کد خبر: ۲۵۹۴۳۲
زمان انتشار: ۱۹:۴۸     ۱۷ مهر ۱۳۹۳
نشست سه‌جانبه ظریف، کری و اشتون چهارشنبه در وین درک بهتری از موضوعات و موارد اختلافی در حال پدید آمدن است
به گزارش پایگاه 598 به نقل از دنیای اقتصاد ؛ «هشتمین دور مذاکرات هسته‌ای دوجانبه و چند جانبه ایران و 1+5 تا قبل از پايان هفته آينده در وين برگزار خواهد شد.» این اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در نشست هفتگی دیروز خود با خبرنگاران بود که بر گمانه‌زنی‌های روزهای اخیر در مورد زمان و مکان دور بعدی گفت‌وگوهای هسته‌ای پایان داد. همزمان خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلمات‌ها از برگزاری نشست سه‌جانبه میان جان‌کری، کاترین اشتون و محمدجواد ظریف در روز چهارشنبه خبر داد.
همراه شدن خبر دور بعدی مذاکرات با لغو تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه شرکت ملی نفتکش ایران نیز تحول تازه‌ای است که می‌تواند در آستانه رایزنی‌های هسته‌ای بر فضای دیدارهای دوجانبه و چندجانبه تاثیرگذار باشد.
در همین ارتباط مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه ایران اعلام کرد که ایران و گروه 1+5 تا قبل از پایان هفته آینده مذاکرات دوجانبه و چند‌جانبه‌ای را در وین خواهند داشت. به گزارش «ایرنا»، افخم با بیان اینکه هماهنگی‌ها در حال انجام است تا مذاکرات از سر گرفته شود، گفت: «تا قبل از پایان هفته آینده، مذاکرات دوجانبه و چندجانبه‌ای را در وین خواهیم داشت که البته جزئیات آن را از نظر زمان قطعی بعدا اعلام خواهیم کرد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا میان سخنان روز سه‌شنبه حسن روحانی رئیس‌جمهوری درباره مواضع اصولی و اتفاق نظر بین ایران و 1+5 با آنچه قبلا گفته شده بود که پیشرفت در مذاکرات کند است، تناقضی وجود ندارد؟ گفت: «طرفین تلاش دارند با مذاکره برای بحران ساختگی هسته‌ای راه‌حلی پیدا کنند.» افخم با تاکید بر اینکه ما تناقضی در این مورد نمی‌بینیم، افزود: «در حال حاضر این تفاهم وجود دارد که مذاکره ادامه پیدا کند و درک بهتری از موضوعات و موارد اختلافی در حال پدید آمدن است.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: «درک بهتری به نسبت ماه‌های گذشته وجود دارد و اینها بخش‌های اشتراکی یا نزدیک‌تر طرفین است، درحالی که هنوز موضوعات مهم و اصلی مورد گفت‌وگو است و اختلاف‌نظر وجود دارد.» افخم یادآور شد: «بحث تناقض نیست؛ معمولا در هر مذاکره‌ای اگر دیدگاه‌ها یکسان باشد، مذاکره معنایی ندارد. نفس انجام مذاکره نشانگر این است که دیدگاه‌ها برای حل موضوع به هم نزدیک‌تر است.»
افخم در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در زمان مذاکرات هسته‌ای در نیویورک دو پیشنهاد درباره چگونگی نصب سانتریفیوژ و تجهیز آنها مطرح شد آیا این پیشنهاد را تایید می‌کنید؟ گفت: «در هر دوره از مذاکرات به ویژه در بحث هسته‌ای طرف‌ها با ابتکاراتی وارد مذاکره می‌شوند. اما اینکه آن ابتکارات و پیشنهادها مورد پذیرش هم قرار می‌گیرد یا خیر بحث متفاوتی است. ما هم این دو پیشنهاد را در رسانه‌ها دیدیم، اما چون مبنای سیاسی و فنی برای پذیرش آنها وجود نداشت به لحاظ رسانه‌ای هم به آن نپرداختیم.»

  نشست سه‌جانبه
همزمان با اظهارات سخنگوی وزارت خارجه ایران مبنی بر آغاز دور بعدی مذاکرات در وین، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلمات‌ها از برگزاری نشست سه‌جانبه میان جان کری، کاترین اشتون و محمدجواد ظریف خبر داد. به گزارش «ایسنا»، به نقل از خبرگزاری‌ آسوشیتدپرس دیپلمات‌ها گفته‌اند جان کری وزیر امور خارجه آمریکا، کاترین اشتون نماینده گروه 1+5 در مذاکرات هسته‌ای و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران هفته آینده در وین با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
این دیپلمات‌ها همچنین گفته‌اند انتظار می‌رود، دور بعدی مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 با حضور دیگر اعضا شامل روسیه، چین، انگلیس، فرانسه و آلمان کمی بعد از این دیدار سه‌جانبه برگزار شود. آسوشیتدپرس در ادامه آورده است با توجه به نزدیک شدن به ضرب‌الاجل 24 نوامبر برای حصول توافق جامع نهایی میان ایران و گروه 1+5 دیپلمات ارشد آمریکا تمرکز خود را روی توافق هسته‌ای با ایران آورده است تا بتواند به واشنگتن اطمینان دهد ایران نمی‌تواند به یک کشور هسته‌ای تبدیل شود.
به گزارش آسوشیتدپرس ایران سال گذشته پس از روی کارآمدن حسن روحانی، رئیس‌جمهور این کشور به منظور کاهش نگرانی‌های غرب دست به مذاکره با قدرت‌های جهانی زد که حاصل آن توافق موقت ژنو موسوم به برنامه اقدام مشترک و پس از آن 6 دور گفت‌وگو در وین و تمدید 4 ماهه توافق ژنو بوده است. مذاکرات شهریور ماه 1393 در نیویورک اولین دور گفت‌وگوهای هسته‌ای در دوره تمدید چهار ماهه بود که با آغاز مذاکرات در هفته آینده دور دوم این گفت‌وگوها در وین اتریش برگزار می‌شود. این دیپلمات‌ها همچنین یادآور شدند: «تاریخ مشخصی برای دیدار سه‌جانبه کری، اشتون و ظریف مشخص نشده اما این دیدار به‌طور قطع پس از شرکت وزیر امور خارجه آمریکا در کنفرانس قاهره درخصوص نوار غزه در آخر هفته جاری خواهد بود.»

  لغو تحریم‌ها
از سوی دیگر شرکت ملی نفتکش ایران اعلام کرد که تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه این شرکت با توجه به عدم اعتراض اتحادیه اروپا در مهلت تعیین شده برای تجدیدنظر لغو شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز، تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه شرکت ملی نفتکش ایران با توجه به حکم دادگاه عالی اروپا و عدم اعتراض اتحادیه اروپا به این حکم لغو شده است.
یک مقام ارشد اتحادیه اروپا روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با رویترز گفت: «اتحادیه اروپا در حال تلاش برای حل این مساله است. اگرچه زمان تجدیدنظر گذشته اما تلاش‌ها برای حفظ نام این شرکت در لیست تحریم‌ها ادامه دارد.» شرکت ملی نفتکش ایران که بزرگ‌ترین شرکت انتقال‌دهنده نفت این کشور به شمار می‌آید پیش از این علیه تحریم‌های اتحادیه اروپا اعتراض و تاکید کرده بود که منابع این شرکت خصوصی از صندوق‌های بازنشستگی تامین می‌شود. دادگاه عالی اتحادیه اروپا مستقر در لوکزامبورگ در ماه ژوئیه اعلام کرد: «هیچ دلیلی برای قرار دادن نام شرکت ملی نفتکش ایران در لیست تحریم‌ها وجود ندارد.» این حکم به دلیل وجود امکان درخواست تجدیدنظر اتحادیه اروپا 2 ماه در حالت تعلیق قرار داشت.
به گزارش «ایسنا»، علی اکبر صفایی مدیر اجرایی این شرکت بزرگ ایرانی در این باره گفت: «ما از لغو این تحریم‌ها خرسند هستیم. ما همیشه روابط تجاری خوبی با شرکایمان در اتحادیه اروپا داشتیم و همواره به دنبال باز گرداندن این روابط بوده‌ایم.» صفایی افزود: «اکنون به نظر می‌آید که این دوره سخت به پایان رسیده است.»
بر اساس این گزارش، اتحادیه اروپا در سال 2012 به بهانه برنامه هسته‌ای ایران تحریم‌هایی را علیه تهران وضع کرد که به موجب آن هرگونه ارتباط تجاری میان اتحادیه اروپا، شرکت‌ها و شهروندان آن با شرکت ملی نفتکش ایران ممنوع شد.
اما نام این شرکت هنوز در لیست تحریم‌های دولت آمریکا علیه ایران قرار دارد. مسوولان بیمه و کشتیرانی می‌گویند که این به آن معنی است که این شرکت برای تضمین بین‌المللی امنیت نقل و انتقالاتش با توجه به وجود این محدودیت‌ها هنوز با مشکلاتی روبه‌روست. از طرف دیگر لغو تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه شرکت ملی نفتکش ایران کمک می‌کند تا این شرکت ارتباط خود با شرکای اروپایی‌اش شامل شرکت‌های باربری دریایی را احیا کند. به گزارش رویترز، وزارت اقتصاد و دارایی انگلیس روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «شرکت ملی نفتکش ایران با توجه به اینکه اتحادیه اروپا علیه حکم دادگاه عالی اعتراضی نکرده است از این پس نباید در لیست تحریم‌ها باشد.»

  بازگشایی سفارت بریتانیا
سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود همچنین در پاسخ به اینکه آیا اقدامات رو به جلوی بیشتری را در رابطه با بازگشایی سفارت انگلیس شاهد خواهیم بود؟ گفت: «روند بازگشایی سفارتخانه‌ها تدریجی و گام به گام است و مقدماتی دارد که باید فراهم شود. باید مسائل فنی و اجرایی لازم برای این کار ابتدا ایجاد شود.» او درباره بازگشایی سفارت انگلستان یادآور شد: «عجله‌ای برای اینکه در زمان‌بندی خارج از پیش‌بینی‌ها کار انجام شود نداریم و در این‌باره اقدامات وزارت امور خارجه در چارچوب‌های قانونی و با امعان نظر به مصوبه مجلس شورای اسلامی بوده و هست. مواضع سیاسی و اصولی ایران ریشه در ظرفیت‌های بی‌شمار ملی و توانمندی‌ها در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی دارد.» افخم درباره بحث خسارات در سفارتخانه انگلستان در تهران، نیز گفت: «هیچ صحبتی در این رابطه در گفت‌وگوی رئیسان‌جمهور دو کشور در نیویورک صورت نگرفته است.»

  سفر ظریف به عربستان
مرضیه افخم در بخش دیگری از سخنان خود درباره دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در نیویورک و بهبود روابط و همکاری‌های منطقه‌ای، گفت: «سفر امیرعبداللهیان زمینه دیدار وزیران خارجه را در نیویورک فراهم کرد و دیدار خوبی هم بود که مباحث مختلفی در آن مطرح شد.»
او گفت: «ما در روندی رو به جلو در کار با عربستان هستیم و گفت‌وگوهای مستقیم میان دو کشور را در برنامه داریم که سفر وزیر خارجه ایران در همین چارچوب است. امیدواریم سفر ظریف به عربستان متناسب با برنامه کاری‌شان هماهنگ شود.»

  سفر آژانس به تهران
سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با سفر هیاتی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران و مذاکره در رابطه با مسائل باقیمانده نیز گفت: «مذاکرات میان ایران و آژانس از روز سه‌شنبه آغاز شده و همچنان ادامه دارد و هنوز اطلاع قطعی از نتیجه مذاکرات در دست نیست و باید اجازه دهیم تا کار به اتمام برسد.» او ادامه داد: «ایران بر اساس توافق با آژانس نسبت به همکاری و پایبندی به تفاهمش با آژانس که تاکنون چند گام از آن طراحی و انجام شده است پایبند است و نسبت به تداوم این روند و همکاری شفاف تاکید داریم.»

  گزارش احمد شهید
افخم در ادامه در پاسخ به سوالی درباره گزارش اخیر احمد شهید درباره ایران، گفت: «ما این گزارش را یکجانبه و به دور از واقعیات می‌بینیم و معتقد هستیم که این گزارش بدون رعایت مقررات و وظایف مربوط به گزارشگران شورای حقوق بشر انجام گرفته است و فاقد وجاهت حقوقی لازم است و به نظر می‌رسد در تدوین این گزارش اراده فراتر و خارج از سازوکارهای حقوق بشر و سازمان ملل دخیل بوده است.» او ادامه داد: «ما به عملکرد غیرمنصفانه و غیرعلمی گزارشگر به علت عدم رعایت اصول و موازین بین‌المللی تردید داریم. به گزارش سایت «مشرق»، در این گزارش ادعاهای گذشته احمد شهید مبنی بر نقض حقوق اقلیت‌ها ذکر شده و ادعا کرده مسائلی که توسط سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران مطرح شده بود هنوز ادامه دارد و در برخی موارد، با وجود پیشنهاد‌های دولت و مجلس ایران، حتی به نظر می‌رسد وخیم‌تر شده باشد.

  سفر اردوغان به تهران
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره سفر رجب طیب اردوغان به تهران، گفت: «این سفر در حال برنامه‌ریزی است و هر وقت برنامه‌ریزی آن قطعی شود اطلاع‌رسانی می‌کنیم.»

  کمک به کوبانی
افخم همچنین درباره کمک به مردم کوبانی، گفت که کمک‌های انسان‌دوستانه، دارویی و بهداشتی به ویژه با آغاز فصل سرما در اولین فرصت در اختیار آنها قرار خواهد گرفت. او از بی‌اعتنایی جامعه بین‌الملل نسبت به این وقایع ابراز تاسف کرد و گفت: «متاسفانه گروهی به نام ائتلاف شکل گرفته است اما عملکرد آنها به سمتی است که دست داعش را در اقداماتش بازتر کرده است.»
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها