به گزارش پایگاه 598 به نقل از ايران کوک/ با خوردن مواد غذايي بدن انسان از 2 نظر دچار تغييراتي ميگردد ،
اول سردي و گرمي بدن است (بعضي مواد غذايي گرما بخش جسم هستند و برخي سرد
کننده و سست کننده ) ؛ دوم تري و خشکي يعني ميزان آب بدن( بعضي از مواد
غذايي رطوبتي هستند و موجب زياد شدن مايعات بدن ميگردند و برخي خشکي دهنده
هستند و باعث زياد شدن املاح بدن ميشوند)
ميزان تاثير مواد غذايي از
لحاظ هر يک از دو مورد فوق خود داراي مرتبه ميباشد ، بطور مثال امکان دارد
يک ماده غذايي از لحاظ گرمي داراي درجه بسيار بالا و از لحاظ تري در درجه
پاييني قرار داشته باشد.
همچنين براي متعادل کردن طبع يک ماده غذايي
ميتوان از ترکيب آن با ماده غذايي ديگري که داراي طبع مخالفي با آن هست به
عنوان تعديل کننده استفاده نمود ( براي نمونه سردي ماست را ميتوان با گرمي
موسير تعديل نمود).
نمونه هايي از مواد غذايي گرم و ترميوه ها : انجير ، انگور ، خرما ، سيب شيرين ، قيسي ، گيلاس ، گلابي ، موز ، بالنگ ، توت ، کشمش
ريشه ها : انوع ترب ، زردک ، سيب زميني ، شلغم ، هويج
سبزي ها : شبدر ، تربچه ، ترب
حبوبات : گندم ، اقسام لوبيا
گوشت ها : جگر سياه و سفيد ، پاچه ، گوسفند ، بوقلمون ، مرغ محلي ، ميگو ، زبان ، چشم
مغزهاي گياهي : بادام درختي شيرين ، بادام زميني ، تخم طالبي ، تخم خربزه ، کنجد
متفرقه : شيره انگور ، روغن کنجد ، روغن گاو ، دنبه ، روغن بادام تلخ ، ارده ، سمنو ، خاکشير
( مواد غذايي گرم و خشک ) صفرا – تابستانلبنيات : پنير کهنه
صيفي جات : بادنجان ، فلفل سبز
ميوه ها : انبه ، به ، زيتون ، نارگيل
ريشه ها : چغندر ، پياز ، سير ، کلم قمري ، موسير
سبزي
ها : برگ چغندر ، پونه ، نعناع ، پيازچه ، ترخون ، مرزه ، شاهي ، جعفري،
رازيانه ، ريحان، شاهتره ، شنبليله ، شويد ، کرفس ، انواع کلم ، گزنه ،
مارچوبه ، تره ، تره فرنگي
حبوبات : جو دوسر ، لپه ، نخود ، برنج کته اي
گوشت
ها : آهو ، اردک ، گاو ( هرچه سن گاو بيشتر باشد سردي آن بيشتر ميشود و در
گروه سرد و خشک جاي ميگيرد) ، بلدرچين ، گنجشک ، شتر مرغ ، شتر ، کبوتر ،
خروس ، کباب ، دل
مغزهاي گياهي : بادام هندي ، بادام درختي تلخ ، بادام و پسته کوهي ، پسته ، تخم آفتابگردان ، فندق ، گردو
ادويه
ها : آويشن ، اسپند ، چاي سبز ، چاي سياه ، خردل ، دارچين ، زردچوبه ،
زعفران ، زنجبيل ، زنيان ، زيره ، سياهدانه ، فلفل ، کاکائو ، گلپر ، وانيل
، هل ، نمک
متفرقه : روغن زيتون ، شيره خرما ، عسل ، شکر سرخ ، شکر سفيد ، عرق بهار نارنج
(مواد غذايي سرد و خشک ) سودا – پاييزلبنيات : کشک ، قرقروت
ميوه
ها : شاه توت ، تمشک ، آلبالو ، ازگيل ، انار ترش ، بالنگ ، تمر هندي ،
زالزالک ، زرشک ، سنجد ، غوره ، گريپ فروت ، ليمو عماني ، نارنج ، به ترش ،
ليموترش ، سيب ترش
سبزي ها : ترشک ، ريواس ، گشنيز
حبوبات : ارزن ، باقلا خشک ، برنج آبکشي ، جو ، ذرت ، عدس ، ماش
گوشت ها : بز ، قلوه ، سيرابي ، شيردان
مغزهاي گياهي : بلوط خوراکي ، شاهدانه
ادويه ها : سماق ، نشاسته ، قهوه
متفرقه : شکر ، فراورده هاي صنعتي ، سرکه ، آبغوره
(مواد غذايي سرد و تر )بلغم – زمستانلبنيات : پنير تازه ، خامه ، دوغ ، ماست ، سرشير ، شير پاستوريزه
صيفي جات : خيار ، کدو ، گوجه فرنگي ، هندوانه ، کدو حلوائي
ميوه ها : آناناس ، توت فرنگي ، آلو ، آلوچه ، پرتقال ، زردآلو ، شليل ، کيوي ، ليمو ، نارنگي ، هلو ، آب انار
ريشه ها : سيب زميني
سبزي ها : اسفناج ، باميه ، خرفه ، قارچ خوراکي ، کاسني ، کاهو ، لوبيا سبز
حبوبات : باقلا تازه ، نخود سبز
گوشت ها : انواع ماهي ، مغز گوسفند
مغزهاي گياهي : تخم کدو ، تخم هندوانه ، به دانه
متفرقه : اسفرزه ، گلاب ، ماءالشعير