به گزارش
پایگاه 598 به نقل از تراز؛ بررسیها نشان میدهد که اقتصاد کشور در بسیاری از سالها با کسری بودجه همراه بوده است. در سالهای گذشته دولت این کسری بودجه را به طریقی با فروش نفت و درآمد دولت جبران کرده، اما هنگامی که فشار اقتصادی بر منابع مالی کشور زیاد باشد دولت نمیتواند توازنی بین منابع و مصارف خود برقرار کند و به تبع آن با کسری بودجه مواجه میشود.
تراز عملیاتی
با توجه به آمار بانک مرکزی در سال ۱۳۹۳ تراز عملیاتی که حاصل کسر اعتبارات هزینهای از درآمدهای مالیاتی است نسبت به سال گذشته ۲۳ درصد رشد داشته و به میزان۲۹ هزار و ۲۷۴ میلیارد تومان رسیده است. درآمدهای دولت در ۶ ماه نخست سال برابر ۴۰ هزار و ۷۶۴ میلیارد تومان است. این در حالی است که درآمدهای مصوب دولت در سال ۹۳، ۱۰۰ هزار و ۳۴۷ میلیارد تومان بوده که در این دوره ۴۰ درصد آن محقق شده است. این در حالی است که در ۶ ماه اول سال گذشته درآمد دولت ۲۸ هزار و ۴۲۳ میلیارد تومان بوده که امسال نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی را در درآمدهای دولت شاهد بودهایم. درآمدهای مالیاتی دولت نیز در ۶ ماه نخست سال ۹۳ با ۵۵ درصد رشد نسبت به سال گذشته به ۳۱ هزار و ۳۸۵ میلیارد تومان رسیده است که نشان میدهد ابزارهای دولت برای کسب ز کارآتر شده است. علاوه بر این، پرداختهای هزینه جاری نیز در این دوره ۶۸ هزار و ۶۹۹ میلیارد تومان بوده است که میزان مصوب آن در سال۹۳ نیز ، ۱۴۹هزار و ۳۲۲ میلیارد تومان بوده و در ۶ ماه اول سال ۴۶ درصد آن محقق شده است. این درحالی است که این هزینه در ۶ماه اول سال گذشته ۵۱ هزار و ۳۸۲ میلیارد تومان بوده است.
خالص واگذاری داراییهای سرمایهای
با توجه به آمار منتشر شده مربوط به فروش نفت، واگذاری داراییهای سرمایهای در ۶ ماه نخست امسال ۳۶ هزار و ۱۲۳ میلیارد تومان بوده که نسبت به ۶ماه اول سال گذشته ۴ /۶۳ درصد رشد داشته است. در این بین منابع حاصل از صادرات نفتی و میعانات گازی که «نفت فوق سبک» خوانده میشود رشدی ۳/ ۱۶۰ درصدی داشته است که این مقدار قابل توجهی است که میتوان آن را به دلیل سست شدن پایههای تحریم و بهبود صادرات نفتی در نیمه نخست سال جاری دانست. از طرفی تملک داراییهای سرمایهای که پرداختهای عمرانی نیز خوانده میشود طی ۶ ماه اول سال جاری به ۱۱ هزار و ۱۵۴ میلیارد تومان رسیده است. این درحالی است که در سال گذشته پرداختهای عمرانی تنها سه هزار و ۵۹۴ میلیارد تومان بوده است که امسال با رشد۲۱۰ درصدی در مقایسه با سال گذشته افزایش قابل توجهی را نشان میدهد. در فروردین امسال براساس آیین نامه اجرایی قانون بودجه سال ۱۳۹۳ کل کشور، امکان مشارکت بخش غیردولتی در اجرای طرحهای عمرانی مهیا شد. در این خصوص محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت، نمایندگان تشکلهای مربوط به پیمانکاران و مشاوران را دعوت به تکمیل پروژههای عمرانی نیمه تمام کرد که در رشد این آمار مشاهده میشود در این زمینه تغییر قابل توجهی روی داده است. با توجه به این آمار خالص واگذاری داراییهای سرمایهای نیز در ۶ ماه اول سال با رشد ۳۵درصدی به ۲۴ هزار و ۹۶۷ میلیارد تومان رسیده است. همچنین تراز عملیاتی و سرمایهای در ۶ ماه نخست برابر ۴ هزار و ۳۰۶ میلیارد تومان بوده است که با توجه به مقدار تصویب شده آن در سال ۹۳، ۴۰ درصد آن محقق شده است.
خالص واگذاری داراییهای مالی
با بررسی آمار واگذاری داراییهای مالی در ۶ ماه اول سال به ۷هزار و ۱۰۷ میلیارد تومان رسیده است که نسبت به سال گذشته تنها رشد ۴ /۹ درصدی داشته است و همچنین تملک داراییهای مالی با رشد ۱۱۴ درصدی به ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسیده است. از این رو با توجه به این آمار و بررسی آنها خالص واگذاری داراییهای سرمایهای برابر ۴ هزار و ۳۰۶ میلیارد تومان بوده است که این رقم نشاندهنده کسری بودجه دولت در ۶ ماه اول سال است. خالص واگذاری داراییهای مالی مصوب در سال ۹۳ نیز، ۱۰۳ هزار و ۵۵۱ میلیارد ریال بوده است که در این دوره تقریبا ۴۱ درصد آن محقق شده است. کسری بودجه در شش ماه اول سال ۹۲ برابر ۵هزار و ۱۹۰ میلیارد تومان بوده است که با مقایسه آمار سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته مشاهده میشود کسری بودجه دولت کمتر شده است.
افزایش درآمدهای مالیاتی دولت
با بررسی آمار عملکرد دولت در درآمدهای مالیاتی، در ۶ ماه اول سال رشد ۱۱۳ درصدی در مالیات علیالحساب اشخاص حقوقی دولتی را داشتهایم. این رقم از ۹۸۵ میلیارد تومان در ۶ماه اول سال ۹۲ به ۲هزار و ۹۷ میلیارد تومان در سال ۹۳ رسیده است که این رشد قابل توجهی است و گویای عملکرد خوب دولت در این زمینه است. مالیات اشخاص حقوقی نیز در ۶ ماه اول امسال ۱۲ هزار و ۳۲۲ میلیارد تومان محقق شده که در سال ۹۳ مقدار ۲۳ هزار و ۷۶۶ میلیارد تومان از آن تصویب شده است و تا به حال تقریبا نیمی از آن محقق شده است. لازم به ذکر است که مالیات علیالحساب شرکتهای دولتی در حال واگذاری نیز با تغییرات ۱۵۵ درصدی همراه بوده است.
با بررسی مالیات بر واردات از ۱۰ هزار و ۹۰۷ میلیارد تومان تصویب شده در سال ۹۳، تنها ۳ هزار و ۳۹۰ میلیارد تومان محقق شده است. به عبارتی تنها ۳۰ درصد از مالیات بر واردات انتظاری در سال ۹۳ را داشتهایم. حقوق ورودی سایر کالاها نیز از ۳ هزار و ۱۲۲ میلیارد تومان در شش ماه اول سال ۹۲ با رشدی ۵۸ درصدی به ۹ هزار و ۷۲ میلیارد تومان رسیده است. از طرفی مالیات واردات خودرو به میزان ۲۸۸درصد رشد داشته که این رشد چشمگیر گویای افزایش واردات خودرو طی ۶ ماه نخست سال جاری است. بررسی جمع درآمدهای مالیاتی مستقیم و غیرمستقیم نشان میدهد که در این ۶ ماه در مالیاتهای مستقیم رشد ۴۱ درصدی و در مالیاتهای غیرمستقیم رشد ۷۹ درصدی را داشتهایم. مالیاتهای مستقیم طی ۶ ماه اول سال برابر ۱۸ هزار و ۱۲۷ میلیارد تومان و مالیاتهای غیرمستقیم نیز ۱۳ هزار و ۲۵۸ میلیارد تومان بوده است. جمع کل مالیات نیز در سال ۹۳ با رشد ۵۴ درصدی نسبت به سال ۹۲، برابر ۳۱ هزار و ۳۸۵ میلیارد تومان شده است. مالیات تصویب شده در سال ۹۳ برابر ۷۰ هزار و ۲۵۴ میلیارد تومان بوده است، بنابراین تا به حال ۴۰ درصد آن محقق شده است.