به گزارش پایگاه 598 به نقل از اقتصاد آنلاین ؛ حیی ابطالی عصر شنبه درباره شایعاتی مبنی بر سالم نبودن محصول گوجه فرنگی
کشور و امکان بروز سرطان با استفاده از ترکیب فینیش در این محصول با منشاء
چینی، افزود: طی سالهای گذشته از این گاز در رنگ آوری میوه ها استفاده می
شد، اما از مهرماه امسال به دلیل توصیه معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت،
تا اطلاع ثانوی استفاده از ترکیب اتفون با منشا گاز اتیلن برای رنگ آوری و
زودرسی گوجه فرنگی ممنوع است.
وی افزود: بنابراین سازمان حفظ نباتات کشور برای رفع نگرانی مردم در مصرف
گوجه فرنگی در تیرماه سالجاری نامه ای را به وزارت بهداشت، درمان و آموزش
پزشکی ارسال کرد تا چنانچه مصرف چنین گازی مشکلاتی را برای مصرف کنندگان
ایجاد می کند، از مصرف آن خودداری شود.
وی با اشاره به ممنوعیت بهره گیری از مصرف گاز اتیلن برای رنگ آوری میوه
جات، افزود: اواخر شهریورماه جاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی
نامه ای به دلیل نامشخص بودن عوارض انسانی ناشی از بکارگیری از این گاز،
مصرف آن را تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام کرد.
معاون فنی کنترل و مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات، ادامه داد: در نامه
وزارت بهداشت آمده است؛ گاز اتیلن علاوه بر اینکه هورمون تنظیم کننده رشد
است بلکه به صورت طبیعی و مصنوعی نیز ساخته می شود.
وی گفت: در این راستا سازمان حفظ
نباتات کشور از ابتدای مهرماه سال جاری و قبل از شروع برداشت گوجه فرنگی
در مناطق جنوبی کشور، دستورالعمل ممنوعیت استفاده از گاز اتیلن برای رنگ
آوری گوجه فرنگی را به همراه نامه معاونت غذا و داروی وزارت بهداشت به
ادارات ذیربط سراسر کشور ابلاغ کرد.
ابطالی، رسیدن و قابل مصرف بودن میوه ها را به دو گروه تقسیم کرد و اظهار
داشت: در گروه اول امکان فرآوری و رسیدن پس از برداشت محصول از جمله
گلابی، خرمالو، نارنگی، پرتقال، سیب، گوجه فرنگی وجود دارد اما در گروه
دوم پس از برداشت رسیدن میوه مفهومی ندارد و باید روی گیاه میوه برسد.
معاون فنی کنترل و مبارزه با آفات سازمان حفظ نباتات تصریح کرد: بنابراین
در دنیا برای محصولاتی که پس از برداشت امکان فراوری و رسیدن را دارند
برای رنگ آوری و زودرس شدن از ترکیب اتفون با منشاء گاز اتیلن استفاده می
کنند.
وی ادامه داد: به طوری که در دنیا میوه موز به صورت کال برداشت، حمل و
نگهداری می شود و زمانی که قرار است محصول وارد چرخه مصرف شود با کمک گاز
اتیلن رسیده و با تغییر رنگ محصول آماده مصرف که مشابه آن در نارنگی،
خرمالو و پرتقال نیز انجام می شود.
وی گفت: بررسی ها نشان می دهد ترکیب اتفون با منشاء گاز اتیلن در سال 1996
برای رنگ آوری و زودرس کردن برخی میوه ها در امریکا و در سال 2006 نیز
استفاده از این ترکیب توسط اتحادیه اروپا به ثبت رسیده است.
وی اظهار داشت: براساس مجوز اتحادیه اروپا، مصرف این گاز در 15 صفحه برای
میوه های مختلف از جمله گیلاس ترش، گوجه فرنگی، پنبه، پرتقال و نارنگی
مشکلی ندارد و همچنین در این گزارش به صراحت مطرح شده که استفاده از ترکیب
اتفون برای تیمار کردن میوه ها نه تنها سرطان زا نیست بلکه مشکل زیست
محیطی نیز ایجاد نمی کند.
وی تصریح کرد که مسئولان سازمان حفظ نباتات براین باورند که اگر قرار است
ترکیبی در قالب هورمون و آفت کش هایی برای محصولات کشاورزی استفاده شود،
باید فرایند واردات و مصرف آن به ثبت برسد در این راستا شرکت واردکننده
این گاز باید همانند شرکت های واردکننده آفتکش و هورمون مراحل آزمایشگاهی و
تحقیقاتی ثبت این گاز را طی کند.
وی با بیان اینکه ایران از سموم و آفتکش هایی که در دنیا و آمریکا مصرف می
شود، استفاده نمی کند، گفت: سموم مصرفی در ایران براساس ضوابط و
استانداردهای ملی کشور مورد ارزیابی و مصرف قرار می گیرد تا عوارضی بر
بهداشت و سلامت جامعه نداشته باشد.
وی با تاکید براینکه گاز اتیلن و ترکیب اتفون سم نیست بلکه به طور طبیعی
در محیط های بسته و حتی باز توسط گیاهان تولید می شود، افزود: محصولات رنگ
آوری شده و زودرس حتی برای میوه هایی با اسید بالا همچون نارنگی و پرتقال
مشکلی برای مصرف ندارد.
به گفته ابطالی، هم اکنون سالانه حدود 5.2 میلیون تن گوجه فرنگی در 150
هزار هکتار از اراضی کشور تولید می شود که حدود 40 هزار هکتار آن(یک
میلیون تن گوجه فرنگی)مربوط به کشت استان های جنوبی کشور در فصول پائیز و
زمستان است که حدود 10 درصد محصول گوجه فرنگی در گلخانه ها و مابقی در
فضای باز تولید می شود.