به گزارش 598 به نقل از فارس، پس از عملکرد موفقیت آمیز دولت یازدهم در ارائه به موقع لایحه بودجه 93 کل کشور به مجلس، یکی از مهمترین اخبار پیرامون این موضوع چگونگی اجرای قانون هدفمندی یارانهها است که در این راستا مجلس اعتقاد دارد این موضوع باید در قالب لایحه بودجه سال آینده پیش بینی میشد.
با این حال اخبار هدفمندی یارانه از صبح امروز تاکنون نشان از اهمیت این موضوع دارد و صدر خبرها را به خود اختصاص داده است.
اولین خبرها در این راستا مربوط به اعضای کمیسیون برنامه و بودجه بود که حکایت از برگزاری جلسه مسئولان دولت و مجلس داشته تا این موضوع بررسی شود.
در همین باره صبح امروز موسوی لارگانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به لایحه بودجه دولت اشاره کرده و اینگونه نتیجه گرفته است که از صحبتهای مسئولین و به ویژه نظرات و صحبتهای معاونت راهبردی ریاست جمهوری نتیجه میگیریم دولت خیلی خود را موظف به ادامه فاز دوم هدفمندی یارانهها به شکل کنونی نمیداند.
وی میافزاید: دولت ظاهرا برنامهای برای اصلاح روند اجرایی هدفمندی یارانهها دارد و به دنبال اصلاحیه برای اصلاح قانون هدفمندی یارانهها است.
البته موسوی لارگانی به نکته قابل تامل در بودجه 93 کل کشور نیز اشاره و عنوان میکند: در لایحه به بحث هدفمندی یارانهها و اجرای فاز دوم دولت هیچ اشارهای نداشته و نمایندگان تاکیدشان در جلسات اخیر مجلس بر این بوده که دولت مصمم شود تا برای طرح هدفمندی متمم و اصلاحیه سریع بیاورد تا در بودجه 93 لحاظ شود تا در کمیسیون تلفیق و صحن علنی قابل بررسی شود.
اظهارات این نماینده مجلس در حالی مطرح میشود که پس از آن سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از احتمال ارائه لایحه چگونگی اجرای قانون یارانهها در سال 93 به مجلس طی هفته آینده خبر داده بود. البته این نماینده به جزئیات بیشتر این موضوع اشاره نکرده و به گفتن همین خبر اکتفا کرده است.
با این حال همه اخبار مربوط به هدفمندی این نبود و پس انتشار این اظهارات، مصباحی مقدم که در جمع اعضای اتاق بازرگانی شرکت کرده بود به انتقاد از عملکرد دولت به عدم اجرای پیش بینی هدفمندی یارانه ها در لایحه بودجه پرداخت و گفت: اگر دولت لایحه بودجه جداگانهای برای هدفمندی ارائه کند معنا و مفهوم آن این است که احتمال تحقق فاز دوم در سال 93 امکانپذیر نیست لذا با این شرایط قیمتها راهنمای غلطی به تولید کنندگان و سرمایه گذاران میدهد و شاید شدت افزایش مصرف انرژی در کشور خواهیم بود.
وی خواستار ارائه لایحه فاز دوم هدفمندی یارانه از سوی دولت شد و گفت: اینکه قانون هدفمند کردن یارانهها بخواهد در لایحه جداگانهای ارائه شود خلاف اصل 53 قانون اساسی است چرا که بودجه باید وحدت داشته باشد.
مصباحی مقدم معتقد است اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها بر روی شاخصهای کلان اقتصادی یعنی تورم، اشتغال، رشد اقتصادی، سرمایهگذاری و بهرهوری تاثیر مستقیم میگذارد و عدم اجرای فاز دو نیز مسئلهساز است و به همین دلیل در تهدیدی تلویحی به دولت گوشزد کرده است در صورت عدم ارائه لایحه فاز دوم تا روزهای آینده مجبور است به طرح مجلس در این باره تن دهد و آن را برای اجرا به بررسی و بحث بگذارد.
به گزارش فارس بعد از این اظهار نظرها از مجلس خبر رسید که علی محمد احمدی دیگر عضو کمیسیون برنامه و بودجه از جزئیات نشست دولت با مجلس سخن گفته است.
این نماینده میگوید پیشنهاداتی در خصوص حذف دهکها و چگونگی اجرای فازهای هدفمندی یارانهها مطرح شد. آنچه که جدی شده حذف یک دهک از یارانهبگیران است و همچنین پرداخت یارانه نقدی به هیچ وجه حذف نخواهد شد و احتمال دارد این موضوع در کنار پرداخت کالاهای غیرنقدی به صورت ترکیبی در نظر گرفته شود.
وی همچنین به سناریوهای مختلف دولت برای افزایش حاملهای انرژی پرداخته و تصریح میکند: در این خصوص نیز مجلس نظرات مختلفی دارد و همچنین دولت در این راستا چند مدل را طراحی کرده که به بازخوردها و اثرات اجرای آن پرداخته است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به سناریوهای مطرح در این راستا اشاره کرده و میافزاید برخی نمایندگان معتقدند شیب افزایش قیمت حاملهای انرژی باید تند بوده و یک بار برای همیشه اجرا شود، اما در حال حاضر دو سناریوی دیگر نیز وجود دارد که در سال آینده و سال 94 و سال 95 به ترتیب 40، 40 و 20 درصد اجرایی شود، همچنین یک مدل دیگر وجود دارد که به صورت 50 درصد در سال آینده و 50 درصد نیز در سال 94 اجرایی شود.
همچین در آخرین اخبار مربوط به هدفمندی یارانهها باید گفت از دولت خبر رسیده که جلسات فشرده مسئولان برای بررسی و تکمیل لایحه جامعه هدفمندی یارانهها ادامه در معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور ادامه دارد.
این گزارش میافزاید: موضوع حذف دو دهک درآمدی از فهرست یارانه بگیران در این معاونت مطرح شده ولی هنوز به صورت نهایی در این مورد تصمیم گیری نشده است.
به گزارش فارس به نظر میرسد با توجه به کسری بودجه و نیز مشکلات تامین پرداخت یارانه نقدی، دولت به دنبال بررسی سناریوهای مختلف از جمله حذف چند دهک از یارانه بگیران، تغییر در ترکیب پرداخت یارانه نقدی و غیر نقدی، چگونگی اجرای شیب حاملهای انرژی است و برای این منظور باید با دقت هر چه تمام پیشنهادات خود را تا موعد مقرر یعنی قبل از شروع جلسات کمیسیون تلفیق بودجه 93 ارائه کند.