کد خبر: ۱۹۶۵۱۴
زمان انتشار: ۱۴:۱۰     ۲۱ دی ۱۳۹۲
رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان با اشاره به اینکه در مذاکرات اخیر بین عراقچی و اشمید یکی دو مورد اختلاف وجود دارد،‌گفت: یکی از این موارد اختلافی که طرف مقابل مطرح می‌کرد سانتریفیوژهای پیشرفته بود که حق جمهوری اسلامی ایران است.
به گزارش 598 به نقل از فارس، علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان در برنامه ایرانی سلام در شبکه جام جم درباره موارد اختلافی بین ایران و 1+5 برای اجرای توافق ژنو و مذاکرات صورت گرفته اخیر در ژنو ، گفت: یکی دو مورد بود که کارشناسان برای حل آنها به ژنو رفته بودند، یکی از این موارد اختلافی که طرف مقابل مطرح می‌کرد سانتریفیوژهای پیشرفته بود که حق جمهوری اسلامی ایران است.

وی با اشاره به اینکه بهترین بخش تفاهم‌نامه مربوط به تحقیق و توسعه است و هیچ محدودیتی در این بخش در تفاهم‌نامه ذکر نشده است، بیان کرد: هنوز این تفاهم نامه جنبه اجرایی نگرفته و شاید دهه سوم ژانویه اجرایی شود بنابراین بحثی که آنها راجع به سانتریفیوژها مطرح می‌کنند ناوارد است.

صالحی گفت: البته از این بحث عبور خواهیم کرد چرا که استنادی ندارد و هیچ نقطه منطقی و عقلانی در آن وجود ندارد، آنها می‌گویند چرا پیشرفت می‌کنید که این موضوع از منظر حقوق بشر منطقی نیست و اصول اولیه حقوق بشر را که آنها سنگش را به سینه می‌زنند زیر سئوال می‌برد، یعنی از ما توقع دارند که فکر نکنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره توافق ژنو اظهار داشت: این توافقنامه خوب جلو رفته و تفاهم‌نامه خوبی بوده است، ما از نقد فرار نمی‌کنیم و اگر نقدی صحیح باشد آمادگی اصلاح آن را داریم.

وی افزود: بنده بارها گفته‌ام برای نقد این تفاهم‌نامه باید بگوییم که تفاهم‌نامه آرمانی چه می‌توانست باشد، تفاهم‌نامه آرمانی آن بود که فتوای مقام معظم رهبری معیار قرار بگیرد و آنها قبول کنند که ما هیچ برنامه غیر صلح‌آمیز هسته‌ای نداریم اما طرف مقابل این کار را انجام نمی‌دهد چرا که به‌دنبال بهانه هستند.

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه آنها همه فشارها را بر روی ایران آزمایش کردند، اظهار داشت: اما ایران همچنان به کار خود ادامه داد، تفاهم نامه ژنو توافق خوبی است، باید از آن حمایت کنیم و مجموعه دست اندرکاران یک هیات واحده باشند.

وی با اشاره به اینکه ما از سر ناچاری وارد فاز تفاهم شده‌ایم، بیان کرد: وضعیت ما اکنون بسیار خوب است، غنی‌سازی را انجام می‌دهیم و اکتشافات خود را ادامه داده و کاربردهای فناوری هسته‌ای را ادامه می‌دهیم.

صالحی گفت: با توصیه دکتر روحانی و پیگیری وی در گفتگوی تلفنی با پوتین که پنجشنبه صورت گرفت فاز دوم نیروگاه بوشهر نیز عملیاتی خواهد شد؛ وی دستور دادند که در بودجه سال 93 برای نیروگاه بوشهر مبلغی منظور شود و برای نیروگاه بعدی نیز به دنبال تامین اعتبار هستیم، هر نیروگاهی از زمان طراحی بر اساس تجربه به 7 یا 8 سال زمان برای بهره‌وری احتیاج دارد که البته این موضوع به نقاط جغرافیایی و آب و هوایی نیز بستگی دارد.

صالحی تصریح کرد: سایت بوشهر یک سایت آماده است و می‌تواند 4 رآکتور در دل خود جای دهد، بوشهر را برای نیروگاه دوم در نظر گرفتیم و اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم یک دستاورد بزرگ است که می‌توانیم روزانه تا 500 هزار متر مکعب آب شیرین تحویل مردم بوشهر بدهیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره پیش‌بینی از توافقنامه ژنو بیان کرد: پیش‌بینی این است که مذاکرات به سرانجام می‌رسد، افت و خیزهایی دارد و هر کدام از کشورها صداهای مختلفی دارند که این خوب است.

وی با اشاره به اینکه آنها هم در داخل مسائلی را دارند و لابی صهیونیستی فشار می‌آورد، گفت: در مجموع بر اساس یک برداشت سیاسی راه حلی جز تعامل وجود ندارد، انتخاب بعدی تقابل است که به نفع هیچ یک از دو طرف نیست.

صالحی افزود: مقام معظم رهبری نیز فرموده‌اند که مذاکرات موضوعی برای دفع شر و حل مسئله مشکلی ندارد به همین دلیل در مذاکرات اخیر در ژنو نیز مذاکره با طرف آمریکایی صورت گرفت و ما مسئله‌ای از باب مذاکره با آمریکا در باب هسته‌ای نداریم.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره شایعاتی مبنی بر اینکه در دولت گذشته مذاکرات مستقیم با آمریکا صورت گرفته است، اظهار داشت: سیاست جمهوری اسلامی ایران در مورد مسائل مهمی مانند مذاکره با آمریکا این است که مقام معظم رهبری تشخیص زمان و مکان این موضوع را می‌دهند؛ شایعاتی شده که در دولت دهم مذاکراتی با آمریکا شروع شده است، اکنون ظریف مذاکره‌کننده ارشد هستند و این مسئله را تکذیب کردند، مبنا را صحبت‌های آقای ظریف می‌گذاریم و بیش از این چیزی نمی‌گویم.

وی گفت: می‌توانیم این اطمینان را به مردم بدهیم که نگرانی‌هایی که احساس می‌شود که در پی توافقنامه ژنو فعالیت‌های هسته‌ای کشور با کندی روبرو خواهد شد، بی‌مورد است و تعلیق هیچ آسیبی به کار ما نمی‌رساند.

صالحی با اشاره به اینکه از حق غنی‌سازی 20 درصد نمی‌گذریم، تصریح کرد: ما اکنون برای 4 یا 5 سال آینده تولید سوخت داشته‌ایم و نیازی به غنی‌سازی 20 درصد نداریم، اگر تعلیق انجام دهیم در جهت منافع ملی است.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: مسائلی درباره رآکتور آب سنگین اراک مطرح می‌شود که بر اساس توافقنامه باید برخی تجهیزات اصلی را در 6 ماه نصب نکنیم، در اراک آنقدر فعالیت ها گسترده است که اگر تعدادی از تجهیزات نصب نشود مهم نیست.

وی تاکید کرد: تحقیقات بدون قید و شرط انجام می شود، ما همه کارها را جلو می‌بریم، بنده اکنون همه هم و غم خود را روی مسائل کیفیت گذاشته‌ام، تا امروز روی کمیت شتاب داشتیم اما الان از آستانه‌ها عبور کرده‌ایم و کیفیت غالب می‌شود به‌خصوص در مورد به‌کارگیری فناوری هسته‌ای که ما قول ساخت یک بیمارستان هسته‌ای را می‌دهیم که در آن هر آنچه برای استفاده از مواد پرتوزا نیاز است وجود داشته باشد.

صالحی در این برنامه به تشریح روند شکل گیری سازمان انرژی اتمی و همچنین استفاده از انرژی صلح آمیز هسته‌ای در کشور پرداخت و بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران از تمام ابعاد به چرخه سوخت ورود پیدا کرد و امروز ما به دستاوردهای ملت بزرگ که توسط جوانان غیور حاصل شده می‌بالیم و تقریبا در هیچ موردی از فناوری هسته‌ای جایی نیست که عقب باشیم، از تمام آستانه‌ها عبور کردیم، البته بحث بلوغ تکنولوژی جداگانه است.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر صفحات سوخت، میله ها، غنی‌سازی و ... را به صورت خودکفا انجام می‌دهیم، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران کشوری است که می‌تواند بگوید دارای فناوری هسته‌ای است البته ادعا نداریم که تنه به تنه کشورهای پیشرفته مانند فرانسه هستیم. ما به شدت جلو می رویم.

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه پیشرفته‌ترین نوع جراحی در دنیا اکنون با تجهیزات اشعه حاصل می‌شود، افزود: ما این تجهیزات را در اختیار نداریم. عزم را جزم کرده‌ایم که برای ورود به ساخت تجهیزات این‌گونه که شتاب‌دهنده‌های کوچک هستند، وارد شویم. این شتاب‌دهنده‌ها 2-3 متر مکعب فضا را اشغال می‌کنند و هر بیمارستانی که از این امکانات استفاده می‌کند باید شتاب‌دهنده‌ها را در اختیار داشته باشد.

صالحی گفت: رادیودارویی که رآکتور تهران تولید می‌کند را می‌توان انتقال داد اما عمر برخی رادیوداروها خیلی کوتاه است و امکان انتقال آن وجود ندارد و به همین دلیل باید از شتاب دهنده ها در محل استفاده شود. اکنون تمام اقدامات برای تولید انجام شده، اگر تامین بودجه از طرف دولت صورت گیرد یکی از بزرگترین شتاب‌دهنده‌های خاورمیانه را خواهیم ساخت.

رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: در صورت تامین بودجه ساخت این شتاب‌دهنده 5 سال زمان می‌برد. ما اکنون وارد عرصه شتاب‌دهنده‌ها شدیم البته دانشمندان ما اخیرا رودوترون نیز ساخته‌اند و اکنون گروهی برای ساخت سیگنوترون‌ها تشکیل می‌دهیم.

وی افزود: ما اکنون در شرایط عادی 300 سیگنوترون احتیاج داریم که از خارج تهیه می‌شود البته نمی‌خواهیم خرید خارجی را متوقف کنیم ولی نمی‌خواهیم در تولید داخل نیز بی‌توجه باشیم.

صالحی تصریح کرد: اخیرا تفاهمنامه‌ای با وزارت بهداشت به امضا رسانده‌ایم که لیزرهای مورد نیاز کشور را تولید می کنیم و همچنین لیزرهای وارد شده از خارج را صیانت می‌کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی درباره غنی سازی 60 درصد که طرح آن از سوی نمایندگان مجلس مطرح شده، بیان کرد: اصل و فرآیند غنی‌سازی مهم است. زمانی که ما یک دستگاه سانتریفیوژ بسازیم درصد غنی‌سازی چیز پیچیده‌ای نیست و می‌توانیم آن درصد را به هر حدی که می‌خواهیم، برسانیم. مرحله اصلی اصل دستگاه سانتریفیوژ است که جمهوری اسلامی توانسته این دستگاه را بسازد.

وی با اشاره به اینکه هر سانتریفیوژ 60 هزار دور در دقیقه که برابر هزار دور در ثانیه است سرعت دارد، بیان کرد: ما سرعت خطی را در نظر می گیریم. در آمریکا گفته می‌شود که این سرعت به 800 متر در ثانیه رسیده و ما در ایران سرعت سانتریفیوژها را 600 متر در ثانیه رسانده‌ایم.

صالحی با بیان اینکه نسل‌های مختلفی از سانتریفیوژ وجود دارد که باید در مراحل متعدد مورد تست قرار گیرند، گفت: البته در این موارد برای آژانس راستی‌آزمایی می‌کنیم هر چند که بر اساس ان پی تی ما بعد از ساخت هر سانتریفیوژ تا 6 ماه فرصت داریم و تا قبل از وارد کردن گاز نیازی نیست که به آژانس در این باره توضیح دهیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه تعلیق غنی‌سازی از ابتدا از سوی ایران به صورت داوطلبانه انجام شد و این در حالی بود که طبق ان پی تی ما این حق را داشتیم که در هر حجمی غنی‌سازی داشته باشیم، بیان کرد: ما غنی‌سازی را در نیروگاه بوشهر آغاز کردیم، البته زیر 5 درصد بود و برای سایر مصارف غنی سازی 20 درصد را برای رآکتور تهران خریداری می‌کردیم اما برای بار دوم که خواستیم خرید خارجی داشته باشیم سوخت را به ما نفروختند و ما وارد عرصه تولید غنی سازی 20 درصد شدیم.

وی تاکید کرد: برای غنی‌سازی 60 درصد نیز وضع همین طور است. اگر روزی برای یک امر صلح‌آمیز احتیاج به غنی‌سازی 60 درصد داشته باشیم باید از خارج این نیاز را برای ما تامین کنند و به ما بفروشند اما اگر این کار را انجام ندهند ما خود تولید می کنیم.

صالحی تاکید کرد: اگر بخواهم از منظر طرف مقابل به این موضوع نگاه کنم آنها می‌گویند شما درصد غنا را بالا می‌برید و در آستانه قرار می‌دهید که اگر خواستید درصد غنی‌سازی را به 90 درصد برسانید این راه کوتاه باشد چرا که از نظر آنها از 20 درصد برای رسیدن به 90 درصد یک سر بالایی است اما از 60 درصد وارد سرازیری می‌شویم.

رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: ما فتوای مقام معظم رهبری را داریم و اگر می‌خواستیم غیر از این عمل کنیم در 10 سال گذشته حداقل تناقضی در رفتار و گفتارمان پیدا می‌شد، ما اکنون حرف 11 سال پیش را می‌زنیم.

وی گفت: ما در حال حاضر به غنی‌سازی 60 درصد نیازی نداریم اما اگر روزی بخواهیم برای محرکه کشتی‌ها و زیر دریایی‌ها استفاده کنیم بهتر است رآکتورهای هسته‌ای داشته باشیم چرا که دیزلی‌ها مشکلاتی دارند و نیروگاه هسته‌ای حجم کمتر و بهره‌وری بیشتری دارند.

صالحی افزود: ما هنوز پروژه‌ای که بخواهیم طراحی رآکتور کوچک که برای قوای کشتی باشد را در دست نداریم. اگر بخواهیم ورود پیدا کنیم باید درصد غنی‌سازی را بالا ببریم چون هر چه درصد بالا برود قلب رآکتور کوچک می‌شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به هر حال غنی‌سازی 60 درصد طرحی است که نمایندگان مجلس آن را مطرح کردند. آنها حتما مصالح و منافع ملی را از منظر خودشان تشخیص می‌دهند و اگر این طرح تبدیل به قانون شود چاره‌ای جز تمکین نداریم.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها