به گزارش پایگاه 598 به نقل از خبرگزاری تسنیم؛ سیدعباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه کشورمان با شرکت در برنامه گفتگوی ویژه خبری در پاسخ به این سوال که در اولین روز پس از 30 دی ماه ایران و شش کشور هستهای چه گامهایی باید بردارند اعلام کرد: "در توافق ژنو هر دو طرف اقداماتی در جهت اعتماد سازی در دستور کار قرار میدهند. در گام اول دو اتفاق میافتد. اول اینکه آنها قبول میکنند که تحریم جدیدی تصویب نکنند و ما هم برنامه هستهای خود را از لحاظ کمی گسترش نمیدهیم اما به فعالیت فعلی خود ادامه میدیم. اما محدودیتی برای گشسترش کیفی نخواهیم داشت. در اتفاق دوم هردوطرف در یک دوره 6 ماهه از وضع موجود اندکی به عقب بازمیگردند. طرف غربی تحریم نفتی را تعلیق میکند. دوم تعلیق تحریمهای مربوط به پتروشیمی است. تحریمهای مربوط به خودرو، طلا و فلزات گرانبها و فروش قطعات مربوط به هواپیما تعلیق میشود. تجارت با اروپا 10 برابر افزایش یافته و 4.2 میلیارد یورو از پولهای ایران آزاد میشود. از طرف ما نیز تبدیل مواد غنی شده 20 درصد به اکسید یا رقیقسازی آن در شش نوبت صورت میگیرد."
احتمال تمدید 6 ماهه گام نخست
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان درباره ادامه روند مذاکرات با 1+5 برای رسیدن به توافق نهایی نیز گفت: حداکثر زمان مذاکرات برای رسیدن به ˈگام نهاییˈ یک ساله است. بدین صورت که اگر در 6 ماه توافق شده در ژنو - که از 30 دیماه شروع می شود - به راه حل نهایی نرسیم، فقط برای یک بار، توافق های انجام شده در گام نخست، 6 ماه دیگر تمدید می شود تا مذاکرات برای رسیدن به گام نهایی ادامه یابد.
وی افزود: احتمال دارد پیش از توافق نهایی، یک ˈگام میانیˈ برسیم؛ زیرا در مذاکرات ˈگام نهاییˈ موضوع های بسیار سختی وجود دارد که با قاطعیت نمی توان درباره رسیدن به نتیجه صحبت کرد. همان طوری که اوباما رسیدن به توافق نهایی را 50 ، 50 اعلام کرده است.
عراقچی با بیان اینکه به زودی محل و زمان اجرای گام نهایی مذاکرات نیز مشخص می شود، گفت: ایران تلاش دارد مذاکره برای مذاکره نباشد.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد که در صورت توافق در ˈگام نهاییˈ، اجرای این مرحله نیز دارای زمان و محدوده مشخصی خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: امکان دارد توافق نهایی حاصل نشود و فعالیت های هسته ای ما به وضعیت سابق خود برگردد.
وی تصریح کرد: "از 20 ژانویه شاهد تعلیق همه این موارد خواهیم بود. تنها موردی که در روز اول اتفاق نمیافتد و در یک مدت 6 ماهه و 8 نوبت اتفاق میافتد آزادسازی 4.2 میلیارد یورو از پول ایران است." به گفته عراقچی ما نیز به تناسب آزادسازی پول ایران اکسید یا رقیقسازی را انجام میدهیم.
معاون وزیر خارجه گفت: هر لحظه که احساس کنیم طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نیست بلافاصله به وضع فعلی بازمیگردیم. وی گفت با این توافق بار تحریمها برداشته خواهد شد.
وی افزود: "دستاورد بزرگ ژنو احترام به حق غنی سازی ایران است. همین که غرب پیش شرطهای خود را برای مذاکره با ایران کنار گذاشته است بیانگر احترام به اراده مردم ایران است. ما نمیخواستیم زیر بار زور برویم و اکنون 6 کشور ایران به غنی سازی ایران احترام میگذارند." عراقچی اعلام کرد که آنچه در حال حاضر در عرصه هستهای شاهد آن هستیم ثمره خون شهدای هستهای است.
عراقچی در باره تفسیرهای مختلف آمریکا از این توافق گفت: "تفسیرهای مختلف از هر سندی طبیعی است اما باید مراقب باشیم که جلوی تفسیر یکجانبه را بگیریم."
وی درباره استفاده رئیسجمهور آمریکا از عبارت "برچیده شدن" در بیانیه اخیر خود گفت: "استفاده از عبارت "برچیده شدن" اوباما در بیانیه اخیر خود هرگز اتفاق نمیافتد. اوباما برای اینکه دوستان خود در کنگره و منطقه را راضی نگه دارد از عبارات سخیفی مانند برچیده شدن استفاده کرده است اما هرگز چنین اتفاقی روی نخواهد افتاد."
عراقچی درباره واکنش کنگره به اجرای توافقنامه ژنو نیز تصریح کرد: "اگر کنگره به دنبال اعمال تحریم بیشتر باشد توافق ژنو متوقف خواهد شد اما اگر به دنبال تحت فشار قرار دادن ایران باشد این مذاکرات شکست خواهد خورد زیرا ما در شرایط مساوی مذاکره خواهیم کرد."
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای کشورمان گفت: بعد از اجرای گام اول مذاکرات گام نهایی آغاز خواهد شد و مذاکرات نهایی عرض یکسال به جمعبندی باید برسد. ممکن است پس از 6 ماه یک گام میانی را بین گام اول و گام نهایی در نظر بگیریم.
عراقچی به این مساله نیز اشاره کرد که کشورهای غربی نسبت به قطعنامههای پیشین خود در قبال ایران کوتاه آمدند و با آن بسیار ضعیف برخورد کردند.
وی در پاسخ به اینکه آیا دوره زمانی خاصی برای گام نهایی درنظر گرفته شده گفت: "هردوطرف ایدههایی را مطرح کردند تا چه سالی بر روی گام نهایی به توافق برسند. مذاکرات گام نهایی را باید بسیار روی آن اهتمام کرد. مذاکرات بسیاری سختی را خواهیم داشت. حتما به یک اجماع و وفاق ملی نیاز داریم."
عراقچی به این سوال که غربیها تفسیرهای متفاوتی را درباره مباحث هستهای مانند تحقیق و توسعه دارند پاسخ داد: "یکی از موارد جدی اختلافی همین موضوع تحقیق و توسعه بود. همین موضوع مذاکرات کارشناسی را دچار وقفه کرد. تولید و ورود یک سانتریفیوژ جدید با قدرت بالا آنها را دچار تردید کرد و تفسیرهای تنگ نظرانهای را مطرح کردند که ما در مقابل پاسخ دادیم هیچ تفسیری که حق غنیسازی ایران را تحت تاثیر قرار دهد را قبول نخواهیم کرد."
وی درباره احتمال عدم توانایی اوباما در وتو لایحه کنگره گفت: "این مساله باعث خواهد شد آمریکا اجماع خود را در جامعه بینالملل از دست خواهد داد و این اوباما است که تعهد کرده جلوی تحریمها را بگیرد."
عراقچی درباره اینکه آیا در مذاکرات سند مکتوبی وجود دارد یا خیر گفت: "برخی توافقات شفاهی است که به nonpaper مصطلح است. آنچه که برای ما ملاک است توافق ژنو است.fact sheet بیانیه ژنو را به نفع خود ارزیابی کرد که آمریکاییها انجام دادند و برخی در داخل ایران آن را باور کردند که برای ما سندیت ندارد. ملاک برای ما توافق ژنو است."
معاون وزیر خارجه همچنین خاطرنشان کرد: "گام نهایی باید تکلیف همه چیز مشخص شود و در این گام قرار است هردوطرف به هدف مشترک که همان بازی برد برد است دست یابند. برد ما زمانی است که برنامه هستهای خود را داشته باشیم و درکنار غنیسازی تحریمها هم برداشته شود. طرف مقابل دستیابی به سلاح هستهای را نگرانی خود میداند. برد طرف مقابل عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای است که از همان ابتدا نیز ما به دنبال آن نبودیم."
وی افزود: "در گام نهایی نیز به این مساله اشاره شده که حق غنیسازی برای ایران وجود خواهد داشت. در گام نهایی باید تمام تحریمهای مربوط به برنامه هستهای برداشته شود که اکثر تحریمهای ایران مربوط به همین برنامه هستهای است. ما مشخصههای گام نهایی را مشخص کردهایم. در گام نهایی غنی سازی وجود خواهد داشت. غرب اعلام کرده که غنیسازی را منطبق با نیازهای ایران میپذیرد. اما مساله اینجاست که این نیازها را چه کسی تعریف میکند. توافق کردیم که در گام نهایی این محدوده نیازها به صورت مشترک تعریف شود. چون غنیسازی درحال حاضر درحال انجام است مسلما ما ضرر نخواهیم کرد. گام نهایی دارای یک محدوده است که در نهایت به پایان خواهد رسید و مسلما محدودیتها برداشته خواهد شد."
عراقچی درمورد بحث موضوع غنیسازی راکتور اراک گفت: "این راکتور هنوز در مرحله ساخت است. درطول گام اول این راکتور تجهیز نخواهد شد. نگرانی درمورد آب سنگین یک نگرانی عمومی است زیرا سادهترین راه برای کشورهایی است که به دنبال سلاح هستهای است. چون ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم اعلام آمادگی کردیم که نگرانیها را رفع کنیم. متخصصین داخلی ما اعلام کردند که با کمک فنآوری میتوان نگرانیهای مربوط به راکتور آب سنگین را رفع کرد."
وی درپایان ابراز امیدواری کرد که با تدبیرهای مقام معظم رهبری ملت ایران بتواند تا پایان موفقیتهای اخیر را ادامه دهند.