علی شلاه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به فیلم و سریالهای ایرانی که به کشورهای عربی راه یافته است، گفت: بهترین وسیلهای که باعث شد ایران از لحاظ فرهنگی وارد کشورهای عربی شود و تاثیرگذاری آن به رسمیت شناخته شود سریالهای تاریخی بودند.
وی با بیان اینکه سریالهای تاریخی دو بخش دارند، افزود: یک بخش آثاری هستند که نسبت به تولیدات کشور عراق برجسته هستند مثل سریال «امام علی (ع)» و «مختار» و بخش دیگر سریالهایی هستند که نسبت به کل کشورهای عربی برتری دارند مثل سریالهای «مریم مقدس» و «یوسف پیامبر».
سناریو نوشتن درباره زندگی پیامبران کار هر کسی نیست
رییس هیات امنای شبکه العراقیه عراق با اشاره به توانمندی ایران در ساخت سریالهای تاریخی و دینی بیان کرد: به رغم اینکه سوریه، مصر و دیگر کشورهای عربی صنعت سینمایی قوی دارند اما هیچ کس جرات نمی کرد وارد حوزه ساخت و تولید داستان زندگی پیامبران شود البته در اینجا دو موضوع مطرح می شود یکی اینکه ساخت این سریال ها به هزینه بالایی نیاز دارد مثل فیلم «رسالت» که در لیبی ساخته شد و 12 میلیون دلار به کارگردان این فیلم پرداخته شد و دوم اینکه سناریو نوشتن درباره زندگی پیامبران کار هر کسی نیست و به خاطر حساسیت موضوع، غیر از ایرانی ها دیگر کسی نتوانسته سراغ چنین آثاری برود.
شلاه با اشاره به موفقیت ایرانیان در ساخت سریال های دینی و تاریخی بیان کرد: از جمله موضوعاتی که باعث شد ایرانی ها در ساخت چنین آثاری موفق باشند این بود که توانستند جانب مقدس بودن این شخصیت ها را حفظ کنند. در واقع در این سریال ها شما احساس نمی کنید که این قداست کاهش یافته باشد. همچنین سناریوهای قوی و بازیگران بسیار خوب دلیل دیگر موفقیت این سریال ها هستند.
رییس هیات امنای شبکه العراقیه عراق درباره تاثیر این سریال ها در کشورهای عربی گفت: حساسیت های سیاسی زیادی نسبت به ایران در کشورهای عربی وجود داشت اما با این سریال ها غیر از عراقی ها که با ایران نزدیکی دارند نوعی تصادم فرهنگی در دیگر کشورهای عربی بوجود آمد و نوعی جریان مثبت در این کشورها ایجاد شد. قدرت سریال های ایرانی باعث شد که این حساسیت ها از بین بروند و در اکثر کشورهای عربی آثار ایرانی به پخش برسد.
همه فیلم و سریال های زمان صدام بعد از سقوط او به زباله دان تاریخ سپرده شد
وی همچنین درباره فیلم و سریال هایی که در حوزه دفاع مقدس در ایران ساخته می شود به جنگ 8 ساله این دو کشور اشاره و بیان کرد: هر جنگی که رخ می دهد نوعی نتیجه اخلاقی هم دربر دارد که باعث می شود کشورها به خود رجوع کنند. از جمله اتفاقاتی که بعد از جنگ ایران و عراق در کشور ما رخ داد این بود که همه فیلم و سریال هایی که در زمان صدام و در ستایش و مدح وی ساخته شد بعد از سقوط او به زباله دان تاریخ سپرده شد و هیچ کدام از آن آثار باقی نمانده است اما آثار جنگ در ایران باقی ماند و مردم بر اساس آن، ارزش هایشان را ساختند و بر آن اساس زندگی می کنند. با این حال من فکر می کنم در زمانه کنونی نیاز به هنر و فیلم های جدیدی هست که در آنها درباره علاقه بین دو کشور صحبت شود به گونه ای که کشورهای دیگری که در آن جنگ به صدام کمک کردند نتوانند علیه دو کشور ایران و عراق کاری کنند.
این شاعر عراقی با اشاره به فیلم هایی که با موضوع جنگ در عراق ساخته می شود گفت: فیلم هایی که امروزه با موضوع جنگ در عراق ساخته می شود موضوعشان این است که همه مشکلات پیش آمده از سمت صدام بوده است و هیچ گاه ایران را دشمن خود نمیدانند. ما فیلم هایی ساخته ایم که نشان می دهد همه جرم و جنایتها توسط صدام بوجود آمده است و حالا بعد از سقوطش درست است که ما از شر او راحت شدیم اما با مشکل دیگری مواجه شدیم و آن آمریکا است و ارتباط فرهنگی ما با ایران می تواند این مشکل را حل کند.
عراق از فرهنگ غنی ایران سود میبرد
رییس هیات امنای شبکه العراقیه عراق با اشاره به فرهنگ غنی ایران و گسترش این فرهنگ عنوان کرد: من 15 سال اخیر را در سوئیس زندگی و تحصیل کرده ام و از طریق جشنواره ها اکثر نویسندگان، شاعران و هنرمندان ایران را شناخته ام. فرهنگ غنی ایران فقط مربوط به این 30 سال نیست بلکه نشات گرفته از سالیان دور است و عراق چون در مکانی نزدیک به ایران زندگی می کند از این فرهنگ سود می برد. با این حال سرعت و گستردگی ارتباط فرهنگی ما با ایران باید بیشتر شود و عراق همیشه علاقه خود را به این نزدیکی فرهنگی اظهار کرده است.
وی در ادامه سخنان خود درباره نقش فرهنگ و هنر در گسترش فرهنگ مقاومت عنوان کرد: گسترش فرهنگ مقاومت و صلح از طریق هنر و حوزه های هنری بسیار موثرتر از جلسات و سمینارهای سیاسی است. مهمترین گامی که باید در این مساله برداریم این است که از مانع ترجمه رد شویم. پیشنهاد من به ایرانیان این است که هنرهای ایرانی به زبانی سلیس و روان ترجمه شوند و فعالان فرهنگی و هنری از سینماگران تا شاعران و موسیقدانان سفری به کشورهای منطقه داشته باشند و با اسناد ترجمه شده، خود را به این کشورها معرفی کنند.
دریافت جوایز هنرمندان ایرانی در جشنوارههای اروپایی باعث ایجاد دید مثبت به ایران شده است
شلاه با اشاره به نقش این فرهنگ و هنر در معرفی ایران در بین کشورهای منطقه گفت: جوایز مختلفی که سینماگران ایرانی در کشورهای اروپایی گرفته اند باعث شده که دیدگاه کشورهای منطقه نسبت به ایران به شکل مثبت و فزاینده ای گسترش پیدا کند.
وی که زمانی نماینده مجلس عراق بوده است، عنوان کرد: من همیشه به اعضای مجلس گفته ام اهمیت کشورهای منطقه در نفت آنها نیست بلکه اهمیت کشورها به تمدن و فرهنگی است که دارند.
این شاعر عراقی در پایان گفت: ایرانی ها هیچگاه فکر نکنند که تنها از طریق حکومت و سیاست وارد دل ها شوند بلکه از طریق شعر، سینما، موسیقی و ... می توان به دل های مردم نفوذ کرد و مهم این است که حمایت از فلسطین و یا نفوذ به درون ضمایر انسانها از طریق هنر اتفاق بیفتد. این امر یک توجیه اقتصادی هم دارد و آن این است که وقتی شخصی فیلم، موسیقی و یا اثر هنری زیبایی از ایران ببیند علاقه مند می شود، از نزدیک با این فرهنگ آشنا شده و به ایران بیاید و حتی این فیلم ها به صورت سی دی توزیع و یا در سینماهای دیگر کشورها اکران می شود که این امر به نوعی برای ایران بازدهی اقتصادی هم خواهد داشت.