این توافق که رسانهها آن را واقعهای برجسته توصیف میکنند، ۲۱ آبان ماه، به طور رسمی از طرف باراک اوباما و شی جینپینگ، رئیسان جمهوری ایالات متحده و چین اعلام شد.
طرفها بر سر هدفهای منظور شده برای کاهش گازهای گلخانهای به توافق رسیدهاند؛ پکن برای نخستین بار متعهد شده است جلوی افزایش آن را تا سال ۲۰۳۰ میلادی بگیرد. آمریکا نیز تصمیم دارد سریعتر از گذشته به کاهش تولید این گازها بپردازد.
در دسامبر سال آینده میلادی، مقامهای عالیرتبه کشورها در کنفرانس پاریس گرد میآیند تا برای مبارزه با گرمایش زمین به توافقی تازه برسند.
باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا، در پکن توافق صورت گرفته را گامی بلند در روابط چین و آمریکا توصیف کرده است.
مقام های دولت آمریکا به نیویورک تایمز گفتند که این توافق که به طور محرمانه طی ۹ ماه میان دو کشور به دست آمد می تواند تلاش ها برای مذاکره بر سر یک معاهده تازه جهانی تا سال ۲۰۱۵ را تسریع کند.
دو رهبر امیدوارند با این توافق سایر کشورها را تشویق کنند اهداف تازه ای پیش از اجلاس سال آینده پاریس برای رسیدن به یک معاهده جامع تغییرات جوی برای خود تعریف کنند.
با این همه جمهوریخواهان مخالف باراک اوباما در آمریکا انتقادهایی را علیه طرح دولت او برای کاهش گازهای گلخانهای مطرح کردهاند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه رهبر جمهوریخواهان در سنا، این طرح را غیرواقعی توصیف کرده است.
هدف آمریکا این است که تا سال ۲۰۲۵ تولید این گازها را تا ۲۸ درصد کمتر از سال ۲۰۰۵ کاهش دهد؛ گازهای گلخانهای از مهمترین عوامل گرمایش تدریجی زمین و تغییرات جوی عنوان میشود.
این مقدار کاهش گازهای گلخانهای بیش از آنچیزیست که اوباما پیشتر اعلام کرده بود.
سازمان ملل متحد اخیرا از دولتهای جهان خواست تا فورا دست به اقدام علیه تغییرات اقلیمی بزنند و تا سال ۲۱۰۰ تولید گازهای گلخانهای را به صفر برسانند؛ در غیر این صورت رخدادهایی برنگشتنی در انتظارمان است.
آمریکا، چین (با هم ۴۵ درصد)، روسیه، برزیل، هند، آلمان و بریتانیا، با مجموع بیش از ۶۰ درصد، بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانهای در جهان به شمار میروند.