سرویس بین الملل پایگاه 598 / سالها پيش حضرت امام (ره) در نامهاي به «گورباچف» بيان كرد: ما صداي شكسته شدن استخوانهاي ماركسيسم را ميشنويم. اما درك اين جمله براي بسياري سنگين و غير قابل هضم بود. و شاهد آن بوديم كه نظام كمونيسم پس از سالها چگونه از هم فروپاشيد و به تاريخ پيوست. چند سال پيش مقام معظم رهبري در سخنرانيهاي خود افول نظام سرمايهداري غربي را پيش بيني كرد، كه امروزه شاهد به وقوع پيوستن سخنان معظم له می باشیم. ايشان در سخنان اخير خود در جمع مردم كرمانشاه به «جنبش تسخیر وال استريت» در آمريكا اشاره كردند و فرمودند: «ريشههاي اخير اين حركت در آينده آنچنان گسترش خواهد يافت كه نظام سرمايه داري آمريكا و غرب را زمين خواهد زد.»
به گزارش
سرویس بین الملل پایگاه 598، هم اکنون به ندرت ميتوان گوشهاي از جهان را يافت كه بحران اقتصادي آن را فرا نگرفته باشد. اما «امانوئل والرشتاين» محقق برجسته و جامعه شناس دانشگاه ييل (
Yale University) و نظريه پرداز «نظام نوين جهاني» (The Modern World - Systems) در گفت و گو با شبکه تلویزیونی "راشاتودي" در اعتراف به موضوع فروپاشی نظام های سریمایه داری در غرب ميگويد؛ اين بحران فراتر از بحران اقتصادي است و در حقيقت خود نظام سرمايه داري (Capitalism) در حال سقوط ميباشد. «امانوئل والرشتاين»
(1) تئوري خود را اين گونه براي شبكه راشاتودي (RT) شرح ميدهد:
«
نظام سرمايه داري به پايان خط رسيده است و نميتواند خود را نجات بدهد. آنچه كه ما اكنون مشاهده ميكنيم بحران ساختاري اين نظام ميباشد. اين بحران همچنان ادامه خواهد داشت. در حقيقت اين بحران از دهه 1970 ميلادي آغاز و تا 20، 30 يا40 سال ديگر ادامه خواهد يافت. اين پديده بحراني نيست كه در مدت يك سال يا يك مدت كوتاه برطرف بشود بلكه آنچه آشكار است ريزش ساختار اين نظام بوده و ما در حال انتقال به يك نظام ديگري هستيم، در حقيقت چالشهاي سياسي كه هم اكنون در جهان وجود دارد به خاطر جايگزين كردن نظام جديد ديگر ميباشد، اما بسياري تلاش ميكنند كه چشم خود را بر اين واقعيت ببندند.»
وي همچنين به بيان دو ديدگاه درباره جايگزين كردن نظام سرمايه داري پرداخت:
«
اينجانب جهان نسبتاً دموكراتيك و نسبتاً مساوات طلبانه را بيشتر ميپسندم كه اين خود يك ديدگاه است. ما هرگز چنين ديدگاهي را تا كنون در جهان نداشته ايم اما به وجود آمدن آن امكان پذير است. ديدگاه ديگر آن است كه نظامي بسيار نابرابر، استثماري و پلاريزه (قطبنده) داشته باشيم. ضرورتي ندارد كه اين نظام سرمايه داري باشد، زيرا خود نظام سرمايه همين گونه است، اما ميتوانيد آن را به شيوههاي مختلف و حتي هزاران برابر بدتر از آن نظام سرمايه داري اعمال كنيد.»
او در ادامه صحبتهاي خود به شبكه راشاتودي گفت: چالشهاي سياسي نيز در جهان گشوده خواهند شد.
«
اگر بخواهيم واژه تخصصي براي اين موضوع بكار ببريم ميتوان «دو شاخه شدن يك نظام» را بكار برد. ريشه اين دو شاخه شدن به شيوههاي مختلفي در ناممكن بودن ادامه حيات نظام سرمايه داري ميباشد كه به آن انباشتگي نظام سرمايه داري ميگويند و آن نقطه اصلي نظام سرمايه داري است. ميتوان گفت اين نظام طي 500 سال اخير به خوبي عمل كرده است. اين نظام در آنچه كه ميخواست به سرانجام برساند، بسيار موفق بود، اما با اين حال همانند تمام نظامهاي ديگر خود را نابود كرده است.»
«
آنچه كه در اين تقسيم دو شاخهاي به وجود ميآيد خروج از بحران و قرار گرفتن در يك نظام نوين ميباشد.»وي در ادامه اذعان داشت: «
گاهي اوقات ميگويم چنين كاري تاريخي شدن تمايز فلسفي يونان باستان، بين جبرگرايي و آزادي خواهي ميباشد. زماني كه نظامي پايدار باشد، فعاليت آزاد در اين نظام تا حدودي محدود ميباشد، اما زماني كه نظامي پايدار نباشد و ساختارهاي آن دچار بحران شود، آزادي خواهي در ذهن تداعي خواهد كرد. ميتوان گفت كارها و واكنشهاي ما به چشم خواهد آمد در حالي كه در 500 سال اخير اين چنين نبوده است.»
«
چنين وضعي بسيار خطرناك ميباشد. در چنين نظامي براي كوتاه مدت هيچ چيزي را نميتوان پيش بيني كرد. مردم نميتوانند ـ در كوتاه مدت ـ در وضعيتي زندگي كنند كه غير قابل پيشبيني است، ما ميتونيم در وضعيتي زندگي كنيم ـ كه طولاني مدت و ـ قابل پيشبيني است. زيرا ميتوان آن را تغيير داد. اما زماني كه نميدانيددر روزهاي آينده و در سال آينده چه اتفاقاتي رخ خواهد داد، نميتوانيد براي خود چاره جويي كنيد. در اين زمان است كه فلج ميشويد و هم اكنون شاهد فلج شدن نظام اقتصادي جهان هستيم. هيچ شخصي پول خود را سرمايه گذاري نميكند زيرا نميداند تا سه سال آينده ميتواند پول خود را پس بگيرد يا خير؟ زماني كه سرمايه گذاري نكنيد وضعيت را وخيمتر ميكنيد. اما مردم احساس ميكنند كه چاره ديگري بر سر راهشان نيست. گزينهها بسيار محدود ميباشند.»
زمينه های فکري امانوئل والرشتاينوالرشتاين در مقدمه کتاب نظام نوين جهاني به تشريح تأثيرپذيرياش از مارکس و وبر ميپردازد به نظر والرشتاين هم مارکس و هم وبر معتقدند که يک نظام اقتصاد جهاني سرمايهداري واحد وجود دارد و لذا او اين مفهوم را از اين دو به عاريت ميگيرد و مفاهيم سرمايه، روابط و مناسبات توليد، انباشت سرمايه در حرکت تاريخ را از مارکسيسم اخذ کرده است. متفکر ديگري که والرشتاين به او بسيار مديون است "کارل پولاني" است. رويکردهاي والرشتاين بسيار شبيه به طرز تفکر پولاني است، مانند تمايز بين تجارت و بازار که موجب سازماندهي تقسيم کار ميگردد، روابط پيچيده درون دولتها و سازمانهاي سرمايهداري، عواقب تسلط بازار بر شيوههاي زندگي و نهايتاً چرخش تاريخي بين بازارهاي آزاد و مقاومت در برابر پيامدهاي مخرب آن.
وي انديشه مرکز و پيرامون را که از سوي «رائول پربيش» اقتصاددان آرژانتيني، و کميسيون اقتصادي ملل متحد براي آمريکاي لاتين مطرح شده بود را تعميم داده است...
برداشت آخرپیدایش انقلاب اسلامی ایران در زمانی که متفکرین غرب شعار پایان عصر انقلابها را سر می دادند؛ تمامی معادلات مطرح در علوم انسانی غربی که عهده دار پیش بینی و کنترل جوامع انسانی بودند را در عینیت به چالش کشید. استمرار و حرکت تکاملی این انقلاب به محوریت دینی که از سوی متفکرین غرب و شرق عامل تخدیر جوامع معرفی می شد نیز تئوری های ضد دین استراتژیست های تمدن غرب را بیش از پیش متزلزل نمود. تا جایی که میتوان تزلزل تئوریک غرب در مواجهه با استمرار حرکت ملت ایران به محوریت اسلام در سایر ملتهای مسلمان را از موضع گیریهای متشتت رهبران سیاسی آن در مواجهه با تحولات اخیر دنیای اسلام مشاهده نمود.
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای در فرازي از سخنان خود در جمع مردم كرمانشاه در همین باره فرمودند: «اگر چه مقامات آمريكايي در ابتدا تلاش كردند تا اين حركت اعتراضي را كوچك نشان بدهند اما اكنون مجبور به اعتراف شده اند.» حضرت آيت الله خامنهاي با اشاره به سكوت چند هفتهاي رسانهها و مقامات آمريكايي در قبال جنبش اعتراضي «وال استريت» خاطر نشان كردند: مدعيان آزادي بعد از آنكه مجبور به اعتراف اين حركت اعتراضي شدند، با آن به شدت برخورد كردند و چهرهي واقعي آزادي بيان، حمايت از حقوق بشر و حمايت از آزادي اجتماعات در نظام سرمايه داري و ليبرال دموكراسي را نشان دادند. ايشان به نقش حاكميت يك درصدي بر مردم آمريكا اشاره كردند و فرمودند: مردم آمريكا در واقع به حاكميت اقليت يك درصدي بر اكثريت نود و نه درصدي معترض هستند كه ماليات و پول مردم آمريكا را هزينهي به راه انداختن جنگ در افغانستان و عراق و حمايت از رژيم صهيونيستي ميكنند.
رهبر انقلاب اسلامي تأكيد كردند: ممكن است حكومت آمريكا با شدت عمل اين جنبش اعتراضي را سركوب كند اما نميتواند ريشههاي آن را از بين ببرد.
رهبر انقلاب اسلامي با تأكيد بر اينكه واقعيتهاي امروز نظام سرمايه داري درس عبرت براي كساني است كه خواستار عمل به روشهاي نظام سرمايه داري غرب هستند افزودند: نظام سرمايه داري در بن بست كامل قرار گرفته و بحران غرب به طور كامل شروع شده است. حضرت آيت الله خامنهاي خاطر نشان كردند: جهان در يك مقطع حساس و تاريخي قرار گرفته است كه ملت ايران و همچنين ملتهاي مسلمان ميتوانند نقش آفريني كنند و نظام اسلامي ايراني ميتواند الگو بودن خود را اثبات كند.
...............................1). کتاب سال 1974 او، "نظام نوين جهاني" است. که به نه زبان ترجمه شده است. وي همچنين جلد دوم کتاب را نيز به انتشار رساند، که در آن، تحليل نظام جهاني را تا سال 1750 ادامه داد. در 1975، جايزه معتبر سوروکين بهخاطر کتاب نظام نوين جهاني دريافت كرد. از جمله كتابهاي والرشتاين ميتوان به، علم اجتماعي نيانديشيدني (1991)، پس از ليبراليسم (1995)، پايان جهان چنان كه ما ميفهميم (1999)، سقوط قدرت امريكا: ايالات متحده در دنياي آشوبزده (2003) و جهان شمولي اروپا: خطابه قدرت (2006) اشاره كرد.