رییس کل بانک مرکزی افزود: رشد اقتصادی که با شیب منفی از سال ۹۱ شروع شده بود و تا سال ۹۲ نیز ادامه داشت در سه ماهه نخست امسال به روند مثبت رسیده است و انتظار میرود در فصول آتی، این نشانههای خروج از رکود اقتصادی تثبیت شود.
رییس شورای پول و اعتبار با اشاره به رکود اقتصادی و تورم افسارگسیخته سالیان گذشته اظهار کرد: دغدغه ما ایجاد آرامش بود و خوشحالیم که این موضوع تا حد زیادی محقق شده است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به کاهش ۶. ۶ درصدی متوسط نرخ برابری دلار با ریال در بازار آزاد در ۵ ماهه اول سال ۹۳ در مقایسه با مدت مشابه سال قبل عنوان کرد: نوسانات نرخ برابری دلار با ریال در بازار آزاد در پنج ماهه اول سال ۱۳۹۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان ۴۹. ۴ درصد کاهش پیدا کرد و این امر، امکان برنامه ریزی برای سرمایه گذاری بلندمدت را به سرمایه گذار بازگرداند.
** تورم تک رقمی در سال ۹۵
وی با بیان اینکه نرخ تورم تا پایان امسال به ۱۷ درصد خواهد رسید، ابراز امیدواری کرد: طبق پیش بینی دقیق، در سال ۹۴ نرخ تورم از امسال کمتر خواهد شد و امیدواریم در سال ۹۵ تورم تک رقمی را در کشور داشته باشیم.
سیف گفت: در ارائه تسهیلات بانکی ظرفیت مالی ۲۴۰ تا ۲۴۵ هزار میلیارد تومان پیش بینی شد و با تدابیر اقتصادی این رقم را به ۲۸۵ هزار میلیارد تومان افزایش دادیم و در ارائه این تسهیلات، تامین سرمایه در گردش مورد نیاز خطوط آماده تولید در اولویت قرار دارد.
رییس کل همچنین از نشانههایی امیدوار کننده خبر داد و اضافه کرد: برخی واحدهای تولیدی که به دلیل فشار اقتصادی، کارگران خود را تعدیل کرده بودند، اکنون بار دیگر آنها را به کار دعوت میکنند.
رئیس کل بانک مرکزی حیات نظام بانکی را در گرو واحدهای تولیدی دانست و افزود: تولید و بانک در جهت یکدیگر حرکت میکنند. اگر مطالبات غیرجاری مانع اعطای تسهیلات است، این مسئله استثنا هم دارد و در صورتی که واحد تولیدی با کمک سیستم بانکی بتواند به چرخه اقتصادی گذشته برگردد، بانک از کمک به آن مضایقه نخواهد کرد.
سیف بیان داشت: واحدهای تولیدی که در جریان تحریمها دچار مشکل شدهاند، باید احیا شوند و هدف هم همین است.
** رشد اقتصادی، فصلی اعلام میشود
وی تصریح کرد: در نیمه دوم سال ۹۲ تا سه ماهه نخست امسال، رشد اقتصادی با جهت گیری صحیح به رقم ۴. ۶ درصد رسید.
رییس شورای پول و اعتبار تاکید کرد: هر فصل باید رشد اقتصادی اعلام شود و نرخ رشد فصل پائیز، در دی اعلام خواهد شد.
** اصلاح نگاه رقابتی غلط
سیف با بیان اینکه یکی از برنامههای بانک مرکزی ایجاد انضباط پولی است، تاکید کرد: صرف جذب سپرده بیشتر در یک بانک، دلیل برتری آن بانک نیست و بانک مرکزی این نگاه رقابتی غلط را اصلاح و با این روند مقابله خواهد کرد.
وی در ادامه بازار غیرمتشکل پولی را یکی از مشکلات بانک مرکزی عنوان و خاطرنشان کرد: با واحدهایی که فعالیت پولی خارج از نظارت بانک مرکزی داشته باشند، به صورت جدی برخورد خواهدشد.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: ارائه تسهیلات به واحدهای تولیدی که صورتهای مالی روشنی دارند و طرحهای ارائه شده آنها از توجیه پذیری فنی، مالی و اقتصادی مناسبی برخوردار باشند، ملاک بانک برای اعطای تسهیلات است.
وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی متولی تولید نیست، بلکه حامی و پشتیبان آن است و تمام تلاش ما در این است که با روشی درست و منطقی، رشد و شتاب فعالیتهای تولیدی را تقویت کنیم. در یک سال و نیم اخیر، جهت گیری خوبی در نظام بانکی شاهد بودیم و پرونده بانکهایی که کجروی داشتهاند، به هیئت انتظامی بانکها ارجاع شده است.
** شیوه نامناسب تامین مالی مسکن مهر
رییس کل بانک مرکزی همچنین در این نشست از شکل اجرای مسکن مهر گلایه و عنوان کرد: متاسفانه مسکن مهر با شیوه تامین منابع مالی غلط بنا شده و این طرح در اقتصاد کشورآثار نامطلوبی به دنبال داشته است. با جلسات خوبی که با وزیر راه و شهرسازی داشتیم، بنا شد تا از یک سو قراردادهای منعقد شده عملیاتی شود و از سوی دیگر آثار مخرب آن در حوزه اقتصادی رفع شود.
سیف با بیان اینکه افزایش تسهیلات مسکن مهر از ۲۵ به ۳۰ میلیون تومان در شورای پول و اعتبار در دست بررسی است، گفت: افزایش تسهیلات مسکن مهر پس از تصویب شورای پول و اعتبار اجرایی خواهد شد.
وی تاکید کرد: تسهیلات تکلیفی ابلاغی به نظام بانکی نسبت به سال قبل، ۲۳۰. ۳ درصد افزایش نشان میدهد.
رییس شورای پول و اعتبار با گلایه از تفکر رایج در بهره گیری از تسهیلات قرض الحسنه عنوان داشت: در ابتدای انقلاب هر کس به شکل واقعی نیازمند بود، وام قرض الحسنه دریافت میکرد اما متاسفانه اکنون فرهنگی در جامعه ایجاد شده است که هر کس از وام قرض الحسنه استفاده نکند، تصور میکند ضرر خواهد کرد و باید این رویه را اصلاح کنیم.
** چکاوک، گامی برای افزایش اعتبار چک
رئیس کل بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنانش اذعان کرد: تعداد چکهای برگشتی در اتاق پایاپای اسناد بانکی تهران در ۷ ماهه اول امسال ۳. ۴ میلیون برگ چک است و ظرف ۴ سال گذشته ۲۳ میلیون برگ چک برگشت خورده است.
وی افزود: حجم بالای این چکها ممکن است بدهی فردی به فرد دیگر باشد و این الزاما به معنای بدهی به بانک نیست. نظام بانکی باید شرایط اعطای دسته چک را به متقاضیان به شکل دقیق مشخص کند و بر حسب سابقه مالی باید دسته چک اعطا کرد.
رییس شورای پول و اعتبار سپس با اشاره به تمهیدات بانک مرکزی در این رابطه افزود: با راه اندازی سامانه چکاوک، بررسی اعتبار مالی درخواست کننده چک الکترونیکی خواهد شد و نتیجه برای بانک صادرکننده به شکل آنی اعلام میشود. این سامانه هم اکنون در ۱۲ استان کشور اجرایی شده و تا اسفند امسال در سراسر ایران اجرایی میشود.