به گزارش
سرویس سیاسی پایگاه 598، در ایران تفاسیر مختلفی راجع به مزیتهای اقتصادی قرارداد اولیه کشورمان با گروه 1+5 و آمریکا ارائه میشود. از یک سو دولت معتقد است با این قرارداد اولیه نظام تحریمها علیه کشورمان فروپاشیده است و از سوی دیگر نگاهی به آمارهای اقتصادی نشان میدهد که ایران هنوز هم راه زیادی برای بازپسگیری همان حدود 7 تا 8 میلیارد دلار پول وعده داده شده توسط این گروه پیش رو دارد.
در ایالات متحده با این حال مسؤولان دولتی اعتقاد دارند که اگر اختلافی در میزان تخمینها وجود داشته باشد، در هر صورت میزان سود اقتصادی ایران از این معامله اولیه با کشورهای غربی بیشتر از این رقم نخواهد بود و شاید تمام این رقم نیز حاصل نشود.
در داخل کشور حامیان دولت بر این عقیدهاند که رژه دیپلماتیک اروپاییها برای ورود به ایران و عقد قراردادهای احتمالی اقتصادی نظام تحریمها را دچار فروپاشی کرده است اما مقامات آمریکایی که عقیده دارند باید بر سر شرکتهای همکار با ایران آوار شوند، بر این عقیدهاند هنوز هیچ تضمینی از سوی شرکتهای بینالمللی برای همکاری با ایرانیان ارائه نشده است.
یک مقام بلندپایه وزارت خزانهداری آمریکا روز چهارشنبه گذشته اعلام کرد تاکنون هیچ مدرکی به دست نیامده که نشان دهد شرکتهای تجاری بینالمللی از توافق اولیه هستهای با ایران سود بردهاند.
وطن امروز در این خصوص نوشت: دیوید کوهن معاون وزارت خزانهداری آمریکا که در جلسه پرسش و پاسخ با سناتورهای آمریکایی حضور پیدا کرده بود، افزود: ما هیچ شرکتی را در هیچ کجای جهان از جمله در اروپا، خلیج [فارس] و آسیا مشاهده نکردهایم که بخواهد از فرصت پیش آمده در توافق اولیه هستهای با ایران استفاده کرده و به تجارت با این کشور بپردازد.
تعلیقهای محدود و همچنین دروازه کوچکی که رفع موقت تعدادی از تحریمها در ایران ایجاد کرده در کسب و کارها کاملا محدود بوده و میتوان دوباره آنها را مشمول تحریمها قرار داد.کوهن تصریح کرد: براساس تخمینهای اولیه، مقامهای این وزارتخانه انتظار داشتند به دنبال توافق موقت اتمی با ایران نزدیک به ۶ تا ۷ میلیارد دلار از منابع رفع تحریم شده نصیب تهران شود اما به نظر میرسد این تخمین بیش از اندازه بوده است.
او در ادامه تاکید کرد تحریمهایی که در ماه فوریه علیه تعدادی از شرکتهای بینالمللی همکار با ایران صورت گرفت، حامل این پیام بود که ایالات متحده «مانند یک تن آجر» بر سر شرکتهایی که بخواهند تحریمهای ایران را دور بزنند، آوار میشود. وی افزود: ما این کار را انجام دادیم و مطمئنم این پیام به خوبی در سراسر دنیا دریافت شده است.
سناتور کریس کانز یکی از سناتورهای دموکرات از ایالت دنور در این جلسه از دیوید کوهن پرسید من نسبت به برخی متحدان و دشمنان ایالات متحده که ایران را به عنوان فرصتی بالقوه برای تجارت و کسب و کار میبینند، نگرانم. کوهن به وی پاسخ داد این نظامها اصولا دچار فروپاشی نمیشود و تمام تحریمها قابل برگشت است.