کد خبر: ۱۹۰۲۹۶
زمان انتشار: ۱۱:۴۷     ۲۷ آذر ۱۳۹۲
واکنش برخی فعالان سیاسی به مصاحبه اخیر تئوریسین اصلاحات
حجاریان می‌گوید:«من معتقدم حتی اگر قرار باشد قانون اساسی عوض شود، باید شرایطی فراهم شود تا مانند بسیاری از کشورها، دولت بتواند مجلس را منحل کرده و انتخابات زودهنگام برگزار کند تا مردم مجدداً رأی دهند و سیستمی هماهنگ پدید آورند.»

به گزارش 598 به نقل از فارس، اظهارات سعید حجاریان، تئوریسین اصلاح‌طلبان که طی آن گزاره تغییر قانون اساسی و گنجاندن «امکان انحلال مجلس توسط دولت» را مطرح ساخته، موجب تعجب و اعتراض کسانی شد که این موج دیکتاتوری راه افتاده از سوی حامیان دولت روحانی را آسیب زننده به اصل جمهوریت نظام و سرآغاز دیکتاتوری در کشور می‌دانند.

حجاریان می‌گوید:«من معتقدم حتی اگر قرار باشد قانون اساسی عوض شود، باید شرایطی فراهم شود تا مانند بسیاری از کشورها، دولت بتواند مجلس را منحل کرده و انتخابات زودهنگام برگزار کند تا مردم مجدداً رأی دهند و سیستمی هماهنگ پدید آورند.»

چرا حجاریان در دولت احمدی‌نژاد اعتقاد به انحلال مجلس نداشت؟

الیاس نادران، نماینده مردم تهران در مجلس در این زمینه گفت: آیا آقای حجاریان زمانی هم که آقای احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور بود همین اعتقاد را داشت؟ یا از امروز که آقای روحانی در این جایگاه قرار گرفته این اعتقاد را پیدا کرده که باید شرایط انحلال مجلس برای دولت فراهم باشد.

وی افزود: برخی از اصلاح‌طلبان تندرو که ولع قدرت داشتند و از قدرت به دور بودند، امروزه دچار بدمستی شده‌اند و اگر مدیریت نشوند به سرنوشتی بدتر از سرنوشت مجلس ششم دچار می‌شوند.

 

اظهارات حجاریان نفی صریح جمهوریت نظام است

جواد جهانگیر‌زاده عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت با بیان اینکه قالب اظهارات حجاریان غیردموکراتیک است، گفت: در سال 68 وقتی بحث بازنگری در قانون اساسی مطرح بود، برخی پیشنهاد دادند که شرایط انحلال مجلس برای ولی‌فقیه فراهم باشد اما مقام معظم رهبری به طور جدی با این پیشنهاد مخالفت کرده و تأکید کردند این پیشنهاد باید از دستور خارج شود چراکه معظم‌له مجلس را عصاره ملت می‌دانند.

قائم مقام مرکز پژوهش‌های مجلس با بیان اینکه مدعیان حمایت از دموکراسی باید به اظهارات غیردموکراتیک حجاریان واکنش نشان دهند، گفت: تحریک مردم علیه مجلس در حمایت از دولت، نشانگر تئوریزه کردن دیکتاتوری دولتی است. حجاریان که جامعه‌شناسی سیاسی خوانده است، چگونه از انحلال مجلس سخن می‌گوید در حالی که چنین بحثی نفی صریح جمهوریت نظام است، کسانی که در گذشته مدعی حمایت از جمهوریت نظام بودند اکنون برای بهره‌برداری سیاسی حاضرند جمهوریت نظام را به پای خواسته‌های خود ذبح کنند.

روحانی مراقب تندروهای اصلاحات باشد

محمد دهقان عضو هیئت رئیسه خانه ملت با اشاره به اظهارات اخیر سعید حجاریان درباره ایجاد تغییر در قانون اساسی گفت: این افراد حیا را فراموش کرده‌اند و حرف‌هایی بزرگ‌تر از دهانشان می‌زنند. یک جریان تندرو اصلاحات به دنبال پنهان شدن پشت سر دولت روحانی برای دستیابی به مقاصد سیاسی خود در انتخابات آینده است، البته این جریان تندرو دولت روحانی را نیز پشت‌سر خواهد گذاشت.  وی افزود: این جریان در زمان دولت آقای احمدی‌نژاد چون تصور می‌کرد می‌تواند از مجلس استفاده کند تلاش کرد تا خود را دلسوز مجلس نشان دهد و امروز این تفکر را در قبال دولت دارند! ما انتظاری از آقای حجاریان و تندروهای اصلاحات نداریم اما امروز ما می‌خواهیم به دولت آقای روحانی که با شعار اعتدال سر کار آمد، توصیه کنیم مراقب این جریان تندرو اصلاحات باشد.

دهقان از لزوم کنترل برخی تلاش‌ها برای برهم زدن رابطه دولت و مجلس سخن گفت و افزود: دنبال کردن این خط از سوی هرکس که باشد به ضرر دولت روحانی تمام خواهد شد. برخی از رسانه‌ها خط ایجاد تفرقه بین دولت و مجلس را دنبال می‌کنند که البته این رسانه‌ها با روی کار آمدن همین دولت جان گرفته‌اند. نماینده مردم طرقبه و چناران مجلس را نماد وجود دموکراسی و مردمسالاری دینی در کشور دانست و اضافه کرد: اینکه امروز آقای حجاریان این عبارات ناشایست را به کار می‌برند و نمایندگان را به خاطر انجام وظایف خود تهدید می‌کند، ظرفیت کم آقای حجاریان را نشان می‌دهد. آقای حجاریان با سخنانش نشان داد که هنوز از تندروی دست نکشیده است.

وی اضافه کرد: عده‌ای نمی‌توانند با این حرف‌ها و سخنان نمایندگان مجلس را وکیل‌الدوله کرده یا آنها را به انفعال وادار کنند تا از وظایف خود عقب‌نشینی کنند، دولت باید بسیار مراقب این جریان تندرو اصلاحات باشد.

آقای حجاریان! «خانه ملت» همیشه در راس امور است

حجت‌الاسلام محمد خرسند عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی نیز در این باره مطرح کرد: متأسفانه برخی از افراطیون جریان اصلاحات قصد درس گرفتن از گذشته را ندارند.

وی تأکید کرد: انحلال مجلس توسط دولت خلاف اظهارات امام(ره) است. آقای حجاریان بهتر است بداند که خانه ملت طبق گفته امام خمینی(ره) باید همیشه در رأس امور باشد.

حجت‌الاسلام خرسند تأکید کرد: برخی از اصلاح‌طلبان همان مواضع ساختار شکنانه زمان دولت اصلاحات را اتخاذ می‌کنند چرا که در آن مقطع نیز صحبت از تغییر قانون اساسی، تحصن، حمله به قوه قضاییه، سپاه پاسداران، بسیج مستضعفین و نیروی انتظامی بود.

وی تصریح کرد: انحلال یک قوه توسط قوه دیگر بحث تفکیک قوا را زیر سؤال می‌برد بنابراین اظهار چنین حرف‌هایی برای خوشایند نیروهای افراطی و بیگانه است.

انحلال مجلس از دوران قاجار به برخی ارث رسیده

عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان گفت: برخی همانند دوران قاجار می‌خواهند با مجلس برخورد کنند و انحلال مجلس از دوران قاجار به برخی ارث رسیده است.

مهرداد بذرپاش نماینده مردم تهران نیز در این خصوص گفت: این صحبت‌ها بعضاً خواست قلبی افراد است که مدت‌ها در گلو فرو برده بودند و حال ناگهان از زبانشان خارج می‌شود.

وی با بیان اینکه در قاجاریه، انحلال مجالس با دستور دولت‌های وقت اتفاق می‌افتاد و حتی بالاتر از آن نماد دموکراسی کشور هم به توپ بسته می‌شد در همین زمینه یادآور شد: این روحیه از قاجار به بعضی از دوستدارانشان در زمان کنونی به ارث رسیده و از این حرف‌ها نباید تعجب کرد.

تضعیف «خانه ملت» تضعیف «آرای مردم» و خیانت به کشور است

حسین مظفر معاون نظارت خانه ملت هم گفت:‌ این اظهارنظرها یک پارادوکس و آشفتگی را در اعلام مواضع آقایان متجلی می‌کند.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی فراهم بودن زمینه انحلال مجلس توسط دولت را نادرست دانست و گفت: این اقدام فضا را برای وکیل‌الدوله‌ها پدید می‌آورد. تضعیف «خانه ملت» تضعیف «آرای مردم» و خیانت به کشور است.

وی اضافه کرد: اگر دولت‌ها در مجلس دخل و تصرف کنند آزادی و آزادمنشی از خانه ملت گرفته ‌شده و زمینه برای حضور وکیل‌الدوله‌ها فراهم می‌شود که این با شعارهای آقایان در تضاد است.

مظفر از بیان اظهارات اینچنینی از سوی افراد اظهار شگفتی کرد و اظهار داشت: دوستان در اظهارنظرها نباید به این یا آن دولت فکر کنند بلکه باید کلان نظام، مردمسالاری و اقتدار کشور را در نظر بگیرند.

 

اظهارات حجاریان به نفع دولت روحانی نیست

حجت‌الاسلام سیدرضا اکرمی نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی و رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری نیز با اشاره به اظهارات حجاریان درباره انحلال مجلس توسط دولت، گفت: آقای حجاریان از روی بیکاری این حرف‌ها را می‌زند چرا که این اظهارات خلاف قانون اساسی است.

اکرمی با بیان اینکه اظهارات اخیر حجاریان نشان می‌دهد که وی خیلی بیکارتر از گذشته شده است، تاکید کرد: حرف‌های حجاریان درباره انحلال مجلس، گرچه به روابط مجلس و دولت لطمه‌ای نمی‌زند اما به نفع دولت آقای روحانی نیست.

اصلاح‌طلبان بار دیگر زیر میز می‌زنند

«تضعیف مجلس به عنوان سنگر اصلی مردم‌سالاری دینی و خانه ملت عملاً به استقرار دیکتاتوری منجر می‌شود و عملاً به منزله برهم زدن بازی است. گرچه اصلاح‌طلبان به خوبی در فتنه 88 تجربه خود را در بر هم زدن بازی و ایستادگی در مقابل رأی اکثریت نشان دادند و شاید هم این بار تئوریسین جریان اصلاحات به دنبال ایجاد همان فضا درباره مجلس است. از سویی دیگر چنین سخنی عملاً معنای تهدید نمایندگان مجلس به عنوان عناصر اصلی نمایندگان مردم در نظام جمهوری اسلامی و مواجه شدن با تهدیدات احتمالی است.  می‌توان به خوبی این چشم‌انداز را در نظر داشت که اصلاح‌طلبان به دنبال ایجاد نوعی یکسان‌سازی ارکان حکومت با استفاده از توان قوه مجریه هستند؛ فرآیندی که پیش از این اصلاح‌طلبان برخی جناح‌های سیاسی را در کشور با آن متهم به دیکتاتوری می‌کردند اما خود هم‌‌اکنون به دنبال اجرایی کردن آن هستند؛ راهی که لیاخوف روسی آن را دنبال می‌کند.

نمونه آنچه حجاریان گفته است حتی در سایر کشورهای جهان نیز به ندرت قابل مشاهده است. در هیچ کدام از حکومت‌های دارای جمهوری این اختیار به رئیس‌جمهور داده نشده است که بتواند مجلس را اعم از سنا یا مجلس نمایندگان منحل کند در حکومت‌های پارلمانی نیز این اختیار به خود مجلس داده شده است که در صورت عدم‌توافق بر موضوعاتی همانند تشکیل دولت خود تصمیم به انحلال و انتخابات زودرس بگیرد که البته چنین مسئله‌ای به معنای عدم‌ثبات سیاسی در آن کشور خواهد بود. با این حال آقای حجاریان در گفت‌وگوی خود به این نکته اشاره کرده است که فعلاً چنین کاری ممکن نیست اما چنین مسئله‌ای می‌تواند به عنوان برنامه‌ای در آینده درازمدت و زمانی که مجلس و دولت به صورتی یکسان در اختیار آنان قرار گرفت در دستور کار قرار بگیرد، البته این مسئله به معنای تقابل با نظام و تغییرات ساختاری گسترده در آن است که به طور حتم می‌تواند به براندازی نیز ختم شود. در حقیقت در این برنامه براندازی را می‌توان نقطه نهایی استراتژی اصلاح‌طلبان دانست که بقیه موارد همچون دادن انحلال مجلس به دولت نیز در زیرمجموعه آن قرار می‌گیرد.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۱
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها