به گزارش 598 به نقل از رجانیوز، سید عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه و جمعه با هلگا اشمید، معاون رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار کرد تا درباره جزئیات باقیمانده توافق موقتی ژنو گفتوگو کند.
عراقچی در پایان مذاکرات روز جمعه به خبرگزاری رویترز گفت که دو طرف «راهحلهایی برای هریک از اختلافات» پیدا کردند، ولی قبل از اینکه توافقی اعلام شود، به مشورتهای بیشتر نیاز است.
وی با بیان اینکه اختلافات فنی و سیاسی حل شد اما این موضوع منوط به تایید راهحل در پایتختهاست، گفت: ما اکنون این راهحلها را به خانه میبریم. امیدواریم که فردا بتوانیم آن را تایید کنیم یا نکنیم. امیدواریم که بتوانیم تایید کنیم.
مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، نیز روز جمعه پس از پیان مذاکرات عراقچی و اشمید گفت که پیشرفتهای بسیار خوبی در زمینه «همه مسائل باقیمانده» حاصل شد، ولی افزود که نتایج مذاکرات باید توسط مقامات عالیرتبه تر تایید و بررسی شود.
با این حال سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه جمعه در مخالفت با سخنان عراقچی گفت: گزارشات درباره اینکه یک توافق نهایی حاصل شده است درست نیست.
جن پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری گفت: برخی مسائل باقیمانده وجود دارد، ولی در مرحله کنونی گزارشات درباره اینکه همه چیز نهایی شده است، درست نیست.
به گزارش رویترز، مذاکرات درباره مشکلات مربوط به تحقیقات پیشرفته درباره سانتریفیوژ بود که نشان دهنده چالشی است که ایران و ۱+۵ در مذاکرات پیرامون مفاد دقیق توافقنامه موقتی با آن روبرواند.
دیپلماتها گفتند که دو طرف در تلاشند اجرای توافق را در تاریخ ۲۰ ژانویه (۳۰ دی) آغاز کنند تا به این ترتیب وزیران خارجه اتحادیه اروپا که قرار است در آن روز نشستی را تشکیل دهند تعلیق تحریمهای اتحادیه اروپا را تایید کنند.
پیش از این حمید بعیدینژاد، رییس هیات مذاکره کننده ایران در مذاکرات کارشناسی با ۱+۵، تاریخ پیشنهادی برای آغاز اجرای توافق ژنو را که تاکنون میان دو طرف به تفاهم رسیده است۲۰ ژانویه اعلام کرده بود. در عین حال این تاریخ هنوز قطعی نشده است و قرار بود یکی از نتایج مذاکرات دو روز گذشته عراقچی و اشمید تعیین تاریخ قطعی اجرای توافق باشد که به گفته عراقچی مقامات کشورهای ایران و ۱+۵ در پایتختها درباره آن تصمیمگیری خواهند کرد.
مقامات آمریکایی پس از توافق ژنو نیز نشان دادند نسبت به مفاد این توافقنامه پایبند نیست.
تحریم ۱۹ شرکت و فرد مرتبط با فعالیتهای اقتصادی ایران از جمله اقدامات خلاف حسن نیت و مغایر توافقنامه بود که البته با واکنش جدی مقامات ایرانی روبرو نشد.
تحریم هفته گذشته وزارت بازرگانی آمریکا علیه یک شرکت هوایی ایرانی نیز به دلیل تلاش برای وارد کردن دو موتور هواپیمای بوئین گاز دیگر اقداماتی بود که برخلاف بندهای توافق ژنو به حساب میآید.
از سوی دیگر تعلل مقامات آمریکایی برای تایید زمان اجرای توافقنامه ژنو در حالی است که سنای این کشور طرح جدید تحریمهای ایران را در دستور کار قرار داده و به نظر میرسد این تحریمها در آینده نزدیک تصویب میشود.
به عقیده کارشناسان دستگاه دیپلماسی از اهرم فشار برای پیشبرد اهداف خود در موضوع هستهای استفاده نمیکند و همین موضوع سبب شده کاخ سفید بدون هیچ فشاری اقدامات خود علیه ایران را ادامه دهد.
به عنوان مثال، نصب اجزای اصلی راکتور آب سنگین اراک از جمله تجهیزات اتاق کنترل، ماشین تجدید سوخت و پمپهای سردکننده رآکتور، افزایش تعداد سانترفیوژها در نطنز (ایران به صورت ماهانه ۶۰۰ سانترفیوژ در نطنز نصب میکرد)، نصب سانترفیوژهای جدید در فردو و انجام غنی سازی ۲۰ درصد، از جمله اقداماتی است که ایران میتواند در پاسخ به تحریم شرکتهای ایرانی و تا قبل از زمان اجرای توافقنامه ژنو به اجرا بگذارد.
اقداماتی که حتی طرح و اعلام آن میتواند در موضع مقامات آمریکایی اثرگذار باشد.