به گزارش پايگاه 598 به نقل از فارس، امیر احمدرضا پوردستان فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران صبح امروز با حضور در سازمان جهاد خودکفایی نزاجا از 5 دستاورد جدید این نیرو رونمایی کرد.
سلاح 6لول محرم، زره کامپوزیت هوشمند، تانک بهینه شده سبلان، توپ هویتزر و خودروی ذوالجناح 5 دستاوردی بودند که با حضور فرمانده نیروی زمینی از آنها رونمایی شد.
* ویژگیهای سلاح محرم
نیروی زمینی ارتش با استفاده از دانش رسوب یافته و تجارب ناشی از طراحی و ساخت سلاح نواخت بالای 6لول 62/7 م.م اخگر که 4 سال پیش رونمایی شد و هماکنون تعدادی از آنها تولید و به یگانهای نزاجا واگذار گردیده است و همچنین تجارب به دست آمده در فرآیند طراحی و ساخت سلاح 5/14 م م تکتیرانداز شاهر، نسبت به طراحی و ساخت این سلاح اقدام کرد.
سلاح محرم
نمونههای ساخته شده کلیه مراحل تست و ارزیابی را با موفقیت پشت سر گذاشتهاند. این سلاح نمونه داخلی نداشته و تمام فرآیند طراحی و تدوین دانش فنی ساخت آن در نزاجا احصاء شده است.
نواخت آن 2000- 2500 تیر در دقیقه بوده و قابلیت بکارگیری در زمین، هوا و دریا را دارد.
این تیربار میتواند بر روی ادوات زمینی (خودرو، تانک، نفربر) بالگرد و هواپیماهای بدون سرنشین، ناوها و ناوچهها نصب شود.
این سلام پس از طی تستهای دوام و اخذ استاندارد دفاعی به مرحله تولید خواهد رسید.
در حال حاضر نزاجا تنها دارنده دانش فنی سلاحهای نواخت بالا در سطح منطقه است.
* زره کامپوزیتی هوشمند
سازمان تحقیقات و جهاد خودکفائی نیروی زمینی ارتش طراحی و ساخت تانک ذوالفقار به عنوان مولفه اثرگذار در حوزه رزم زمینی را در کارنامه خود دارد و برای خلق تجهیزات متناسب با حوزه نبرد آینده به منظور تکمیل شایستگیهای کلیدی خود در حوزه زرهی دستیابی به فناوریهای نوین و اثربخش را محور اصلی پروژههای تحقیقاتی خود قرار داده است.
علیرغم اینکه سطح وقوع تحقیقات نیروها در تحقیقات کاربردی و توسعهای است، به منظور پر کردن خلا فناوری موجود در حوزه ورقهای مقاوم زرهی پروژهای با هدف کسب دانش فنی تولید یک ورق محافظ زرهی مقاوم و ارزان با قابلیت تولید انبوه بدون نیاز به سرمایهگذاری کلان صنعتی را تعریف و اجرا کرد.
با استفاده از فناوریهای نوین در ترکیب کامپوزیتهای مرکب و تلفیق آن با مایع هوشمند STF (که ترکیبات آن منحصر به فرد بوده و در هیچ مرجعی مشابه آن یافت نشده است) مبتنی بر فناوری نانو، زره کامپوزیتی هوشمند مقاوم در مقابل گلولههای کالیبر 50 هسته فولاد ضد زره طراحی و ساخته و به صورت عملیاتی با موفقیت کامل آزمایش شده است.
ترکیب استفاده شده از فناوریهای نوظهور شامل STF، فناوری نانو و عاملدار کردن نانو مواد با گروههای عاملی، ترکیبات خاص پلیاتیلن، رزین و الیاف، سرامیک و رسیدن به محصول با قابلیت بسیار برتر از زرههای مشابه فلزی با فولاد تحریمی آرموکس آلیاژی برابر استانداردهای بینالمللی ناتو (4569 STANAG) که این فناوری در دنیا مورد توجه و در حال رشد است.
فناوریهای مربوط به طراحی زرههای کامپوزیتی و هوشمندی آن با استفاده زره مایع (STF با ترکیبات خاص خود شامل نانو لولههای کربنی عاملدار شده و...) برای اولینبار در ایران، در این پروژه بکار رفته است. STF به کار رفته در این پروژه موجب هوشمندسازی محصول در خصوص عکسالعمل در مقابل ضربات ناگهانی و با سرعت بالا مانند گلولههای کالیبر 50 از فاصله 30 متری شده است.
این زره ترکیبی ضمن مقاومت به نفوذ برابر با زره فولادی آرموکس آلیاژی دارای 76% وزن آن است.
محصول این طرح میتواند در کلیه سامانههای نیروهای مسلح شامل خودروهای کامپوزیتی ضدگلوله، سنگرهای ضدگلوله، طراحی شیلترهای خاص، پیشانیهای جنگی خاص، تقویت زرههای موجود، طراحی زره مستقل، سیستمهای ترکیبی با پلی اوریا و... که نیازمند افزایش مقاومت به نفوذ میباشد، مورد استفاده قرار گیرد.
عملکرد این محصول به گونهای است که زمانی که یک گلوله به زره هوشمند اصابت کند، زره مایع هوشمند تزریق شده در این زره تبدیل به مادهای سخت میشود و مقاومت آن به گونهای افزایش مییابد که از نفوذ گلوله جلوگیری میکند. تمام این واکنش در کمتر از یک هزارم ثانیه روی میدهد.
این افزایش ویسکوزیته که در گذار STF از مایع به جامد در حین ضربه اتفاق میافتد، از حرکت گلوله در الیاف جلوگیری کرده و اتلاف انرژی را بیشتر میکند. از طرف دیگر، شبه جامد شدن STF جذب انرژی در حین ضربه را ممکن میسازد.
دیگر مزیت بزرگ الیاف اشباع شده از STF، محافظت در مقابل سلاحهای سرد مانند چاقو و به طور کلی سوراخ شدگی است. STF خلل و فرج بین رشتههای الیاف را پر میکند و آرایش الیاف را حفظ میکند که باعث افزایش استقامت رشته الیاف میشود. محصول طرح در جشنواره سلمان فارسی در حوزه فناوری محور مقام دوم جشنواره را در کل نیروهای مسلح دریافت نموده و از طرف ستاد کل نیروهای مسلح از پروژه تقدیر گردیده است.
در حال حاضر نزاجا تنها دارنده دانش فنی ساخت زره کامپوزیتی هوشمند در کشور است.
* تانک سبلان ایران
نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران دارنده دانش فنی طراحی و ساخت تانک به صورت کاملا بومی در سطح منطقه بوده و این موضوع به دفعات اثبات شد.
همچون ارتقاء، عمردهی با نگاه به آینده، اثربخشی بالا در میدان رزم، رقابتپذیری بسیار بالا از نظر اقتصادی و انطباق با الگوی عملاتی همراه کرده است.
براساس تجارب و دانش به دست آمده ناشی از طراحی، ساخت و تولید تانک ذوالفقار ایران و تانک صمصام ایران، تانک سبلان ایران با طراحی و ساخت برجک جدید، نصب توپ 105 م م، نصب سامانه کنترل آتش پیشرفته و آخرین نسل سامانههای مخابراتی بیسیم و ارتباط داخلی، میتواند نیاز حوزه زرهی نزاجا را در ده سال آینده تامین کند.
هزینه تولید این تانک 3/1 هزینه تانک تی 72 برآورد شده با مولفههای دقت، سرعت، استحکام و عمر تعمیراتی بالاتر به نسبت آن تانک است.
این تانک به گونهای طراحی و ساخته شده است که کاملا منطبق با زیرساختهای آمادی، آموزشی و تعمیراتی موجود نزاجا بوده و هیچ نیازی به سرمایهگذاری مجدد نیست.
پس تولید در زیرساخت کارخانجات شهید فرخنیا نزاجا، قابل اجرا است. ساخت این تانک کاملا بومی بوده و هیچ نیازی به خرید خارج ندارد، کلیه قطعات به دست صنعتگران داخلی اعم از دفاعی و صنعتی کشور ساخته میشود.
* توپ 155 م م خ- ک هویزه
با استفاده از بدنه انهدامی هویتزرهای 155 موجود که مقرر شده بود به منظور استفاده در موزه دفاع مقدس از آنها استفاده شود و همچنین اجرای نهضت فراگیر قطعهسازی در مورد زیرمجموعههای اصلی این سلاح همانند مقر ام-127، عاید، دافع، سامانههای حرکت در برد و سمت، کل سامانه وایرینگ و دسته کابلها و سوکتها، قطعهسازی گسترده با آلومینیومهای آلیاژی فشرده و با 2500 نفر ساعت کار به ازاء هر عراده، توپ 155 م م خ-ک که با نام هویزه (یادآور جانفشانیهای یگانهای توپخانه نزاجا در عملیاتهای خیبر و بدر) نامیده شده است، جهت استفاده عملیاتی در صورت صدور مجوز بعد از این مراسم به یگانهای توپخانه نزاجا واگذار خواهد شد.
انجام این پروژه نزاجا را قادر ساخت که در صورت نیاز راسا نسبت به تولید این سلاح اقدام کند.
* خودرو تاکتیکی فوق سنگین 10 در 10 ذوالجناح
براساس اعلام نیاز اعلام شده به نیروی زمینی و با توجه به زیرساختهای مناسب و تجارب ذیقیمت در حوزه خودروهای فوق سنگین تاکتیکی، نسبت به طراحی و ساخت خودرو ذوالجناح توسط گروه تحقیقاتی خودرویی این سازمان اقدام شد.
این خودرو دارای 5 محور (10 چرخ) فعال است که 2 محور اول و دوم و محور پنجم فرمانپذیر هستند.
طراحی این خودرو براساس تطابق کامل با کلیه شرایط سرزمینی و اقلیمی ایران انجام شده است. این خودرو چند منظوره قابلیت عبور از رودخانه تا عمق 5/1 متر، حداکثر ظرفیت بار 30 تن، حمل محموله با طول 5/10 متر، حداکثر شیب روی 35%، حداکثر شیب روی طولی 20%، وزن خالص 21 تن و سامانه تعلیق مستقل است.
قابلیت هرگونه تغییر دیگری برای کاربریهای مدنظر و انجام تغییر در طراحی آن وجود دارد. قابلیت تولید این خودرو با امکانات موجود کشور به صورت تکرارپذیر و بدون نیاز به سرمایهگذاری صنعتی در نزاجا قابل انجام است.