به گزارش 598 به نقل از فارس، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش استانداران سراسر کشور که صبح امروز در وزارت کشور برگزار شد با گرامیداشت یاد و خاطره قیام مردم قم گفت: این قیام نطفه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی محسوب میشود.
وی همچنین با عذرخواهی از صدای خود به دلیل سرماخوردگی گفت: معلوم نیست ما از روحانی گرفتهایم یا ایشان از ما این ویروس را گرفتهاند بالاخره ویروسی است که اینگونه همهگیر شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه استانداران به عنوان نماینده قوه مجریه دارای اختیارات نسبتا وسیعی هستند گفت: البته انتظارات نیز از استانداران بالا است البته اگر ما بخواهیم که به سمت زدودن تمرکز و امور مدیریتی از مرکز حرکت کنیم این کار، کار مناسبی است و با نگاه دیگری به قانون اساسی میتوان اختیارات استانداران را افزایش داد.
لاریجانی با اشاره به این نکته که باید از این ظرفیت به خوبی استفاده کرد و آن را صرف سایش و کشمکشهای سیاسی نکرد گفت: ما در سالهای گذشته این وضع را داشتیم و واقعا ظرفیتسوزی شد لذا باید از تمام تجربیات استفاده کرد و ایجاد همگرایی بین نیروهای سیاسی و متخصص و نخبه نیاز به این دارد که انسان را خودش را نسبت به این مسئله مقید بداند وگرنه اختلاف نظر همیشه هست.
وی با تاکید به این نکته که همیشه استانداران مختلف بودهاند و عزل و نصبهایی داشته و بعد هم جای خود را به دیگری دادهاند افزود: اما آن چیزی که نام نیک را از یک استاندار در استان باقی میماند کارهایی است که استان انجام داده است. آن چیزی که در بین مردم ماندگار است کارهایی است که انجام شده است من توصیه اولم به شما این است که وقتتان را صرف امور استان کنید و مخصوصا گرفتار خط بازیهای سیاسی نشوید خط بازی نه مشکلی را از جریانهای سیاسی حل کرده است و نه به حل مشکلات مردم کمک کرده است. ما باید قبول کنیم هرگاه خیلی شلاقی در سیاست عمل شد مردم به طرف دیگر رای دادند و این یک تجربه کلی است.
رئیس مجلس ادامه داد: داشتن سعه صدر برای استفاده از نخبگان در سطح استان و حتی در سطح ملی یک قاعده عقلایی است و حتما باید از توان نخبگان کشور استفاده بیشتری شود.
لاریجانی گفت: نکته بعدی این است که شما باید در ابتدای کار یک ارزیابی کلی از امکانات و مزیتهای استان و مشکلات داشته باشید تا بتوانید صاحب یک استراتژی درست در کارتان باشید تا دچار روزمرگی نشوید.
لاریجانی با تاکید بر اینکه استانداران باید خود را از امور تاکتیکی دور کرده و به کارهای مهم بپردازند گفت: گرفتار شدن در امور تاکتیکی خود شما را از کارهای مهم بازمیدارد و شما زمانی که از امور تاکتیکی فاصله بگیرید میتوانید خود را در مسیر تصمیمات استراتژیک بیندازید.
وی افزود: این مسئله نیاز به یک نگاه عام و فراگیر و پیگیری کردن این موضوع دارد من در سفرهای مختلف که داشتم دیدهام که سطح نخبگی در استانها بسیار خوب است و متاسفانه در سطح ملی به این درصد رشد نخبگی در استانها توجه کافی نشده است شما میتوانید ظرفیت را تکمیل کنید و از حضور نخبگان استفاده کنید و پایهای برای آمایش سرزمینی شود که ما هر بار در قانون برنامه به آن اشاره میکنیم و این مسئله رخ نمیدهد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: نکته سوم بهره جستن از نیروهای مردم نیست ما باید قبول کنیم با امور دیوانی و متمرکز هیچ بخشی از امور کشور به خوبی جلو نمیرود و سعی کنید تا آنجایی که ممکن است کارها را با اعتماد به نیروها انجام دهید و بگذارید آنها رشد کنند و با یک اشتباه آنها را عزل نکنید و برخورد تند و خشنی انجام ندهید.
لاریجانی گفت: این کار و استفاده از نیروهای مردمی در حل و فصل امور یک امر عام است که باید به آن توجه کنیم یکی از گرفتگیهای مهم در بخش اقتصاد دولتی بودن آن است.
وی افزود: نکته بعدی داشتن روحیه برای همکاری با سایر قوا است شما نمایندگان مجلس، نمایندگان قوه قضائیه و نمایندگان رهبری را دارید بدون ایجاد هماهنگی یک توسعه پایدار، روشن صورت نمیگیرد ما این تجربه را داشتهایم که زمانی که این هماهنگی صورت نمیگرفت این رشد صورت نمیگرفت. اینکه انسان تنها ذهن مرتبی برای توسعه داشته باشد برای رشد کفایت نمیکند باید ابزار و لوازم تحقق آن را تهیه کنید.
لاریجانی در ادامه تصریح کرد: خوشبختانه بین دولت و مجلس رابطه صمیمانه و خوبی وجود دارد مجلس معتقد به حمایت از دولت است و شروع دولت چه در حوزه دیپلماسی و چه در حوزه اقتصادی معقول میداند وزرا هم نیروهای خدومی هستند و امیدواریم با سرعت بیشتری مشکلات اقتصادی سامان پیدا کند البته ممکن است در مجلس به دلیل آرای مختلف ایراداتی نسبت به دولت وجود داشته باشد و سبکهای مختلف کاری از سوی نمایندگان پسندیده نشود اما در کل حرکت مجلس حمایت از دولت است.
وی افزود: از دولت نیز به خاطر تحویل به موقع بودجه تشکر میکنم و باز هم تشکر میکنم از دولت به خاطر توجهی که نسبت به اجرای قانون دارد و البته حق نیز همین بود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه قانون بودجه هماکنون در مجلس شورای اسلامی در بخشهای مختلف در حال بررسی است گفت: مجلس تلاش میکند تا بودجه را در بهمنماه به تصویب برساند و دولت هم بتواند این طرف سال آیین نامهها را تنظیم کند تا یک بودجه خوب و جاری در کشور وجود داشته باشد لاریجانی با اشاره به تحولات منطقه گفت: در یک نگاه کلی و ارزیابی اجمالی نسبت به تحولات منطقه میتوان این نکته را متوجه شد که این تحولات بسیار پرتحرک شده است و در گذشته شاهد چنین تغییرات کلان نبودیم.
وی افزود: در کل فراز و فرودهایی که در مسائل مختلف در حال روی دادن است میتوان گفت نقشآفرینی ایران در منطقه نقشآفرینی ممتاز و مقتدرانهای بوده است و هماکنون موقع به ثمر نشستن استقامت ایران در مسائل منطقهای و استراتژی کشور ربطی به مسائل مدیریتی در کشور نداشت و هماکنون باید از این نقش برای حل بقیه موضوعات استفاده کرد.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به برخی گرفتاریهای کشور در مسائل بینالمللی گفت: بعد از انتخابات ریاست جمهوری و فضایی که بعد از تغییر سیاستهای خارجی دولت فراهم شد استفاده نسبتا خوبی انجام شده است و در همین مذاکرات اخیر در مسائل هستهای این موضوع کاملا رویت میشد که وضعیت ما در سطح بینالمللی تغییر کرده و باید از این فرصت بهره گرفت و از همه مزیتهای کشور استفاده کرد. یک طراحی دقیق برای این مذاکرات انجام داد و با این اصول ما حتما موفقیت مثبتی را در پیش رو خواهیم داشت.
لاریجانی در ادامه گفت: در عرصه داخلی نیز ما دو دوره متفاوت را تجربه کردهایم و از مجموع این تجربیات هم نیروهای سیاسی و هم دولت جدید به این نتیجه رسیدند که اگر با شعار اعتدال درست جلو برود میتواند به یک آرامش مستمر دست یابد.
وی افزود: به این ترتیب فضای داخلی کشور بیشتر به سمت توسعه بیشتر اقتصادی و حل مشکلات کشور سوق خواهد یافت. گرچه باید اعتدال سیاسی تحقق پیدا کند و من وضع را در این زمینه مثبت میبینم.
رئیس مجلس در ادامه سخنان خود با اشاره به مسائل امنیتی کشور گفت: خوشبختانه ایران در سطح منطقه با تمام سروصداهایی که علیه ایران میشود ما امنترین کشور منطقه هستیم و همه کشورها به نحوی با یکی از خصوصیات امنیتی درگیر هستند. اقتدار ایران و آمادگی نیروها باعث شده است که امنیت قابل قبولی در داخل کشور وجود داشته باشد.
وی افزود: البته در زمینه امنیت اجتماعی رفتارهایی همانند زورگیری و سرقتهای مسلحانه است که مخل امنیت اجتماعی است و باید آنها را جدی گرفت و مردم با همینها سروکار دارند. امنیت ملی مربوط به سران و امور کلیتر است.
رئیس مجلس ادامه داد: از این رو باید به آن بسیار بها داد اتفاقا اخیرا در جلسه سران قوا در اینباره بحث شد و قرار شد ستادی در قوه قضائیه با همکاری پلیس، وزارت اطلاعات و وزارت کشور به وجود بیاید و به این مسئله توجه ویژهای شود. من به شما نیز توصیه میکنم که نسبت به این مسئله اهتمام بورزید.
لاریجانی گفت: مجازاتهایی که در این زمینه انجام میشود باید جنبه بازدارنده داشته باشد تا این تعدیها به حقوق مردم صورت نگیرد البته برخی دیگر از ناهنجاریهای اجتماعی نیز هست که در امنیت ایجاد اختلال میکند و البته ممکن است ریشههای دیگری همچون بیکاری داشته باشد.
وی افزود: برخی جریانهای منطقهای تلاشهایی برای ترویج افراطیگری داشتهاند البته خود آنان میدانند ما در این امور با کسی شوخی نداریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به نکاتی درخصوص وضع اقتصادی کشور گفت: وضعیت کشور از لحاظ اقتصادی مناسب نیست و باید به آن بیشتر از بقیه امور توجه کرد و اتفاقا همین مسئله است که در دیپلماسی و مذاکرات نیز تاثیر خواهد گذاشت اگر توان ما از لحاظ اقتصادی بالا برود تردید نکنید که در رفتار بقیه کشورها تاثیر خواهد گذاشت.
لاریجانی گفت: رکود تورمی مسئله کوچکی نیست هم روی بقیه مسائل تاثیر میگذارد و هم سبب کاهش رشد اقتصادی میشود.
وی با اشاره به اینکه در همین شرایط تحریم ما نزدیک به 150 میلیارد دلار مصرف نفت و گاز در کشور داریم گفت: برخی دیگر از کشورها هستند که چنین مصرفی ندارند اما وضع اقتصادی خوبی دارند. مقام معظم رهبری نیز بارها به این مطلب تاکید کردند که ما باید هزینهها را کاهش دهیم از لحاظ کسب و کار نیز ما هماکنون در رتبه 159 قرار داریم این به معنای این است که ما امکانات خوبی داریم اما از آن استفاده نمیکنیم و این به شدت در ذوق میزند.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: با این شرایط اگر تحریمها هم باز شود اتفاق خاصی نمیافتد در بودجه سال 93 پیشبینی ما از بودجه جاری حدود 140 هزار میلیارد تومان خواهد بود فرض کنید که ما 20 درصد رشد و تغییر داریم در نهایت بودجه ما به 195 هزار میلیارد تومان خواهد رسید که با درآمدهای اختصاصی به 216 هزار میلیارد تومان خواهد رسید و این به معنای این است که ما 25 هزار میلیارد تومان کسر بودجه خواهیم داشت و تورم از این مسئله به وجود میآید.
رئیس مجلس ادامه داد: زمانی که ما در بودجه کسری داریم نتایج آن را نیز خواهیم دید و شما استانداران میتوانید نقش بسیار مهمی در کاهش هزینهها داشته باشید این مسئله با نوشتن، صحبت کردن ایجاد نمیشود بلکه نیاز به یک عزم ملی دارد ما نمیتوانیم هزینهها را با فاصله بالا از درآمدها تنظیم کنیم و باید استفاده بهینه از درآمدها داشته باشیم. ما باید هم تورم را کاهش دهیم و هم به رشد اقتصادی برسیم و این تلاش فراوانی را میطلبد.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه ما باید شرایط را برای سرمایهگذاریهای خصوصی فراهم کنیم گفت: باید شرایط را برای ورود بخش خصوصی فراهم بکنیم تا آنجا که امکان دارد ما در بودجه برای این مسئله تلاش میکنیم اما مهم تحقق این اصلاحات است که در قانون برنامه آمده است. در اینباره توصیه من به شما این است که ظرفیتهای خالی موجود را تکمیل کنید ما سرمایهگذاری زیادی در شهرها کردهایم در زمینه شرکتهای صنعتی اما در کل شرکتهای صنعتی حدود 50 درصد صنایع بلااستفاده هستند.
رئیس مجلس ادامه داد: مشکل عمده آنها در ارزیابیهایی که انجام شده است بحث سرمایه در گردش است و این به بحث معوقات و بانکها برمیگردد در قانون برنامه و بودجه گفتیم که دولت با حمایت تولید میتواند بدهیها را به تعویق بینداز و یا تقسیط کند اما این کار انجام نشد.
لاریجانی گفت: راهکار دیگر این است که سرمایهگذاری در صنایعی انجام شود که به سرعت به صادرات انجام شود که در این زمینه میتوان به صنایع غذایی اشاره کرد.
وی افزود: نکته بعدی در اینباره این است که تلاش ما در راستای افزایش سرمایه بانکها در لایحه بودجه قرار دارد و ما این مسئله را در بودجه لحاظ کردهایم.
رئیس مجلس با تاکید بر اتمام طرحها با حداقل اعتبارات گفت: هماکنون دولت به دنبال این است که طرحهای بالای 80 درصد به اتمام برسد و این قدم خوبی از سوی دولت است و کار پسندیدهای است.
لاریجانی با اشاره به اینکه هماکنون 400 هزار میلیارد تومان پروژه کلنگ زده شده وجود دارد گفت: اگر ما بودجه عمرانی کشور را تا سال آینده 30 هزار میلیارد تومان در نظر بگیریم این پروژهها تا 30 سال آینده نیز به اتمام نخواهد رسید. راهی که در مقابل ما است واگذار کردن این پروژهها به بخش خصوصی است ما حتی اگر بتوانیم برخی از پروژهها را به صورت رایگان به بخش خصوصی بدهیم برای ما صرف میکند چراکه عمدتا سرمایهگذاری در این پروژهها پایینتر از بازده آن در بخشهای تجاری و سرمایهگذاری است.
علی لاریجانی در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه ما باید در کالاهای استراتژیک نزدیک به خودکفایی باشیم گفت: وزیر جهاد کشاورزی در اینباره اعلام آمادگی کردهاند و ما نیز تلاش میکنیم در بودجه با تسهیلاتی درخصوص ایجاد آبیاری تحت فشار به این مسئله کمک کنیم.
لاریجانی با اشاره به بحث هدفمند کردن یارانهها گفت: دولت هم به این مسئله علاقه دارد و امروز نیز مباحثاتی در اینباره داشته است و قرار است فردا هم با نمایندگان مجلس در اینباره تبادل نظر داشته باشد و ما امیدواریم این مسئله زودتر به نتیجه برسد.
وی با اشاره به اجرای سیاستهای اصل 44 گفت: سیاستهای اصل 44 شامل واگذاری، مقرراتزدایی است متاسفانه ما در بحث مقرراتزدایی و آزادسازی بسیار عقب هستیم و متاسفانه واگذاریها هم اغلب به شکل شرکتهای شبهدولتی بوده است.
رئیس مجلس با اشاره به طرح سهام عدالت گفت: امسال تنها مبلغ 85 هزار میلیارد تومان برای سرمایهگذاری شرکتهای دولتی گذاشته شده است و این مساله با بودجه عمرانی اگر جمع شود به معنای 122 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در بخش دولتی است و این در حالی است که ما در سال جاری تنها 15 هزار میلیارد تومان واگذاری داشتهایم.
لاریجانی تاکید کرد: باید به بحث سرمایهگذاری بخش خصوصی و همچنین جلوگیری از گسترش سرمایهگذاریهای دولتی توجه ویژهای داشت.
رئیس مجلس با اشاره به توانمندیهای کشور در حوزه ترانزیت دریایی گفت: ما در بالا و پایین کشور دریا را داریم اما از آن استفاده کمی میکنیم در حوزه مخازن مشترک نیز مخازن نیز با توجه به فعالیتهای کشورهایی که در دور و اطراف ما هستند باید با افق باز به این مسئله بنگریم همچنین در بحث معادن نیز ما باید توجه کافی به این مسئله داشته باشیم خوشبختانه قانون معادن به تصویب رسیده است.
وی در ادامه با اشاره به بحث آبهای مرزی گفت: ما درخصوص آبهای مرزی مصوبهای در شورای عالیت امنیت ملی داشتیم و در این زمینه نیز تلاشهای بسیار خوبی صورت گرفته است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان با اشاره به بحث صندوق توسعه ملی گفت: ما تاکنون 60 میلیارد دلار را به صندوقها تزریق کردهایم اما عملکردی که از آن دیدهایم در حد 14 میلیارد دلار بوده است پس از این منبع استفاده دقیق نشده است بنابراین یه اهتمام جدی ما باید این باشد که از منابع این صندوق به درستی استفاده شود. استفاده از فاینانس کشور چین هم گام بسیار خوبی برای تکمیل پروژهها است البته امیدوارم که در این میان هم نقش بخش خصوصی حفظ شود.
رئیس مجلس در پایان از استانداران و وزیر کشور به دلیل تلاشهای بیوقفه آنان تشکر و قدردانی کرد.