کد خبر: ۲۱۴۴۰۲
زمان انتشار: ۱۴:۴۸     ۱۸ فروردين ۱۳۹۳
روزنامه نگار تحقیقی نشریه آمریکایی نیویورکر در مقاله‌ای تصریح کرد که حمله گاز «سارین» در 21 آگوست سال 2013 در حومه «غوطه» واقع در استان ریف دمشق سوریه یک اقدام مخفیانه‌ای بوده که ترکیه آن را انجام داده است.

به گزارش گروه سیاسی«خبرگزاری دانشجو»؛  «سیمور هرش»، روزنامه نگار تحقیقی نشریه آمریکایی نیویورکر در مقاله‌ای تصریح کرد که حمله گاز «سارین» در 21 آگوست سال 2013 در حومه «غوطه» واقع در استان ریف دمشق سوریه یک اقدام مخفیانه‌ای بوده که ترکیه پشت آن قرار داشته و آن را انجام داده است.

 

در آگوست سال گذشته میلادی بعد از آنکه این حمله صورت گرفت، «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری آمریکا ابراز آمادگی کرد که به کمک همپیمانان خود به سوریه حمله هوایی کند و دولت دمشق را به این دلیل تنبیه کند که ظاهراً از خط قرمز استفاده از سلاح‌های شیمیایی که اوباما در سال 2012 تعیین کرده بود، عبور کرده بود.

 

درست دو روز قبل از این حمله، اوباما اعلام کرد که برای مداخله نظامی در سوریه به دنبال دریافت تأییدیه کنگره است و در نهایت این حمله به واسطه آمادگی کنگره برای برگزاری جلسه استماع به تعویق افتاد و بعد از آنکه اسد پذیرفت که زرادخانه سلاح‌های شیمیایی خود را از بین ببرد، به طور کل حمله لغو شد.

 

هرش ادامه داد، اطلاعات انگلیس نمونه‌ای از گاز سارین را به دست آورد که در حمله 21 آگوست در حومه دمشق مورد استفاده قرار گرفته بود و تحلیل‌ها نشان داد که این گازی که در این حمله مورد استفاده قرار گرفته است با بسته‌هایی که ظاهراً در زرادخانه‌های سلاح‌های شیمیایی سوریه وجود داشت، هیچ‌گونه هماهنگی و سازگاری نداشت.

 

وی ادامه داد این پیام که پرونده علیه سوریه متوقف نشده است، به سرعت به ستاد مشترک آمریکا منتقل شد و گزارش انگلیس تردید‌هایی را در پنتاگون به وجود آورد. ستاد مشترک آمریکا از پیش آماده می‌شدند تا به اوباما هشدار دهند که این طرح حمله موشکی و بمباران زیرساخت‌های سوریه می‌تواند به جنگ وسیع‌تری در خاورمیانه منتهی شود و در نتیجه افسران آمریکایی هشدار دقیقه نودی به رئیس‌جمهور دادند و منجر شد که اوباما از حمله به سوریه منصرف شود.

 

بر اساس این گزارش، ماهها، این نگرانی در بین فرماندهان ارشد ارتش و جامعه اطلاعاتی درباره نقش‌ها در جنگ همسایگان سوریه به ویژه ترکیه وجود داشت. «رجب طیب اردوغان» نخست‌وزیر ترکیه معروف به حمایت از جبهه تروریستی«النصره» و دیگر گروههای افراطی شورشی بود.

 

یکی از مقامات سابق اطلاعات آمریکا گفت: ما می‌دانیم که برخی افراد در دولت ترکیه وجود دارند که به اطلاعات کنونی دسترسی دارند و بر این باورند که می‌توانند با ایجاد یک حمله گاز سارین در سوریه، اسد را منگنه قرار دهند و اوباما را وادار کنند که به تهدید خط قرمز خود عمل کند.

 

بر اساس این گزارش، ستاد مشترک ارتش آمریکا همچنین می‌دانست که ادعاهای عمومی دولت اوباما مبنی بر آنکه تنها ارتش سوریه به گاز سارین دسترسی داشته است، نادرست است. جامعه اطلاعاتی آمریکا و انگلیس از بهار 2013 می‌دانست که برخی از گروههای شورشی و مسلح سوریه سلاح‌های شیمیایی به وجود می‌آورند.

 

در 20 ژوئن، تحلیلگران آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا یک گزارش پنج صفحه‌ای برای «دیوید شید»، معاون رئیس سازمان اطلاعات دفاعی آمریکا آماده کرد که در آن آمده بود که النصره یک شبکه تولید سارین را حفظ کرده است و برنامه آن این است که پیشرفته‌ترین توطئه با گاز سارین را از زمان حمله 11 سپتامبر تاکنون صورت دهد.

 

در ادامه این گزارش 5 صفحه‌ای آمده بود: تمرکز قبلی جامعه اطلاعاتی کاملاً بر ذخایر سلاح‌های شیمیایی سوریه بوده است، هم‌اکنون می‌بینیم که جبهه النصره تلاش می‌کند تا سلاح‌های شیمیایی خود را به وجود آورد.

 

در این سند آمده است: تسهیل‌‌کنندگان شیمیایی ترکیه و عربستان سعودی در تلاش بودند تا به صورت اولیه سارین به صورت فله‌ای و دهها کیلوگرمی دست پیدا کنند.

 

این گزارش می‌افزاید، ماه مه سال گذشته میلادی، بیش از 10 عضو جناح النصره در جنوب ترکیه دستگیر شدند و پلیس محلی نیز به رسانه‌ها اعلام کرد که این تعداد دو کیلوگرم سارین با خود همراه داشتند و بعدها متهم به تلاش برای خریداری فیوز، لوله برای ساخت خمپاره و پیش‌سازه‌های شیمیایی سارین شدند. 5 نفر از آنها بعد از یک مدت بازداشت کوتاه آزاد شدند و بقیه آنها که به 25 سال حبس محکوم شده بود و سپس آزاد شد تا روزی که محاکمه شود.

 

در عین حال، رسانه‌های ترکیه مملو از این فرض و گمان ها شد که دولت اردوغان، میزان مداخله و ارتباط با شورشیان سوریه را مخفی می‌کند و در یک کنفرانس خبری در تابستان گذشته، «آیدین سزگین» سفیر ترکیه در مسکو دستگیری این اعضای جبهه النصره را رد کرد و به خبرنگاران گفت که این سارین کشف شده کاملاً ضدیخ بوده است.

 

در این سند 5 صفحه‌ای دستگیری این 10 نفر را به عنوان شواهدی آورده که النصره دسترسی به سلاح‌های شیمیایی خود را گسترش می‌داده است.

 

بر اساس این گزارش، یکسری حملات سلاح‌های شیمیایی در مارس و آوریل 2013 ظرف چند ماه بعد از آن توسط هیأت سازمان ملل در سوریه مورد بررسی قرار گرفت و فردی که اطلاعاتی درباره این فعالیت‌های سازمان ملل داشت گفت که شواهدی در خصوص ارتباط مخالفان سوریه به حمله اول گاز شیمیایی در 19 مارس در «خان العسل» روستایی در نزدیکی حلب وجود دارد.

 

هیأت سازمان ملل در گزارش نهایی خود در ماه دسامبر اعلام کرد که دستکم 19 غیرنظامی و یک نظامی سوری در بین قربانیان این حمله بوده‌اند و چندین نفر نیز زخمی شدند ولی حکمی درباره اینکه چه کسی مسوول این حملات است، اعلام نکرد اما فردی که از فعالیت‌های سازمان ملل مطلع بود گفت: بازرسان با دو فردی که در آنجا بودند و شامل یک دکتری بود که قربانیان را درمان می‌کرد، مصاحبه کردند و واضح بود که شورشیان از این گاز استفاده کردند. این مسئله علنی نشد زیرا هیچ‌کس نمی‌خواست آن را بداند.

 

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها