به گزارش پایگاه 598 به نقل از خبرگزاری فارس در دمشق، فشار عدم ارسال کمکهای نظامی غربی به گروههای مسلح فعال در سوریه و به ویژه گروههای مسلح وابسته به القاعده هر روز خود را بیش از پیش نمایان میکند و نماد این بحران را میتوان در مواضع متزلزل غرب و رهبران القاعده توامان ملاحظه کرد که هریک از آنها تلاش دارند، به هر نحو ممکن رویکرد درگیریهای جاری در سوریه را تغییر دهند.
به همین دلیل گرایشهای چندی در این اواخر از دو طرف آشکار شد که تمام آنها در یک نقطه مشترک بودند و آن تجدید نظر در ساختار تمام گروههای تروریستی مسلح از عراق تا سوریه است که گروههایی مانند داعش در راس این گروهها قرار دارد. گروهی که «ایمن الظواهری»، سرکرده القاعده روز جمعه از آن خواست تا به اطاعت و فرمانبرداری از وی بازگردد و فعالیتهای خود را در عراق متمرکز کند و از رویارویی با «جبهه النصره» خودداری کند.
این موضع اگرچه از سوی یکی از تندروترین گروههای تروریستی جهان صادر شده، اما بیانگر موضع سرمداران جنگ در سوریه است که نقشهها و توطئههای آنها کاملا با چشم داشتهای داعش در تعارض و تضاد قرار گرفته و این گروه به مقابله با گروههای حامی این طرفها پرداخته و به آنها خسارات سنگینی را هم وارد کرده است.
کشورهای غربی که در ابتدا تلاش داشتند، از طریق رسانههای منطقهای اینگونه القا کنند که داعش گروهی مشکوک است و به نحوی با نظام سوریه و برخی از کشورهای حامی دمشق مرتبط است، وقتی نتوانستند، ادعاهای خود را با دلیل و مدرک به اثبات برسانند و کذب ادعای آنها برای همه جهانیان به اثبات رسید، هم اکنون بازگشتهاند تا استراتژی دیگری پیش گیرند که در قطع کمکها به این گروه به بهانه عدم حمایت از گروههای مسلح تندرو و اکتفا به مسلح کردن معارضانی است که آنها را میانهرو نامیدهاند.
از آنچه گذشت، میتوان چنین نتیجه گرفت که توافق جدیدی در محور مقابل در حال شکل گیری است و آن توجیه مرکز ثقل گروههای مسلح بر جبهه عراق و حمایت از گروههای مسلح محلی و همچنین «جبهه النصره» در سوریه است تا حد و مرزی برای اوضاع آشفته غرب در قبال بحران سوریه در برابر افکار عمومی جهان و به طور مشخص در کشورهای اروپایی شکل گیرد و از میزان فشار وارد شده بر گروههای مسلح مورد حمایت غرب در منطقه کاسته شود و سیاستها به سمت امتیاز گیری غیر مستقیم از منطقه به شکل استعمار غیر مستقیم گرایش پیدا کند و حضور و نفود غرب در خاورمیانه برای حفظ منافعش محفوظ بماند.
اما مهمترین مشکلی که در اینجا خود را نمایان میسازد آن است که این گروهها هم اکنون مانند گذشته فرمانبر غرب نیستند، چون با اعلام قطع کمکهای مالی و تسلیحاتی این گروهها اعلام کردند که بر تولیدات داخلی خود از این پس تکیه و وابستگی خود به کشورهای حامی را قطع خواهند کرد.
این تغییر موضع همچنین بیانگر بیم از سوی داعش است، چراکه این بیم وجود دارد این گروه خود را تبدیل به گروهی مشابه «جبهه اسلامی» و بحران موجود در سوریه را بیش از پیش پیچیده کند. چراکه این گروهها به شکلی ویژه در تامین نیروی انسانی مورد نیاز خود به تروریستهایی از خارج تکیه میکنند، به ویژه پس از پیروزیهای اخیر ارتش سوریه که موجب شده تا بسیاری از عناصر مسلح سوری با بر زمین گذاشتن سلاح، خود را تسلیم ارتش سوریه کرده و به آغوش وطن باز گردند، به همین دلیل است که کارشناسان نسبت به پیچیدهتر شدن بحران در سوریه هشدار میدهند.
در هر صورت درباره وضعیت گروههای مسلح تروریستی وابسته القاعده در سوریه باید گفت که این گروهها هر روز بیش از پیش به سمت تضعیف و به حاشیه رانده شدن بیشتر پیش میروند، به ویژه آنکه آنها اعتماد غرب را نیز هم اکنون از دست دادهاند.
اما این تغییر و تحولات بازتابهایی به دنبال خود دارد که مهمترین آن بیم از انتقام جویی این گروهها از کشورهای غربی است، موضوعی که هم اکنون به شدت این گروهها را آزار میدهد و خواب راحت را از آنها ربوده است.