کد خبر: ۲۴۸۴۲۵
زمان انتشار: ۲۳:۳۴     ۱۵ شهريور ۱۳۹۳
به گفته عبده تبریزی: پیش‌بینی اینکه مسکن چه زمانی از رکود خارج می‌شود، مشکل است. مسکن گران‌قیمت کلان‌شهرها به لحاظ اینکه با افزایش تولید مواجه است، به این آسانی از رکود خارج نمی‌شود، مسکن تجاری نیز همین وضعیت را دارد.

به گزارش پایگاه 598؛ حسین عبده تبریزی عضو شورای عالی بورس و مشاور عالی وزیر راه و شهرسازی در گفتگو با بازارخبر، با بیان اینکه مسکن گران‌قیمت کلان‌شهرها به دلیل افزایش تولید به این آسانی از رکود خارج نمی‌شود، گفت: اگر نرخ تورم کاهش یابد، پرداخت نرخ‌های سود ثابت برای خانوار غیرقابل‌تحمل می‌شود بنابراین می‌توان نرخ‌ها را متناسب با روند تورم به‌صورت متغیر (رهن با نرخ متغیر) تعیین کرد.

وی ادامه داد: مسکن در شرایط فعلی می‌تواند به‌عنوان لوکوموتیو حرکت اقتصاد کشور عمل کند، به‌ویژه این‌که مسکن ارزان‌قیمت می‌تواند تحرکی در این بازار پدید آورد، اگر مسکن ارزان‌قیمت به‌درستی شکل گیرد، بسیاری از نیازهای خانوار به‌ویژه خانه اولی‌ها مرتفع خواهد شد.

مشاور وزیر مسکن افزود: به‌رغم کاهش نرخ رشد جمعیت، نرخ رشد خانوار کاهش پیدا نکرده فقط خانوار کوچک شده است. به‌عنوان مثال، بعد خانوار در سال 55 حدود 5.5 درصد بود که این رقم در سال 92-93 به حدود دو درصد رسیده؛ بنابراین هنوز مسکن برای خانه اولی‌ها موردنیاز است.

عبده تبریزی در مورد پیش‌بینی زمان خروج مسکن از رکود گفت: پیش‌بینی اینکه مسکن چه زمانی از رکود خارج می‌شود، مشکل است. مسکن گران‌قیمت کلان‌شهرها به لحاظ اینکه با افزایش تولید مواجه است، به این آسانی از رکود خارج نمی‌شود، مسکن تجاری نیز همین وضعیت را دارد.

نگرانی بانک مسکن از بازپرداخت وام
وی در مورد آخرین وضعیت وام 80 میلیونی مسکن گفت: مبلغ وام هنوز بین وزارت راه و بانک مرکزی موردبحث است. بانک مرکزی برای پرداخت وام‌های بزرگ برای خرید مسکن بحثی ندارد اما نگران این است که اقساط آن قابل‌تحمل نباشد.

عضو شورای عالی بورس بیان کرد: برای اینکه اقساط مسکن قابل‌تحمل باشد، دولت باید تفاوت سودی بین 14 درصد و سود جاری بانک‌ها که هم‌اکنون 22 تا 25 درصد است را بپردازد؛ و نکته اینجاست که دولت باید بتواند چنین رقمی را پرداخت کند، هرچقدر رقم تسهیلات پرداختی بالاتر برود، پرداخت این مابه‌التفاوت توسط دولت سخت‌تر می‌شود.

یک میلیون تومان رقم زیادی برای قسط ماهانه وام مسکن نیست
عبده تبریزی در مورد رقم اقساط ماهانه پرداختی وام مسکن گفت: در شرایط حاضر مبلغ یک میلیون تومان رقم زیادی برای قسط ماهانه یک وام مسکن نیست و حتی بازپرداخت دو برابری تسهیلات دریافتی در طول 15 سال هم رقم بالایی نیست، این در حالی است که هنوز تورم کاهش نیافته است و همچنان تورم را خواهیم داشت.

مشاور عالی وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: اگر واقعاً تورم کاهش یابد، پرداخت نرخ‌های سود ثابت برای خانوارها می‌تواند غیرقابل‌تحمل باشد. از این نظر طراحی‌های بانک مسکن بر روی نرخ‌های متغیر برای اقساط ماهیانه وام‌ها است بدین ترتیب متناسب با تورم تغییرات دو تا سه درصدی را بر روی نرخ‌های سود اعمال می‌کند.

تبریزی اظهار داشت: در این صورت بازپرداخت تسهیلات باید به‌صورت رهن با نرخ متغیر باشد، یعنی هرسالی که تورم بالا رفت قسط بانکی هم بالا برود و هر سال که پایین آمد قسط بانکی پایین بیاید که این مورد هم‌اکنون در بسیاری کشورها اعمال می‌شود و در ایران هم می‌توانیم از این شیوه استفاده کنیم.

وی در پاسخ به این سؤال که چه تدابیری برای مقابله با افزایش قیمت اوراق تسهیلات مسکن اندیشیده‌اید، بیان کرد: تعیین زمان فروش به‌منظور کاهش سفته‌بازی است همچنین از زمان خرید به مدت 2 ماه حق فروش ندارید؛ و تدابیری از این قبیل که اعمال می‌شود  بنابراین اگر بیش از این فشار بیاورید تا همین اندازه هم که بانک مسکن فعالیت می‌کند دست از کار می‌کشد زیرا برخی گمان دارند که چون دولت تفاوت سود پرداخت می‌کند نباید قیمت‌ها بالا رود اما این‌طور نیست برای اینکه صندوق ویژه بانک مسکن کار کند در مقابل 100 نفری که سپرده می‌گذارند نباید 100 نفر وام بگیرند زیرا صندوق با کسری مواجه می‌شود به‌طور مثال باید تا 40 نفر وام بدهند بدین ترتیب 60 نفر سرمایه‌گذارند همچنین با تغییر 50 درصدی نرخ مؤثر مردم  تنها از قیمت فعلی 23 درصد به 17.5 درصد می‌رسد و تغییر عمده‌ای نمی‌کند.

عضو شورای عالی بورس پیشنهاد کرد: بیش از این به سیستم فعلی فشار نیاورید زیرا عدهٔ زیادی راضی هستند و بابا نرخ 23درصد متقاضی وام هستند. بدین ترتیب سازمان بورس می‌تواند اعلام کند که فقط کسانی که قصد خرید خانه دارند اوراق بخرند در غیر این صورت با کاهش سرمایه‌گذاران پرداخت وام‌ها به مشکل برمی‌خورد. در این راستا باید کار اساسی صورت بگیرد و تفاوت‌ها در بودجه لحاظ شود.

پیشنهادی برای سرمایه‌گذاری
تبریزی افزود: در روزهای آغازین این صندوق باید با پروژه‌های سودآور شروع کنیم زیرا این روزها، زمان رونق مسکن نیست البته سازمان تأکید کرده روی پروژه‌هایی با قیمت‌های میانه 4.5 تا 5 میلیون سرمایه‌گذاری کنند که بازار خوبی دارد تا در صورت بروز مشکل سازمان پروژه مذکور را بخرد و سپس خرد خرد بفروشد. در حقیقت ارزش سرمایه‌گذاری از آن پروژه‌هایی است که امکان نقدشوندگی دارند.

عضو شورای عالی بورس تأکید کرد: جواب این سؤال زمانی محقق می‌شود که حداقل 400 صندوق در این خصوص داشته باشیم که هرکدام از آن‌ها حدود 500 میلیارد جمع کنند در این صورت می‌توان در رابطه با نقش آن‌ها اظهارنظر کرد اما در این مراحل اول نباید انتظار تحقق نقش بزرگی داشته باشیم.


اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها