به گزارش
سرویس حوزه و مراجع 598، حجتالاسلام والمسلمین مهدی نجاریان از روحانیون سمنانی که پس از تحصیلات حوزوی با حضور در دانشگاه و تحصیل در مقطع مهندسی عمران هماکنون در کسوت روحانیت به عنوان یک مهندس ناظر در اجتماع حاضر میشود از جمع بین این دو رشته و نیز قضاوتهای جامعه در خصوص یک روحانی مهندس سخن میگوید.
حجت الاسلام مهدی نجاریان در گفتگو با خبرنگار سرویس استان های مرکز خبر حوزه، به عنوان یک روحانی دارای مدرک مهندسی عمران و مدیر عامل یکی از شرکت های فنی و مهندسی، از علاقه قلبی خویش به دنیای طلبگی گفت و تاکید کرد: کماکان خودم را یک طلبه و مبلغ می دانم ، هر چند به کارهای مهندسی نیز اشتغال دارم.
متن گفتگوی حوزه نیوز با وی در زیر آمده است:
*حوزه نیوز: لطفا نحوه ورود خود به حوزه را شرح دهید.
ـ بنده از همان ابتدای ورود به حوزه، علاقه خاصی به تحصیل دروس دانشگاهی در کنار دروس حوزه داشتم و این گونه بود که پس از قبولی در حوزه، در دانشگاه نیز در رشته علوم سیاسی قبول شدم، اما پس از دیدار با یکی از اساتید مطرح حوزه و مشورت با ایشان در خصوص تحصیل همزمان درحوزه و دانشگاه، انصراف داده و پس از مشخص شدن وضعیت نظام وظیفه در رشته عمران قبول شدم؛ پس از فراغت از تحصیل در دانشگاه، اقدام به تاسیس شرکت فنی مهندسی نمودم: از سال 1374 وارد حوزه علمیه دامغان شدم و پس از آن به سمنان آمده و بعدها نیز برای ادامه تحصیل، توفیق حضور در قم و بهره مندی از دروس بزرگان این شهر را پیدا کردم.
*حوزه نیوز: فعالیت علمی و تخصصی را از چه مقطعی آغاز کردید؟
ـ در زمینه تحصیل در عرصه فنی و حوزوی از برخی فضلای حوزه همچون حجت الاسلام مهندس قدسی پور که در موسسه امام خمینی(ره) قم نیز فعال هستند، الگو گرفتم و آشنایی بنده با ایشان عاملی شد که به این سمت ترغیب شوم که در کنار تحصیلات حوزوی به تحصیل رشته های فنی نیز همت گمارم. در همان زمانی که برای تحصیل در دانشگاه اقدام کردم، از آن جا که جو دانشگاه را چندان خوب نمی دیدم ، احساس تکلیف کردم که باید در فضای دانشگاهی به فعالیت های فرهنگی بپردازم.
*حوزه نیوز: با توجه به نوع اشتغالات بیرونی شما که بیشتر در عرصه فنی است، چگونه می توانید به وظیفه طلبگی خود عمل کنید؟
ـ حقیقت این است که تمایل من بیشتر به ترویج فرهنگ و معارف اسلامی است و من قبل از هر چیز خود را یک طلبه و مبلغ می دانم و بعد در کنار طلبگی به فعالیت های فنی و مهندسی نیز مشغول هستم؛ هم اکنون نیز امام جماعت چند شرکت دولتی و مسجد در استان سمنان هستم و در این زمینه نیز برنامه ها و فعالیت های فرهنگی مختلفی را انجام داده و می دهم.
*حوزه نیوز: یکی از نکاتی که در خصوص حضور یک طلبه در کسوت مشاغل فنی و در حوزه روابط اجتماعی خود نمایی می کند، نحوه تعامل شما با مردم و بالعکس است. عکس العمل هم صنفان شما در این رابطه چگونه است؟
ـ جالب است، زیرا مشاهده یک مهندس در کسوت روحانیت برای بسیاری از مردم و حتی هم صنفان در شاخه های مختلف شغلی تعجب آور است؛ شرکت ما عضو انجمن پیمانکاران و انبوه سازان است و بنده نیز عضو نظام مهندسی هستم؛ زمانی که در انجمن پیمانکاران حضور پیدا کردم و برای هیات مدیره کاندیدا شدم، برای آنها بسیار عجیب بود، به طوری که بسیاری از آنان نمی توانستند در آغاز با این مساله کنار بیایند!
البته حضور یک روحانی با تخصص مهندسی در بین جامعه اثرات فراوانی دارد تغییر نگاه و دید بسیاری از مخالفان حضور افراد متدین در عرصه های فنی و تکنولوژیکی است؛ بسیاری از افرادی که دید سکولار دارند با مشاهده طلابی که با تخصص های فنی در جامعه حضور پیدا می کنند به تامل و تجدید نظر در افکارشان میپردازند.
*حوزه نیوز: خاطره ای نیز در این زمینه دارید؟
ـ خاطرات بسیاری در این زمینه دارم حضور یک طلبه با لباس و وجاهت طلبگی و امر و نهی فنی به معماران و برخی مهندسان و پیمانکاران برای برخی از آنها عجیب است و طبیعی است که برخی اوقات با واکنش های آنها هم مواجه شده ام. چندی پیش برای انجام یکی از پروژه های شرکت در یک ساختمانی با لباس روحانی وارد شدم و پس از مشاهده ایراد و اشکال کار، به یکی از پیمانکاران پروژه اعتراض فنی کردم که وی به من گفت « حاج آقا! شما دخالت نکنید، خودمان می دانیم چه کنیم» که من هم گفتم بنده در اینجا به عنوان مهندس حضور دارم و با دید فنی به شما می گویم که این کار، اشتباه است و شما باید بپذیرید؛ وقتی آن شخص متوجه شد که من واقعاً مهندس هستم عذرخواهی کرد و حرفم را پذیرفت.
*حوزه نیوز: از چه زمانی فعالیت های جانبی را در کنار درس حوزه آغاز کردید؟
از بدو تحصیل در حوزه فعالیت های جانبی اقتصادی از جمله تاسیس صندوق قرضالحسنه و فعالیت های فرهنگی مانند مدیریت پایگاه بسیج مدرسه را به عهده داشتم. در زمان تحصیل در دانشگاه، نمایندگی یکی از شرکت های پزشکی، مهندسی را بر عهده گرفته و در این زمینه فعالیت هایی را آغاز کردم و در این شرکت (فردوس گستر) نیز به همراه همسرم و افراد با تجربه و تحصیل کرده ای که در بخش های مختلف فعالیت می کنند، به فعالیت فنی و مهندسی می پردازیم.
تاسیس یک موسسه خیریه در قالب شرکت فنی و مهندسی در استان سمنان یکی دیگر از فعالیت های جانبی بنده و همکارانم در استان سمنان بوده است. در این شرکت کوشیده ایم موسسه ای خیریه با اهداف نوع دوستانه با همکاری مهندسان و فعالان این عرصه تشکیل دهیم که اوایل سال تحصیلی و سال نو کمک هایی را به افراد شناخته شده اهدا می کنیم؛ لیست هایی را از برخی خانواده های کمبضاعت داریم که در بخش های مختلف سعی می کنیم به این افراد خدمت کنیم.
*حوزه نیوز: با توجه به راهی که شما در عرصه حوزه و بعد در عرصه فنی در پیش گرفته اید طبیعتا دیدگاه های منتقدانه و بعضاً بد بینانه ای نسبت به فعالیت های شما پدیدار شد در این خصوص نیز توضیح دهید.
ـ متاسفانه نگاه منفی برخی افراد در خصوص حضور طلاب در شاخه های مختلف علوم، یکی از مشکلات فرهنگی در این عرصه است. زمانی که برای تحصیل در شاخه فنی و مهندسی در دانشگاه ثبت نام کردم برخی افراد اعتراض های شدیدی به من داشتند، مثلا میگفتند؛ یک طلبه نباید به این حوزه ها وارد شود، ولی بنده با مشاهده برخی علمای صاحب نام که در شاخه های مختلف علوم وارد شده و موفق هم بودند سعی کردم با ثبات قدم بیشتری به این عرصه وارد شوم، زیرا علاقه داشتم؛ بافت فرهنگی خانوادگی ما یکسان نیست ؛ وقتی برخی اقوام ما که در خارج زندگی می کنند با مشاهده این موفقیت ها به برخی افراد دیگر می گویند که فلان فرد، در اقوام ما هم طلبه و هم مهندس است، در نگاه آنها به حوزه و حوزویان تغییرات بسیار مثبتی ایجاد می شود.
طلبه باید خود را آماده ورود به حوزه های مختلف از جمله دانشگاه کند؛ البته اعتقاد دارم هر طلبه ای نباید وارد دانشگاه شود، زیرا این احتمال وجود دارد که تحت تاثیر آن محیط قرار گیرد، بنابراین اگر طلبهای به محیط دیگری وارد شد باید آن محیط تحت تاثیر آن طلبه قرار گیرد یادم میآید دانشجوی زرتشتی بود که با او مباحثاتی داشتم و در حوزه های مختلف با وی صحبت می کردم و بدین وسیله وی را با مثال های فنی و مهندسی و مثال های محسوس با اصول اسلام آشنا نمودم.
*حوزه نیوز: تسلط به زبان های خارجی از جمله ویژگی های دیگر شماست. چطور شد که به یادگیری زبان روی آوردید؟
بله در این زمینه هم به حول و قوه الهی فعالیت هایی قبول داشتهام و در زبان انگلیسی مهارت هایی کسب کردهام. در روایات ما آمده است، اگر کسی لغتی را از امتی بداند، از مکر آن امت در امان است؛ من نیز مبنای یادگیری زبان خویش را همین مساله قرار دادم و در این زمینه فعالیت کردم؛ معتقدم هر کسی کاری را با نیت الهی آغاز کند، برای او دلنشین است در این زمینه می توانیم حتی خواب خود را با رعایت نیت خدایی، مقدس کنیم و از ثواب آن هم بهره مند شویم.
وقتی در دانشگاه نیز تحصیل می کردم در خوابگاه های دانشجویی نیز فعالیتهای تبلیغی و فرهنگی داشتم و با علاقه به سئوالات دانشجویان پاسخ میدادم و آنان را با معارف اسلامی آشنا میکردم.