به گزارش 598، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از روزنامه حریت ترکیه، فرانک ریکاردونه سفیر آمریکا در ترکیه اخیرا در یک ضیافت شام که در تاریخ 5 ژوئن در شهر استانبول از سوی کمیته روابط اقتصادی خارجی ترکیه برگزار شد اظهارات مهمی را درباره موضوع امنیت ملی دو کشور ترکیه و آمریکا ایراد کرده است.
ریکاردونه در این اظهارات با تاکید بر لزوم همکاری دو طرف حوزههایی را که دو کشور میبایست در آنها همکاری کنند مشخص کرد که از جمله این حوزهها اوکراین، سوریه، عراق، برنامه هستهای ایران، یافتن راه حل پایدار برای مساله قبرس و عادی سازی روابط ترکیه با اسرائیل بود.
وی تاکید کرد: همکاری در این حوزهها میان دو طرف با تدابیر مربوط به دیپلماسی، اعمال قانون، اطلاعات و امنیت در حال انجام است.
سفیر آمریکا در ترکیه با این حال گفت درباره مسائل اطلاعاتی به جزئیات اشاره نمیکند اما یک همکاری مهم مربوط به امنیت ملی دو کشور در دست انجام است.
با این حال نشانههای موجود مشخص میکند که دو کشور در ارتباط با سوریه یک همکاری امنیتی اطلاعاتی گسترده و جدید را به ویژه درخصوص مساله شبه نظامیان خارجی شرکتکننده در جنگ داخلی سوریه آغاز کردهاند.
دولت رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه بلافاصله پس از سخنرانی مهم چندروز پیش باراک اوباما در آکادمی نظامی وست پوینت آمریکا که در آن بر افزایش حمایت از گروههای مخالف دولت سوریه تاکید شد، در تاریخ 3 ژوئن اعلام کرد که جبهه النصره در فهرست سازمانهای تروریستی ترکیه قرار گرفته است. چنین کاری یکی از درخواستهایی بود که مدتها دولتهای کشورهای عضو ناتو و آمریکا از ترکیه مطرح کرده بودند.
این اتفاق پس از آن رخ داد که جبهه النصره در سال 2013 اعلام کرد که نماینده القاعده در سوریه است. بنابراین با درنظر گرفتن این دو تحول عمده آمریکا قبول کرده است که در جنگ داخلی سوریه مداخله کند و عدهای میگویند که علت این کار جبران اقدامی است که روسیه در شبه جزیره کریمه انجام داد.
با این حال این کمکها به لحاظ نظامی و اطلاعاتی خواهند بود و شامل اعزام سرباز به سوریه نمی شوند. این چنین است که ترکیه به طور موازی با آمریکا و کشورهای غربی یک خط مشی جدید در رابطه با سوریه در پیش گرفته است.
میتوان انتظار داشت که سطح همکاریهای ترکیه با آمریکا که چند ماه پیش و احتمالا پیش از انتخابات محلی 30 مارس در ترکیه به جریان افتاد به دنبال اشتراک نظر دو طرف در قبال سوریه افزایش یابد.
این در حالی است که طرفین سه سال پشت درهای بسته در رابطه با سوریه اختلاف داشتند.
در حقیقت همکاری آنها مربوط به مساله امنیت ملی دو کشور است زیرا تمرکز آن بر مساله شبه نظامیان خارجی در سوریه است.
براساس برآوردهای اطلاعاتی حدود 8 هزار شبهنظامی خارجی که گذرنامههای آمریکایی و اروپایی دارند از زمان آغاز جنگ داخلی در سوریه به این کشور رفتهاند.