طی بیست سال گذشته میزان مصرف گوشت قرمز در میان خانوارهای ایرانی 58 درصد کم شده و به میزان 40 درصد به مصرف گوشت پرندگان افزوده شده است. البته از سال 1389 میزان مصرف گوشت پرندگان نیز با کاهش قابل توجهی روبرو شد و به این ترتیب هر خانوار ایرانی سالیانه 40 کیلوگرم از این نوع گوشت استفاده می کرده است. با این حال همچنان دو عنصر اساسی سبد غذایی خانوارهای ایرانی در انحصار برنج و نان باقی مانده است. گزارش های بانک مرکزی نشان می داد شاخص قیمت این گروه غذایی در قیاس با ماه قبل 8 درصد رشد داشته است.
پیش از این اعلام شده بود قیمت متوسط برنج یک هزار تومان کاهش یافته است ولی آمارهای رسمی این جریان را تایید نمی کرد. براین اساس شاخص گروه عمده خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات در این ماه به رقم 232.3 رسید که نسبت به ماه قبل 7/. درصد افزایش داشته است. شاخص گروه اصلی خوراکی ها در ماه مورد بررسی به عدد 230.1 رسید که نسبت به ماه قبل 8/. درصد افزایش نشان می دهد. شاخص گروه اصلی خوراکی ها نسبت به ماه مشابه سال قبل 7.4 درصد افزایش نشان می دهد و نرخ تورم دوازده ماهه این گروه 15.6 درصد است.
شاخص گروه عمده خوراکی ها، آشامیدنی ها و دخانیات نسبت به ماه مشابه سال قبل 7.3 درصد افزایش نشان می دهد و درصد تغییرات این گروه در دوازده ماه منتهی به آبان ماه سال 93 نسبت به دوره مشابه سال قبل 15.5 درصد است که نسبت به همین اطلاع در مهرماه 1393 (18.1) کاهش یافته است.
هر خانوار ایرانی به طور متوسط سالیانه 119 کیلوگرم برنج مصرف می کند. این رقم در قیاس با سال 89 بیش از 34 درصد کاهش را نشان می دهد. پیش از این میزان مصرف برنج خانوارهای ایرانی سالیانه 159 کیلوگرم بوده است.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از خبر آنلاین، بیشترین متوسط مصرف برنج خانوارها به ابتدای دهه 80 بازمیگردد که سرانه سالانه مصرفی برنج به ازای هر خانوار 180 کیلوگرم بود و کمترین میزان سرانه به ازای هر خانوار به انتهای سال 92 برمیگردد که برنج مصرفی خانوارها 119 کیلوگرم شد. آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد میزان مصرف نان نیز در میان خانوارهای ایرانی به دلیل افزایش قیمت، کاهش یافته است. براین اساس طی 4 سال گذشته 12 درصد از مصرف نان مردم کاسته شده است. طی 22 سال گذشته نیز میزان مصرف نان 50 درصد کاهش داشته است.
بررسی ها نشان میدهد طی سال های گذشته میزان مصرف سرانه غذای خانوارهای ایرانی کاهش قابل توجهی داشته است. هر شهروند ایرانی در سال 1371 به میزان 177 کیلوگرم، در سال 1376 به میزان 172 کیلوگرم، در سال 1384 به میزان 200 کیلوگرم و در سال 1392 به میزان 177 کیلوگرم غذا (برنج، انواع گوشت، لبنیات، تخممرغ، روغن نباتی و قندوشکر) مصرف کرده است. به عبارت دیگر طی هشت سال گذشته، حدود 12 درصد از مصرف غذا بین ایرانیان کاسته شده است.
افزایش 30 درصدی قیمت نان که از امروز اجرایی شده نگرانی های تازه ای را ایجاد کرده که بازهم از مصرف این ماده غذایی کاسته شود. در حال حاضر برآوردهای اقتصاددانانی مانند حسین راغفر نشان می دهد عدد خط فقر در تهران ماهیانه 2 میلیون و 500 هزار تومان است. متوسط بودجه ماهیانه خانوار نیز از سوی بانک مرکزی بیش از یک میلیون و 800 هزار تومان اعلام شده است. براین اساس خط غیررسمی نیز در تهران و شهرهای بزرگ حداقل به میزان همین عدد است. در صورتی که فشار مالی برخانوارهای ایرانی افزایش یابد، میزان مصرف آنها نیز کاهش پیدا می کند. رشد قیمت نان این گمانه را تقویت کرده است.