به گزارش سرویس اقتصادی پایگاه 598، تحريك هدفمند و غيرتورمي تقاضاي مصرفي مسكن بهعنوان يكي از برنامههاي اصلي وزارت راهوشهرسازي، به دليل آنچه سيستم بانكي «كمبود منابع» عنوان ميكند، هنوز از بنبست خارج نشده است. به همین دلیل در آخرین روزهای هفته گذشته اتاق فكر معاونت مسكن وزارت راهوشهرسازي جلسه ای با حضور کارشناسان بخش مسکن برای ارزیابی این طرح برگزار کرد.
طرح وام دهی برای خرید مسکن بعد از آن مطرح شد که در 7 دی 92 آخوندی وزیر راه و شهرسازی مسکن مهر را دلیل ورشکسته شدن بانک مسکن عنوان کرد و گفت "بانک مسکن گروگان مسکن مهر است و 3 برابر میزان وام دهیاش وام داده است و 100% ورشکسته شده است".
البته سه روز بعد بی پایه و اساس بودن سخنان وزیر راه مشخص شد و طیب نیا وزیر اقتصاد، بانک مسکن را سودآور ترین بانک کشور خواند و گفت "گر چه مسکن مهر با انتقاداتی مواجه است ولی عملکرد بانک مسکن در این زمینه موفقآمیز بوده و حتی درگیر شدن این بانک به سودآورتر شدن این بانک کمک کرده است. این بانک به لحاظ صورتهای مالی جزو بهترین بانکهای کشور بوده و برخلاف همهی بانکهای دولتی و خصوصی که با مشکلات مالی روبرو بودهاند، بانک مسکن سودآوری قابل توجهی داشته و همچنین از نظر مطالبات معوق نیز کمترین حجم را نسبت به سایر بانکها به خود اختصاص داده است".
در هر حال آخوندی طرح وام های 80 میلیونی برای خرید مسکن را به عنوان نسخه شفا بخش (!) مسکن عنوان کرد. اما مقدار این وام در جلسه ی هفته پیش معاونت مسكن، بسیار ناچیز و مورد تردید ارزیابی شد. یکی از کارشناسان در این جلسه عنوان کرد "در طرح راهاندازي صندوق پسانداز مسكن، پرداخت 100 هزار فقره وام 80ميليون توماني به تقاضاي مصرفي در گروه اقشار هدف، پيشبيني شده است كه در مجموع 8 هزار ميليارد تومان تسهيلات بانكي را براي خريد مسكن وارد بازار ميكند. اين در حالي است كه طبق محاسبات صورت گرفته، ارزش فروش كل واحدهاي مسكوني ساختهشده در دو، سه سال اخير حداقل معادل 120 هزار ميليارد تومان برآورد ميشود كه با اين تعداد وام 80ميليوني در مدل پيشنهادي، فقط 6/6 درصد هزينه خريد اين تعداد آپارتمان توسط تسهيلات تامين و پوشش داده ميشود".
تورم زا بودن وام 80 میلیونی مسکن یکی دیگر از نواقص این طرح می باشد. احمدرضا سرحدی، کارشناس اقتصاد مسکن، معتقد است که این وام بدون شک تورم زا خواهد بود "در سالهای اخیر شاهد این موضوع بودهایم که با افزایش میزان تسهیلات بانکی تورم در بازار مسکن بوجود آمد. درحال حاضر به دلیل شرایط خاص میزان عرضه و تقاضا در بازار مسکن عرضه از تقاضا پیشی گرفته و تقاضای موثر از میزان عرضه کمتر است به همین دلیل طرح وام دهی وزارت راه قطعا تورم زا خواهد شد".
همچنین فرهاد بيضايي، کارشناس مسکن، بر این باور است که نتیجه تحریک تقاضا و پرداخت وام 80 میلیونی در مسکن تنها تورم شدید می باشد و منجر به افزایش 70 درصدی قیمت مسکن خواهد شد "مسکن کالایی خاص است و امکان تنظیم بازار آن مانند دیگر کالاهای مصرفی نیست. به همین خاطر هرگونه سیاست تحریک تقاضا در این بازار به علت عدم امکان پاسخگویی از طرف عرضه و همچنین ایجاد تورم انتظاری منجر به تورم در این بخش خواهد شد؛ ضمن اينكه عدم کنترل دولت در کنترل تقاضاهای سوداگرانه و سرمایهای در بخش مسکن تشدید تورم در این بخش را به دنبال دارد. تجربه سالهای نه چندان دور در این بخش نیز موید همین مطلب است".
عدم افزايش تورم، عدم رشد قيمت مسكن، برهم نخوردن تعادل منابع و مصارف بانكها و در استطاعت بودن اقساط بازپرداخت وام، چهار شرط بانک مرکزی برای پرداخت وام مسکن بود که از نگرانی های کارشناسان اقتصادی حکایت میکند. در هر حال این طرح نمایی از کارشناسی نبودن تصمیمات آخوندی و وزارت راه و شهرسازی است و به گفته کارشناسان در نهایت باعث تورم در بخش مسکن خواهد شد که این تورم در عمل تمامی وام پرداختی را خواهد بلعید و توان خرید مردم افزایش نخواهد یافت.