کد خبر: ۲۳۷۱۹۹
زمان انتشار: ۱۱:۳۵     ۳۰ تير ۱۳۹۳
سفیر سابق ایران در شوروی:
سفیر سابق ایران در شوروی با بیان اینکه خط قرمزهای ما در مذاکرات هسته‌ای باید حفظ شود، گفت: مبادا تیم مذاکره کننده مقهور رفتار دشمن شود تا آنها بتوانند با کلمات کلی در موافقت‌نامه ما را بازی دهند.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از خبرگزاری تسنیم از شیراز، ناصر نوبری در همایش خط قرمز با عنوان گردهمایی بزرگ ꞌنه، به صنعت هسته‌ای دکور و حمایت از مقاومت مردم غزه اظهار کرد: گفته می‌شود کسانی که در محافل نقد برنامه هسته‌ای شرکت می‌کنند، اینها درصدد تضعیف تیم هسته‌ای هستند و با توجه به اینکه مقام معظم رهبری از تیم مذاکره کننده هسته‌ای حمایت می‌کنند در واقع این گردهمایی ما خلاف مسیر رهبری است، اما دیدگاه من برعکس است چرا که امروز ما در این همایش در مسیر دیدگاه مقام معظم رهبری و  تقویت موضع ایشان است.

وی با اشاره به سخنرانی اخیر رهبر معظم انقلاب در جمع کارگزاران نظام افزود: ابتدا تا انتهای این جلسه نشان از دلواپسی ایشان از شرایط بود، مرتب رو به مسئولان و دولت‌مردان می‌کردند و نگرانی خود را که مبادا سیاست تهدید و تطمیع دشمن محاسبات شما رو بهم بریزد مطرح کردند.

سفیراسبق ایران در شوروی خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان نظام فرمودند که اگر ما امروز فریب دشمن را بخوریم منافع ملی خود را از دست داده‌ایم و مسیرهای اصلی تهدید و تطمیع را که مسئولان را دچار انحراف میکند در آن جلسه برشمردند.

وی تصریح کرد: آنهایی که در مورد ترفندهای دشمن دل‌آرام هستند در مسیر رهبری نیستند زیرا اگر ما بخواهیم از رهبر تبعیت کنیم باید همان مسیری که ایشان رفته‌اند را بپیماییم و مردم را نسبت به ترفندهای دشمن هوشیار کنیم.

نوبری بیان کرد: مقام معظم رهبری در سخنرانی خود در دیدار با مسئولان نظام هم مسئولان و هم مردم را هوشیار کردند و با آنکه مخاطبشان مسئولان بودند ولی مردم را نیز هوشیار کردند و در یک سخنرانی عمومی و علنی به مسئولان هشدار و تذکر دادند.

وی افزود مقام معظم رهبری در آن دیدار وارد مصداق شدندو گفتند که تیم مذاکره کننده غرب قصد فریب ما را دارد و از 500 و 600 سو شروع کردند که ما را به 10 هزار سو راضی کنند در صورتی که نیاز کشور ما 190 هزار سو است به مرگ گرفتند که شما را به تب راضی کنند.

نوبری عنوان کرد: وظیفه ما این است که هوشیاری، نظارت و مطالبه ملی را در این زمینه بالا ببریم و این عین حرکت در مسیر مقام معظم رهبری است و آنهایی که می‌گویند نسبت به مسائل هسته‌ای بی‌خیال باشید به دنبال اغفال مردم هستند و اگر مردم غفلت کنند ما می‌بازیم.

وی گفت: دشمن باید ببیند که ما حواسمان جمع است و تیم مذاکره‌کننده تنها نیست زیرا در غیر این صورت تیم مذاکره‌کننده را در گوشه می‌اندازد و از او باج می‌گیرد ولی اگر بداند ملت هوشیار و آگاه است و خطوط قرمز را شناخته و خسته نشده است دیگر نمی‌تواند منافع خود را بر ما تحمیل کند.

نوبری اظهار کرد: انتقاد به معنای این نیست که ما به تیم مذاکره‌کننده اعتماد نداریم بلکه ما می‌خواهیم یک سری نقاط حرفه‌ای را گوشزد کنیم.

وی با بیان تاریخچه قضیه هسته‌ای ایران افزود: رژیم شاه به این نتیجه رسید که از آنجا که نفت ایران چند سال دیگر تمام می‌شود باید یک انرژی جایگزین به جای آن داشته باشیم بر این اساس رفت به سمت انرژی هسته‌ای، آن زمان قدرت‌های جهانی گفتند ما این انرژی هسته‌ای را به شما می‌فروشیم و شریک شد با شرکت فرانسوی برای خرید اورانیوم غنی شده و با شرکت آلمانی هم قرارداد ساخت نیروگاه بوشهر را بست یعنی درواقع همه انرژی هسته‌ای را نه به صورت بومی بلکه از کشورهای دیگر خریداری کرد.

نوبری خاطر نشان کرد: به محض اینکه انقلاب شد کشور فرانسوی و آلمانی ما را تحریم کردند و دیگر انرژی هسته‌ای به ما ندادند و گفتند ما با دولت غربی قرارداد داشته‌ایم نه با شما و در واقع نخستین مذاکره درباره تحریم را توسط شهید بهشتی در 35 سال پیش انجام شد.

وی تصریح کرد: ما رفتیم به سمت بومی‌سازی انرژی هسته‌ای چون فهمیدیم دنیا این صنعت را به ما نمی‌دهد و اصل حرف غربی‌ها این بود که شما از انقلابتان، مبانی اسلامی – انقلابی خود دست کشیده و ماهیت نظام خود را تغیبر دهید آن وقت ما به شما انرژی هسته‌ای می‌دهیم.

نوبری با بیان اینکه جنس‌هایی که ما برای بومی‌سازی صنعت هسته‌ای خریداری می‌کردیم اگر آمریکا با خبر می‌شد جلوی آن را می‌گرفت، بیان کرد: یکی از اشتباهات وزارت خارجه این بود که همان زمان که آمریکا جلوی ورود اجناس صلح‌آمیز انرژی هسته‌ای را به ایران نمی داد باید از آن شکایت می‌کرد.

وی عنوان کرد: این مسئله باعث شد که ما مخفی‌کاری کنیم و اجناس صلح‌آمیز هسته‌ای را با مخفی کاری وارد ایران کردیم که مبادا آمریکا بفهمد و جلوی ورود آن را بگیرد.

سفیر سابق ایران در شوروی گفت: در دوران ریاست جمهوی آقای خاتمی بحران هسته‌ای ما آغاز شد و بهانه آوردن که شما مخفی‌کاری کردید.

وی اظهار کرد: سهل‌انگاری در مسائل هسته‌ای از 12 سال پیش آغاز شد واشتباه ما در آن زمان استراتژی‌ ما یعنی استراتژی اعتماد‌سازی بود و اساس آن بر این بود که هرچی غربی‌ها و آمریکایی‌ها می‌گویند ما انجام دهیم تا به ما اعتماد کنند و بگذارند ما صنعت هسته‌ای داشته باشیم.

نوبری افزود: دو سه سال این کار انجام شد اما بازهم اعتماد نکردند و خواستار تعطیلی کل برنامه هسته‌ای ما شدند و گفتند شما انرژی هسته‌ای لازم ندارید و از نفت خود استفاده کنید.

وی خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری در این زمان تیم مذاکره کننده را مورد مواخذه قرار داد و گفت حد یقف آمریکا کجاست؟ و کجا قرار است شما بایستید؟

نوبری تصریح کرد: در آن زمان مذاکرات هسته‌ای با شکست مواجه شد زیرا استراتژی اعتمادسازی یک طفره منجر می‌شود به استراتژی التماس‌کاری.

وی  بیان کرد: کشور ما حالت سینوسی دارد و یک مدت افراط از چپ بعد یک مدت افراط از راست  دارد و نرم علمی و کارشناسی در کشور جا نیفتاده و همش افراط و تفریط است و همش جشن می‌گیریم برای حماسه و این در دولت‌های مختلف به وقوع پیوسته است.

نوبری عنوان کرد: شهید مطهری فرمودند: راست و چپ و افراط و تفریط مثل دو لب قیچی است که راه مستقیم اسلام و انقلاب را قیچی می‌کند.

وی با بیان اینکه تیم کنونی مذاکره‌کننده هسته‌ای بار دیگر استراتژی اعتمادسازی را اجرا کرد، گفت: ترس اصلی طرف مقابل برای دست‌یابی ایران به غنی‌سازی بالای 20 درصد سبب شد که آنها پای میز مذاکره بیایند.

سفیر سابق ایران در شوروی اظهار کرد: نگرانی اصلی ما در مذاکرات برداشتن تحریم‌های اصلی و به رسمیت شناختن حقوق مسلم ما برای غنی‌سازی صنعتی بود.

وی افزود: اشتباهی که در موافقت‌نامه ژنو صورت گرفت این بود که ما اهرم قدرت خود را که همان غنی‌سازی 20 درصد بود از دست دادیم اما آنها تحریم‌های نفتی و بانکی خود را علیه ایران حفظ  کردند.

نوبری با طرح این سوال که چرا مذاکرات ژنو 6 نتیجه‌ای دربرنداشت؟ خاطر نشان کرد: ما در این دور از مذاکرات تمام نگرانی‌های طرف مقابل را برطرف کرده بودیم ولی شمشیر طرف مقابل که همان تحریم‌ها بود بالای سر ما قرار داشت.

وی تصریح کرد: در یک کوتاه مدت شش ماهه هرآنچه آنها خواستند ما انجام دادیم و حالا که ما از آنها می‌خواهیم تحریم‌ها را بردارند و اجازه غنی‌سازی صنعتی را به ما بدهند مذاکرات به بن بست رسیده است.

نوبری با بیان اینکه طرف مقابل الان امتیاز از درون خط قرمز ما می‌خواهند غنی‌سازی ما حتی کمتر از 5 درصد باشد، بیان کرد: جان کری همین چند روز پیش گفت من شفاف می‌گویم همین‌ مقدار سانتریفیوژ هم دارید زیادتان است.

وی با اشاره به هوشیاری مقام معظم رهبری در تعیین عدد در مذاکرات هسته‌ای، عنوان کرد: مقام معظم رهبری می‌دانستدند که اگر مصداق تعیین نکنند و کلی بگویند طرف مقابل با کلیات بازی می‌کند و سبب انحراف مذاکرات می‌شود.

نوبری گفت: خواست ما این است که بعد از 7 سال که طرف قرارداد روسی از ایران رفت ما خودمان بتوانیم نیاز نیروگاه خود را تامین کنیم بنابراین به 190 هزار سو نیاز داریم.

وی اظهار کرد: طرف غربی مذاکره‌کننده در ژنو 6 گفت ما متن قرارداد را آماده کنیم و موارد اختلاف در پرانتز مانده است و تیم مذاکره‌کننده ما می‌گوید این پرانتز را نه با لغات کلی بلکه با مصداق و عدد پر کنیم ولی طرف مقابل می‌خواهد این جای خالی را با لغات کلی پر کند.

نوبری افزود: آنها می‌خواهند بگویند که ایران بعد از 7 سال مانند یک کشور عادیNPT  خواهد بود و با این کلمات کلی قصد بازی دادند ما را دارند.

سفیر اسبق ایران در شوروی خاطر نشان کرد: NPT معمولی سه نوع است کشورهایی که چرخه سوخت  و غنی‌سازی دارند و برق تولید می‌کنند، کشورهایی که چرخه سوخت ندارند و اورانیوم را می‌خرند و بلاخره اعضایی که هیچ کدوم از اینها را ندارند و کشورهای غربی می‌خواهند بعد از 7 یا 10 سال به ایران بگویند شما نفت دارین از ذخایر نفت خود استفاده کنید یا حتی اورانیوم غنی‌سازی شده هم اگر لازم داشته باشید ما به شما می‌دهیم و نیازی به تولید آن در داخل ندارید.

وی با بیان اینکه طرف غربی مذاکره کننده باید عدد و رقم برای تعداد سانتریفیوژها تعیین کند و مشخص کند که ایران جزو کشورهای دارای چرخه سوخت است که حق غنی‌سازی اورانیوم دارد، تصریح کرد: همیشه در قراردادها با بازی با کلمات کلی سر کشور ما کلاه گذاشته شده است.

نوبری گفت: الان اختلاف بر سر طول مدت قرنطینه و تعیین آزمایشگاهی یا صنعتی بودن هسته‌ای ماست و همچنین طرف مقابل بحث گریز هسته‌ای را مطرح کرده‌ که ما به شما اعتماد نداریم زیرا هرجا که ما شما رها کنیم به سمت ساخت بمب هسته‌ای می‌روید بنابراین باید زیر 4 هزارتا سانتریفیوژ داشته باشید.

وی اظهار کرد: ما این همه شهید هسته‌ای دادیم این همه تحریم‌ها را تحمل کرده‌ایم که چند سال دیگر که ذخایر نفت ما به پایان رسید از طریق انرژی هسته‌ای و فروش اوانیوم غنی‌سازی شده اقتصاد خود را بچرخانیم.

سفیر سابق ایران در شوروی افزود: هسته‌ای بودن یک فن و صنعت است و 30 سال دیگر که نفت جهان به پایان برسد اوپک آینده، اوپک اورانیوم غنی‌سازی شده و انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز روی کار می‌آید.

وی خاطر نشان کرد: کشور ما در راه هسته‌ای شدن رنج‌های بسیاری تحمل کرده و دانشمندان زیادی در این راه شهید شده‌اند چرا ما نباید از این تکنولوژی بهره‌مند باشیم؟ چرا باید زیر 4 هزار و 8 هزار محدود باشیم؟

نوبری بیان کرد: سوال اصلی این است که دو موضوع مهم مدت قرنطینه و صنعتی بودن هسته‌ای ما چرا 6 ماه پیش در مذاکرات مطرح نشد، آن زمانی که دست ما پر بود و اورانیوم 20 درصد را داشتیم چرا این مذاکرات اصلی را نکردیم؟

وی گفت: الان طرف مقابل بالای خط قرمز ما را رد کرده و قصد ورود به خط قرمز ما که همان اورانیوم 5 درصد را دارد.

نوبری اظهار کرد: خطوط قرمز ما این است که باید در موافقت‌نامه جدید با عدد و رقم تعداد سانتریفیوژها مشخص شود  و تصریح شود بر حق مسلم هسته‌ای ایران، تحقیقات علمی و فنی هسته‌ای نباید محدود شود، کارکرد فوردو در موافقت‌نامه ذکر شود و ماهیت عملکرد آب سنگین اراک عوض نشود و در آخر اینکه آنها حق ورود به مسائل غیر هسته‌ای ایران را ندارند و تحریم‌ها هم فورا باید برداشته شود.

وی  با بیان اینکه تاکنون استراتژی ما در مذاکرات اشتباه بوده است، افزود: استراتژدی صحیح در دنیای امروز امتیازات متقابل و متوازن است طوری که گام به گام دو طرف حرکت کنند نه اینکه این حرکت یک طرفه باشد.

سفیراسبق ایران در شوروی خاطر نشان کرد: موافقت نامه ژنو دارای کلمات غلط حقوقی بود و آنچه در موافقت‌نامه ژنو این جمله ما را گیر انداخته که "نیازهای عملی ایران باید به توافق طرفین برسد" که این نقض حاکمیت ملی است زیرا نیازهای ما را خودمان تشخیص می‌دهیم که خوشبختانه مقام معظم رهبری با درایت در این مسئله به صراحت گفتند که نیاز ایران 190 هزار سو است.

وی تصریح کرد: تمدید مذاکرات به نفع آنها و به ضرر ماست چون تحریم‌ها هم‌چنان ادامه دارد.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۱
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها