کد خبر: ۲۶۰۶۳۸
زمان انتشار: ۱۶:۵۴     ۲۲ مهر ۱۳۹۳
یکی از دلایل توسعه‌ نیافتگی صنایع پایین‌ دستی پتروشیمی، خصوصی‌ سازی نادرست در بخش‌های بالادستی است که موجب شده تفکر لازم برای توسعه در شرکت‌های پتروشیمی خصوصی‌شده وجود نداشته باشد.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از پول نیوز ؛ سرمایه‌گذاران خارجی قویاً تمایل خود برای مشارکت در طرح‌های پتروشیمی ایران اعلام کرده و برای تصمیم‌گیری قطعی و ورود به پروژه‌های کشورمان در انتظار نتایج مذاکرات هسته‌ای نشسته‌اند. چراکه صنعت پتروشیمی ایران، دارای مزیت‌های بی‌نظیری است؛ وجود مخازن بزرگ گازی و خوراک فراوان، دسترسی به منابع آبی در سواحل جنوبی و قرار گرفتن در کنار مسیرهای حمل‌ونقل دریایی ازجمله مزیت‌هایی است که ایران را به مکانی جذاب برای سرمایه‌گذاران صنعت پتروشیمی تبدیل می‌کند.

در حال حاضر محصولات پتروشیمی سهم 40 درصدی از صادرات غیرنفتی کشور دارد و با این‌که تاکنون سالانه فقط پنج درصد کل هیدروکربورهای تولیدی کشور اعم از مایع و گاز را مصرف کرده، در مقابل بیش از ٤٠ میلیون تن تولید داشته است. ظرفیت تولید این محصولات نیز در ایران ٦٠ میلیون تن است که اکنون از ٤٠ میلیون تن این ظرفیت استفاده می شود و لازم است با برنامه‌ریزی و تأمین خوراک، امکان استفاده از ظرفیت‌های خالی فراهم شود.

ارزش تولیدات محصولات پتروشیمی در سال جاری 22 میلیارد دلار خواهد بود که قرار است تا 10 سال آینده و در افق 1404 به 70 میلیارد دلار افزایش یابد. تحقق این هدف نیاز به سرمایه‌گذاری و رونق صنایع پایین دستی دارد که در این راه با چالش‌هایی مواجه‌اند؛ به گفته کارشناسان و مسئولان این صنعت، یکی از دلایل توسعه‌نیافتگی صنایع پایین‌دستی پتروشیمی، خصوصی‌سازی نادرست در بخش‌های بالادستی است که بدون ایجاد مقدمات و فرهنگ لازم انجام و موجب شده که تفکر لازم برای توسعه در شرکت‌های پتروشیمی خصوصی‌شده وجود نداشته باشد.

ضرورت دیگری که متوجه فعالان واحدهای پایین‌دستی صنعت پتروشیمی است، این است که باید محور کار خود را بر روی صادرات قرار دهند تا به‌جای صدور پروپیلن خالص، تولیداتی که ارزش افزوده بیشتری دارد صادر شود. در این میان لازم است که فرمول درازمدتی براساس نوع محصول برای قیمت خوراک پتروشیمی ها تعیین شود تا اطمینان خاطری برای سرمایه‌گذاران ایجاد شود.
 
همچنین لازم است خوراک واحدهای پتروشیمی که سی‌توپلاس است اما در مشعل‌ها سوزانده می‌شود و هوا را نیز آلوده می‌کند، جداسازی‌شده و در صنعت پتروشیمی به‌کار گرفته شود که خوشبختانه در همین راستا طرح‌های متعددی در واحدهای بندر امام خمینی، مارون قرار است به اجرا گذاشته شود و از طریق آن‌ها این تفکیک انجام خواهد شد.

در حال حاضر بیش از ٣٠ هزار واحد تولیدی در کشور به تولیدات پتروشیمی وابسته هستند که مواد اولیه آن‌ها را صنایع پتروشیمی کشور به‌ویژه واحدهای موجود در عسلویه و ماهشهر تأمین می‌کنند و این موضوع نشان می‌دهد که برای توسعه صنایع پایین‌دستی پتروشیمی، باید توسعه و سرمایه‌گذاری در صنایع بالادستی هم بی‌وقفه ادامه یابد.

سخن آخر این‌که صنعت خودرو، صنایع هوافضا، صنایع بهداشتی، غذایی و پزشکی، صنایع بسته‌بندی، لوازم خانگی، لاستیک و پلاستیک وابسته به صنعت پتروشیمی هستند و صنایع نساجی، فرش ماشینی، موکت و گونی‌های آرد نیز از محصولات راهبردی هستند که به‌طور مستقیم به صنعت پتروشیمی وابسته‌اند، بنابراین رشد این صنعت بسیار مهم و استراتژیک محسوب می‌شود و می‌تواند موتور محرکی برای دیگر صنایع وابسته باشد.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها