کد خبر: ۲۷۱۹۱۵
زمان انتشار: ۲۰:۵۲     ۲۹ آبان ۱۳۹۳
کارشناسان و برخی نمایندگان مجلس معتقد هستند بر اساس دیدگاه اقتصاد مقاومتی، توسعه‌یافتگی باید از پایین آغاز شده و به بالا سوق داده شود و با ذخیره نفت برای آیندگان، پرهیز از خام فروشی و تبدیل نفت به ارزش افزوده و مشتقات آن و تقویت صادرات غیر نفتی به اهداف اقتصاد مقاومتی نائل ‌شویم.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس ؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی سیاست‌های کلی «اقتصاد مقاومتی» را بر اساس بند یک اصل 110 قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام  در 30 بهمن 1392 ابلاغ و تاکید کردند بودجه‌ی کشور ما متأسفانه از ده‌ها سال پیش به این طرف، وابسته‌ی به نفت است. این روش را همه‌ی اقتصاددان‌های دلسوز رد می‌کنند؛ این روش در کشور ما عادت شده است. نفت را استخراج کنند، بفروشند، از پول آن کشور را اداره کنند؛ این شیوه‌ی غلطی است.

بنابراین گزارش، با وجود گذشت 10 ماه از ابلاغ سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که راهبردهای مشخص برای مسئولان و جامعه ترسیم کرده است، این موضوع به مطالبه عمومی درآمده است.

وقتی در اولین روز سال 92 و در سخنرانی عمومی رهبر انقلاب اسلامی در حرم مطهر رضوی این عبارات از ایشان شنیده شد موجی از اظهارنظرها از سوی افراد و رسانه‌های مختلف در تحلیل این سخنان ایجاد شد.

هرچند تفاسیر صرفاً سیاسی از این جملات تا مدتی بر تحلیل عمیق مسأله از زوایایی چون اقتصاد سیاسی و مدیریت کلان اقتصادی کشور سایه افکنده بود، اما با فُروکش کردن این امواج سیاسی و جدی‌تر شدن برخی فشارها و توطئه‌های دشمنان در زمینه‌ی مسائل اقتصادی، اکنون فرصت مناسبی است تا بار دیگر به ریشه‌یابی و مرور دغدغه‌های آیت‌الله خامنه‌ای درباره‌ی مسأله‌ای به نام «اقتصاد منهای نفت» پرداخته شود.

 

*قطع اتکا به نفت همان اقتصاد مقاومتی است

عزت‌الله یوسفیان ملا عضو کمیسیون برنامه و بودجه در تحلیل و ارزیابی خود از سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری گفت: برنامه‌های پنج‌ساله بر اساس سیاست‌های کلی نظام نوشته می‌شود و در برنامه‌های پنج‌ساله هم بخش‌های عمده‌ای از اقتصاد مقاومتی دیده می‌شود.

وی افزود: در برنامه سوم به بعد هم آمده است که دولت باید ترتیبی اتخاذ کند که هر ساله قسمتی از اتکا به نفت از بین برود تا در پایان برنامه بطور 100 درصد دیگر اتکایی به نفت وجود نداشته باشد که محقق شدن این موضوع همان اقتصاد مقاومتی است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه تصریح کرد: وقتی مردم، نظام و کشور نفت را برای آیندگان سرمایه‌گذاری کنند، از خام فروشی بپرهیزند و آن را به ارزش افزوده تبدیل کنند و مشتقات نفت را در داخل تولید کنند و به دنبال تقویت و رونق صادرات غیر نفتی مثل صنعت فرش، صادرات پسته و معادن باشند به اهداف اقتصاد مقاومتی نائل می‌شویم.

یوسفیان گفت: در حال حاضر برای بودجه سالانه کشور هر بار تسلیم شرایط موجود اقتصادی کشور می‌شویم و در مقابل پول نفت مقاومت نمی‌کنیم.

*قطع اتکا به نفت همان اقتصاد مقاومتی است

وی افزود: وقتی وابستگی به نفت را از بین ببریم و تولید را افزایش و مصرف را کاهش دهیم  به اقتصاد مقاومتی می‌رسیم.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه تصریح کرد: در قانون برنامه پنج‌ساله یک بخش جدی از اقتصاد مقاومتی داشته‌ایم همچنین در قانون هدفمندی یارانه‌ها (بخش اصلاح قیمت‌ها) یک بخش جزئی  و در قانون پولشویی و قانون ارتقاء سلامت اداری هم بخشی از اقتصاد مقاومتی را داشته‌ایم.

وی افزود: اقتصاد مقاومتی نیازمند بستری سالم است و مجموع همه این قوانین با هم می‌شود همین سیاست که به عنوان سیاست کلی اقتصاد مقاومتی مطرح است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه در پاسخ به این سؤال که چگونه می‌‌توان مردم را به جریان اقتصاد مقاومتی انداخت و این ابلاغیه را از حالت شعاری خارج کرد، اظهار داشت: وقتی بستر اقتصاد مقاومتی فراهم شود سرمایه‌گذاران هم اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند.

یوسفیان ملا گفت: در حال حاضر موانع بسیاری در مسیر سرمایه‌گذاری قرار دارد و حتی امکان و شرایط وام گرفتن از صندوق توسعه ملی برای سرمایه‌گذاران فراهم نیست، حتی اگر شرایط هم فراهم باشد بستر اقتصادی جامعه فاسد است و در چنین بستری امکان فعالیت مطلوب اقتصادی فراهم نمی‌شود.

وی اظهار داشت: باید برای سرمایه‌گذاری مردم، قوای سه گانه یک بستر سالم اقتصادی فراهم کنند و بانک‌ها شرایط گرفتن تسهیلات را برای سرمایه‌گذاران آسان کنند و مشکل نقدینگی تولید را رفع کنند.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه تصریح کرد: وقتی شرایط سرمایه‌گذاری فراهم نباشد مردم سرمایه‌‌های خود را به بازارهای غیر تولیدی مثل بازار ارز و سکه سوق می‌دهند که با این شرایط دیگر اقتصاد مقاومتی هم محقق نمی‌شود. 

* رئیس کمیسیون چشم‌انداز مجمع تشخیص مصلحت:دولت ثروتمند بر نفت تکیه نمی‌کند

محمدابراهیم مداحی رئیس کمیسیون چشم‌انداز و نخبگان دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: بر اساس دیدگاه اقتصاد مقاومتی، توسعه‌یافتگی باید از پایین آغاز شده و به بالا سوق داده شود؛ یعنی باید سیاستی به کار گرفته شده و فرهنگی ایجاد کنیم که ابتدا خانواده‌ها،‌ شهرها و استان‌ها ثروتمند شوند و در این صورت اقتصاد کشور ساخته می‌شود.

مداحی افزود: دولت ثروتمند، دولتی نیست که بر نفت تکیه کند؛ بلکه دولتی است که مردم ثروتمند داشته باشد و از مردم مالیات دریافت کند و به آنها خدمات دهد و این رویه مناسبی است.

وی گفت: وقتی مردم یک دولت ثروتمند نیستند، دولت بر نفت تکیه می‌کند و مدیران هم مدیران هزینه‌ای می‌شوند و دولت مجبور می‌شود به غیر از نفت از مخازن زیرزمینی بهره‌برداری کند.

رئیس کمیسیون چشم‌انداز و نخبگان دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: مخازن زیرزمینی تحت تاثیر مسائل جهانی هستند و هر زمانی که قدرت‌ها بخواهند، اوضاع را تغییر می‌دهند و این مطلوب نیست.

*بهترین راه این است که آمایش سرزمین را ملاک قرار دهیم

مداحی افزود: بهترین راه این است که آمایش سرزمین را ملاک قرار داده و با هدف‌گذاری منابع توسعه، سعی کنیم اقتصادمان مردمی‌، عادلانه و بدون وابستگی به نفت باشد.

وی خاطرنشان کرد: این اهداف را باید در تمام استان‌ها و شهرها تبیین کنیم و به مردم انگیزه دهیم تا در این جهت حرکت کنند.

وی افزود: در چند ماه اخیر که از صدور پیام رهبری گذشته، در بخش‌های سیاست‌گذاری‌، شاخص‌ها‌، آموزش‌، تبیین و ترویج این بحث خیلی موفق بودیم و پس از گذشت یک‌سال می‌توان از نظر عملکردی، موارد را ارزیابی کرد.

مداحی گفت: باید به مردم اعتماد کنیم و انگیزه دهیم و مالکیت را در اختیار مردم بگذاریم؛ زیرا اگر مردم احساس مالکیت نکنند، هیچ نقشی نخواهند داشت و البته ابتدا باید زیرساخت‌ها را فراهم کنیم و سپس از مردم بخواهیم تا حمایت کنند.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۱
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها