برای اکثر آدمها تجربه کردن طعمهای جدید، حس متفاوت و لذت بخشی را منتقل
میکند و شاید برای همین باشد که غذاها، دسرها، سوپها و سالادهایی از سایر
نقاط جهان تا این اندازه برایمان جذابیت دارند و عرضه چنین غذاهای جدیدی
با استقبال فراوانی مواجه میشوند.
از این میان بازار داغ میوهها و
سبزیهای جدید و ناشناخته که تنها در قسمتهای خاصی از جهان میرویند، نیز
بینصیب نمانده است و بسیاری از میوههای جدید و عجیب مانند جکی فروت، پشن
فروت، میوه ستارهای و ... طرفداران خاص خود را دارند و با قیمتهای گزاف
به فروش میرسند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید در کشور ما نیز
میوههایی میروید که برای سایر مردم جهان عجیب است و با آب و تاب خاصی از
طعم و مزه آن برای یکدیگر تعریف میکنند و خواستگاه اصلی آن را ایران معرفی
میکنند. یکی از این میوهها ازگیل است.
ازگیل میوهای عجیب و
ناشناخته برای اکثر مردم دنیاست. برخی طعم آن را مشابه با انجیر، کامکوات و
خرمای ایرانی میدانند و برخی دیگر طعمی مابین گلابی و زالزالک را به آن
نسبت میدهند. ازگیل برای بسیاری از مردم دنیا عجیب و جذاب است، آن را به
عنوان میوهای فانتزی میشناسند و قیمت بالایی دارد. ولی در ایران، عراق،
ترکیه و برخی کشورهای اروپایی به وفور یافت میشود و یکی از معدود
میوههایی است که در فصل زمستان به بار مینشیند.
ازگیل را بیشتر بشناسید
ازگیل
یکی از گیاهان خانواده رز میباشد و از نظر گیاهشناسی گیاهی مابین گلابی و
زالزالک است. ازگیل ابتدا به رنگ سفید است و با رسیدهشدن به رنگ قهوهای
در میآید. این گیاه که در جنوب شرقی اروپا و جنوب غربی آسیا یافت میشود،
به سرعت فاسد میگردد و سرشار از پکتین است. به همین علت برای تهیه انواع
ژله، مارمالاد و مربا مناسب میباشد. درخت ازگیل برگهایی به رنگ زرد و
قرمز دارد و چوب این درخت خاصیت منحصر به فردی دارد و غیرقابل شکستن است.
سرشار از آنتیاکسیدان ها
این
ترکیبات فنلی در بدن تبدیل به پلی فنلها میشوند و برای تولید آنزیمهای
آنتیاکسیدانی به کار میروند. تولید پلی فنلها یکی از سیستمهای دفاع
آنتیاکسیدانی در بدن برای مقابله با رادیکالهای آزاد است. ازگیل سرشار از
فنولیک اسید و فلاوونوئیدها میباشد و به عنوان یکی از قویترین
آنتیاکسیدانهای طبیعی شناخته شده است. همان طور که میدانید مصرف
میوههایی با ظرفیت آنتیاکسیدانی بالا مانند ازگیل باعث از بین رفتن
رادیکالهای آزاد و در نتیجه پیشگیری از ابتلا به بسیاری سرطانها میشود.
سرشار از مواد مغذی
هر
100 گرم از میوه ازگیل دارای 43 کالری، انرژی است. 100 گرم از میوه ازگیل
همچنین، 5/0 میلیگرم روی، 5/0 میلیگرم منگنز، 2/7میلیگرم آهن، 39
میلیگرم فسفر، 55 میلیگرم منیزیم، 73 میلیگرم کلسیم و 792 میلیگرم
پتاسیم دارد. این ارقام نشان میدهد که ازگیل سرشار از مواد معدنی میباشد.
همچنین ازگیل فاقد هرگونه چربی اشباع و کلسترول است و در آن 75 درصد آب و
21 نوع اسید چرب مانند استئاریک اسید، پالمتیک اسید، لینولئیک اسید و
اولئیک اسید وجود دارد.
کاهنده فشارخون
ازگیل
یکی از میوههایی است که سرشار از پتاسیم میباشد. به همین علت برای
افرادی که مبتلا به فشارخون بالا میباشند، مناسب است. بسیاری از مطالعات
نشان میدهد که افراد مبتلا به فشارخون بالا، باید مصرف مواد غذایی سرشار
از سدیم را کاهش دهند و در عوض مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم، منیزیم و
کلسیم را افزایش دهند. از این رو مصرف میوههایی که سرشار از پتاسیم
میباشند مانند موز، گوجهفرنگی، زرشک، ریواس، ازگیل و ... برای این افراد
بسیار مناسب میباشد.
سایر اثرات درمانی
1.
مناسب برای افراد دیابتی: میوه ازگیل از قند کمی تشکیل شده است و یکی از
میوههای بسیار مناسب برای افراد دیابتی است. همچنین سرشار از فیبر است که
به کنترل قند خون کمک میکند.2. درمان التهابهای رودهای: برای این منظور
بسیاری از منابع توصیه میکنند تا این میوه را پوست بگیرید، هستههایش را
جدا کنید و قسمت باقیمانده میوه را با کمی شیر مخلوط کرده، سپس مصرف
نمایید. 3. مشکلات دستگاه گوارش: میوه ازگیل به منظور درمان اسهال و محدود
کردن نفخ معده توصیه شده است. 4. اختلال دفع: ازگیل برای برطرف کردن
اختلالات دفعی و به عنوان ادرارآور شناخته شده است.5. چاقکننده: بسیاری از
منابع این میوه را چاقکننده و اشتهاآور معرفی میکنند.6. بینظمیهای
قاعدگی: مصرف منظم ازگیل باعث نظم بخشیدن به دورههای عادت ماهیانه
میشود.7. تقویتکننده اعصاب .8. درمان هموراژ.
ضد سنگ کلیه
اصلیترین
کاربرد ازگیل برای برطرف کردن مشکلات کلیوی است؛ زیرا آب مولکولی فراوانی
دارد و بدن را سم زدایی میکند. درنتیجه به عنوان همکاری برای کلیهها
معرفی میشود. مصرف مداوم ازگیل دفع ادرار را تسهیل مینماید و سنگهای
کلیوی را از بین میبرد. برای از بین بردن سنگهای کلیوی علاوه بر میوه
ازگیل، از جوشانده برگ ازگیل، نیز میتوان استفاده نمود.