به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس ؛ حمیدرضا جانباز در نشست تخصصی "نحوه جلب مشارکت بخش خصوصی و تشکلهای مردم نهاد برای مقابله با بحران کمآبی" که در حاشیه دهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت آب و تاسیسات آب و فاضلاب ایران برگزار شد، اظهار داشت: خوشبختانه در پیگیری طرح الحاق قانون بخشی از مقررات مالی دولت، روز گذشته با پیشنهاد کمیسیون انرژی یک بند مصوب شد که یک درصد درآمدهای نفت و گاز و بودجه عمومی کشور به بخش آب اختصاص خواهد یافت؛ این اعتبار منشا تحول بزرگی در بخش آب خواهد بود.
وی افزود: طرحهای آب و فاضلاب بهدلیل گستردگی و نیاز به سرمایه زیاد، در سالهای گذشته با مشکل تامین اعتبار مواجه بود، اما با اعتماد بخش خصوصی به صنعت آب و فاضلاب سرمایهگذاری خوبی در این صنعت شده و گامهای بزرگی در این زمینه برداشته شده است.
جانباز با اشاره به پیگیری روشهای مختلف تجهیز منابع طرحهای آب و فاضلاب در سالهای اخیر، گفت: افزونبر استفاده از منابع عمومی در اجرای طرحها، برای جذب تسهیلات بانکهای توسعهای همچون بانک جهانی، بانک توسعه اسلامی و بانک اکو تامین سرمایه شد و طرحهای بزرگی نیز با این اعتبارها انجام شد.
وی ادامه داد: گام دیگر روش فاینانس خارجی بود که با اعمال تحریمهای بین المللی در سالهای اخیر، این امر با کندی مواجه شد؛ با چنین وضعیتی روشهای داخلی همچون بیع متقابل، فاینانس داخلی و اوراق مشارکت نیز پیگیری و انجام شد.
جانباز با اشاره به استقبال انجامشده از فروش اوراق مشارکت طرحهای آب و فاضلاب، گفت: در دو سال گذشته با استفاده از فرصت قانونی فروش اوراق مشارکت در سه مرحله این اوراق به ارزش 350، 150 و 540 میلیارد تومان عرضه شد، اما با توجه به شرایط اقتصادی کشور پیشبینی میشود امسال استقبال چندانی از این امر نشود.
وی با بیان اینکه با انجام طرح خرید تضمینی آب و پساب، بخش خصوصی در طرحهای نمکزدایی، اجرای خطوط انتقال و تاسیسات تصفیه آب و فاضلاب مشارکت فعالی دارد، ادامه داد: هماکنون 53 قرارداد BOO، تعداد 69 قرارداد BOT و 11 پروژه بیع متقابل با سرمایهگذاری حدود 3200 میلیارد تومان در کشور انجام شده است که نرخ بهروز شده آن 4700 میلیارد برآورد میشود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه سرعت انجام طرح توسط بخش خصوصی بالاتر است و خدماترسانی را تسهیل میکند، ادامه داد: هماکنون حدود هفتهزار میلیارد تومان طرح آماده مشارکت در صنعت آب و فاضلاب تعریف شده که 3700 میلیارد تومان آماده فراخوان است.
وی با اشاره به افزایش سقف اعتبار خرید تضمینی آب و پساب در بودجه سال آینده، گفت: خوشبختانه سقف اعتبار این بخش شش برابر شده و در بودجه سال آینده برای نخستینبار زمینه حضور بخش خصوصی در آب و فاضلاب روستایی فراهم شده است.
وی به مشکل بخش خصوصی برای تامین اعتبار از بانکها و صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: در زمان حاضر 23 قرارداد مشارکتی با بانکهای عامل مشکل دارد، صندوق توسعه ملی نیز باید سهم بیشتری را در طرحها داشته باشد.
جانباز تصریح کرد: طبق راهبرد دولت برای حمایت از بخش خصوصی، مقرر بود صندوق توسعه ملی در بانکهای عامل سپردهگذاری کند و بانکها از محل این سپردهها، وام کمبهره به سرمایهگذاران بدهند، اما این امر محقق نشده است.
وی با تاکید بر اهمیت ساماندهی ارتباط بخش خصوصی و نظام بانکی، گفت: "السی"های ریالی بانکها هماکنون با سرعت کمی در اختیار سرمایهگذاران قرار می گیرد که اگر سامانه بانکی یاری بکند، با حل این مشکل، سرمایهگذار با اطمینان بیشتری فعالیت خواهد کرد.
جانباز ادامه داد: تاکید ما به استفاده حداکثری از بخش خصوصی در اجرای طرحها است و تاکید دولت نیز در بخش تامین تجهیزات استفاده از محصولهای داخلی است.
*بیش از 3700 میلیارد تومان پروژه آماده مناقصه در بخش آبفا
جانباز با بیان اینکه در زمان حاضر 69 قرارداد منعقده به ارزش سههزار و 200 میلیارد تومان با بخش خصوصی داریم، افزود: این قراردادها بهمنظور اجرای 11 پروژه آب و فاضلاب به روش بیع متقابل، B.O.O و B.O.T با بخش خصوصی منعقد شده است.
وی با بیان اینکه حضور در نمایشگاه فرصت خوبی است تا یک بار دیگر بخشهای تولیدی در اجرای سامانههای آبرسانی، جمعآوری و تصفیه فاضلاب، سازندگان و مهندسان مشاور و پیمانکاران و سرمایهگذاران بخش خصوصی در یک فضای مناسب توانمندیهای خود را ارایه کنند، اظهار داشت: این مهم موجب خواهد شد تا ضمن تبادلنظر و آشنایی با توانمندیهای بخش خصوصی، فرصتی نیز جهت دریافت نظر، پیشنهاد و انتقادهای این بخش فراهم شود و بخش خصوصی از نزدیک مشکلات خود را با مسئولان مربوطه در میان بگذارد.
جانباز اظهار داشت: در این نمایشگاه ضمن هدفگذاری برای عرضه توانمندی شرکتهای داخلی، محور همایشها و نشستهای جانبی را توسعه ارتباط بخش خصوصی با صنعت آب و فاضلاب قرار دادیم و امروز فرصت مناسبی بود تا شرکتهای بخش خصوصی بیواسطه با مسئولان و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و روسای کمیسیونهای انرژی و برنامه و بودجه مجلس ارتباط برقرار کنند.
وی اضافه کرد: در زمان حاضر در زمینه سرمایهگذاری بخش خصوصی پیشرفتهای خوبی حاصل شده است بهطوری که بیش از سههزار و 200 میلیارد تومان قرارداد منعقده و هفتهزار میلیارد تومان قرارداد تعریفشده و سههزار و 700 میلیارد تومان پروژه آماده مناقصه داریم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه مشکلات سرمایهگذاران درباره استفاده از صندوق توسعه ملی و تسهیلات مالی بانکها و سقف خرید تضمینی آب در نشستهای تخصصی نمایشگاه مطرح شده است، گفت: پیشنهادهایی در قالب ضرورت تغییر بخشی از قوانین و مقررات مانند نظام فنی و اجرایی در کشور و تدوین قانون مشارکت بخش عمومی و دولتی تهیه شده است که جمعآوری آن در کمتر از یک ماه آینده انجام میشود و نتیجه آن به مجلس منتقل خواهد شد.
وی تصریح کرد: تلاش خواهیم کرد پیش از تصویب لایحه بودجه سال 94 این موارد انجام پذیرد تا چنانچه نیاز بود، بندهایی در بودجه سال 94 لحاظ شود.