کد خبر: ۱۹۲۳۷۴
زمان انتشار: ۱۱:۵۲     ۰۵ دی ۱۳۹۲
دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی عراق با اشاره به نقش منفی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در کشورش، تأکید کرد که تهران روابط دوستی محکمی با بغداد دارد و رابطه بین آنها «حیاتی» است.

 

«موفق الربیعی» دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی عراق در گفت‌وگو با شبکه خبری «المیادین»، نقش کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در کشورش را «منفی» خواند و در پاسخ به سئوالی درباره کشورهایی که نقش «مثبت» در کشورش بازی می‌کنند؛ گفت: تعداد این کشورها بسیار اندک است.

وی که در برنامه «حوار الساعه» حضور پیدا کرده بود؛ در پاسخ به سئوالی درباره نقش جمهوری اسلامی ایران در عراق، اظهار داشت: ایران قبل از سال 2003 از معارضان (نظام بعث) حمایت کرد و نقش آن در زمینه حمایت از مخالفان بغداد (در زمان صدام حسین) چه در زمان جنگ هشت ساله و چه بعد از آن بسیار زیاد بود. علاوه بر این، تهران اولین کشوری بود که به عراق جدید بعد از تحولات سال 2003 اعتراف کرد.

الربیعی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بعد از سرنگونی نظام بعث، اولین کشوری بود که وزیر خارجه و رئیس جمهورش به بغداد سفر کردند؛ افزود:  تهران روابط  دوستی محکمی با برخی از جریان‌های سیاسی فعال در روند سیاسی عراق دارد که از آن جمله می‌توان به «حزب دعوه»، مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق، جریان صدر، برخی از جریان‌های سیاسی اهل سنت و جریان‌های سیاسی کردهای عراق مانند اتحادیه میهنی کردستان اشاره کرد. ایران با شخصیت‌های عراقی مهمی ارتباط داشته و دارد؛ چه زمانی که قبلا در صف معارضان حضور داشتند و چه امروزه که در روند سیاسی به ایفای نقش می‌پردازند.

وی میزان تبادل تجاری ایران و عراق را بیش از 10 میلیارد دلار خواند و در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه کدام یک از تهران و بغداد به دیگری نیاز دارند؟؛ افزود: هر دو کشور به یکدیگر نیاز دارند. رابطه بین عراق و جمهوری اسلامی ایران، یک رابطه «حیاتی»‌ است و رابطه بین عراق و آمریکا یک رابطه «استراتژیک» است؛ این دو رابطه هیچ کدام دیگری را لغو نمی‌کند. یعنی تحکیم روابط عراق با واشنگتن و رابطه بغداد با تهران یکدیگر را نفی نمی‌کنند و معتقدم که نمی‌توان همسایه را تغییر داد. بنابراین ایران از امروز تا روز قیامت همسایه ما خواهد بود.

دبیر سابق شورایعالی امنیت ملی عراق در پاسخ به سئوالی درباره مواضع سابق خود و انتقاداتی که چند سال پیش درباره ایران بیان کرده بود؛ گفت: ایران کشور بزرگی است و جریان‌های مختلفی دارد. قبلا برخی از شبه نظامیان فعال در عراق از حمایت ایران برخوردار بودند ولی این موضوع در حال حاضر کاملا متوقف شده است... پیوستن بسیاری از شبه نظامیان مانند «جیش المهدی»، «نیروهای صدر» و «نیروهای بدر» به روند سیاسی بغداد امر «بسیار خوبی» است. امروزه حتی مقاومت مسلحانه که قبلا با شغالگران رویارویی می‌کرد؛ نیز به روند سیاسی بغداد پیوست.

وی در پاسخ به ادعای برخی‌ها مبنی بر موافقت تهران با بقای «نوری المالکی» در سمت نخست وزیری عراق برای یک دوره دیگر، گفت: تنها صندوق‌های رأی، نخست وزیر را مشخص می‌کنند. عراق جدید یک کشور دموکراتیک است که آرای مردم روند آن را مشخص می‌کنند.

الربیعی شانس نوری المالکی برای تصدی سمت نخست وزیری برای یک دوره دیگر را «خوب» توصیف کرد و افزود: هیچ طرف خارجی نمی‌تواند برای تحولات داخلی ما تصمیم بگیرد. این افراد داخلی هستند که سرنوشت خود را تعیین می‌کنند. تعداد آرای رأی دهندگان تعیین کننده است.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها