
از این رو هر چه بیشتر کوشش میکردند، خود را ناکامتر مییافتند. به دنبال صفبندیهای سیاسی و شکاف بین بنیصدر و یاران امام، اتحادیه کمونیستها به پیروی از سایر گروههای ضد انقلابی به جبههی طرفداران بنیصدر پیوست و پس از سقوط وی و جریان خرداد 1360، به این نتیجه رسید که انقلاب دچار انحراف شده است و باید برای نجات آن به اقدام عاجلی دست زد.
اتحادیه کمونیستها به تز «قیام فوری» رسید و بر این باور بود که جامعه، کاملا آمادگی دارد و یکی از گروهها باید در این فرصت دست به یک قیام مسلحانه بزند و با همراهی مردم، شهرها را یکی پس از دیگری آزاد و مستبدین را بر کنار کند.
با اجرای طرح «مالک و مستأجر» از سوی کمیته انقلاب اسلامی که در پی آن مالکین موظف شدند هویت مستأجرین خود را اعلام کنند، امکان موفقیت در خانههای تیمی در شهر تهران خنثی شد و اتحادیه کمونیستها، به دلایل متعددی ، شهر «آمل» را برای طرح قیام فوری خود انتخاب کرد و با استقرار 180 نفر از اعضا و کادر هواداران در جنگلهای آمل، در صدد بر آمد تا با یک حمله ناگهانی، شهر آمل را تسخیر و مردم را به قیام دعوت کند، آنگاه دیگر شهرهای استان یکی پس از دیگری آزاد شوند و این حرکت به یک قیام سراسری تبدیل شود.
اولین حرکت آنها در 18 آبان 1360 با هوشیاری نیروهای سپاه خنثی شد. قرارگاه «ابوالفضل» با هدایت نیروهای سپاه ، بسیج ، ارتش و ژاندارمری در قلب جنگل، ضربه دیگری به گروه «سربداران» جنگل وارد آورد.
پس از چند درگیری جزئیتر، سرانجام گروه 100 نفره سربداران، در میان سرمای زمستان بهمن 1360 ، خود را به آمل رساند و با شلیک یک آر.پی.جی . 7، واقعهی تاریخی آمل را کلید زد.
در آن شب سرد، نیروهای جنگل به محض مواجه شدن با هر نیروی حزباللهی او را ترور میکردند و با حمله به مناطق مهمی چون سپاه، بسیج و دادستانی قصد داشتند وانمود کنند که شهر در اختیار آنهاست تا مردم به آنها بپیوندند.
اما بر خلاف همه توهمات کمونیستی، حتی یک نفر از مردم شهر آمل به آنها نپیوست ، بلکه فردای آن روز، یعنی صبح سهشنبه، 6 بهمن 1360 ، با هجوم مردم حزبالله از اطراف شهر و روستاها ، حماسه جاویدان «شهر هزار سنگر» رقم خورد.
این مقاومت مردان، تحسین امام خمینی(ره) را برانگیخت تا جایی که ایشان فرمودند: «دیدید مردم دلیر و مسلمان آمل چه به روزتان آوردند؟» سربداران جنگل با برجا گذاشتن دهها کشته و زخمی، سراسیمه به جنگل بازگشتند. رک روایت بورژواهای کمونیست که در آمل زمینگیر شدند ، خبرگزاری فارس ، 6 بهمن 1392
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای نیز در باره حماسه مردم آمل می فرمایند : قضیهی ششم بهمن آنقدر اهمیت داشت که امام بزرگوار ما آن را در وصیتنامهی تاریخی خود هم مندرج کردند، آن را یادگار گذاشتند؛ یعنی فراموش نشود. حالا چرا فراموش نشود؟ برای اینکه حوادث تاریخی، هم درس است، هم عبرت است. قضایای جاری بر یک ملت، قضایائی است که در برهههای مختلف غالبا تکرار میشود. امروز بیست و هشت سال از آن زمان میگذرد، اما راه جمهوری اسلامی که عوض نشده است؛ دشمنان جمهوری اسلامی هم عوض نشدند. پس آنچه که آنجا اتفاق افتاد، میتواند برای امروز و برای آینده تا هر وقتی که ملت ایران به حول و قوهی الهی دلبستهی این اصول و این انقلابند، عبرت باشد، درس باشد؛ لذا نباید فراموش بشود.
خوب، حالا در فضائل ششم بهمن آمل یک جملهی دیگر هم عرض کنیم. «هزار سنگر» یعنی چه؟ ظاهر قضیه این است که در درون شهر، مردم در مقابل گروههای اشرار و متجاوز سنگر درست کردند - حالا یا هزار تا، یا بیشتر یا کمتر - اما من یک تفسیر دیگری دارم: این سنگرها سنگرهای درون خیابانها نیست، این سنگر دلهاست؛ هزار تا هم نیست، هزاران سنگر است؛ به عدد هر مومنی، هر انسان باانگیزهی باشرفی، یک سنگر در مقابل تهاجم دشمن وجود دارد. اگر یک ملت وقتی به دنبال یک هدفی حرکت میکند، نداند سر راه او چه خطراتی است، چه کمینکردههائی هستند، چه باید کرد در مقابل اینها، خود را رها کند، قید و بندهای خود را رها کند، بیخیال باشد، ضربه خواهد خورد. همهی ملتهائی که در جهت یک هدف بزرگی حرکت کردند و وسط راه ضربه خوردند و گاهی آنچنان افتادند که دیگر قرنها بلند نشدند، مشکلشان از همین جا آغاز شد: ندانستند چی در انتظار آنهاست و خود را برای مواجههی با آن آماده نکردند. درسهای گذشته این کمک را به ما میکند که راهمان را بفهمیم، بشناسیم، کمینها را بشناسیم، کمینکردهها را بشناسیم. رک بیانات رهبر انقلاب در دیدار مردم مازندران در سالگرد حماسه ۶ بهمن ؛ 6 بهمن 1388
ایشان در سخنرانی دیگری می فرمایند : در همین داستان آمل که یک حرکت مردمی عجیبی مردم آمل نشان دادند، اینکه امام (رضوان الله تعالی علیه) در وصیتنامه از مردم آمل اسم آوردند، نشاندهندهی عظمت کار اینها - قشرهای مختلف، حتی زنها - است. دخترک چهارده پانزده ساله در همین داستان آمل، میرود میجنگد و به شهادت میرسد. البته سوابق مردم مازندران که زیاد است؛ من بارها گفتهام، از دورانهای قدیم این منطقهی طبرستان و منطقهی پشت این جبال سر به فلککشیده که لشکریان فاتح خلفا نمی توانستند از این جبال عبور بکنند، فراریان خاندان پیغمبر، این جوانهایی که در مدینه و در کوفه و در مناطق عراق و حجاز زیر فشار قرار میگرفتند، خودشان، زن و بچههاشان فرار میکردند و خودشان را می رساندند به آن طرفی که نیروهای مسلح آن روز نمی توانستند برسند. لذا مردم مازندران از وقتی که مسلمان شدند، پیرو اهلبیت بودند؛ یعنی از همان اول، اسلام اینها همراه بود با پیروی از اهلبیت (علیهمالسلام). یک چنین کار بزرگی [کردند] رک بیانات در دیدار اعضای ستاد برگزاری بزرگداشت سرداران و ده هزار شهید استان مازندران ، 25 آذر 1392
2- کیهان ، 6 بهمن 1360 ، صفحه 2
3- جمهوری اسلامی ، 6 بهمن 1360 ، صفحه 12
اطلاعات ، 6 بهمن 1360 ، صفحه 6
4- اطلاعات ، 6 بهمن 1360 ، صفحه 20
5- کیهان ، 6 بهمن 1360 ، صفحه 16
6- جمهوری اسلامی ، 6 بهمن 1360 ، صفحه 3
پژوهشگر: سید روح الله امین آبادی