کد خبر: ۱۹۹۰۸۸
زمان انتشار: ۱۳:۴۱     ۰۱ بهمن ۱۳۹۲
اگر چه برگزار کنندگان جشنواره برلین از همان ابتدا نگاه گزینشی خاصی نسبت به سینمای ایران داشتند ولی پس از وقایع پس از انتخابات ۸۸ به نظر می‌رسد این نگاه پررنگ‌تر از قبل ادامه یافت.

 

به گزارش خبرنگار سینمایی فارس، جشنواره بین‌المللی فیلم برلین در کنار جشنواره‌های فیلم ونیز و کن یکی از مهمترین جشنواره‌های سینمایی جهان به شمار می‌یابد که هرساله در ماه فوریه «کاخ برلیناله» در میدان پوتسدامر پلاتس، برلین برگزار می‌شود.

این جشنواره اولین بار در سال 1951 با نمایش فیلم ربکا، ساخته «آلفرد هیچکاک» گشایش یافت.

 

اولین حضور سینمای ایران در این جشنواره در سال 1958 میلادی در هشتمین دوره جشنواره و با فیلم «شب‌نشینی در جهنم» ساخته «ساموئل خاچیکیان» بود.

پنج سال بعد نیز فیلم «شقایق سوزان» ساخته «هوشنگ شفتی» در جشنواره برلین به نمایش درآمد و آن نیز همانند فیلم «خاچیکیان»، نتوانست موفقیتی کسب کند.

سینمای ایران پس از یک وقفه 12 ساله در سال 1974 با فیلم «طبیعت بی‌جان» ساخته «سهراب شهید ثالث» توانست جایزه خرس نقره‌ای برای بهترین کارگردانی را از آن خود کند.

پیش از انقلاب «پرویز کیمیاوی» با فیلم «باغ سنگی» و کسب جایزه خرس نقره‌ای توانست بار دیگر موفقیت سینمای ایران را تکرار کند ولی به دنبال وقوع انقلاب اسلامی ایران و جنگ تحمیلی وقفه ده ساله‌ای در ارتباط با جشنواره برلین به وقوع پیوست.

طی سال‌های بعد سینمای ایران با فیلم‌های مختلف در جشنواره برلین حضور یافت و در این میان موفقیت‌هایی نیز کسب کرد که از آن جمله می‌توان به جایزه خرس نقره‌ای بهترین بازیگر برای «رضا ناجی» بازیگر «آواز گنجشک‌ها» اثر «مجید مجیدی» در سال 2008 میلادی اشاره کرد.

 

رضا ناجی

در کنار این جایزه همچنین با اعطاء جایزه خرس نقره‌ای از فیلم جنجال‌برانگیز «آفساید» ساخته «جعفر پناهی» در سال 2006 میلادی تقدیر شد، به فیلم «بودا از شرم فرو ریخت» ساخته «حنا مخملباف»، جایزه خرس بلورین (فیلمی در خدمت حقوق بشر) اعطاء شد، جایزه ویژه صلح برای فیلم «لاک‌پشت‌ها هم پرواز می‌کنند به «بهمن قبادی» داده شد و «خرس تدی» (جایزه‌ای برای بهترین فیلم هم‌جنس‌بازانه) برای مستند «فوتبال با پوشش» به «آیت نجفی»، فیلمساز ایرانی مقیم خارج، تعلق گرفت.

اگر چه برگزارکنندگان جشنواره برلین از همان ابتدا نگاهی گزینشی خاصی نسبت به سینمای ایران داشتند ولی پس از سال 88به نظر می‌رسد که این نگاه پررنگتر از قبل ادامه یافت.

در سال 88 و در بحبوحه اتفاقات آن سال، در کنار اغتشاش‌کنندگان، تعدادی چهره‌ سینمایی نیز حضور داشتند که از جمله آنها می‌توان به «جعفر پناهی»، فیلمساز، اشاره کرد که به اتهام ساخت فیلم علیه نظام و تهییج جریانات آشوبگرانه دستگیر شد.

به فاصله بسیار کمی همزمان با برگزاری شصتمین جشنواره فیلم برلین، رئیس این جشنواره شخصا طی نامه‌ای از «پناهی» که حال ممنوع‌الخروج بود، خواست تا به عنوان میهمان ویژه در جشنواره برلین حضور یابد.

در همان سال فیلم سیاه «شکارچی» به کارگردانی «رفیع پیتز»، در برابر چشمان مسؤلان سینمای کشورمان، به عنوان نماینده ایران در بخش مسابقه جشنواره برلین انتخاب و به نمایش درآمد.

 

فیلم «شکارچی» ساخته «رفیع پیتز»

«شکارچی» داستان کارگر شب کاری است که به شدت از سوی کارفرمای خود تحت فشار است با مشکلات روحی فراوان به خانه می‌رود ولی متوجه غیبت همسر و دختر شش ساله‌اش می‌شود، چند روز بعد پلیس به او اطلاع می‌دهد که همسرش در درگیری میان پلیس و عده سارق مسلح به ضرب گلوله کشته شده و اثری از دخترش نیست و ...

سال بعد برگزارکنندگان جشنواره برلین با پافشاری بر مواضع قبلی خود، اینبار از «جعفر پناهی» برای حضور در هیأت داوران جشنواره دعوت کردند. در نهایت «پناهی» به دلیل ممنوع‌الخروج بودن نتوانست در این جشنواره حضور یابد و  مسؤلان جشنواره در کنار دیگر اعضاء هیأت داوران یک صندلی خالی در حالی‌که نام «جعفر پناهی» بر آن نصب شده بود، قرار دادند، پوستر بزرگی از این فیلمساز ایرانی در کنار سکوی اصلی نصب و در کنار سکوی اصلی پوستری بسیار بزرگ از او گذاشته شد. در شب اختتامیه جشنواره در حضور مقامات فرهنگی آلمان از جمله «برند نویمان»، وزیر فرهنگ این کشور، بیانیه‌ای در فراغ جعفر پناهی و محکومیت حکومت ایران قرائت شد.

سال بعد نیز جشنواره برلین در کنار دعوت دوباره از «جعفر پناهی»، از «محمد رسول‌اُف» و «مجتبی میرطهماسب»، فیلمساز و مستندسازی که از جمله محکومین فتنه 88 بودند، برای حضور در جشنواره دعوت کردند.

در این سال «اصغر فرهادی»، فیلمساز ایرانی برنده اسکار، به عنوان یکی از اعضاء هیأت داوران جشنواره معرفی شد، فیلمسازی که در سال 2009 میلادی برای فیلم «درباره الی» موفق به کسب جایزه خرس نقره‌ای بهترین کارگردانی شد و دو سال بعد نیز برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» برنده جایزه خرس طلایی بهترین فیلم و خرس نقره‌ای بهترین گروه زنان و مردان سال شد.

بنا بر این گزارش، شروع شصت و سومین جشنواره فیلم برلین نیز با حواشی زیادی بود، «پناهی» که پس از ممنوع‌الکار شدن، موفق به ساخت دو فیلم شده بود، این‌بار فیلم جدید خود با عنوان «پرده بسته» را درون یک کیک تولد برای جشنواره برلین ارسال کرد و جایزه خرس نقره‌ای بهترین فیلمنامه به آن تعلق گرفت، جایزه‌ای که در ادامه سناریوی سال‌های قبل، چندان دور از انتظار نبود.

 

شیرین نشاط

البته این سناریو با حضور «شیرین نشاط»، فیلمساز و عکاس ایرانی مقیم آمریکا کامل شد. فیلمسازی که در آثارش همواره از حجاب زنان ایرانی انتقاد کرده و یک از حامیان فتنه 88 است.

«نشاط» که این سال عضو هیأت داوران جشنواره برلین بود، جایزه «جعفر پناهی» را بر سن اعلام کرد.

امسال نیز اعلام نام «میترا فراهانی»، فیلمساز دستگیر‌شده در فتنه 88، به عنوان یکی از اعضاء هیأت داوران جشنواره برلین صدرنشین اخبارهای داخلی و خارجی شده است. 

 

میترا فراهانی

این  اولین حضور «فراهانی» در جشنواره فیلم برلین نخواهد بود، او در سال 2001 نیز برای مستند کوتاه «فقط یک زن» برنده جایزه تدی شد. جایزه‌ای که هر ساله به فیلم‌های همجنس‌بازانه اعطاء می‌شود.

او فیلم‌های دیگری چون «تابو‌ها-زهره و منوچهر» و «فیفی از خوشحالی زوزه می‌کشد» را نیز در کارنامه کاری خود دارد که هر دو در بخش پانوراما جشنواره برلین به نمایش درآمده‌اند.

«فراهانی» در فیلم «تابوها-زهره و منوچهر» به مسئله رابطه جنسی خارج از ازدواج با تم بکارت و همچنین هم‌جنس‌گرایی در ایران پرداخته است.

فیلم دیگر او «فیفی از خوشحالی زوزه می‌کشد»، روزهای آخر عمر «بهمن محصص»، نقاش و مجسمه‌ساز ایرانی را به تصویر کشیده است.

امسال فیلم سینمایی «عصبانی نیستم!»، دومین ساخته «رضا درمیشیان»، پس از فیلم «بغض»، تنها نماینده سینمای ایران در شصت و چهارمین جشنواره فیل برلین است که نه در بخش اصلی که در بخش پانوراما به نمایش درخواهد آمد.

 

 

فیلم «عصبانی نیستم»

این فیلم یک درام اجتماعی  درباره دو جوان به نام‌های نوید و ستاره است که در تهران زندگی می‌کنند.

به گزارش فارس، جشنواره فیلم برلین از ١٧ تا ٢٧ بهمن ماه در کشور آلمان برگزار می‌شود.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها